Het ultieme Nintendo-gevoel Column | 23 augustus 2014 20:00 | Auteur: Erik

De Wii U verkoopt niet. Een gegeven dat ook afgelopen weken weer zijn kop wist op te steken met de kwartaalcijfers van Nintendo. Helaas is dit een waarheid als een koe. Nintendo weet maar niet uit dat gat te klimmen waar ze tijdens de launch zijn ingetuimeld. Toch hoeven we niet altijd met onze neus in de feiten te worden gedrukt, want er zijn ondanks de lage verkoopcijfers zoveel leuke aspecten aan Ninty. Laten we daarom eens voor een moment die erbarmelijke resultaten vergeten en in plaats daarvan kijken naar datgene wat The Big N met haar gekke games door de jaren heen nou zo speciaal heeft gemaakt. Wat geeft nou dat ultieme ‘Nintendo-gevoel’?

Misschien denk je hierbij wel aan dat karakteristieke deuntje waarmee de Game Boy opstartte. Of die welgemikte sprong waardoor je de prinses eindelijk uit de klauwen van Koning Koopa wist te redden. Het afblazen van het stof op die oude cartridges voor de NES, SNES en/of Nintendo 64. Of dat moment in Ocarina of Time, waar je na bloed, zweet en tranen eindelijk het ‘Master Sword’ uit de grond mag trekken. Of de gedurfde vorige generatie, die met een dubbelschermige handheld en een verkapte afstandsbediening je op nieuwe manieren games liet spelen. Maar wellicht schiet die start van een reis om de allerbeste te worden van allemaal, je stiekem ook wel te binnen.

24


Gevoelswaarden
Iedereen heeft waarschijnlijk zo zijn of haar eigen momenten die hen dat karakteristieke gevoel geven. En hoe kan dat ook anders? Spellen van Nintendo stralen plezier uit. Ze zijn vaak gemakkelijk op te pakken, moeilijk te meesteren en sturen je op een episch, vaak surrealistisch avontuur. Op sommige momenten doen ze iets nieuws, gedurfd, terwijl ze op andere momenten een formule perfectioneren die we al jarenlang kennen. Elementen die typische Nintendo-spellen doorgaans met zich meedragen. Toch lijken al deze waarden pas echt tot hun recht te komen als er een aantal vrienden op de bank zitten.

Na jarenlange ervaringen met het zogenaamde ‘partygenre’, lijkt Nintendo de kracht van offline multiplayer als geen ander te hebben doorzien. Spellen als Mario Party, Super Smash Bros. en Mario Kart zorgen al meer dan tien jaar voor de nodige gebroken vriendschappen. Mario doet dat binnenkort zelfs al voor de tiende keer. De komst van de Wii, die zelfs je moeder en zusje liet gamen, heeft ervoor gezorgd dat ze zich de laatste jaren steeds meer met deze factor onderscheiden. Niet alleen door toegankelijke spellen als Wii Sports en Wii Party, maar ook typische singleplayergames als een 3D Mario-platformer en Donkey Kong Country kunnen tegenwoordig met twee of meer spelers doorkruist worden.

Euforie
Natuurlijk kopen we allemaal een console van Nintendo voor die euforische hoogtepunten in de nieuwe The Legend of Zelda, of die briljante nieuwe vondsten in een Super Mario-spel. Maar doen we het stiekem niet ook om je maat net voor de finish een blauw schild op zijn hoofd te gooien? Of om je vrienden met die koddige Pikachu alle hoeken van de stage te laten zien? Hoe episch een hoogstandje als Super Mario Galaxy 2 ook is, na een tijd is het spel volledig uitgespeeld. Mario Kart 64 wordt tot op de dag van vandaag uit de kast gehaald om onder het genot van een paar pilsjes te spelen.

