De personages uit Mario Kart Special | 19 mei 2014 21:40 | Auteur: Erik

We zijn intussen bijna aangekomen bij de achtste Mario Kart-game. Eergisteren hadden we de geschiedenis van de Mario Kart-reeks voor jullie en binnen deze historie hebben veel bekende Nintendo-personages de kartbaan al aangedaan. Ze doen allemaal hun best om het de tegenstanders zo moeilijk mogelijk te maken tijdens het racen. In Mario Kart 8 kun je kiezen uit maarliefst dertig verschillende personages. Nog nooit eerder was het aanbod zo groot als deze keer. Toch zijn dit niet alle racers want de serie telt in totaal maar liefst 43 “unieke” snelheidsduivels. Van huilende baby’s tot brute apen en van loodgieters tot rare metalen racers, van alles passeert de revue in het arsenaal aan racers. In deze special worden ze alle 43 luchtig op een rijtje gezet door Patrick en Erik.

In Mario Kart-games race je met bekende Nintendo-personages. Ieder personage heeft zo zijn eigen kwaliteiten en valkuilen en ze zijn ieder onder te verdelen in een van de drie gewichtsklassen. Lichtgewichten, de personages van gemiddeld gewicht en het zware geschut. Een lichtgewicht personage kan makkelijker off-road rijden, accelereert snel maar heeft een lage topsnelheid terwijl een zwaargewicht personage langzaam accelereert, niet goed off-road kan rijden en de hoogste topsnelheid heeft. Een personage van gemiddeld gewicht past daar precies tussenin en is gebalanceerd en doet het op geen enkel gebied uitmuntend. Daarnaast kan een zwaargewicht ook personages met een lagere gewichtsklasse aan de kant beuken. In de meer recentere games kun je naast personages ook de karts uitzoeken en aanpassen. Hierdoor kun je bepaalde zwakten beperken en sterkten nog verder uitbuiten.

11


It’s a me Mario (en Co.) - Patrick
We starten dit rijtje met de hoofdrolspeler van de Mario Kart-reeks, het zal je niet verbazen, Mario! De loodgieter die Nintendo in 1985 met Super Mario Bros. op de kaart zette, is een allround goed gebalanceerde racer. Hij is niet het snelste maar ook niet het langzaamst, hij is niet het makkelijkste te besturen en ook niet het moeilijkst. Mario past hiermee perfect in de gemiddelde gewichtsklasse. Samen met zijn broer, Luigi, en zijn groene ros Yoshi racet Mario al vele jaren op de circuits. Luigi en Yoshi behoren net als Mario tot de gemiddelde gewichtsklasse en verschillen zodoende niet veel van elkaar. Mario’s vriendelijke paddenstoelenvriend Toad daarentegen behoort tot de lichtgewichten en is een stuk gewiekster. Mario, Luigi, Yoshi en Toad zijn vier personages die je in iedere Mario Kart-game terugvindt. Ook dragen al veel iconische Mario Kart-tracks de naam van één van deze vier personages. Denk hierbij aan Toad’s Turnpike uit de Nintendo 64-versie of aan het nieuwe Mario Kart Stadium uit Mario Kart 8.

Team Princess
Princess Peach, Princess Daisy, Rosalina en Toadette vertegenwoordigen de dames in de reeks. Als heuse prinsessen racen ze in al hun flair over de banen. Princess Peach en Princess Daisy behoren tot de gemiddelde gewichtsklasse en scharen zich daardoor in het rijtje van Mario, Luigi en Yoshi. Princess Peach is sinds Super Mario Kart aanwezig terwijl Princess Daisy haar debuut maakte in Mario Kart Double Dash!!. Bijzonder is overigens dat de prinses met het bruine haar alleen in Super Mario Land de hoofdrol sierde. De mysterieuze prinses uit Super Mario Galaxy, Rosalina, is een pittige tante en behoort tot de zwaargewicht cruisers. Dit maakt haar een lichte racer binnen de zwaargewicht klasse. Ze is dus prima in staat om het de andere prinsessen knap lastig te maken. De Wii was waar haar racecarrière een vlucht nam en inmiddels is ze niet meer weg te denken uit de reeks. Toadette is net als Toad een lichtgewicht racer en accelereert zodoende erg snel. Net als Princess Daisy kwam ze voor het eerst beschikbaar in Mario Kart: Double Dash!!. Toadette is sindsdien alleen nog in Mario Kart Wii verschenen maar zal nu ook weer tot de keuzes behoren in Mario Kart 8. Toadette is ook de enige van “Team Princess” die haar naam nog nooit aan een racetrack heeft mogen verbinden. Wellicht komt dit omdat zij zich als enige van dit stel geen prinses kan noemen.

