NES Remix 2 Review | 01 mei 2014 18:58 | Auteur: Benjamin

Afgelopen december was daar ineens NES Remix voor de Wii U eShop. In een Nintendo Direct-uitzending werd deze game aangekondigd en was direct beschikbaar. Het concept? Een groot aantal ouderwetse NES-klassiekers gegoten in korte WarioWare-achtige levels en originele remixes. De game was een succes en het tweede deel is inmiddels verschenen. Weet deze het succes minimaal te evenaren?

Waar de selectie van NES-titels in de eerste NES Remix voornamelijk bestond uit klassiekers van de begintijd van Nintendo’s eerste grote succesvolle spelcomputer, bestaat NES Remix 2 vooral uit games van een latere periode. NES Remix 2 bevat een gevarieerde selectie, zoals de all-time klassiekers Super Mario Bros. 3, Kirby’s Adventure, Zelda II: The Adventure of Link en de uiteindelijke Super Mario Bros. 2, maar ook een pittige titel als Super Mario Bros.: The Lost Levels die destijds in Japan verscheen als Super Mario Bros. 2. De selectie die Nintendo voor deze titel gemaakt heeft is ten allereerste piekfijn in orde met een aantal heuse klassiekers die nog meer dan de moeite waard zijn om te spelen. In totaal bevat NES Remix 2 twaalf klassieke games, waardoor er voor elk wat wils bij zit. Wel is het jammer dat het totale aanbod games minder uitgebreid is dan bij het vorige deel het geval was.

36


Klassiekers in sneltreinvaart
Elke NES-game die in NES Remix 2 aanwezig is, bestaat uit een aantal levels. Deze speel je op een WarioWare-achtige manier. Dat wil zeggen dat je korte opdrachten uitvoert die je zo snel mogelijk moet volbrengen. Je kunt hierbij denken aan hele simpele opdrachten, zoals versla een Goomba in Super Mario Bros. 3 of pak een sleutel en ga door de deur in Super Mario Bros. 2. Meestal zijn dit soort opdrachten de standaard dingen die je ook doet als je de originele versies van de games speelt, maar het gaat er in NES Remix 2 om dat je deze zo snel mogelijk volbrengt om een zo hoog mogelijke score te behalen. Doordat het simpele en korte opdrachten zijn, is de verslavingsfactor erg hoog en betrap je jezelf al snel op het feit dat je lichtelijk verslaafd bent geraakt aan de vele minigames. Ook het proberen te behalen van een zo hoog mogelijke score, en daarbij drie regenbooggekleurde sterren, zorgt voor een hoge replay-waarde.

Remixes
NES Remix 2 laat pas echt zijn ware aantrekkingskracht zien in de speciale Remix-levels. De levels in deze categorie zijn afkomstig uit alle NES-titels uit deze game en zorgen telkens voor een twist. Zo kan het voorkomen dat je met Kirby terecht gekomen bent in de wereld van Mario en muntjes aan het verzamelen bent of dat je als Link recht tegenover een Hammer Bros. staat om hem een lesje te leren. Naast deze zeer leuke cross-overs van verschillende NES-games, bevatten sommige van deze Remix-levels ook qua gameplay een twist. Zo is er een level van Dr. Mario waarin het beeld af en toe zwart-wit wordt, waardoor je niet meer kunt zien welke kleur de pillen en de virussen zijn. Door de grote originaliteit in deze levels is het des te jammer dat hier veel minder van aanwezig zijn dan van de normale levels.

40


Naast de hoofdgame met alle NES-klassiekers, kent NES Remix 2 nog extra speelmodi. In Super Luigi Bros. speel je het klassieke Super Mario Bros., maar dan met Luigi en zijn kenmerkende sprong. Daarnaast gaat alle actie niet van links naar rechts, maar van rechts naar links. Hierdoor voelt alles net even anders, al is het niet radicaal anders dan het origineel. Het is een aardige extra, maar heel erg veel tijd zal je hier niet in steken. Voor de mensen die de eerste NES Remix ook op hun Wii U hebben staan, is er nog een extra modus aanwezig. In de Championship Mode speel je drie NES-uitdagingen achter elkaar. De klok start op precies zes minuten en 21 seconden. In de eerste uitdaging moet je vijftig muntjes verzamelen in Super Mario Bros., waarna je doorgaat naar de tweede uitdaging. Hier moet je 25 muntjes verzamelen in Super Mario Bros. 3, waarna je doorgaat met de laatste uitdaging. In Dr. Mario is het vervolgens de bedoeling om een zo hoog mogelijke score te behalen voordat de tijd verstreken is. Het is daarom belangrijk om de eerste twee opdrachten zo snel mogelijk te volbrengen, omdat je dan meer tijd overhoudt bij Dr. Mario. Je eindscore kun je vervolgens uploaden naar het online klassement, waarna deze automatisch gedeeld wordt via Miiverse. Deze extra modus is een leuke toevoeging, mede doordat je je score gemakkelijk kunt vergelijken met de rest van de wereld.

