Top 125 beste Nintendo-spellen aller tijden: 95 - 66 Special | 26 september 2014 00:00 | Auteur: Michiel V.

Top 125 beste Nintendo-spellen aller tijden: 95 - 81
Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Nintendo zijn wij een top 125 begonnen met de allerbeste Nintendo-games ooit. Gisteren trapte we af met de nummers 125 tot en met 96. Vandaag gaan we vrolijk verder met onze lijst tot en met nummertje 66. Veel leesplezier!

95 - Okami (Wii)
Toegegeven, op het eerste gezicht ziet Okami er een beetje een vreemd uit, en dat heeft vooral met de aparte, maar toch wel mooie cel shaded graphics te maken. De game verscheen oorspronkelijk in 2006 voor de PlayStation 2, en werd twee jaartjes later naar de Wii geport. In het spel speel je als de witte wolf Amaterasu Okami, die het moet opnemen tegen een achtkoppige draak om de natuur te herstellen. Qua gameplay doet Okami heel sterk aan The Legend of Zelda denken. Het verzamelen van objecten, het praten met mensen, het oplossen van puzzels en het bezoeken van kerkers? Okami heeft het allemaal!

94 - BIT.TRIP COMPLETE (Wii)
De BIT.TRIP-serie is altijd al een beetje speciaal geweest. De graphics hebben een 8-bit stijltje en ook de gameplay is erg simplistisch. Toch maakt dat het er niet minder leuk op, integendeel zelfs. BIT.TRIP COMPLETE bevat alle zes BIT.TRIP-games die eerder beschikbaar waren als WiiWare. Ook zijn er 120 nieuwe uitdagingen toegevoegd en is de game voorzien van leaderboards wat het extra leuk maakt. Wat ook een typisch kenmerk is van de BIT.TRIP-reeks (en wat wij wel kunnen appreciëren), is de hoge moeilijkheidsgraad. Is dit niet je ding? Dan is er nog altijd een easy optie.

bittripcomplete


93 - Mario Party (Nintendo 64)
Ondertussen zitten we al aan deel 9 met nummer 10 in het vooruitzicht, maar toch blijft het origineel één van de beste titels. We hebben het hier natuurlijk over de Mario Party-reeks. In 1999 bracht Nintendo het eerste deel uit voor de Nintendo 64, wat garant stond voor uren speel- en lachplezier. Mario en zijn vrienden bouwen een feestje, en met een paar goede vrienden, wat lekkers en misschien wel de nodige portie drank vier jij mee in de woonkamer. De game is een soort van digitaal gezelschapsspel met een speelbord en dobbelstenen. Daarnaast zijn er ook voldoende mini-games wat het spel onderscheidt van traditionele gezelschapsspellen. Ook is het mogelijk om Mario Party in je eentje te spelen tegen computergestuurde personages, al is dat stukken minder leuk.

92 - Final Fantasy Tactics Advance (Game Boy Advance)
Met Final Fantasy Tactics Advance is de Final Fantasy-reeks na een tijdje afwezigheid terug beland bij Nintendo, preciezer bij de Game Boy Advance. Final Fantasy Tactics Advance is een tactische role-playing game en een spin-off van de populaire Final Fantasy-serie. De game doet meer denken aan een Advance Wars dan aan een Final Fantasy-RPG, maar dat vinden wij helemaal niet zo erg!

1


91 - Animal Crossing: Wild World (Nintendo DS)
Animal Crossing: Wild World verscheen in 2006 voor de Nintendo DS en was de eerste Animal Crossing op een handheld van Nintendo. De formule was grotendeels hetzelfde gebleven als op de Nintendo GameCube, met hier en daar een kleine aanpassing. Het was een genot om burgemeestertje te spelen over je eigen stadje, en dat allemaal waar en wanneer je maar wou! Animal Crossing: Wild World is een super verslavend spel waar met gemak meer dan honderd uur in gaat zitten.

