Hyrule Warriors Review | 17 september 2014 16:01 | Auteur: Benjamin

In onze meest recente hands-on waren we behoorlijk enthousiast over Hyrule Warriors, de unieke combinatie tussen Dynasty Warriors en The Legend of Zelda. Nu we de game volledig aan een test hebben kunnen onderwerpen, is de grote vraag: is de game een uiteindelijke topper geworden, of is deze fusie van twee totaal verschillende series een tegenvaller gebleken?

Hyrule Warriors is de eerste spin-off in de The Legend of Zelda-serie sinds het verschijnen van Link’s Crossbow Training voor de Wii. In Hyrule Warriors worden de twee series Dynasty Warriors en The Legend of Zelda samengevoegd, waardoor de game de gameplay en basiselementen van Dynasty Warriors heeft, terwijl de personages, omgevingen en voorwerpen afkomstig zijn uit The Legend of Zelda. Voor de nieuwelingen van de Dynasty Warriors-serie en Zelda-fans voelt Hyrule Warriors dan ook aan als een nieuwe ervaring wat betreft de basisgameplay, terwijl de game voor Dynasty Warriors-fans meer voelt als een nieuw deel in hun favoriete serie.

427

Er was eens
In de Legends Mode volg je het verhaal van Zelda, Link en Impa. Op een doodnormale dag aanschouwt Zelda haar leger dat druk aan het oefenen is voor de volgende mogelijke aanval. Haar oog valt op snel op de jonge Link en ze merkt direct dat hij iets speciaals in zich heeft. Zo goed als haar voorgevoel is, krijgt Zelda ook in de gaten dat Hyrule binnenkort aangevallen zal worden door een vreemd kwaad en al snel blijkt zij gelijk te hebben. Al in het eerste gevecht speelt Link één van de hoofdrollen en na de eerste overwinning is Zelda spoorloos verdwenen. Link en Impa slaan de handen ineen om Zelda op te sporen en Hyrule te redden van de ondergang. Ook het nieuwe personage met magische krachten, Lana, speelt een grote rol in het verhaal en samen met haar reizen Link en Impa door het heden en verleden van Hyrule. Tijdens je tocht reis je dan ook langs bekende The Legend of Zelda-gebieden uit drie grote games: The Legend of Zelda: Ocarina of Time, The Legend of Zelda: Twilight Princess en The Legend of Zelda: Skyward Sword. Zo sta je het ene moment in de gebieden van Ocarina of Time, terwijl de game zich daarna afspeelt in de wolken van Skyloft uit Skyward Sword. Tevens maak je al dan niet opnieuw kennis met de personages uit de drie eerder genoemde Zelda-titels, zoals Ghirahim en Fi uit The Legend of Zelda: Skyward Sword, Midna en Agatha uit Twilight Princess en Darunia en Prinses Ruto uit Ocarina of Time. Door de ontwikkeling van het verhaal komen de drie werelden goed bij elkaar, zonder dat het daarbij geforceerd aanvoelt. Op een gegeven moment vecht je zelfs aan de zijde van de slechteriken, zoals Ganondorf en Zant, wat een erg prettige twist is in een Zelda-game.

Basisgameplay
De gameplay van Hyrule Warriors bestaat voornamelijk uit het voeren van grote veldslagen tegen grote hordes vijanden. Al deze vijanden zijn afkomstig uit de The Legend of Zelda-serie, waardoor deze de meeste spelers bekend voor zullen komen. Tijdens de gevechten word je niet alleen bijgestaan door andere personages uit de Zelda-serie, maar ook het leger van Hyrule. Het hoofddoel van de levels is het veroveren van zogenaamde ‘keeps’ en ‘outposts’. Dit zijn delen van de gebieden die in handen zijn van het vijandige leger. In het geval van ‘keeps’ gaat het maar om meer afgezette vierkante gebieden. Hier wachten grote groepen vijanden die je maar al te graag in elkaar willen meppen. Op het moment dat je zo’n keep betreedt, komt er een metertje in beeld. Deze loopt leeg naarmate je de vijanden een kopje kleiner maakt, waarna je de genadeslag uitdeelt tegen de Keep Boss. Zodra je hem verslagen hebt, behoort het fort tot jouw eigendom en nemen soldaten van het leger van Hyrule Warriors hun plaats in. Op deze manier behoort het gebied binnen de kortste keren tot het leger van Hyrule, waardoor je je een stap dichter bij het einddoel van het specifieke level begeeft. Het is echter van belang dat je je veroverde gebieden in de gaten blijft houden, aangezien de vijand ook niet stil blijft zitten. Dit geeft een leuk tactisch element mee aan de algehele gameplay, aangezien je op een zo tactisch mogelijke wijze het gebied moet veroveren. Zo verlies je het gevecht als jouw thuisbasis door de vijand is veroverd of als bepaalde belangrijke personages als Zelda verslagen worden.