12


De beruchte apenbende
Donkey Kong mag niet ontbreken aan deze grote selectie van Nintendo-geweld en wist zodoende al vanaf de eerste Mario Kart-game een plaatsje te veroveren. In Super Mario Kart betrof het echter niet Donkey Kong zoals we die nu kennen maar Donkey Kong Jr. uit de gelijknamige NES-game uit 1982. De Donkey Kong van nu is afkomstig uit de Donkey Kong Country-reeks. De Super Mario Kart-reeks kent zijn oorsprong echter twee jaar eerder waardoor Donkey Kong Jr. in één Mario Kart-game heeft mogen schitteren. Donkey Kong behoort tot de zwaargewicht racers en verleent zijn naam aan verschillende bekende Mario Kart-tracks. In Mario Kart 8 zal onder andere de “DK Jungle”-track van de Nintendo 3DS terugkeren. Pas vanaf Mario Kart: Double Dash!! werd het een echte apenbende in de Mario Kart-reeks toen ook Diddy Kong zijn opwachting maakte binnen het arsenaal van racers. Hij behoorde toen tot de lichtgewicht racers. In de daaropvolgende jaren lijkt ons kleine vriend echter flink gegroeid te zijn want in Mario Kart Wii was hij een racer binnen de gemiddelde gewichtsklasse. Helaas schittert Diddy Kong van afwezigheid in Mario Kart 8. Tot slot werd speciaal voor Mario Kart Wii ook nog de stoere Funky Kong toegevoegd om de apenbende compleet te maken. Deze brede aap behoorde tot de zwaargewicht klassen en wist zijn spiermassa goed te gebruiken om het de andere racers lastig te maken.

Huilen met de pet op
Alsof Mario en Luigi al niet vervelend genoeg waren voegde Nintendo in Mario Kart: Double Dash!! een van de hoofdrolspelers van Yoshi’s Island toe: Baby Mario. Samen met zijn broertje Baby Luigi behoren deze liefelijke kleine koters zoals je kunt verwachten tot de lichtgewichtklasse. Ondanks het hoge pampergehalte wisten ze zeker hun mannetje te staan tussen alle grote enge volwassenen. Ook Bowsers zoon, Bowser Jr., maakte op de Nintendo GameCube zijn intrede en ging met groene en rode schilden achter de twee baby’s aan. Bowser Jr. behoorde in zijn jongere jaren tot de lichtgewichtklasse maar kwam flink aan in de loop der jaren en kwam daardoor in Mario Kart Wii tussen de racers van gemiddeld gewicht terecht. De altijd goed gehumeurde kleine variant van Mario’s aardrivaal werd zodoende de sterkere van de drie. Ook de drie prinsessen, Princess Peach, Princess Daisy en Rosalina, zijn ondertussen omgetoverd tot babyformaat en zijn net zo schattig en klein. In Mario Kart 8 is het aantal baby’s tussen de racers goed vertegenwoordig maar helaas ontbreekt Bowser Jr. dit keer. Hij is waarschijnlijk nog niet bijgekomen van zijn laatste verloren gevecht in Yoshi’s New Island.

14


Muhahahaha! - Erik
In de meer duistere krochten van het Mushroom Kingdom, zijn een aantal racers te bespeuren die het Mario en zijn vrienden door de jaren heen flink moeilijk hebben gemaakt. Deze racers typeren zich door hun zware gewicht en hoge snelheden. Onder hen bevindt zich de op geldbeluste tegenhanger van Mario: Wario. Dit zwaargewicht debuteerde in Mario Kart 64 en wordt gekenmerkt door de karakteristieke paarse aankleding van zijn auto’s. Zijn courses voorzien racers meestal van een pittige uitdaging door een goudmijn of zelfs een heus colosseum. Zijn mysterieuze compagnon Waluigi pakt het iets milder aan, hoewel je ook hem niet voor lief moet nemen. Voor je het weet dropt hij je in een pinballmachine. Deze besnorde antiheld debuteerde in Mario Kart: Double Dash!! en rijdt het best in grote, zware bolides. Het is voor velen echter nog een raadsel waar deze slungel precies vandaan komt.

Een ander personage waar uitgekeken voor moet worden is de meedogenloze King Boo. Dit personage heeft sinds het een voorwerp was in Mario Kart 64, zijn spookhuis even verlaten om een geduchte tegenstander te worden in Mario Kart Double Dash!! en Wii. Toch blijft het altijd vreemd hoe een gewichtsloos spook als King Boo tot de zwaarste klasse heeft door weten te dringen. Bij Mario’s aartsvijand Bowser is hier echter geen twijfel over. De koning der Koopa’s racet al mee sinds Super Mario Kart en neemt alleen genoegen met de allersnelste karts of bikes. Voor elk nieuw deel heeft hij weer een van zijn beruchte kastelen klaar, die zelfs Bowser zelf onder de heetste vuren weten te leggen. Geen wonder dat hij voor Mario Kart Wii zijn benige alter ego Dry Bowser had opgetrommeld.