25


Nee, de Wii U verkoopt inderdaad niet. Waarschijnlijk blijft dit ook nog wel een tijd zo. Toch zijn meer dan 40% van alle Wii U-bezitters de komende tijd wel zoet met Mario Kart 8. Het ultieme ‘Nintendo-gevoel’ ligt misschien ook niet in die typische elementen van hun spellen of die nostalgische momenten, maar in het feit dat je dit allemaal kunt beleven met een aantal vrienden op de bank. Hebben we ook meteen een treffend aanknopingspunt voor Nintendo om de Wii U meer te laten verkopen.
Next articleReleasedatum van Falling Skies: The Game voor de Wii U eShop... Previous articleXType Plus krijgt Off-TV Play in een update, co-op behoort tot...

Reacties van gebruikers

Avatar
Chocoprins | 23 augustus 2014 20:16 | #239423
De tekst is zo waar! Echt geweldig hoe je bij de tekst terugdenkt aan al die leuke, en mooie momenten ( tenzij je verloor en boos wegrenden Wink )
Jammer dat de WiiU zo slecht verkoopt. Wij hebben er een thuis en het is echt altijd gezellig! Of het nou met mijn ouders is of met mijn broer en zijn vrienden, het is altijd gezellig!
Nintendo en N1ntendo rocks! Smile Smile Smile
Avatar
ckrit | 23 augustus 2014 20:18 | #239424
"...lijkt Nintendo de kracht van offline multiplayer als geen ander te hebben doorzien."

Dat is een feit! Van de moment we 3+ mensen samenzitten, is het al bijna niet meer mogelijk om met z'n allen iets op de PS/Xbox te spelen (behalve sportspellen dan). Die consoles ondersteunen zeker en vast hun online multiplayer wel fantastisch goed, maar 't zijn altijd Nintendo-consoles waar we naar teruggaan om ons gewoon een avond en/of nachtlang te pletter te amuseren.
Avatar
Fl@ppy2 | 23 augustus 2014 20:29 | #239425
Waarschijnlijk zal ik de WiiU halen als er wat meer games zijn die me liggen en de console niet meer dan een 150/200 euro kost. Ik vind de games nog steeds super en weet ook dat de WiiU me kan vermaken. Maar met herhaling en een matige nieuwe console uitbrengen ben ik Nintendofan van het eerste uur af.
Zelfsmijn 3DS ligt nu al maanden stof te happen, omdat ik de games niet meer fullpriced waardig vind.

Ik heb een paar weken terug een ps3 overgenomen van een vriend en speel nu games voor een mooi prijsje!
Avatar
KWOWW | 23 augustus 2014 20:53 | #239426
I'll just leave this here Wink

keep-calm-and-play-nintendo-19
Avatar
The Iron Ghoul | 23 augustus 2014 22:27 | #239427
collapse
een Nintendo console koop ik altijd bij release en de reden daarvan is omdat ik bij Nintendo er zeker van ben dat ik met 4 man de rest van mn leven plezier op die console speel. ik speel nog maandelijks met vrienden of alleen mariokart 64 of marioparty, starfox, paper mario en nog meer games.

naast een Nintendo console heb ik ook een 360 voor de (lets face it) shooters. ik heb een boel shooters op de 360 maar de enige game die ik met zn 4en kan spelen op de bank is halo en ghost warfighter. ik heb zelf laatst een 3de kopie van gears of war 3 gekocht zodat we met zn 5en konden spelen, maar na gears en af en toe halo speel ik van de 100+ spellen die ik ervoor heb misschien alleen de echt parels over 20jaar nog maar zoals bioshock en fallout.

en dan blazen in de cartridge of nes dat was een hele beleving op zich. ik ken mensen die er een speciale blaastechniek voor hadden om het te laten werken. ikzelf begon de cartridge als een of andere duitse heerser uit te schelden.

mijn beste herinnering en eentje die ik iedereen toewens is super mario 64 en dan ja eigenlijk alles, de muziek van dire docks, de pinquen race of het engste moment van het spel dat die piano te leven komt en je achterna gaat.

