GBA Classics Deel 2 - Metroid Fusion, F-Zero en Mario & Luigi: Superstar Saga Special | 21 april 2014 00:15 | Auteur: Marco

Inleiding & Metroid Fusion
Nintendo brengt met de eerste reeks aan Game Boy Advance-games een nieuw aanbod naar de Wii U Virtual Console. WarioWare, Inc.: Minigame Mania, Advance Wars, Mario & Luigi: Superstar Saga, Metroid Fusion, F-Zero: Maximum Velocity, Kirby & The Amazing Mirror en Golden Sun zijn reeds verschenen en volgende week zal Yoshi's Island: Super Mario Advance 3 aan de lijst worden toegevoegd. Eerder deze week verscheen het eerste deel van deze special. In dit tweede deel nemen we een kijkje naar Metroid Fusion, F-Zero: Maximum Velocity en Mario & Luigi: Superstar Saga. Ben je benieuwd hoe deze spellen het doen op de Wii U? Lees dan vooral verder!Metroid Fusion - Marco

Ruim acht jaar na het verschijnen van Super Metroid voor de Super Nintendo was het eindelijk zover en bracht Nintendo na een lange afwezigheid van de serie weer een klassieke 2D-Metroid game naar de Game Boy Advance. In diezelfde periode verscheen echter ook het revolutionaire Metroid Prime voor de Nintendo GameCube, waardoor mogelijk niet iedereen deze klassieker gespeeld heeft. Maar is dit pareltje na bijna twaalf jaar nog wel de moeite waard?

In Metroid Fusion speel je als de intergalactische premiejager Samus Aran. Tijdens een missie op SR388, de thuisplaneet van de metroids, wordt Samus samen met een onderzoeksteam aangevallen door een onbekende parasitaire levensvorm genaamd X. Zich niet bewust van haar situatie keert Samus terug naar het Biologic Space Lap, maar onderweg slaat het noodlot toe. Dit leidt er uiteindelijk toe dat Samus naar het hoofdkwartier van de galactische federatie wordt gebracht, waar grote delen van haar Power Suit operatief verwijderd moeten worden. Eenmaal hersteld krijgt Samus te horen dat geïnfecteerde delen van haar Power Suit voor onderzoek naar het Biologic Space Lab zijn gestuurd, maar dat er een onverklaarbare explosie heeft plaatsgevonden. Het is nu aan de speler om een kijkje te gaan nemen.

4


Op onderzoek uit
In vrijwel iedere Metroid game wordt Samus aan het begin van het spel ontdaan van al haar vaardigheden en wapens. Nu grote delen van het Power Suit zijn verwijderd, begin je de game met het Fusion Suit en zul je naarmate het spel vordert steeds nieuwere wapens en vaardigheden moeten vrijspelen. Deze upgrades worden doorgaans aangeboden als een download bij een van de vele Data Rooms die over het ruimtestation verspreid zijn. Veel van deze kamers, evenals grote delen van het ruimtestation, zijn in het begin echter niet toegankelijk of vereisen een bepaalde upgrade. Hierdoor wordt je als speler gedwongen een bepaalde route te volgen. Nu is dit niets nieuws voor een Metroid game, maar in tegenstelling tot voorgaande games is de vrijheid iets verder ingeperkt, waardoor de game iets van zijn charme verliest. Dit wordt echter goedgemaakt door de SA-X, een monster dat ontstaan is uit de geïnfecteerde delen van Samus’ Power Suit. De SA-X beschikt over alle upgrades van Samus in haar sterkste vorm en is ondertussen alles en iedereen aan het slopen of infecteren met de X-parasiet. De wetenschap dat dit levensgevaarlijke monster ergens op het ruimtestation rondloopt zorgt voor de nodige extra spanning en een aantal bloedstollende momenten.

Een ander leuk aspect van de game is dat, ondanks de beperkte vrijheid, je af en toe behoorlijk goed moet zoeken om bepaalde doorgangen of kamers te vinden. Je beschikt weliswaar over een kaart met daarop de basis lay-out van het ruimtestation, maar lang niet alles staat daarop aangegeven. Waar er in games van tegenwoordig vaak subtiele hints gegeven worden, wordt je hier vaak aan je lot over gelaten. Een volledig normaal ogende vloer of muur kan zomaar een doorgang zijn die pas zichtbaar wordt wanneer je erop schiet, of hem met een bom opblaast, waardoor je geregeld alles aan flarden probeert te schieten. Daarnaast zijn er ook minder belangrijk upgrades zoals Energy Tanks en Missle upgrades die je levensbalk of je rakettenvoorraad vergroten. Deze upgrades zijn eveneens verborgen op geheime plekken of ontoegankelijke kamers, waardoor alleen spelers die goed zoeken hiermee worden beloond.