15


Hulpjes van de Koopa King
Hoewel Bowser Mario en consorten graag het leven zuur maakt, heeft hij ook een hoop onderdanen die hem hier een helpende hand bij bieden. Velen van hen zijn voor Mario Kart in een kart gestapt en blijken ook daar venijnige tegenstanders. De kleine Koopa Troopa is al – hoewel Mario Kart 64 werd overgeslagen - sinds Super Mario Kart van de partij en heeft met Koopa Cape zijn heuse eigen track geserveerd. Voor Mario Kart: Double Dash!! kreeg hij ook hulp van een rode Paratroopa, waarbij het team zich vooral specialiseerde in het afvuren van schilden. Ook de altijd gevaarlijke Petey Piranha kroop voor dit deel even uit haar buis en maakte samen met King Boo de wegen onveilig in hun zware wagens. Als tegenhanger van Yoshi, debuteerde ook de ‘vrouwelijke’ dino Birdo in Double Dash!! Deze dino was oorspronkelijk een vijand in Super Mario Bros. 2 en is volgens het instructieboekje een mannetje dat er altijd van droomde om een vrouwtje te zijn.

Ook scheidsrechter annex cameraman Lakitu besloot dat het in Mario Kart 7 eindelijk wel eens tijd werd om zelf ook een potje mee te racen. Hierbij begon hij niet woest met Spinies te gooien, maar transformeerde hij tot een schattig personage die vooral met behendige en lichte karts om kon gaan. Ook de snel op zijn teentjes getrapte rups Wiggler was in het zevende deel van de partij. Hoewel hij niet helemaal in de verschillende wagens paste, bleek al snel dat zijn heetgebakerde temperament voor een tegenstander zorgde om rekening mee te houden. Dit geldt eveneens voor Dry Bones uit Mario Kart DS en Wii, die zijn duistere kerkers en zanderige omgevingen voor een lichte kart heeft omgeruild. Het zal je niet verbazen dat hij zijn tegenstanders niet meer dan eens in het stof laat bijten. Tot slot moet ook de geheimzinnige Shy Guy uit Super Mario Bros. 2 en Yoshi’s Island niet vergeten worden. Het gemaskerde mannetje begon in Mario Kart DS als personage exclusief voor de multiplayer, maar maakt sinds Mario Kart 7 volledig deel uit van het scala van personages.

Mario-Kart-8-13-1280x984


De bende van ellende
Klaarblijkelijk zijn alleen Bowser’s hulpjes niet genoeg, want voor Mario Kart 8 heeft hij zelfs zijn persoonlijke eliteteam aan Koopalings opgetrommeld. Deze uit de kluiten gewassen Koopa’s zijn gemodelleerd naar het designteam van Super Mario Bros. 3 en hebben hun (Amerikaanse) namen te danken aan verscheidene musici. Hoewel ze sinds Super Mario Bros. 3 doorgaans Mario aan het eind van een wereld opwachten, vormen ze nu een kleurrijk team dat niet onderschat moet worden. Allereerst doen de gek gestoorde koopa’s Iggy en Larry hun intrede. Ook de muzikaal getinte Lemmy en Ludwig schromen niet om een blauw schild op diegene af te vuren die het waagt hun in te halen. Om over de kleerkasten Morton en Roy nog maar te zwijgen: zij rammen met hun zware wagens elke onoplettende tegenstander zo van de baan af. Wendy zorgt tot slot voor het nodige vrouwelijke ‘schoon’ tijdens de races. In hun eentje kunnen ze je het al flink moeilijk maken, om nog maar te zwijgen over datgene wat ze kunnen aanrichten als ze allen aan de start verschijnen…

It’s a Mii, Mii?
De meeste personages uit Mario Kart kun je zo een plekje in het veelomvattende universum geven. Toch zijn er altijd een paar vreemde eenden in de bijt. Neem bijvoorbeeld Metal Mario, wat gewoon een metalen versie van de besnorde loodgieter is. Dit geeft hem net dat extra gewicht waardoor hij zich het liefst nestelt in een zware kart. Hetzelfde geldt voor de blinkende Pink Gold Peach uit Mario Kart 8, die door deze lik verf misschien haar charme ietwat verliest, maar je veel sneller een beuk kan verkopen. Om over de Robotic Operation Buddy, R.O.B. nog maar te zwijgen. Naar het schijnt heeft dit personage tot Mario Kart DS nog nooit een voet gezet in het Mushroom Kingdom. In plaats diende hij halverwege de jaren ’80 als een soort innovatieve controller voor de NES. De imposante Honey Queen uit Super Mario Galaxy lijkt dan wat meer op haar plaats. Deze vrouwelijke bij debuteerde in Mario Kart 7 en wist door haar grote voorkomen meteen een flinke stempel op de races te drukken.