Nintendo mag dan deze ronde niet winnen kwa sales, maar in mijn hart zullen ze altijd Number one zijn
Avatar
yjahmesio | 23 augustus 2014 23:10 | #239428
Reactie op post #239427 van The Iron Ghoul
Ik hoef niks meer te zeggen, ervaar precies zoals jij het ervaart. Ik heb ook een Xbone gekocht, maar daar had ik mee kunnen wachten, Maar een Nintendo console koopt ik net als jij gewoon blind, want je weet dat je games van 100% kwaliteit krijgt....
Avatar
nintendo23 | 24 augustus 2014 01:47 | #239429
collapse
Ik vind de kwaliteit bij sommige franchises echt minder. Ik noem voorbeelden. Mario 3D world was een grote teleurstelling. ipv van door full Hd graphics met vernieuwende gameplay ellementen 3D Mario te komen. Kwamen zemet een Mario 3D Land opvolger.

De 2D Mario games nergens halen ze het niveau van Super Mario World, Of Yoshi Island, Star Fox even afwachten hoe het nieuwe deel wordt maar de vorige delen haalden nergens de klasse die Lylat Wars en Star Fox voor de n64 Snes hadden. Zelda, Zelda Skyward Sword was gewoon een van de slechtste Zelda's ooit zo slecht zelf dat ik hem niet heb uitgespeeld. F zero is al jaren dood, Metroid hoe leuk Metroid Other M ook was nergens haalt het de klasse die de eerste Prime haalde. Maar er zijn dan ook weer franchises die wel de oudere games verbeteren. Zo vind ik Tropical Freeze de beste DKC ooit gemaakt, Smash Brothers vind ik toffer dan de oudere delen. Mario kart Wii u is echt de beste in de serie.


Maar helaas zijn er teveel series die niet zo tof zijn als hun voorgangers voor mij persoonlijk. Dus ik hoop dat Nintendo komt met de grootste 3D Mario de echte opvolger van Galaxy 2, Dat Metroid Prime 4 komt en die zo episch word als de eerste Prime, Dat Star Fox Wii u Lylat wars wegblaast Dat de nieuwe Zelda laat zien dat Skyward Sword een eenmalige misser was, Dat er een totaal nieuwe 2D Mario komt in een gehele nieuwe stijl. En dat F zero weer tot leven gewekt wordt.
Avatar
CyberMonkey | 24 augustus 2014 15:07 | #239436
Reactie op post #239429 van nintendo23
Other M was inderdaad een misser, het verhaal sloeg helemaal nergens op. Over Skyward Sword zijn de meningen verdeeld, ik heb de game wel uitgespeeld maar heb van veel mensen gehoord dat ze nooit voorbij de eerste/tweede dungeon zijn gekomen. Eerlijk gezegd vind ik SS ook niet bepaald de beste in de serie. Op zich heb je dus wel een punt, maar beide games zijn ondertussen ook alweer 3/4 jaar oud.