7


Alles onder controle
Op het gebied van besturing is er aan Metroid Fusion helemaal niets veranderd. De besturing is ten opzichte van de Game Boy Advance één op één overgezet naar de Wii U en reageert geweldig. In het begin zal de besturing misschien wat oefening vergen, maar als je er eenmaal aan gewend raakt dan voer je in no-time complexe sprongen en manoeuvres uit met haarscherpe precisie. Dit komt vervolgens weer van pas bij het grote aantal vijanden en eindbazen, die ieder hun eigen strategie kennen. Met de Wii U Pro Controller op de TV is de game prima te spelen, maar geeft de Wii U GamePad ongetwijfeld de fijnste ervaring, daar dit gewoon aanvoelt als een Game Boy Advance met een groter scherm.

Een van de grootste frustraties van de originele game was dat je gebruik moest maken van speciale Save Stations om het spel te kunnen opslaan. Dit is in deze uitgave wederom het geval, waardoor het kan gebeuren dat je een lang stuk hebt gespeeld en net voor de Save Station doodgaat. Normaal gesproken zou je dat lange stuk of die lastige eindbaas dan opnieuw moeten doen, maar gelukkig biedt de Wii U de mogelijkheid om op ieder moment en in iedere situatie een herstelpunt van de game te maken. Je moet er echter wel zelf aan denken deze optie te gebruiken.

10


Graphics en replay value
Als je nooit eerder een Metroid game hebt gespeeld dan ben je met Metroid Fusion al snel tussen de vijf en tien uur bezig voordat de aftiteling over het scherm rolt, helemaal als je de game op 100% wil uitspelen door het vinden van alle upgrades en items. Ben je echter een ervaren Metroid-speler, dan is het mogelijk om de game binnen twee uur uit te spelen. De game moedigt je zelfs aan dit te proberen, want als een echte Metroid-traditie wordt je aan het einde van de game beloond met Samus in een heel andere outfit. Hoe sneller en beter je de game uitspeelt, hoe meer je van Samus te zien krijgt.

Op grafisch vlak ziet de game er nog behoorlijk indrukwekkend uit, maar alleen als je in het achterhoofd houdt dat dit een Game Boy Advance titel is. Overigens kan de game zich grafisch prima meten met alle games die een retro-look proberen na te bootsen, iets wat tegenwoordig steeds populairder wordt. De vijanden zijn lekker gevarieerd en kleurrijk, en ook de omgevingen kennen genoeg detail en afwisseling, ondanks dat alles zich binnen het ruimtestation afspeelt. Het geheel wordt compleet gemaakt door de muziek en geluidseffecten die zo nu en dan een lekker duistere sfeer aan de game toevoegen.

Tenslotte heeft Nintendo als extraatje de originele handleiding, die met de GBA-versie van de game werd meegeleverd, ingescand en aan het menu toegevoegd. Hier heeft Nintendo echter wel een steekje laten vallen. Op de cover staat dat de handleiding in het Engels, Duits, Frans en Nederlands is, maar ben je eenmaal aan het bladeren dan blijkt Nederlands nergens te bekennen. Afgezien van het feit dat de handleiding niet in het Nederlands te lezen is, bevat deze wel een hoop informatie over hoe het spel gespeeld moet worden, welke vaardigheden Samus allemaal heeft en welke omgevingen en vijanden je zult tegenkomen. De handleiding bevat zelfs een korte beschrijving van de voorgaande games uit de serie.Conclusie
Metroid Fusion is een echte klassieker en een waardige toevoeging op het aanbod aan games voor de Wii U. Op het gebied van gameplay is er weinig aan de game veranderd, maar is de frustratie van het zoeken naar een Save Station is gelukkig wel iets afgenomen, mits je zelf niet vergeet te saven. Verder speelt de game heerlijk op de Wii U Gamepad en kan het er grafisch nog prima mee door. De toevoeging van de ingescande handleiding is een leuk extraatje, ondanks dat de uitvoering iets beter had gekund. Of je nu een Metroid-fan bent, of gewoon zin hebt in een leuke actiegame, Metroid Fusion is zeker de moeite waard.

Score:
GBAScore4


Klik hier om naar de recensie van F-Zero: Maximum Velocity te gaan.
Next articleUbisoft geeft de verkoopcijfers van hun franchises vrij Previous articleNintendo is deze Pasen aanwezig als co-sponser bij het Witte...

Reacties van gebruikers

Avatar
Duncan | 21 april 2014 12:56 | #233435
collapse
Metroid Fusion Worship

Wel lullig dat Nintendo die F-zero game zo matig heeft geport.
Avatar
jochem | 21 april 2014 13:05 | #233436
Reactie op post #233435 van Duncan
Inderdaad heb metroid fusion op de 3DS gespeeld als ambassador. Echt een geweldige game! Worship

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

F-Zero: Maximum Velocity

Platform: Wii U Virtual Console
Virtual Console: Game Boy Advance
Prijs: €6,99
Genre: Racer
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 17 april 2014

Mario & Luigi: Superstar Saga

Platform: Wii U Virtual Console
Virtual Console: Game Boy Advance
Prijs: €6,99
Genre: RPG
Ontwikkelaar: AlphaDream
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 03 april 2014

Metroid Fusion

Platform: Wii U Virtual Console
Virtual Console: Game Boy Advance
Prijs: €6,99
Genre: Adventure
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 03 april 2014