Top 125 beste Nintendo-spellen aller tijden: 125 - 96 Special | 25 september 2014 00:00 | Auteur: Erik

Top 125 beste Nintendo-spellen aller tijden: 125 - 111
Nintendo bestaat maar liefst 125 jaar en zo'n mooi jubileum moet uitgebreid door ons gevierd worden! Daarom zetten we de 125 aller, allerbeste Nintendo-spellen voor je op een rijtje. De afgelopen weken hebben we onze gameconsoles afgestoft, cartridges schoon geblazen, hebben we oude handhelds weer uit de kast gepakt en zijn we flink aan de slag gegaan. Na veel bakkeleien (en een paar gebroken harten) zijn we eruit gekomen. De komende dagen zal de lijst der lijsten aan jullie onthuld worden. Vandaag bijten we het spits af met de nummers 125 tot en met 96. En dat zijn zeker al niet de minste. Geniet ervan!

125 – Mario Party 6 (Nintendo GameCube)
Eén van de vele feestjes die Mario in zijn leven gevierd heeft, krijgt de eer deze lijst af te trappen. En met recht: deel zes bracht eindelijk weer een frisse wind door de feestelijke serie. Naast versnelde gameplay en een sterk verbeterd item-systeem, bracht de verfrissende toevoeging van een dag en nacht-systeem meer variatie aan de borden en minigames. Een feestje vieren was nooit zo onvoorspelbaar!

124 – Harvest Moon: Tree of Tranquility (Wii)
De pittoreske simulator van het boerenleven zag in 2009 voor het eerst het levenslicht op de Wii. Als boerenjongen of –dame was het in Tree of Tranquility de bedoeling om de godin van de oogst weer op te wekken uit haar slaap. Soepele controls, uitgebreide mogelijkheden én het feit dat je later opnieuw kunt beginnen als je eigen kind, zorgden ervoor dat we met veel plezier het land aan het verbouwen waren.

1813-Harvest-Moon-Tree-of-Tranquility-Wii-49


123 – Diddy Kong Racing (Nintendo 64)
Beter dan Mario Kart 64? Naar ons inzien (net) niet! Toch is Rare’s kartracer door zijn soepele controls en gevarieerde banen zonder twijfel één van de leukste funracers ooit gemaakt. Al was het alleen maar omdat je niet alleen in een kart, maar nu ook in een hovercraft en zelfs op een vliegtuig kon stappen. En wie herinnert zich niet het doldwaze verhaal, wat het hele zootje ook voor een enkele speler leuk maakte?

122 – Breath of Fire II (SNES)
Hoewel relatief onbekend in ons kikkerlandje, was Breath of Fire toch een van de grootste RPG-franchises van de jaren ’90. Als kenmerkend voorbeeld van een Japanse RPG, gooide het spel hoge ogen met een diverse cast en uitgebreid gevechtssysteem. Vooral het tweede deel wist ons te verbazen, mede door het imponerende verhaal uit het perspectief van wees Ryu. Geen wonder dat het spel zowel naar de Game Boy Advance als de Virtual Console van de Wii geport is!

30


121 – Super Mario 3D Land (Nintendo 3DS)
Dit is zonder twijfel het beste dat Mario te bieden heeft op de Nintendo 3DS. Niet alleen door zijn briljante gebruik van de derde dimensie, maar ook door de verfrissende combinatie van 2D- en 3D-elementen. Boze tongen zullen misschien beweren dat Super Mario 3D Land een gemakzuchtige vertaling van een overbekende formule is, maar deze hebben ongetwijfeld de acht tenenkrommende werelden na het verslaan van Bowser niet gespeeld.

120 – Earthbound (SNES)
In 2013, 19 jaar na zijn oorspronkelijke release, konden wij via de Wii U Virtual Console eindelijk genieten van Earthbound. Toen concludeerden we dat het rollenspel zijn klassieke status nog altijd verdient. Met name zijn complexe doch persoonlijke verhaal staat nog altijd als een huis. De avonturen van Ness en z’n vrienden zijn misschien iets ehm… ‘anders’, maar dat is nu juist datgene wat de titel tot een bijzondere ervaring maakt. Ervaar het zelf eens, zouden wij zeggen.

SM3DL_97


119 – Donkey Konga 2 (Nintendo GameCube)
Wie herinnert zich die twee bongo’s nog? Al voor de gigantische hype van Guitar Hero had Nintendo zijn eigen ritmisch muziekspeeltje. Donkey Konga 2 bouwde voort op de standaard die het eerste deel had gezet en voegde meer van alles toe. Met name met twee spelers was het trommelen op de maat van oude en nieuwe klassiekers een groot feest. Het blijft ons dan ook een groot raadsel waarom Nintendo hier nooit meer mee heeft gedaan.

