Siesta Fiesta Review | 21 augustus 2014 12:41 | Auteur: Erik

Oude wijn in nieuwe zakken: een spreekwoord dat vaak een negatieve bijklank heeft, zeker als deze stempel op games wordt gedrukt. Aan de andere kant kan een nieuwe blik ook als gevolg hebben dat een oud concept weer verfrissend aanvoelt. Nintendo 3DS eShop-titel Siesta Fiesta probeert zijn eigen draai te geven aan het klassieke Breakout. Hebben we hier te maken met verrassend lekkere wijn, of kun je dit beter laten staan?

Het originele Breakout draait om het wegspelen van tientallen blokjes in veelal statische levels. Dit doe je met een dun ‘batje’ waarmee je een balletje naar boven stuitert. Een simpel, maar verslavend concept dat tot op de dag van vandaag leuk blijft om te spelen. Siesta Fiesta is om deze klassieke formule heen gebouwd. Echter is het batje vervangen door een bed en is het hoofdpersonage in de huid van de bal gekropen. Daarnaast zijn de statische levels vervangen door heuse scrollende gebieden en moet je zonder al te veel kleerscheuren het einde bereiken.

1


Fiestaville
De gebieden zijn feitelijk een reis door ‘Fiestaville’, waar het hoofdpersonage, Siesta, diep in slaap aankomt. Hier wordt hij feestelijk verwelkomd door verscheidene blobberige Fiesta’s, die hem – al slapend - op een tour rond het eiland laten gaan. Er zijn acht werelden met elk rond de zeven levels om te verkennen. Als een echt spel betaamt, kennen deze allemaal hun eigen thema. Hoewel dit een herkenbaar gegeven is, heeft Siesta Fiesta dit best origineel uitgewerkt. Zo begin je rustig op het strand, maar doe je later een fabriek en een heus barbecue-gebied aan.

Met de knoppen of het touch-screen ben je in deze levels aan het stuiteren naar een zo hoog mogelijke score. Om dit te bewerkstelligen, zitten de zijwaarts scrollende levels volgestopt met blokjes en obstakels in allerlei soorten en maten. Standaardblokken schiet je zo doorheen of hebben een paar tikken nodig. Daarnaast zit het spel vol met hoepels, ballonnen en kanonnen die allemaal hun eigen functie kennen. Het spel nodigt je hierdoor uit om Siesta niet simpelweg naar boven te knallen, maar ook om tactisch deze blokken af te gaan. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je ‘balletje’ extra hard af te vuren als je op het juiste moment je touch-screen aanraakt. Daarnaast zijn er diverse power-ups die een draai aan dit proces geven.

2


Bevredigend
Siesta Fiesta weet je constant te verrassen. Naast de ‘standaard’ levels wordt je soms getrakteerd op een race tegen de klok. Hier moet je in een statisch gebied zo snel mogelijk ‘waves’ van blokken wegspelen. Hoewel deze levels je nog het meest dat authentieke ‘Breakout’ gevoel geven, hebben deze wel als minpunt dat ze vaak net iets te lang duren. Daarnaast wijkt de titel soms af van haar traditionele stuiterwerk en moet je in bepaalde gebieden Siesta met een kanon op de obstakels afvuren. Als klap op de vuurpijl kent de game zelfs heuse eindbazen. Deze vereisen altijd dat je op een bepaalde manier te werk gaat. Bij vlagen zijn ze zelfs behoorlijk origineel uitgewerkt. Zo moet je aan het eind van wereld drie twee krokodillen verslaan, maar dit kan alleen als je een sappig stuk vlees hun kant op weet te krijgen.

Deze elementen geven het spel verrassend veel variatie en diepgang. Dat niet alleen: de opbouw en afwerking van de levels zorgen ervoor dat Siesta Fiesta ontzettend bevredigend is om te spelen. Het enige wat soms roet in het eten gooit, is de – zeker naar het einde toe - hoge moeilijkheidsgraad. Zes levens per level is misschien net wat te karig. Toch zijn de gebieden nooit te lang, waardoor je gemotiveerd blijft om het nogmaals te proberen. Mocht je een level tot een succesvol einde weten te brengen, wordt je beloond met een medaille. Deze zijn meestal gebaseerd op je score, maar in bepaalde levels ook op je snelheid. Vooral die blinkende gouden variant vereist ontzettend veel geduld en pixelperfect stuiterwerk.

3


Presentatie
Hoewel Siesta Fiesta op het eerste gezicht grafisch niet heel bijzonder lijkt, is het juist de presentatie die deze game pas echt de juiste snaar laat raken. Vrolijke muziek, warme kleuren en een koddige aankleding zorgen tijdens het spelen al snel voor een glimlach op je gezicht. Naast het thema van de desbetreffende wereld, vind je in de achtergrond Fiesta’s die je aanmoedigen, je feliciteren als je een grote kettingreactie hebt weten te ontketenen, of simpelweg aan het dansen of feesten zijn. Achtergronden zitten hierdoor vol leven, zonder te druk aan te voelen.

Daarnaast is het oog voor detail is opmerkelijk. Als je bijvoorbeeld een waterblokje kapot maakt, spatten er ook echt waterdruppels op je scherm. De verschillende eindbazen hebben allemaal het uiterlijk van een pinata meegekregen en de catchy upbeat muziek tijdens de levels lijkt als kers op de taart ook nog eens te worden ‘gespeeld’ door die blobberige wezens in de achtergrond. Het is ook zeker aan te raden om deze muzikale klanken door een koptelefoon aan te horen. Siesta Fiesta is gewoonweg een feest om te spelen.

4


Conclusie
Tegenwoordig weet je heel vaak wat je van een spel kunt verwachten, zeker als het een variant op een klassiek concept betreft. Toch weet Siesta Fiesta aangenaam te verrassen. De game is gevarieerd, bestookt je telkens met frisse elementen en is bijzonder bevredigend om te spelen. De sublieme presentatie geeft het spel daarnaast een eigen, vrolijk gezicht mee. Het spel is vooral geschikt voor korte potjes en wordt eigenlijk alleen tegengehouden door de iets te hoge moeilijkheidsgraad. Toch moet dit je er niet van afhouden om voor Siesta Fiesta naar de Nintendo 3DS eShop te gaan. Zegt men immers niet dat wijn met de tijd alleen maar lekkerder wordt?
8,5
N1-score
  • + Het biedt telkens wat nieuws
  • + Speelt heerlijk weg
  • + Verfrissende variant op Breakout
  • + Oog voor detail
  • + Vrolijkheid straalt eraf
  • - Moeilijkheidsgraad ligt net te hoog
  • - Races tegen de klok halen de ‘flow’ uit het spel
Next articleCubemen 2 begin september naar de Wii U eShop Previous articleGhirahim is Assist Trophy in Super Smash Bros. for Wii U en...

Reacties van gebruikers

Avatar
Elm | 23 augustus 2014 03:24 | #239400
Moeilijkheidsgraad te hoog als minpunt...

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Siesta Fiesta

Platform: Nintendo 3DS eShop
Prijs: €4,49
Genre: Pinball
Ontwikkelaar: Mojo Bones
Uitgever: Mojo Bones
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 24 juli 2014

Screenshots