13


Toch is het raarste personage van allemaal misschien wel de Mii. Deze bijzonder veelzijdige dame of heer debuteerde in Mario Kart Wii en is sindsdien niet meer weg te denken uit het universum van Mario Kart. Ze hebben zelfs een frisse wind door het traditionele rondjes rijden gegooid met hun lange races uit Wii Sports Resort. Naar het schijnt komt hun grote populariteit vooral doordat je nu eindelijk een gezicht kan geven aan diegene die jou heel geniepig met dat blauwe schild heeft bestookt. Maar eigenlijk is dit nogal vreemd, want wie is nou zo gek om zelf tussen dit zooitje ongeregeld te gaan racen?
Next articleMario Kart 8 Previous articleEerste blik op de Classic-modus van Kiki's Koi-Koi voor de Wii...

Reacties van gebruikers

Avatar
Nintendofan | 19 mei 2014 22:44 | #234832
collapse
Blijf toch hopen op een DLC in Mario Kart 8.
Avatar
raceneus | 19 mei 2014 23:47 | #234833
Reactie op post #234832 van Nintendofan
Ik mis inderdaad ook wel wat namen. Op de wii was qua fun(dus geen daisy of funky kong) mijn top 4:
1. yoshi
2. bowser jr.
3. diddy kong
4. dry bowser

en wiggler van mk7 vond ik ook origineel, racete ik af en toe mee. en wat te denken van paratroopa, boo, petey pirnahan en zelfs honey queen...
En birdo was erg leuk om mee te trollen.

ja, ik zou voor het eerst dlc willen aanschaffen, als dat er komt.
Avatar
Rico B. | 20 mei 2014 07:43 | #234834
Wat een fijn en lekker leesbare tekst!
Mijn lievelings character is en blijft Baby Luigi Razz

Ik heb heel veel zin in Mario Kart 8 en ik ga hoe dan ook met elke character racen, zelfs Pink Gold Peach (die ik eigenlijk niet echt zoo slecht vind maar had natuurlijk bijvoorbeeld Bowser Jr. gewilt)
Avatar
nintendo23 | 20 mei 2014 07:54 | #234835
Het enigste grote mimpunt het character roster. En het missen van Diddy Kong kan begrijen wanneer er een gruwelijke Dk race game aangekondigd wordt op de E3
Avatar
Yosher2 | 20 mei 2014 18:38 | #234893
Mijn favoriet zal altijd Yoshi blijven. Ik zal in Mario Kart 8 af en toe ook een paar Koopalings gebruiken, en de gewone Koopa ook, maar Yoshi zal 99% van mijn speeltijd in beslag nemen!

Honey Queen uit Mario Kart 7 vond ik een barslechte toevoeging eerlijk gezegd, maar was toch een VEEL betere keuze dan Baby Daisy/Rosalina of Pink Gold Peach. Als ze lui willen zijn met palette swaps, kies dan iets dat ook echt bestaat, zoals Fire Peach ofzo. Alsjeblieft zeg, waar is een rozegouden Peach in godsnaam voor nodig? Zodat Peach fans een zwaargewicht hebben om te kiezen? Nou, ik ben een Yoshi fan, waar is mijn Metal Yoshi dan?

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Mario Kart 64

Platform: Wii Virtual Console
Virtual Console: Nintendo 64
Prijs: 1000
Genre: Onbekend
Ontwikkelaar: Onbekend
Uitgever: Onbekend
Aantal spelers lokaal: Onbekend
Online-ondersteuning: Onbekend
Releasedatum: 26 januari 2007

Mario Kart 7

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Racer
Ontwikkelaar: Nintendo / Retro Studios
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 8
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 8
Releasedatum: 02 december 2011

Mario Kart 8

Platform: Wii U
Genre: Kart Racing
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 12
Releasedatum: 30 mei 2014

Mario Kart DS

Platform: Nintendo DS
Genre: Racer
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 0
Releasedatum: 11 november 2005

Mario Kart Wii

Platform: Wii
Genre: Racer
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 12
Releasedatum: 11 april 2008

Mario Kart: Double Dash!!

Platform: Nintendo GameCube
Genre: Racing
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 16
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 17 november 2003

Mario Kart: Super Circuit

Platform: Game Boy Advance
Genre: Racer
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 06 juni 2004

Super Mario Kart

Platform: Wii U Virtual Console
Virtual Console: SNES
Prijs: €7,99
Genre: Racer
Ontwikkelaar: Nintendo EAD
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 27 maart 2014