118 – Super Paper Mario (Wii)
Super Paper Mario is een beetje een vreemde eend in de bijt. De grote focus op platformen werd niet door iedereen goed ontvangen, maar zorgde desalniettemin voor een van de origineelste spellen op de Wii. Het schakelen tussen de tweede en derde dimensie werkte heerlijk, de RPG-elementen waren subtiel en het verhaal zorgde voor bijzonder grappige taferelen. Je kunt ook moeilijk fout gaan met een spel die als eindbaas een kameleon heeft die verslaafd is aan games.

1746-Super-Paper-Mario-Wii-41


117 – Pokémon Puzzle League (Nintendo 64)
Of het nou Panel de Pon, Puzzle Attack of Puzzle League heet; het valt moeilijk te ontkennen dat het doel om drie blokjes achter elkaar in een horizontale of verticale rij te krijgen, een ontzettend verslavend concept is. Toch heeft deze franchise in Europa pas echt bekendheid verworven toen het zijn naam koppelde aan Ash en zijn vrienden voor ‘Pokémon Puzzle League’. Geen wonder, want deze titel is tot op de dag van vandaag bijzonder leuk om te spelen.

116 - Pokémon Pinball: Ruby & Sapphire (Game Boy Advance)
Nintendo had er vroeger een handje van om zijn succesvolle franchises om te zetten tot een pinballspelletje. Ook Pokémon Pinball: Ruby & Sapphire zorgden door zijn hoge verslavingsfactor ervoor dat we uren aan het flipperen waren. Dit kwam vooral doordat het niet alleen de bedoeling om zoveel mogelijk punten te scoren, maar ook om je Pokédex te vullen. Een veelal frustrerende bezigheid, maar tegelijkertijd oh zo bevredigend.

31


115 – Golden Sun: Dark Dawn (Nintendo DS)
Laten we het meteen uit de weg helpen: na het briljante Golden Sun en zijn al even briljante vervolg, viel Golden Sun: Dark Dawn een beetje tegen. Dat wil echter niet zeggen dat we niet met plezier door Weyard hebben gereisd. Vooral de oogstrelende presentatie en het briljante gevechtssysteem zorgden ervoor dat het een bijzondere ervaring is geworden. Misschien niet zo bijzonder als we hadden gehoopt, maar wat wil je ook als de voorgangers de lat zo hoog hebben gelegd?

114 – Boom Street (Wii)
Een collaboratie tussen Dragon Quest en het Mushroom Kingdom? Boom Street (in Amerika; Fortune Street) maakt het mogelijk! Deze partygame valt het best te beschrijven als een ‘Monopoly-spel met aandelen’, maar in de praktijk gaat het veel verder dan dat. De titel vraagt veel meer om strategisch inzicht dan spellen als Mario Party. Een zogenaamde ‘geluksfactor’ kun je dan ook wel op je buik schrijven. Bij voorkeur te spelen met drie vrienden op de bank.

FortuneStreet_Galaxy_2


113 – Mario Kart 64 (Nintendo 64)
In de tijd toen 3D-gaming net opkwam, was het als een droom: Mario Kart spelen in drie dimensies. Met hier en daar een sprite. Mario Kart 64 is misschien niet zo gepolijst als toekomstige delen, maar het heeft wel het fundament gelegd voor de funracer die het nu is. Banen waren wijder, voorwerpen speelden een veel grotere rol en de multiplayer was ongekend competitief. Super Mario Kart was baanbrekend, maar vanaf dit deel zijn we echt van de serie gaan houden.

112 – Another Code: Two Memories (Nintendo DS)
In het prille begin van de Nintendo DS, was daar zomaar een titel die wat anders was dan de rest. Another Code: Two Memories is een point-and-click adventure, waarin je de controle nam over Ashley, een veertienjarig meisje dat door haar vader uitgenodigd is om op een verlaten eiland. Algauw ontvouwt er een bijzonder sfeervol verhaal, waarbij de unieke mogelijkheden van de dubbelschermige handheld ten volste gebruikt worden. Jammer alleen dat het zo snel was afgelopen.

