GamesCom: The Rise and Fall of the Tomb Raider Column | 18 augustus 2014 21:26 | Auteur: Marcel

Het kan je misschien ontgaan zijn, maar afgelopen week vond in Keulen GamesCom plaats. Het evenement biedt ruimte aan uitgevers voor de aankondigingen van nieuwe games en de pers en het publiek kunnen één van de vele aankomende titels spelen en testen. Al met al een evenement met veel potentie, maar desondanks blijft GamesCom voor de thuisblijvers altijd een karige vertoning.

Net zoals menig andere gameshow begon GamesCom met een serie van conferenties. Microsoft mocht aftrappen, want binnenkort verschijnt de Xbox One in ‘tier-2’ landen, zoals Nederland en Denemarken. Het zijn landen waar de Xbox 360 voet aan de grond kreeg, maar nooit de Wii of PS3 kon verslaan. Microsoft richtte zich het eerste jaar vooral op het herstellen van de reputatie en het opbouwen van nieuw vertrouwen bij de gamers in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Nu Microsoft mede dankzij de wissel tussen Don ‘Kinect’ Mattrick en Phil ‘games’ Spencer niet meer beschouwd wordt als een duivelse organisatie, stapt men met beide benen in de console-race.

large
In Redmond klotst het geld tegen het plafond, maar zonder schaamte roept Microsoft zich uit tot Underdog.

(Games)Con, confidence trick, also known as scam
Als ‘underdog' presenteerde Phil Spencer een aantal nieuwe Xbox One-titels. Het bekende materiaal, zoals Fable, Forza en Halo werd afgewisseld met hier en daar een indie-game of een first-party titel, maar de bom barstte los toen hij Rise of the Tomb Raider bevestigde als Xbox One exclusive. Square Enix heeft van Microsoft een zak geld gehad en na de bekendmaking dat PS4-fans de game op hun buik kunnen schrijven en ook PC-gamers het in 2015 nog zonder de nieuwe Tomb Raider moeten doen, ontplofte het internet. Want ja, een exclusieve titel voor de Xbox One staat gelijk aan het Molotov-Ribbentroppact tussen Nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie van Josef Stalin, althans daar leek het op.

2U0B0888Volgens Microsoft is Rise of the Tomb Raider een prima alternatief voor Uncharted, volgens gamers wereldwijd is het een oorlogsverklaring.

De toon was gezet, want de komende dagen ging de coverage van heel GamesCom voornamelijk nog over de exclusiviteit van Tomb Raider en de impact daarvan. Er werden echter meer coups gepleegd. Zo bracht Hideo Kojima Metal Gear Solid: Ground Zeroes en Metal Gear Solid V: The Phantom Pain niet alleen naar de PS4 en Xbox One, maar ook naar de PC. The Crew van Ubisoft was het volgende discussiepunt, want naast de Xbox One en PS4-versies komt de game naar de Xbox 360, maar niet de PS3. Met Assassin’s Creed: Rogue voor de Xbox 360 en PS3 wil Ubisoft de steen die Assassin’s Creed heet verder uitpersen en een alternatief bieden voor de ‘next-gen’ Assassin’s Creed: Unity. Met een paar extra ‘definitive’ editions van tal van games, zoals Sleeping Dogs, zitten Sony en Microsoft tot aan het einde van het jaar gebakken. Spencer gaf toe dat Microsoft nog een lange weg te gaan had en vond dat de strijd vooral in de maanden september, oktober, november en december gaat losbarsten.

1000
Verwarring en frustratie was de definitie van GamesCom 2014

Met al het next-gen geweld zou je haast vergeten dat Nintendo zelf ook aanwezig was op GamesCom en blijkbaar is men dat zelf ook vergeten. Afgezien van een lading screenshots van enkele games en een stand met speelbare titels was er totaal geen aandacht voor de E3-redux van de Japanners. Nintendo ziet GamesCom nog altijd als een derderangs show en een zeven minuten durende trailer met alle interessante Wii U-games vatte de boodschap samen: “#TheTimeIsNow” om een Wii U te kopen. Daar kan ik me totaal niet in vinden, want waarom zou je ‘nu’ de Wii U kopen, als 90% van de games uit het filmpje nog steeds niet uit is? Wacht geduldig af tot Super Smash Bros. for Wii U verschijnt of zie de prijs nog eens honderd euro zakken en hap dan toe, want de aankomende third-party games hoef je niet te verwachten.