90 - Phoenix Wright: Justice for all (Nintendo DS)
Het originele Phoenix Wright: Ace Attorney was qua verkopen niet bepaald een succes. Gelukkig weerhoudt dat Nintendo er niet van om op de proppen te komen met een tweede deel, genaamd Phoenix Wright: Justice for all. De game verschilt niet zo veel van deel één, al zijn er gelukkig nieuwe rechtszaken waar de advocaat Phoenix Wright zijn tanden kan in zetten.

1


89 - Pokémon Black/White (Nintendo DS)
Pokémon is iets wat bijna iedereen wel kent, en terecht! In 2010 was de Nintendo DS met Pokémon Black and White beland aan een tweede generatie Pokémon-spellen. De games kenden 150 nieuwe en toffe Pokémon. Ook was er een uitgebreide multiplayer, al dan niet online. Pokémon Black/White zijn zeker niet de beste Pokémon-games ooit gemaakt, toch zijn de games meer dan goed genoeg om hier een mooi plaatsje te verzilveren in onze top 125.

88 - Advance Wars (Game Boy Advance)
In 2001 was het eindelijk zover, Nintendo bracht de Nintendo Wars-reeks naar Europa. Dit deden ze onder de naam 'Advance Wars' dat voor het eerst verscheen op de Game Boy Advance. De reeks was in Japan al enkele jaren bekend en was zelfs al te bespeuren op NES en SNES. Toch was het het wachten meer dan waard, want Advance Wars was en is een turn-based strategie-game van erg hoog niveau. De graphics zagen er voor die tijd gelikt uit en de besturing was uitermate geperfectioneerd. Daarnaast leent de Advance Wars-serie zich perfect voor op handhelds. Dus Nintendo, is het eens geen tijd voor een nieuw deeltje op de Nintendo 3DS?

1


87 - Eternal Darkness: Sanity's Requiem (Nintendo GameCube)
Eternal Darkness: Sanity's Requiem verscheen in 2002 voor de Nintendo GameCube en doorbrak de lijn van de vele vrolijke spellen die op de console verschenen. Het spel is een combinatie van horror en avontuur. Eternal Darkness: Sanity's Requiem vertelt het verhaal van Alexandra Rovia, een jonge vrouw die de dood van haar grootvader wilt onderzoeken. In het spel speel je met maar liefst twaalf verschillende personages die telkens een stukje meer van het raadsel onthullen. Eternal Darkness: Sanity's Requiem is een psychologische thriller van begin tot eind, en geloof ons, trillen doe je zeker!

86 - Metal Gear Solid: The Twin Snakes (Nintendo GameCube)
In feite is Metal Gear Solid: The Twin Snakes een remake van de bestseller Metal Gear Solid, een spel dat verscheen in 1998 voor de PlayStation. De remake op de GameCube kende verbeterde graphics, gameplay toevoegingen van deel 2 en wat extra content zoals nieuwe cutscenes. De Metal Gear Solid-reeks is in het algemeen een zeer geliefde reeks onder gamers, en wij kunnen dit alleen maar bevestigen. Je gaat op avontuur met een legendarische man die luistert naar de naam Solid Snake. Wat ook een belangrijk aspect is van de Metal Gear Solid-reeks, is dat het verhaal centraal staat. Een groepje terroristen heeft een militaire basis overgenomen en DARPA Chief Donald Anderson gegijzeld. Het is aan de huurling Solid Snake om dit op stealthy wijze op te lossen. Hoe je precies te werk gaat, ligt volledig bij jou.