428

Het verslaan van grote hordes vijanden gaat met zeer veel eenvoud. In de meeste gevallen is de tegenstander afwachtend en lijkt het er haast op dat ze maar al te graag jouw aanvallen willen incasseren. De game lijkt daardoor op het eerste gezicht aan de makkelijke kant en in feite is dat ook het geval. De vraag is echter of dat bij een game als Hyrule Warriors een nadeel is, gezien het hier veel meer gaat om de spectaculaire aanvallen en het verslaan van grote hordes vijanden. Het antwoord op deze vraag luidt dan ook volmondig nee, gezien je veel plezier zult beleven aan het eenvoudig vermorzelen van honderden vijanden. De bekende Zelda-personages hebben wat betreft aanvallen een flinke upgrade gehad, aangezien al hun krachten met enorm veel spektakel en kracht weergegeven worden. Deze over de top-actie voelt bijzonder lekker, helemaal als je groot in beeld te zien krijgt dat je vijftig vijanden met slechts één aanval hebt weten te verslaan. Link haalt zijn zwaardtechnieken tevoorschijn en op die manier heeft hij een groot bereik, terwijl Impa met haar zwaardere wapen wat logger bestuurt maar keihard te werk gaat. Een personage als Midna laat zich weer op een geheel andere wijze spelen met meer indirecte aanvallen en magie en voelt daardoor wat zweveriger. Elk personage heeft zijn eigen kwaliteiten en zwaktes en ze spelen daadwerkelijk allemaal anders, waardoor er voor ieder wat wils is en de variatie wat betreft personages hoog ligt. Toch moet gezegd worden dat de gameplay gedurende de hele game vrij vlak blijft: versla hordes vijanden, verover gebieden en volbreng je doel. De game bevat bijvoorbeeld weinig puzzeltjes die je uit de Zelda-serie kent en dat is een gemiste kans.

Techniek
Sommige vijanden zijn echter niet zomaar te verslaan, maar vereisen wat meer tactiek en ontwijkingsmanoeuvres. Deze vijanden zullen veel meer aanvallen met elk hun eigen techniek, waardoor je je op deze personages moet focussen. Hierdoor kun je de camera ook gemakkelijk vastzetten, waardoor je niet afgeleid wordt door alle andere personages om je heen. Je kunt deze lastigere vijanden net zo proberen te verslaan als alle andere vijanden, maar het handigst is om hun aanvallen te observeren en aan te vallen op het moment dat er een speciaal metertje tevoorschijn komt. Deze verschijnt kort boven het hoofd van de vijand, waarna je vliegensvlug hem of haar een kopje kleiner kunt maken en je aanval afgesloten wordt met een spectaculaire genadeslag. Dit soort aanvallen zijn bijzonder bevredigend om uit te voeren. Tijdens het vechten worden er ook nog enkele metertjes gevuld van jouw personage, waardoor je enorme sterke aanvallen uit kunt voeren. Wederom worden ook deze aanvallen mooi in beeld gehad en ze spatten van het scherm.

429

De echte techniek wat betreft het verslaan van vijanden komt bij enkele eindbazen om de hoek kijken, hoewel er hier een aantal zijn geleend uit de The Legend of Zelda-games, waardoor de fans al snel zullen weten hoe je deze moet verslaan. Net als in de Zelda-games verkrijg je in Hyrule Warriors enkele wapens, zoals bommen, pijl en boog en de hookshot. Deze wapens zul je moeten inzetten tegen vijanden zoals King Dodongo, waardoor het verslaan van deze vijanden een koud kunstje is en zelfs een beetje geforceerd aanvoelt als een verplicht Zelda-element. Het is daardoor jammer dat er in deze grotere vijanden niet meer verrassing aanwezig is.

Tijdens het vechten laten je vijanden allerlei materialen en rupees achter. Met deze materialen en rupees heb je de mogelijkheid om je personages een flinke upgrade te geven middels een simpel menuutje. Hierdoor krijgen personages nieuwe aanvallen en extra vaardigheden, zoals een sterkere defensie tegen bepaalde vijandige aanvallen. Op deze manier kun je je eigen personages wat meer je eigen stijl geven, maar het nadeel hiervan is dat de tegenstanders zo wel heel erg makkelijk te verslaan zijn.