1038-Another-Code-Two-Memories-DS-10


111 - WarioWare Inc.: Minigame Mania (Game Boy Advance)
Die geldbeluste Wario laat algauw zweet over je wangen druppelen als je in rap tempo minigame na minigame voltooit. Eén verkeerde druk op de knoppen kan al fataal zijn. De acht verschillende personages winden er geen doekjes om. Met name de retrospelletjes van 9-Volt staan nog altijd vers in ons geheugen. WarioWare Inc. is buitengewoon verslavend en voor zijn tijd ontzettend origineel.

Klik hier voor de nummers 110 - 96!
Next articleBossen en wegen in twee nieuwe screenshots van FAST Racing Neo... Previous articleWii U-versie van Watch Dogs zal geen downloadable content krijgen

Reacties van gebruikers

Avatar
nintendo23 | 25 september 2014 05:43 | #241312
collapse
Ik snap wel dat Nintendo de Konga serie is gestopt. De Dk serie hoeft niet van zulke spinoffs te krijgen. Alleen een eigen racegame zou ik graag zien Maar Konga was Dk op de verkeerde manier gebruiken op de Cube.

En Dk jungle beat was een Dk game die alle Dk sfeer miste. Gelukkig is Dk weer door Retro op het goede pad.
Avatar
KWOWW | 25 september 2014 07:55 | #241314
Reactie op post #241312 van nintendo23
Ik vind spin-offs vaak wel fijn een keer iets anders dan waar een franschise normaal om draait
Avatar
Martijn | 25 september 2014 21:30 | #241355
Reactie op post #241312 van nintendo23
Toen rare en Nintendo uit elkaar gingen, was duidelijk dat Nintendo tijdelijk niet wist wat ze met DK moesten aanvangen. De "Donkey Konga" games heb ik nooit gespeeld. Muziekgames hebben geen enkel effect op mij. De kans dat ik ze ga spelen is miniem.

"Donkey Kong Jungle Beat" heb ik wel uitgebreid gespeeld. Jouw reactie wordt veroorzaakt door een verkeerde verwachting: "Jungle Beat" was géén deel van de Donkey Kong Country serie. De enige overeenkomst is dat Donkey Kong erin meedoet, mede vanwege de platform jungle setting en omdat de bongo's enigszins aan zijn naam gelinkt zijn. Verder is de opzet 100% anders.

Het spel heeft wel degelijk een sterke atmosfeer, al is die anders dan bij de Country games. Het spel was een snelle aaneenschakeling van gebeurtenissen, een beleving. Alles werd razendsnel aan elkaar geregen, met originele ideeën die toen nieuw waren, om gebundeld te worden tot een kort maar krachtig spel, dat ook nog het onderste uit de Gamecube haalde. Daarom duurde de totaalervaring slechts enkele uren, maar als die paar uren plezierig zijn, ga je het spel daarop niet afrekenen. Beter 4 uur plezier, dan 12 uur ertegenaan hikken. Deze game dient overigens op de originele bongo's op de Gamecube gespeeld te worden, voor de échte ervaring. Niet op de Wii, met remote en nunchuck!

Tuurlijk, de Donkey Kong Country games zijn in mijn ogen ook superieur, maar dat wil niet zeggen dat "Jungle Beat" een minder spel was. Het was eerder een eenmalig, op zichzelf staand experiment. Een geslaagd experiment, want ondanks alles was de korte ervaring ook een goede, wat mij betreft.

Daarnaast is het maar goed dat "Jungle Beat" er was, aangezien hetzelfde team zich later mocht bewijzen bij een veel grootsere titel. Veel van de technieken en mogelijkheden binnen "Jungle Beat" werden daarin overgenomen en aangevuld met jarenlange research van ongekend niveau. "Jungle Beat' was het groene licht tot de uitvoer van "Super Mario Galaxy", dat al jaren in ontwikkeling was!
Avatar
Calandan | 25 september 2014 07:53 | #241313
collapse
Nog nooit zoveel lol gehad als met Donkey Konga.
Heb mijn handen bijna kapot geslagen op die bonga's. Dit is wat mij betreft gewoon een topgame. Niet voor iedereen weggelegd, je moet wel de lol van de game kunnen inzien.
Avatar
nintendo23 | 25 september 2014 08:37 | #241315
Reactie op post #241313 van Calandan
collapse
Maar had daar dan net als splatoon nu doet apparte personages voor gebruikt. Dk is een van me favoriete franchise maar na Dk 64 tot aan Dkcr is de franchise in mijn ogen om zeep geholpen.
Avatar
Calandan | 25 september 2014 08:46 | #241316
Reactie op post #241315 van nintendo23
collapse
Over persoonlijke smaak valt niet te twisten
Avatar
Banjo | 25 september 2014 10:26 | #241321
Reactie op post #241316 van Calandan
collapse
En over Nintendo23' bizarre smaak al helemaal niet. Denial Denial Denial
Avatar
Calandan | 25 september 2014 10:55 | #241322
Reactie op post #241321 van Banjo
Ook dat blijft een persoonlijke smaak.
Iedereen denkt anders, laten we dat gewoon respecteren.
Avatar
Lietje | 25 september 2014 09:44 | #241317
Dat beloofd wat voor het vervolg van deze lijst, staan zeker goede titels tussen! Voor mij niet allemaal even bekend, maar een heel aantal wel. Die ook bij mij in de kast staan.