Mario 3D World is echter erg goed ontvangen, dus waarschijnlijk ligt dat gewoon aan je eigen smaak. Metroid en Zelda hadden dus één keer een 'misser' (die toch gewoon goede reviews hadden) maar ik denk niet dat dat hoeft te betekenen dat opkomende games ook wat minder zijn.
Avatar
Calandan | 24 augustus 2014 10:32 | #239431
collapse
Nintendo koop ik gewoon blind.
heb wel een jaar op de Wii U gewacht voordat ik hem kocht, maar dat deed ik voor SM3D world. Wat een geweldige game vond ik dat. Heb een maand lang (in mijn vakantie) echt alleen die game van vroeg in de ochtend tot laat in de avond gespeeld. Heb bijna alles gehaald, maar dat vind ik genoeg. Later speel ik die nog wel een keer.
Ik heb geen PS4 en geen XBone. Voor de rest heb ik bijna alle consoles die sinds de SNES verkrijgbaar zijn, dus ook van MS, Sony en Sega (geen atari).
Xbox is nooit mijn console geweest, koop ik niet meer.
Sony, was voor de PS2 super voor me met een hele riks aan jRPGs, waar ik dol op ben.
Nu is het voor mij alleen Nintendo, omdat die tenminste met games kom waar ik dol op ben. PS en MS brengen voor mij nu niet meer dan een 13 in een dozijn game uit.
Avatar
nintendo23 | 24 augustus 2014 11:42 | #239432
Reactie op post #239431 van Calandan
collapse
Super Mario 3D World vond je die beter dan alle voorgaande 3D Mario of dat niet?
Avatar
wessel7 | 24 augustus 2014 11:58 | #239433
Reactie op post #239432 van nintendo23
collapse
Misschien waren de voorgaande beter, maar SM3DW was zeker niet slecht.
Avatar
nintendo23 | 24 augustus 2014 12:31 | #239434
Reactie op post #239433 van wessel7
collapse
Persoonlijk vond ik hem niet zo goed. Het toonde nergens wat eruit de Wii u te halen viel qua gameplay en qua Graphics
Avatar
The Iron Ghoul | 24 augustus 2014 19:25 | #239444
Reactie op post #239434 van nintendo23
collapse
ik vind 3D world wel heel goed, maar de gamepad werd totaal niet gebruikt de graphics waren gewoon goed hoor
Avatar
nintendo23 | 24 augustus 2014 20:59 | #239445
Reactie op post #239444 van The Iron Ghoul
Grafisch haalt hij niet alles uit de Wii u.
Avatar
Calandan | 24 augustus 2014 14:15 | #239435
Reactie op post #239432 van nintendo23
ik heb de Wii varianten pas later gekocht, nadat ik SM3D World al had uitgespeeld. Ik vind de besturing van de Wii echt naatje, sorry, maar ik kan er niet aan wennen.
Ook de kleine planeten vond ik niet bijzonder goed, ik vond de N64 versie stukken beter. Al met al, voor mij was dus SM3D World een stuk beter dan zijn voorganger(s) op de Wii.
Avatar
Banjo | 24 augustus 2014 22:11 | #239449
Voor mij is het ultieme Nintendo gevoel wanneer ik een game meerdere keren speel.
Donkey Kong 64, Super Mario 64, Pilot Wings ga maar door.. Allemaal fantastische games die ik keer op keer blijf spelen. De soundtrack en de gameplay spelen daar ook heel erg in mee natuurlijk. Helaas is dat de afgelopen jaren sterk afgenomen. Hoewel Super Mario 3D World erg leuk en vermakelijk is denk ik niet dat ik me die over vijf/zes jaar sterk zal herinneren. Tropical Freeze, echter, zal dat wél doen mede door de fantastische soundtrack die David Wise opnieuw heeft neergezet. En dat miste ik bij SM3DWorld.. een memorabele soundtrack. Begrijp me niet verkeerd, die was best goed, maar ik had bij geen enkel level/soundtrack zoiets van "Wow, dat is vet!" En dat heb ik tegenwoordig helaas bij de meeste (Nintendo) games.. Tot dusver zijn DKCTF en Zelda: Skyward Sword de enige moderne games die echt dat geweldige Nintendo gevoel leveren. En met de opmars van die luie en strontirritante iPhone games denk ik dat dat nog veel sterker gaat zijn de komende jaren. Dan maar terug naar de Golden Years of Gaming; 1994 - 2002 Smile
Avatar
Martijn | 25 augustus 2014 00:26 | #239453
Dit artikel doet me een beetje denken aan een reactie die ik een tijdje terug gaf, over de terugkeer van het plezier in Nintendo games, ondanks alle negativiteit. Los gezien van allerlei verkoopcijfers, reputatie en eerdere fouten, biedt de Wii U (en de 3DS) ook geweldige games met de juiste dosis Nintendo gevoel aan boord.

Ieder zijn mening natuurlijk. Het is onmogelijk om alles leuk te vinden. Niet ieder spel hoeft je weg te blazen of revolutionair te zijn. Nintendo zou wel gek zijn als ze steeds het wiel opnieuw zouden gaan uitvinden, terwijl een concept prima werkt. Soms is het prettig dat je weet wat je kunt verwachten. Soms juist niet.

