Abyss Review | 24 mei 2014 13:30 | Auteur: Benjamin

In de oude tijden van de NES waren simpele korte games waarin het kortweg draaide om het behalen van een hoge score in bondige levels ruim vertegenwoordigd en had een game als Abyss niet misstaan. De grote vraag is echter of een titel als deze anno 2014 nog bestaansrecht heeft.

Abyss is een simpele action-adventure game waarin je met een soort kruising tussen een kwal een octopus met één oog door korte levels heen zwemt, op zoek naar de zes aanwezige Gaia energiebollen. Het verhaal is even bondig als vreemd: de mensheid wordt bedreigd en het bedrijf ASAN creëert dit mysterieuze wezen genaamd Nep2no om diep in de zee te duiken en op zoek te gaan naar verborgen energiebronnen. Jij bestuurt deze Nep2no door de twaalf levels om alle Gaia te verzamelen.

6


Opperste concentratie
De levels in Abyss kun je het best beschrijven als onderwatergrotten. De besturing voelt door de verminderde zwaartekracht vergelijkbaar met een game als Balloon Fight. Met één van de actieknoppen gaat Nep2no vooruit, terwijl je met de control stick of vierpuntsdruktoets de richting bepaalt. Deze besturing vereist echter zulke precisie, omdat je voordat je het in de gaten hebt, veel te snel gaat. Overigens wordt er verder, behalve Off-TV Play, niets met de Wii U GamePad gedaan, maar een groot gemis is dat in deze game niet. Het is van belang dat je door het level heen komt zonder tegen de zijkanten van de grot aan te komen, wat door de zweverige besturing lastiger is dan je denkt. Tijdens het spelen zal je snel merken dat je met opperste concentratie door de levels heen gaat, omdat de kleinste misstap al kan uitlopen op een game over-scherm. Op het moment dat je een Gaia te pakken hebt, ontstaat er een langzaam teruglopende cirkel van licht rondom Nep2no waardoor je verder vooruit kunt kijken.

In totaal bevat Abyss slechts twaalf levels, die je allemaal in minder dan vijf minuten kunt doorlopen. Wel wordt de moeilijkheidsgraad van de levels steeds hoger, waardoor een level al snel meerdere pogingen vereist om te volbrengen. Zodra je een level volbracht hebt, wordt je tijd genoteerd in de lokale ranglijst waar al tien standaard tijden te vinden zijn. Je kunt hier je naam achterlaten door middel van drie letters, kenmerkend van de oude NES-titels. Het is meer dan spijtig dat deze ranglijst alleen offline aanwezig is en dat je je tijden niet kunt vergelijken met spelers wereldwijd. Daardoor zou er nog enige vorm van competitie ontstaan, wat nu bijna geheel ontbreekt.

5


Andere modi
De competitie vind je wel terug in de 2-speler modus waarbij je tegen een vriend of vriendin racet om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten. Het wedstrijdje eindigt echter ook op het moment dat één van de twee spelers dood gaat, waardoor een potje al vrij snel afgelopen kan zijn. Het beeld wordt tijdens de multiplayer niet gesplits, maar iedere speler heeft zijn eigen scherm: de ene via de Wii U GamePad, de ander via de televisie. Daarnaast is er nog een lastigere Dark Mode waar je acht Gaia’s per level moet verzamelen en een Arcade Mode waarin het wederom draait om het neerzetten van een zo snel mogelijke tijd.

Graphics en geluid
De grafische stijl van Abyss oogt een tikkeltje futuristisch en simplistisch, maar heeft wel een bepaalde sfeer die tot de verbeelding spreekt. Buiten de zwarte delen van de grotten om, wordt elk level weergegeven in zijn eigen kleur. Verder hoef je van het grafische geheel niets te verwachten, maar dat is in het geval van Abyss (waar het puur om de gameplay draait) geen storend onderdeel. De muziek in Abyss werkt aan de ene kant hypnotiserend, maar aan de andere kant ook op je zenuwen. De stille muziek zorgt niet voor afleiding bij het spelen van de levels, maar als je na de zoveelste mislukking je controller zowat door het raam wil gooien, zet je het liefste het geluid van je televisie uit. Daarnaast wordt Nep2no via een soort walkie-talkie-geluid ondersteund door een niet geheel accentloze man. Hij roept zo nu en dan zaken als ‘Slow down’ op het moment dat je tegen een muur aan botst, maar een toegevoegde waarde heeft dat niet.

1


Conclusie
Met zijn eenvoudige gameplay, simplistische grafische stijl en frustrerende momenten, is Abyss een typische game die niet zou misstaan in het NES-tijdperk. De korte levels bieden vermaak dankzij de hypnotiserende type gameplay, maar werkt ook op je zenuwen door de pittige besturing. Deze vorm van besturing is echter een onderdeel van de gehele gameplay, waardoor het niet als een minpunt gezien moet worden. Wel is het jammer dat je je scores niet online kunt delen, maar slechts via een simpele lokale rangorde. Abyss is niet een game die voor iedereen weggelegd is, maar de game kent op bepaalde momenten wel zijn charme.
6,5
N1-score
  • + Eenvoudige gameplay met lastig te beheersen besturing die onderdeel is van het plezier
  • + Goede sfeer
  • - Alleen offline ranglijsten
  • - Hoeveelheid levels wat karig
Next articleKit en Krysta openen het Mario Kart 8 Premium Pack in een nieuwe... Previous articleSpeciale Vivillon wordt gedistribueerd bij mijlpaal van Global...

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Abyss

Platform: Wii U eShop
Prijs: €1,99
Genre: Action
Ontwikkelaar: EnjoyUp Games
Uitgever: EnjoyUp Games
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Onbekend
Releasedatum: 08 mei 2014

Screenshots