Zelf heb ik mezelf prima vermaakt met Donkey Konga, paar weken terug de konga's weer uit de kast gehaald! Moest vaak stoppen omdat me handen zee begonnen te doen Razz Vind het jammer dat er niet zoals met Guitar Hero meer vanuit is gekomen.... Zou het leuk vinden als er iets soort gelijks naar de Wii U komt Smile
Avatar
Banjo | 25 september 2014 10:22 | #241319
collapse
Beter staat Ocarina of Time niet op nummer 1. Meest overgewaardeerde Zelda game aller tijden. Afain, leuke lijst Smile
Ik heb nog nooit Harvest Moon gespeeld.. Is dat zoiets als Animal Crossing? Want dat vind ik dan wel heel tof.
Avatar
nintendo23 | 25 september 2014 11:06 | #241324
Reactie op post #241319 van Banjo
collapse
Leuk dat je met die ene reactie aan het provoceren bent Niet doen is nergens voor nodig,

Mijn top 20 Nintendo games zijn.

1 Metroid Prime
2 Super Mario Galaxy 2
3 Dkc 2
4 Banjo Kazooie
5 Banjo tooie
6 Dkc Tropical Freeze
7 Lylat Wars
8 Zelda Twilight Princess
9 Brawl
10 Mario 64
11 Zelda Majora's Mask
12 F Zero GX
13 Diddy Kong Racing
14 Dk64
15 Zelda Oot
16 Yoshi island
17 super Mario world
18 Metroid Prime 3
19 Mario Galaxy 1
20 The Windwaker.


Ik heb zoals je ziet heel veel liefde voor een paar Nintendo franchises. En vele andere vind ik tof maar zijn geen top 20 materiaal.
Avatar
Lietje | 25 september 2014 11:09 | #241326
Reactie op post #241324 van nintendo23
[sarcasme on]
Jaah, want zelf doe je dat totaal niet hea Wink
[/sarcasme off]

Verder kan ik Banjo wel begrijpen, het is naar mijn mening ook overgewaardeerd. Verdiend wel een hoge plaats, maar voor mij zeker niet nummer 1 Smile
Avatar
Lietje | 25 september 2014 11:08 | #241325
Reactie op post #241319 van Banjo
collapse
Bij Harvest Moon ligt de nadruk meer op gewassen verbouwen en spullen verzamelen die je zelf kan gebruiken of verkopen zodat je bijv weer meer gewassen kan laten groeien.

Ook heb je gewoon een dag/nacht cyclus en loopt het niet gelijk aan ons dagelijkse leven.

Vind het zelf erg fijne spellen om spelen, mijn voorkeur gaat wel uit naar de spellen op de Gamecube en Wii, op de DS/3DS vind ik ze tot nu toe minder leuk.

Zelf speel ik ook Animal Crossing en vind ik deze spellen ook erg leuk. Naar mijn mening past Harvest Moon daar dan ook zeker bij.

Een spel dat je dan ook niet mag missen in Fantasy Life die morgen officieel uitkomt Wink
Avatar
Banjo | 25 september 2014 13:07 | #241334
Reactie op post #241325 van Lietje
collapse
Ik heb die game al sinds gisteren, erg vermakelijk ^_^
Avatar
Lietje | 25 september 2014 14:23 | #241337
Reactie op post #241334 van Banjo
Die staat bij mij nog op planning om te halen Smile
Avatar
Snader | 25 september 2014 11:21 | #241328
Reactie op post #241319 van Banjo
Zelda: Twilight Princess is naar mijn mening juist de overgewaardeerde Zelda-titel. Qua verhaal is het gewoon een letterlijke hervertelling van Ocarina of Time met wat A Link To The Past elementen erin verweven.