Volgend jaar weer?
Meer valt er over GamesCom 2014 voor een thuisblijver, zoals ik, niet te vertellen. Het was vooral een erg schreeuwerige bedoeling door de shoutcasters en e-Sports. Daarnaast viel op dat veel games ondanks mooie demo’s nog steeds niet af zijn. Hideo Kojima had met zijn Silent Hills teaser de pers op zijn hand, maar net zoals bij Quantum Break, Wild en andere al dan niet exclusieve titels ontbrak het aan concrete details. EA heeft al het geld maar gestopt in onderstaande Madden commercial, een passende afsluiting van het circus. SEGA had vast op meer coverage gehoopt voor Sonic Boom, maar die game nadert ondertussen heel snel de afgrond als het nieuwe dieptepunt voor Sonic en zijn vrienden, en dat is best een prestatie.


Next articleSysteemsoftware versie 5.1.2 voor Wii U verschenen: meer stabiliteit Previous articleNintendo Downloads - Week 34 (Tomodachi Life-demo, Mega Man...

Reacties van gebruikers

Avatar
Echelon | 18 augustus 2014 22:04 | #239201
collapse
Het is al bekend dat de nieuwe Tomb Raider een tijdelijke Microsoft exclusive is. Net zoals eigenlijk bijna alle 'exclusieve titels' van Microsoft. Blijf het jammer vinden dat we dat soort games moeten missen op de Wii-U. Tomb Raider heb ik op de X360 gespeeld en die game is echt geweldig.
Avatar
Martijn | 18 augustus 2014 22:33 | #239202
Reactie op post #239201 van Echelon
collapse
Meteen als "Rise of the Tomb Raider" op de PC verschijnt, is het een aankoop voor me. De vorige was een prima spel!

Het is jammer dat deze titels niet naar de Wii U komen, maar gelukkig is de PC dan bijna altijd een alternatief. Baalde ervan dat Microsoft ineens een exclusieve titel van "Rise of the Tomb Raider" maakte. Het was niet meteen duidelijk dat het om een tijdelijke exclusive ging.

Meteen werd overal op internet de hele "Bayonetta 2" discussie weer aangehaald, maar de situatie is compleet anders. Zonder Nintendo had er immers nooit een vervolg verschenen.

"Tomb Raider" 2013 was geweldig. Zette in één keer de hele serie in een ander daglicht, reboot geslaagd! Ga er vanuit dat het tweede deel dat ook gaat zijn. De eerste beelden zijn veelbelovend. Hopelijk duurt de exclusiviteit niet te lang. Smile

Jammer dat Nintendo niets nieuws heeft laten zien. Ik mag hopen dat ze niet alleen op afgelopen E3 gaan teren en door het jaar heen ook nog één en ander aankondigen.
Avatar
The Iron Ghoul | 18 augustus 2014 22:43 | #239204
Reactie op post #239202 van Martijn
collapse
de nintendo-direct komt op 23september, want dan is nintendo 125 jaar oud en er is geen beter moment om op die dag het jaar van nintendo in te luiden met een over-de-top direct. een Ndirect die over al de games gaan waar we nu al vanaf weten en onaangekondigde instantparels. ook een dedicated amiibo direct zou ook wel handig zijn om de hype te beginnen
Avatar
nintendo23 | 18 augustus 2014 23:06 | #239210
Reactie op post #239204 van The Iron Ghoul
Als er een nieuwe direct komt. Dan zal dat zijn om de releasedatums van Smash, Bayonetta 2 aan te kondigen. En ook kondigen ze misschien dan van Yoshi Woolly world en Toad Treasure Tracker een releasedatum aan en tonen ze ons nieuwe beelden.En de dlc van Mario kart 8 Maar beelden van Star Fox en Zelda verwacht ik pas of in een direct eind van het jaar. Of in een direct van begin volgend jaar of pas weer op de E3.