430

Naast de hoofdmodus kent Hyrule Warriors nog enkele andere modi waarmee je je kunt vermaken. De Adventure Mode speelt zich af op een grote kaart die geïnspireerd is op de originele The Legend of Zelda. De gehele kaart is ingedeeld in vakjes. Voordat je verder mag gaan naar het volgende vakje, moet je de opdrachten in de beschikbare vakjes volbrengen. Denk hieraan aan het wederom verslaan van een hoop vijanden of meerdere eindbazen. Op sommige van deze vakjes vind je Item Cards, zoals een kaars. Hiermee kun je geheime wegen en voorwerpen op de kaart vinden. Door deze opzet ben je geheel vrij je eigen weg te kiezen, wat een leuke twist is. Tevens speel je op een gemakkelijke manier nieuwe wapens en materialen vrij die je weer kunt gebruiken in de Legends Mode. Deze Adventure Mode ondersteunt ook online interactie, waardoor je andere spelers op je kaart tegen kunt komen. Helaas speel je niet direct met of tegen deze spelers. Middels een software-update op de dag van de release wordt de Challenge Mode toegevoegd. In deze modus word je voor uitdagingen gesteld, zoals het verslaan van een bepaald aantal vijanden in een beperkte tijdslimiet. Afhankelijk van hoe snel je dit gedaan hebt, word je beloond met een ranking. Deze modus is vooral leuk voor de afwisseling en biedt genoeg uitdaging om je mee te vermaken.

Wii U GamePad-functies en multiplayer
Hyrule Warriors maakt op enkele manieren gebruik van de Wii U GamePad, maar het zijn allemaal basisfuncties. De meest handige functie is tijdens de multiplayer. In de multiplayer spelen twee spelers afzonderlijk met één van de beschikbare personages, om zo de strijd aan te gaan. Helaas is de multiplayer-modus niet online te spelen, wat meer dan spijtig is. Als je Hyrule Warriors met twee spelers speelt, heeft de ene speler zijn eigen scherm op de Wii U GamePad, terwijl de andere speler de televisie tot zijn beschikking heeft. Dit werkt meer dan prima en is een prettige toevoeging. Verder kun je het touchscreen van de Wii U GamePad gebruiken voor het selecteren van je items, vergelijkbaar met The Legend of Zelda: Skyward Sword. Het werkt aardig, maar het vervelende hiervan is dat je je ogen moet richten op de Wii U GamePad en je de actie op het televisiescherm dan mist. Tot slot kun je de gehele game met een druk op de knop op je Wii U GamePad spelen, net als de meeste Wii U-titels.

431

Graphics en geluid
Gezien het merendeel van de actie bestaat uit hordes vijanden, is het belangrijk dat de game soepel draait. Wat dat betreft voldoet Hyrule Warriors volledig:de game zeer loopt soepel en laat geen steekje vallen wat betreft de framerate. De graphics moeten daarin wel wat inleveren, gezien de omgevingen soms wat kaal zijn en de vijanden niet heel erg gedetailleerd weergegeven worden. Daarentegen zijn de speelbare personages tot in de puntjes uitgewerkt met details en accessoires. Overal ziet de game er prima uit, met cutscenes die uitblinken en het verhaal mooi vertellen. Wat betreft het geluid is het toch niet helemaal wat we van de Zelda-games gewend zijn. De muziek in de game klinkt goed en zal voor veel spelers bekend klinken, gezien het vaak geremixte versies van bestaande Zelda-melodietjes zijn. Toch bevat de game niet echt memorabele nieuwe tunes zoals we van de normale Zelda-games verwachten en dat is jammer.

Conclusie
Hyrule Warriors is een zeer geslaagde cross-over tussen de gameplay van Dynasty Warriors en de setting van The Legend of Zelda. De game speelt heerlijk weg met over de top-actie en overtuigende aanvallen. De aanwezige personages zijn allemaal zeer tof om mee te spelen en hebben elk hun eigen charme. Voor Zelda-fans is er genoeg om van te smullen met bekende Zelda-elementen, zoals items, vijanden en omgevingen. Desondanks wordt de gameplay op den duur wat repetitief, zeker gezien je personage alsmaar sterker wordt dankzij het upgrade-systeem en de game daardoor soms wel erg makkelijk wordt. Ook de typische puzzels uit de Zelda-serie ontbreken, wat de game net wat meer variatie had gegeven. Toch blijft er voor de Zelda- en Dynasty Warriors-fans genoeg om van te smullen met lekkere snelle actie en voelt het geheel, ondanks de vele herkenningspunten, toch fris aan.
8,5
N1-score
  • + Over de top en snelle actie
  • + Toffe setting met veel bekende Zelda-personages
  • + Variatie in de speelbare personages
  • + Voor Zelda-fans een erg leuke plek van herkenning
  • - Gameplay wordt op den duur repetitief
  • - Verhaal voor Zelda-standaarden wat saai
  • - Echte puzzels ontbreken
  • - Multiplayer niet online
  • - Weinig echte boeiende Wii U-functies
Next articleVerkoopcijfers vergeleken van de Super Smash Bros.-serie in... Previous articleSakurai legt uit waarom de Ice Climbers in Super Smash Bros....

