Batman: Arkham Origins Blackgate - Deluxe Edition Review | 15 mei 2014 11:51 | Auteur: Daan

Batman: Arkham Origins Blackgate verscheen vorig jaar op de Nintendo 3DS en kreeg een nette 7.2 in onze recensie. Ondanks een aantal fikse problemen was het een vermakelijke titel en een goed doordacht uitstapje voor de detective. Dit interessante handheld-avontuur maakt nu de overstap naar de Wii U eShop en de vraag is of het de juiste keuze was. Games voor de draagbare speelcomputers zijn meestal ontwikkeld met een andere mentaliteit in het achterhoofd en dat maakt de keuze op zichvreemd. Weet de Deluxe Edition van Blackgate zich te bewijzen?

Dejavleermuis
Het avontuur speelt zich af na Arkham Origins, dat vorig jaar op de Wii U verscheen. Het is aan jou om de snode plannen van een aantal schurken om zeep te helpen. Samen met Catwoman infiltreert Batman de Blackgate gevangenis, waar dingen flink mis zijn gegaan. The Joker, Penguin en Blackmask hebben allemaal onderdelen van het gevang in handen en het personeel achter slot en grendel gegooid. Je moet door de Cell Blocks, Administration Building en Industrial Complex glippen en hier ieder een grote baas onder handen nemen.

10


Het spel is een 2.5D adventure-platform game in de stijl van de oude Metroid-titels. Je beweegt Batman naar verscheidene locaties en maakt gebruik van zijn gadgets om puzzels op te lossen. In het begin heb je alleen maar een grappling hook tot je beschikking, die je gebruikt om op hoger gelegen locaties te komen. Dit werkt prima, al wordt er onzinnig veel gebruik van gemaakt en dit breekt de gameplay wat op. Gedurende het avontuur wordt je pak uitgebreid met typische voorwerpen, zoals de Gel Launcher en Batarang. Door deze items te gebruiken kom je steeds verder en verder in de gevangenis en kun je plaatsen bereiken waar je voorheen niet bij kon. Er heerst een juist gevoel van ontdekking en je bent benieuwd wat zich achter een hoek bevindt. Blackgate kent backtracking, wat betekent dat je heen en weer moet naar bepaalde locaties. Dit wordt echter nooit vervelend of irritant. De game weet het slim te verpakken en de plekken kennen genoeg variëteit om repetitiviteit te voorkomen.

Veranderingen voor Wii U
De Deluxe Edition van Blackgate heeft wat belangrijke veranderingen doorgevoerd om de game wat beter te laten aanvoelen. Allereerst is er weinig veranderd aan de begrijpbare actie van het origineel, waarbij je een combinatie aan knoppen indrukt om vijanden te bevechten. De variatie is niet groots, maar het is aanstekelijk genoeg om door te blijven rammen. Wat echter wel veranderd is, zijn de locaties van de kleinere vijanden en dit is voornamelijk om alles minder frustrerend te laten aanvoelen. Je moest flinke groepen bevechten en allemaal tegelijkertijd, wat niet zorgde voor verfijnde actie tijdens de reis. Omdat je in Blackgate automatisch werd geforceerd om de dichtstbijzijndste vijand aan te vallen, was de kans op een complicatie groot en dit gaf je een onnodig aantal klappen te verduren. In de Deluxe Edition zit er meer ruimte tussen vijanden en hun aanvallen, waardoor alles wat vriendelijker aanvoelt. Dit maakt deze versie echter wel makkelijker en dat zal de doorgewinterde gamer niet geheel op prijs stellen. Gelukkig bieden de eindbazen nog genoeg interessante elementen om het de reis wel degelijk waard te maken.