Ocarina of Time was een enorme innovatie, waarbij de stap naar 3D heel goed uitpakte, maar ook vind het niet de beste Zeldagame. Zowel A Link To The Past, Majora's Mask als Wind Waker heb ik hoger aangeschreven staan.
Avatar
SuperX | 25 september 2014 12:23 | #241330
Leuk dat zombi u er in staat, die game heeft helaas ook veel negatieve kritiek gekregen terwijl het een van mijn favoriete Wii U games is. Op naar het volgende deel van de lijst!
Avatar
Elm | 25 september 2014 13:08 | #241335
collapse
Dubieus om de beste Mario Party op nr 109 te zetten. Ik hoop dat -als jullie nog serieus genomen wil worden- er geen andere Mario Party delen in de lijst hebt zitten. Maar dan kan men alsnog discussiëren over het feit dat MP dan in het algemeen niet hoger (of lager, ligt eraan hoe je het bekijkt...) moest staan.
Ook raar dat jullie de slechtste Megaman serie (Network) zo relatief hoog hebt vergeleken met de andere games. Ben benieuwd waar de normale Megaman dan staat.

Verder, leuke lijst. Mooi dat er pareltjes zoals Breath of Fire (misschien wel mijn eerste RPG, ik had BoF 3 gespeeld) en Another Code (mijn eerste DS game, na de MP:H demo) in staan. Smile

Boze tongen zullen misschien beweren dat Super Mario 3D Land een gemakzuchtige vertaling van een overbekende formule is, maar deze hebben ongetwijfeld de acht tenenkrommende werelden na het verslaan van Bowser niet gespeeld.


Daar ben ik er een van, het spel was echt veel te makkelijk inclusief de 8 werelden (met Luigi toch ook?) Gelukkig had ik het spel geleend anders was het een kleine teleurstelling. Dit is ook de reden waarom ik de Wii U versie (nog) niet heb. Tegenvallertje was dat, wel vermakelijk verder maar niet wat ik had gehoopt.
Avatar
Pietertje | 25 september 2014 15:22 | #241340
Reactie op post #241335 van Elm
Ik ben ook één van die boze tongen, maar ik moet zeggen dat het Wii U-deel veel en veel leuker is. Niet per se moeilijker maar wel vele malen creatiever.
Avatar
ThanosReXXX | 25 september 2014 17:15 | #241346
Pfffff... Laat ik dan maar weer eens even een open deur intrappen:

Jongens, (en meiden) het is HUN lijst, dus de N1ntendo redactie bepaalt welke game volgens hen op welke plaats komt. Je hoeft het er dus niet mee eens te zijn, en als je het er niet mee eens bent heb je gewoon dikke, vette pech, PUNT.
Altijd dat eeuwige zeuren en negatief zijn... Crying Furious

Natuurlijk hebben we allemaal onze eigen mening en ook ik vind niet iedere game in een top 100 lijst thuishoren, laat staan deze top 125 lijst, maar daarnaast vind ik het sowieso knap dat ze zo'n lijst kunnen maken inclusief het hoe en waarom, want ik zou zelf niet verder komen dan een top 20, of met de nodige moeite een top 50 met héél veel gedeelde plaatsen...

Zie het gewoon als lekker leesvoer dat je weer even mee terug neemt naar al die toffe (of voor sommige mensen minder toffe) oude Nintendo games en geef op zijn minst de credits aan de N1 crew voor de moeite van het samenstellen van de lijst.

Peace... Wink
Avatar
Ricardo | 25 september 2014 17:40 | #241350
Ben benieuwd naar het vervolg. Ik vind dit wel leuk om te lezen, haha.
Avatar
NintendoJeroen | 25 september 2014 18:18 | #241351
Ik snap dat dit jullie lijst is, van N1, maar Perfect Dark en Earthbound zijn eigenlijk klassiekers de de top-10 moeten halen. Ik ken weinig reviews die een van beide games een lager cijfer geven dan een 9.

Top dat SMT Devil Survivor Overclocked erin staat overigens! Een game die je makkelijk zou vergeten, maar die wel enorm goed is.
Avatar
DaChatter | 25 september 2014 19:25 | #241353
Ik vind dat Metroid Prime, Super Mario 64 en Zelda: A Link To The Past in de Top 10 moeten staan.
Avatar
Masterswordish | 26 september 2014 00:33 | #241358
Jungle Beat zo vroeg al? Jammer! Dat in een ruk uitspelen van de levels was echt een bezigheid waar ik uuuren zoet mee ben geweest. Donkey Konga heb ik nog steeds met vier Konga's bij mijn TV staan en die worden ondanks al het next-gen geweld nog geregeld van stal gehaald. Hele vette lijst, ik kijk uit naar de rest!

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.