Reacties van gebruikers

Avatar
Jordy_Q_Dragon | 17 september 2014 16:25 | #241045
Wachten tot vrijdag! Cool
Avatar
nintendo23 | 17 september 2014 16:26 | #241046
collapse
Oke @Benjamin een vraagje. In het hoofdverhaal speel je dan met alle personages zoals Ganondorf of gebruik je die alleen maar in de adventure modus?


By the way bij sommige krijgt hij een 6,5 5.5 en een 4. Bij andere weer een 7.0,8.0 of 8.5. Ik weet het niet zo goed met deze titel.
Avatar
Tobias | 17 september 2014 16:46 | #241047
Reactie op post #241046 van nintendo23
Dat ligt er waarschijnlijk gewoon aan hoe goed je Zelda kent.
Avatar
The Iron Ghoul | 17 september 2014 16:47 | #241048
Reactie op post #241046 van nintendo23
collapse
bij die sites moet je gewoon goed lezen en kijken of het hun mening of feit is en ook kijken wat hun geven voor games als call of duty als die daarzo een 8+ scoort weet je dat je daar niet moet zijn Razz

ik ga dit spel niet halen moet centjes sparen voor bayo
Avatar
Ruben91lp | 17 september 2014 17:33 | #241052
Reactie op post #241048 van The Iron Ghoul
collapse
CoD Black Ops 2 kreeg hier een 9, dus wat doe jij hier nog? Hilarious
Maar inderdaad, lezen en kijken of je het eens bent met de toelichtingen van de plus en minpunten.
Avatar
The Iron Ghoul | 17 september 2014 18:58 | #241060
Reactie op post #241052 van Ruben91lp
i want to leave, but have no where to go :-(
Avatar
nintendo23 | 17 september 2014 16:52 | #241049
Ik neem bepaalde sites wel serieus. Het lijkte me aan de ene kant heel tof maar aan de andere kant is het zo eentonig wat ik er van gezien heb
Avatar
Echelon | 17 september 2014 16:54 | #241050
Er was toch een online co-op?
Avatar
Jordy B. | 17 september 2014 17:11 | #241051
Items selecteren op het touchscreen net als in skyeard sword? Moet dat niet the wind waker zijn?
Avatar
Ricardo | 17 september 2014 17:46 | #241053
collapse
Heb hier wel zin in. Denk dat ik hem morgen al heb, maar zal hem waarschijnlijk toch pas vrijdag (of misschien zelfs zaterdag) gaan spelen.
Avatar
Calandan | 17 september 2014 18:26 | #241057
Reactie op post #241053 van Ricardo
mijne is vandaag verstuurd, zou dus morgen binnen moeten zijn, zo niet, dan duurt het versturen langer dan normaal.
Avatar
Banjo | 17 september 2014 18:14 | #241054
Zin erin. Ik ga hem op zijn vroegst zaterdag pas halen; Heb het druk genoeg en ga niet vijftien kilometer fietsen voor de dichtstbijzijnde game winkel Smile
Avatar
Proda44 | 17 september 2014 18:18 | #241056
Ik weet het niet zo goed met deze titel, ik hou van Hack 'n slash gamew en van zelda, maar dit spreekt me echt totaal niet aan, misschien haal ik hem over een half jaar haal als hij in de budget bak ligt.
Avatar
offensive | 17 september 2014 18:27 | #241058
Lijkt me echt helemaal niks deze game.
Avatar
CoeXisT | 17 september 2014 18:45 | #241059
Ben totaal niet bekend met dit type game maar dat slashen van hordes vijanden (Moblins) in TLOZ: Skyward Sword vond ik wel tof.
Vanmiddag de game opgepikt bij de Media-Markt voor €40,- en een 2 uurtjes gespeeld. Ik vind het leuker dan ik had verwacht.
Avatar
peter1985 | 17 september 2014 20:33 | #241079
Geen geld momenteel door een super vakantie en schoolgeld. Dus dat wordt het spel later aanschaffen Mad .
Avatar
nintendo23 | 18 september 2014 09:57 | #241093
ga hem wel proberen voor 25 euro 2dehands te kopen.
Avatar
Jordy B. | 23 september 2014 20:30 | #241254
collapse
Deze game, is echt zo leuk haha.
Avatar
Ricardo | 23 september 2014 20:31 | #241255
Reactie op post #241254 van Jordy B.
mee eens. Very Happy
Avatar
Alfredo | 23 september 2014 21:54 | #241260
It is Awesome!

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Hyrule Warriors

Platform: Wii U
Genre: Hack-'n-slash
Ontwikkelaar: Koei Tecmo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 19 september 2014

Screenshots