Voorbeeld: In "Super Mario Galaxy" zat een verschrikkelijk lange ontwikkeltijd. Logischerwijs kan Nintendo niet iedere keer 10 jaar uittrekken voor een nieuw Mario-spel. Daarvoor is de reeks te populair, de fans te ongeduldig en is Mario te onmisbaar. "3D World" was niet revolutionair, maar zette op een juiste manier voort wat met de "Galaxy" games is neergezet. Het speelt nog steeds geweldig, er zijn voldoende verrassingen aanwezig en grafisch is het ook dik in orde.

Tegelijk: Vooral de eerste "Super Mario Galaxy" was grootser en meer memorabel. Zelf vond ik dat de moeilijkheidsgraad in "3D World" wat eerder omhoog had gekund, dan op het allerlaatst. Vaak is een spel meer memorabel wanneer je je best moet doen om verder te komen, binnen een lastige maar eerlijke uitdaging.
Verder niks te klagen hier. Een geweldig spel, dat ook weer rijk gevuld is met Nintendo magie. En ondertussen werkt Nintendo vast verder aan een volgende grote Mario-game. Denk aan "Sunshine", die tussen "Super Mario 64" en "Galaxy" zat. Niet de grootste Mario-game, zeker niet de beste of revolutionaire, maar absoluut de moeite waard en een prima titel in de reeks.

De Wii U heeft ondanks het langzaam groeiende aanbod al best veel titels, die het Nintendo gevoel goed onderstrepen. Games zoals "Pikmin 3", "Legend of Zelda: The Wind Waker HD", "Mario Kart 8" en "Donkey Kong Country Tropical Freeze" zijn ijzersterk. Je weet wat je kunt verwachten, maar voor die verwachting zijn ze de aankoop al waard. Dat is dat Nintendo gevoel, dat je kent.

Het is dat gevoel van de eerste goomba's platstampen in "Super Mario Bros", eenden neerknallen in "Duck Hunt", vijanden oppakken en wegsmijten in "Super Mario Bros. 2", over een level heen zweven in "Super Mario Bros. 3" of "Super Mario World", de volgende dungeon bereiken in "The Legend of Zelda" of "A Link to the Past", voor de honderdste keer doodgaan in "Zelda II: The Adventure of Link", vijanden opvreten in "Kirby's Adventure" of "Yoshi's Island", met die schele Koopa Troopa in de bocht bij "Super Mario Kart", vijanden met tonnen omkegelen in "Donkey Kong Country", claustrofobische gangen doorkruisen in "Super Metroid", een metropolis worden in "Sim City", voor het eerst in 3D rondrennen in "Super Mario 64", schatkisten openen in "Ocarina of Time", items verzamelen in "Pikmin", lachen om "Paper Mario", om een planeet lopen in "Super Mario Galaxy", iedereen op zijn gezicht slaan in "Punch-Out!!", Midna redden in "Twilight Princess", iedereen natsproeien in "Super Mario Sunshine", avontuur door de ogen van Samus in "Metroid Prime", helemaal niets doen in "Animal Crossing", met je favoriete helden vechten in "Super Smash Bros.", enzovoorts.

Ieder heeft zijn favorieten, met favoriete gamemomenten. Er zijn er bij Nintendo wel honderden, vaak meerdere per spel! Wel is zeker dat Nintendo games nog altijd de magie en het gevoel in zich hebben van die klassieke gamemomenten. Helemaal vanaf de jaren 80 tot nu, iets wat Sony en Microsoft niet na kunnen doen. In een tijd waarin de magie binnen games vaak wordt verruild voor bloederige domme actie, jaarlijks terugkerende incashtitels en een hoofdrol voor verkoopcijfers, ben ik blij dat het Nintendo gevoel nog altijd aanwezig is. Hoe slecht het ook met Nintendo gaat, zolang het Nintendo gevoel er is, heb ik vertrouwen in ze.

Ken je klassiekers, maar wees niet bang ook nieuwe games daaraan toe te voegen. Wellicht zijn het de classics van de toekomst of in ieder geval je nieuwe persoonlijke favorieten. Smile

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.