Wii U-functies
NES Remix 2 maakt, net als het vorige deel, op een aantal punten gebruik van speciale Wii U-functies. Ten eerste kun je de game niet alleen met de Wii U GamePad, maar ook met de Wii U-controller Pro spelen. Daarnaast ondersteunt de game Off-TV Play, waardoor je de game ook in de palm van je hand via de Wii U GamePad kunt spelen. Daarnaast wordt nog de Wii-afstandsbediening ondersteund, waardoor er keuze genoeg is. Het meeste maakt de game gebruik van Miiverse. Door hoge scores te behalen, ontvang je zogenaamde Bits. Hiermee speel je speciale 8-bit stempels vrij die je kunt gebruiken om je handgetekende Miiverse-berichten op te fleuren en er een echte Nintendo-touch aan te geven. Er zijn zeer veel van deze stempels te verzamelen, wat ook extra motiverend werkt om hoge scores neer te zetten. Nieuw in NES Remix 2 is dat je je eigen replays van de levels kunt uploaden zodra je een Miiverse-bericht maakt. Hierdoor kun je ook de replays van andere spelers bekijken, zodat je tips kunt halen voor het neerzetten van een snelle tijd. Helaas kun je de replays alleen in de game zelf zien en deel je ze dus niet echt via Miiverse, maar upload je ze naar de Nintendo op het moment dat je een Miiverse-bericht maakt. Een beetje jammer is dat wel, aangezien het een toffe extra was geweest als je de replays ook in Miiverse zelf had kunnen zien.

24


Graphics en geluid
De graphics van NES Remix 2 bestaan voor een groot deel uit de klassieke 8-bit uitstraling en dit komt op de televisies van tegenwoordig prima uit de verf. Alle games zien er strak uit en weten nog altijd indruk te maken. Het grappige is dat Nintendo zaken als haperingen en grafische oneffenheden uit de originele NES-games ook overgebracht heeft naar NES Remix 2, waardoor dat authentieke gevoel overeind blijft. Dit authentieke gevoel komt ook naar boven dankzij de geluidjes en de muziek uit de NES-games. Ook zijn er enkele remixes van bestaande nummertjes toegevoegd in de speciale Remix-levels, wat een meer dan prima indruk achterlaat.

Conclusie
NES Remix 2 is een erg goed vervolg op het al goede eerste deel. Met een nieuwe en sterkere selectie aan NES-titels, staat dit tweede deel ook zonder twijfel zijn mannetje. De game werkt verslavend door de snelle en korte levels die simpel zijn qua opzet. Toch zijn het voornamelijk de echte Remix-levels die de show stelen door originele cross-overs tussen verschillende NES-titels en leuke twists in bestaande gameplay. Het is daardoor jammer dat er niet meer van deze levels aanwezig zijn. Het is ook spijtig dat het totale aanbod aan NES-klassiekers minder is en er daardoor ook minder uitdagingen aanwezig zijn dan in het eerste deel en helaas kunnen de extra modi dat gat niet echt opvullen. Sommige uitdagingen in dit deel zijn ook wel erg gemakkelijk, waardoor je er sneller doorheen gaat dan je zou willen. Toch is NES Remix 2 een absolute aanrader voor de fans van het eerste deel, liefhebbers van retro-actie en spelers voor wie dit stukje gaming-historie compleet nieuw is.
8,2
N1-score
  • + Sterkere selectie van NES-klassiekers
  • + Verslavende gameplay door korte en snelle opdrachten
  • + Originaliteit in de speciale remixes
  • - Aantal Remix-levels aan de korte kant
  • - Sommige uitdagingen wel erg makkelijk
Next articleNieuwe video toont eerste 15 minuten Wii U eShop-titel Stick... Previous articleTeasersite hint naar onthulling van nieuwe Call of Duty aankomende...

Reacties van gebruikers

Avatar
jochem | 01 mei 2014 19:53 | #233940
Misschien ga ik deze nog wel halen uitendelijk. Ik vond deel 1 heel leuk dus.
Avatar
Tobias | 19 juli 2014 13:33 | #237970
Ik merkte zelf ook veel glitches op.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

NES Remix 2

Platform: Wii U eShop
Prijs: €9,99
Genre: Overige
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 25 april 2014

Screenshots