8


Een andere klacht over het origineel was de kaart: deze hielp je niet bepaald veel. Blackgate kent vele gangen en paden die over elkaar heen lopen op meerdere verdiepingen. In de kaart van de Nintendo 3DS-versie werd dit allemaal plat weergegeven, waardoor een duidelijk overzicht over de verscheidene verdiepingen flink zoek was. De vernieuwde kaart, die nu op de Wii U GamePad verschijnt, kent perspectief en vertelt je meer over sluiproutes en dingen je nog moet onderzoeken. Je kunt de kaart helaas niet met het touchscreen bedienen, wat ongelofelijk handig zou zijn geweest. De plattegrond zal goed van pas komen, en ook voor de veteranen, want er zijn aantal exclusieve nieuwe routes. Hier komen ook nieuwe unlockables bij kijken in de vorm van Batsuits. De tien Batsuits hebben allemaal hun eigen speciale vaardigheid en het nodigt uit tot experimentatie. Een interessant voorbeeld is ''Beware the Batman''. Dit pak beschermt 50% meer tegen kogelschoten, wat handig is als je niet geheel stealth-gericht bent.

Iets wat helaas niet veel veranderd is, is de Detective Mode, waarbij je de gebieden afzoekt naar sporen en geheimen. De besturing is beter, gezien je de L-knop gebruikt om de modus te activeren en de omgeving scant met de rechterstick. Het zorgt voor een betere flow in de speldoorloop, maar de irritatie blijft gezien je dit overmatig veel doet voor de kleinste dingen. Zelfs voor kleine elektrische sloten of een simpele muur die geblokkeerd lijkt te zijn, is het snel noodzaak om Detective Mode tevoorschijn te toveren. Toch word je voor je werk beloond, omdat je hiermee concept art verzamelt en soms leuke geheime paden vindt.Graphics en geluid
Batman: Arkham Origins Blackgate heeft een likje verf gekregen voor de Wii U en het ziet er op zich prima uit. Het is een tikkeltje modderig, maar de stijl van de game staat zijn mannetje op het systeem en de verschillende omgevingen zijn goed uitgewerkt. De vijanden zien er helaas niet zo op en top uit en de developer heeft hier duidelijk minder werk in gestopt. Dat is jammer, vooral als je een tegenligger de genadeklap aan het uitdelen bent. De cutscenes in de game hebben een geheel eigen stripboekstijl, wat erg veel wegheeft van de klassieke Batman-strips. Je kunt de Deluxe Edition ook off-TV spelen op de Wii U GamePad en hier ziet alles er net zo goed uit als op de televisie, al is alles net een beetje kleiner. Het geluid is goed uitgewerkt met een Engelstalige voice acting voor de belangrijke personages in de game en dit is overtuigend neergezet. Voor de mensen die het nodig hebben, kan er gekozen worden voor ondertiteling zodat je het als Nederlandstalige iets beter kunt volgen. De muziek is sfeerverhogend en biedt prima ondersteuning voor de stealth en actie die de game in huis heeft.

Conclusie
Batman: Arkham Origins Blackgate - Deluxe Edition is een prima variant van een aangename handheld-titel. De graphics mogen hier en daar niet top zijn en de gameplay laat nog steeds gebreken zien, maar het avontuur staat als een huis. Je vecht tegen verscheidene vijanden in Blackgate, terwijl je geniet van een strak verhaal en duidelijke voice acting. Daarnaast zijn er nieuwe routes en pakken voor de veteranen die de titel voor de schappelijke prijs van €19,99 willen herervaren.
7,7
N1-score
  • + Aangenaam verhaal
  • + Sterke voice acting en muziek
  • + Goed gesleuteld aan de kaart en vijanden
  • + Leuke Metroid-achtige actie
  • - Grafisch is het wat modderig
  • - Overmatig gebruik van Detective Mode
  • - Game is wat makkelijker geworden
  • - Grappling hook momenten breken de game op
Next articleLaunchtrailer Conception II: Children of the Seven Stars toont... Previous articleDebuut trailer en eerste screenshots The Band of Thieves and...

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Batman: Arkham Origins Blackgate - Deluxe Edition

Platform: Wii U eShop
Prijs: €19.99
Genre: Actie
Ontwikkelaar: Armature Studio
Uitgever: Warner Bros.
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 10 april 2014

Screenshots