GBA Classics Deel 2 - Metroid Fusion, F-Zero en Mario & Luigi: Superstar Saga Special | 21 april 2014 00:15 | Auteur: Marco

Mario & Luigi: Superstar Saga - Bas
Met Mario & Luigi: Dream Team Bros. in het achterhoofd, Mario & Luigi: Bowsers Inside Story in de maag en Mario & Luigi: Partners in Time in herinnering, gaan we terug naar het begin van de serie in 2003. De Mario & Luigi-reeks begon met de reis naar het Beanbean Kingdom om de gestolen stem van Princess Peach terug te krijgen. Deze RPG werd op de Game Boy Advance geprezen voor de stijl, de gameplay en de veelzijdigheid. Sommigen durfden zelfs te beweren dat de grondlegger van de reeks de beste game was op de Game Boy Advance. Onlangs verscheen Mario & Luigi: Superstar Saga op de Wii U Virtual Console. Is dit opnieuw een game om van te smullen of valt de port toch tegen?

In den beginne
Mario & Luigi: Superstar Saga is een role-playing game waarbij je Mario en Luigi begeleidt door het Beanbean Kingdom. Het spel begint echter in het Mushroom Kingdom, in het kasteel van Princess Peach. De ambassadrice van het Beanbean Kingdom en haar assistent komen op audiëntie en brengt een geschenk mee. Echter, zodra Princess Peach de kist wil openmaken, ontsnapt er een vreemd gekleurde wolk uit en hult het gezicht van Peach in een chemisch uitziende rook. De ambassadeur blijkt de kwade Cackletta te zijn met haar assistent Fawfull, een excentriek personage met een soort stofzuiger op zijn helm.

2


Toad weet te ontsnappen uit het kasteel en vlucht naar de woning van Mario en Luigi. Daar aangekomen treft hij Luigi aan, die op dat moment de was aan het ophangen is. Luigi vertelt Toad dat Mario binnen is. Toad vervolgt zijn weg door de voordeur en doorzoekt het interieur van het huisje. Hij komt uiteindelijk bij de badkamer uit en loopt duidelijk zonder na te denken naar binnen. Toad weet niet hoe snel hij weer buiten moet komen en komt met een knalrood hoofd naar buiten gesprint. Onderweg struikelt hij en gaat vol op zijn gezicht. Mario komt uit de badkamer gelopen en vraagt Toad waarom hij zo gestrest binnen kwam. Als Mario hoort dat Peach iets is overkomen, sprint hij naar buiten, springt zijn broek aan die aan de waslijn hangt en zet het op een lopen. Luigi raakt verstrikt in de waslijn en wordt achter Mario aan gesleurd.

Let’s battle!
Je beweegt Mario door de wereld met de D-Pad of met de linker stick. Met de A-knop laat je Mario springen, met de B-knop springt Luigi, die Mario in zijn kielzog volgt. Bij het kasteel aangekomen blijkt dat Peach in grote problemen verkeert. Haar stem is gestolen en ze kan enkel nog bijzonder explosief vloeken, in de letterlijke betekenis van het woord.

1


Mario en Luigi besluiten naar het Beanbean Kingdom af te reizen. Aldaar gaat het hard tegen hard in vette turn-based gevechten met vele tegenstanders. Elke vijand heeft zijn eigen kenmerken en aanvallen. Zo zijn er vliegende tegenstanders, tegenstanders met stekels op hun kop, tegenstanders die projectielen gebruiken om je aan te vallen en tegenstanders die in teamverband krachtige aanvallen op je loslaten. Je vecht met vijanden door op hun kop te springen, ze plat te slaan met hamers en ook Mario en Luigi kunnen aanvallen uitvoeren als een team. Deze Bros. Attacks zijn de sterkste aanvallen van al en zijn dan ook gelimiteerd door de zogeheten Bros.-punten. Als deze punten op zijn, kun je geen Bros. Attacks meer uitvoeren.

Het is echter wel duidelijk dat deze game de basis heeft gelegd voor de Mario & Luigi-serie. Als je de opvolgers gespeeld hebt, zal deze game aanvoelen als een ietwat kale, minder uitgebreide game. De nieuwere games in de serie hebben een flink aantal verbeteringen doorgemaakt, welke nu duidelijk gemist worden.

Graphics en geluid
Mario & Luigi: Superstar Saga werd in 2003 geprezen om zijn iconische, tijdloze stijl. Deze typerende stijl is in de Wii U-versie in ere gehouden en niet gepolijst. Het spel speel je volledig op het scherm van de Wii U GamePad. Hierdoor voelt de Wii U GamePad aan als een oversized Game Boy Advance. Ook het geluid is in zijn waarde gelaten, deze had sowieso geen overhaul nodig.

3


Conclusie
Mario & Luigi: Superstar Saga is herboren op de Wii U Virtual Console. De game speelt als vanouds en roept herinneringen op bij hen die de game in 2003 kochten voor hun Game Boy Advance. De typische Mario & Luigi-humor werd in deze game geïntroduceerd en is lekker aanwezig. Voor hen die bekend zijn met de nieuwere delen in de serie zal deze grondlegger aanvoelen als een minder gepolijste game binnen de reeks. Echter mag geen enkele fan van Mario en Luigi deze klassieker gemist hebben. Een dikke voldoende voor deze superstar.

Score:
GBAScore4
Next articleUbisoft geeft de verkoopcijfers van hun franchises vrij Previous articleNintendo is deze Pasen aanwezig als co-sponser bij het Witte...

Reacties van gebruikers

Avatar
Duncan | 21 april 2014 12:56 | #233435
collapse
Metroid Fusion Worship

Wel lullig dat Nintendo die F-zero game zo matig heeft geport.
Avatar
jochem | 21 april 2014 13:05 | #233436
Reactie op post #233435 van Duncan
Inderdaad heb metroid fusion op de 3DS gespeeld als ambassador. Echt een geweldige game! Worship

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

F-Zero: Maximum Velocity

Platform: Wii U Virtual Console
Virtual Console: Game Boy Advance
Prijs: €6,99
Genre: Racer
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 17 april 2014

Mario & Luigi: Superstar Saga

Platform: Wii U Virtual Console
Virtual Console: Game Boy Advance
Prijs: €6,99
Genre: RPG
Ontwikkelaar: AlphaDream
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 03 april 2014

Metroid Fusion

Platform: Wii U Virtual Console
Virtual Console: Game Boy Advance
Prijs: €6,99
Genre: Adventure
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 03 april 2014