En nieuwe aankondigingen die krijgen we denk ik ook pas volgend jaar omdat de nieuwe games die ze nog niet bekend hebben gemaakt. E3 aankondigen zijn. Want ik weet bijna zeker dat ze een Metroid, En een grootste 3D Mario in ontwikkeling hebben. En dat toon je niet zomaar even in een direct. Mocht het gerucht van Diddy kong racing 2 en die Hd remake wel kloppen. Dat zal dan wel in een direct bekend gemaakt kunnen worden. Maar als alles meezit wordt het volgend jaar wel echt smullen op de E3 van Nintendo met:
Metroid, 3D Mario, Zelda en Star Fox,
Avatar
KWOWW | 18 augustus 2014 23:44 | #239213
Reactie op post #239204 van The Iron Ghoul
Als dat zo is dan hoop ik zo erg dat ze de nieuwe Project Zero naar het westen brengen die game kan misschien wel de vele mogelijkheden van de gamepad benutten.
Avatar
thebowserjr | 18 augustus 2014 22:40 | #239203
Is Sonic Boom echt zo slecht? Weird
Avatar
nintendo23 | 18 augustus 2014 22:58 | #239207
De gamescom is voor de consument veel en veel te druk. De persconferentie zijn niet boeiend. En de demo's die geshowd worden die kennen we allemaal al van de E3.

Maar ook de E3 zijn qua aankondigen de laatste jaren vrij matig. Laatste E3 was ook matig met echt weinig verassingen. De enigste 2 games waar we nog niet van het bestaan afwisten die mij boeide. Waren Star Fox alleen daar zagen we geen beelden van. En de nieuwe Tomb Raider. Voor de rest denk ik bij mezelf ipv tot de gamescom te wachten toon op de E3 Quantum Break. En Sony toon daar Hellblade, Until Dawn en toon daar Tearaway. Maar ik vind het qua nieuwswaarde de gamescom weinig bestaansrecht heeft.
Avatar
Jmaster | 18 augustus 2014 23:03 | #239209
collapse
Nou, ik heb me gisteren toch prima vermaakt op de gamescom. De rijen vielen best mee bij Ninty, zeker voor Smash waar drie uur voor was aangegeven maar die ik na een dik halfuur al stond te spelen. Daarnaast heb ik nog even rondgekeken bij MS en Sony en hun gigantische booths straalden inderdaad vooral arrogantie uit, zeker vergeleken met Nintendo's bescheiden hoekje. Het enige niet-Nintendo spel dat ik er echt interessant uit vond zien is de nieuwe Civilization, en die is natuurlijk voor de PC. Verder was ik enigszins teleurgesteld dat Nvidia geen nieuwe grafische kaarten heeft aangekondigd, Gamescom lijkt me een perfect moment om dat te doen, gezien hun 800-serie volgende maand uit moet komen.
Ik had stiekem gehoopt dat de Gamescom mij zou overtuigen een PS4 of zelfs een Xbox One te willen, maar dat is niet gebeurd. Voor de achtste generatie geldt nog steeds: Valvetendo ftw!
Avatar
nintendo23 | 18 augustus 2014 23:08 | #239211
Reactie op post #239209 van Jmaster
collapse
Nou ik ben er in 2010 een keer geweest toen moest ik alleen voor Zelda Skyward Sword al 3 uur wachten. En voor Metroid Other M 2 uur. Dit komt omdat ze veel te veel mensen toelaten
Avatar
Jmaster | 18 augustus 2014 23:17 | #239212
Reactie op post #239211 van nintendo23
Jezus. Misschien hebben ze dit jaar expres minder kaartjes beschikbaar gemaakt? Lijkt me niet onwaarschijnlijk, nadat ze vorig jaar de deuren moesten sluiten. Ik zag overigens wel véél langere rijen staan bij PS4/Xbone booths, vooral bij Destiny.
Avatar
Duncan | 19 augustus 2014 00:50 | #239214
Want ja, een exclusieve titel voor de Xbox One staat gelijk aan het Molotov-Ribbentroppact tussen Nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie van Josef Stalin, althans daar leek het op.


Prachtig verwoordt Marcel Yummy

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.