1


85 - Kirby’s Epic Yarn (Wii)
In Kirby's Epic Yarn zagen we Kirby zoals we hem nog nooit eerder hadden gezien. De wollige grafische stijl was eens wat anders en is zeker opmerkelijk te noemen. Het zag er niet alleen mooi uit, het voegde ook wat toe aan de gameplay. Doordat alles aan elkaar gebreid was, gaf dit de mogelijkheid om nieuwe dingen te proberen. Zo was het eens onmogelijk om je vijanden op te zuigen, maar was het de bedoeling om de garen uit je vijanden te trekken. Ook was het mogelijk om de game met twee spelers te spelen wat dezelfde impact had als bijvoorbeeld een New Super Mario Bros.-game. Kirby's Epic Yarn gaat vooral de geschiedenisboeken in als een prima platformgame die eens wat nieuws probeert.

84 - Donkey Kong Country: Returns (Wii)
Met Donkey Kong Country: Return voor de Wii keerde de bekende aap terug naar zijn roots, en dat deed hij in stijl. Donkey Kong Country: Returns is een fenomenale platformer met een geweldig leveldesign en voldoende variatie. Daarnaast kende de game ook een hoge moeilijkheidsgraad wat voor de nodige uitdaging (en frustratie) zorgde. Ook was de game voorzien van een co-op mode voor twee spelers wat zorgde voor veel plezier en gelach. Wat ook zeker gezegd moet worden, is dat het spel prachtige muziek bevat wat voor vele nostalgische momenten zorgt. In 2013 kreeg Donkey Kong Country: Returns ook nog een 3D-remake op de Nintendo 3DS, wat ook een meer dan prima versie was van het spel.

17_DKC_Returns_PR_02


83 - Pikmin 2 (Nintendo GameCube)
Met Pikmin 2 waren de schattige wezentje, de Pikmins, terug van weggeweest. En niet alleen de Pikmins waren terug, ook Captain Olimar. Het bedrijf waarvoor hij werkt staat op de rand van faillissement en het is aan hem (of beter: aan jou) om hier verandering in te brengen. Hiervoor krijg je hulp van een assistent genaamd Louie, en natuurlijke van je trouwe vrienden de Pikmins! Wat nieuw is in Pikmin 2 ten opzichte van het origineel, is de mogelijkheid om het spel geheel met twee spelers te spelen. Een leuke toevoeging als je het ons vraagt!

82 - Kirby Triple Deluxe (Nintendo 3DS)
Kirby Triple Deluxe verscheen recentelijk en was Kirby's eerste (en mogelijk ook laatste) avontuur op de Nintendo 3DS. Kirby Triple Deluxe introduceert 2,5D-actie en er is geen betere handheld te bedenken dan de Nintendo 3DS waar dit tot een perfect resultaat leidt. Vijanden verschijnen niet alleen links of rechts, maar komen ook van de voor- en achtergrond opdagen. Dit geeft het spel letterlijk een extra dimensie. Wat ook meer dan leuke toevoeging is, is Kirby Fighters. Deze gamemodus is het best te vergelijken met Super Smash Bros in het klein. Oftewel: super leuk en verslavend! Voor de rest is Kirby Triple Deluxe een prima platform-game met geweldige, nieuwe krachten waardoor de game erg fris aanvoelt.

110


81 - Red Steel 2 (Wii)
Waar het originele Red Steel niet meer dan een erg matige game was bij de launch van de Wii, pakte het vervolg de zaken net wat beter aan. Red Steel 2 kende een uitermate verfijnde besturing wat dankzij Wii MotionPlus mogelijk was. Zwaardvechten/schieten in een first-person view voelde erg natuurlijk en tegelijkertijd vernieuwend aan. Ook wist Ubisoft op het gebied van graphics wonderbaarlijke dingen te doen. De game kent een unieke art-style die prima past op de Wii. Wat misschien een kleine domper is, is dat de game wat aan de korte kant is. Hoe dan ook heeft Ubisoft met Red Steel 2 unieke dingen gedaan en goed gebruikgemaakt van Wii MotionPlus, wat op zich ook al een knappe prestatie is.

Klik hier voor de nummers 80 - 66!
Next articleFantasy Life Previous articleTwo Tribes heeft RIVE nu officieel bevestigd voor Wii U eShop

Reacties van gebruikers

Avatar
Wezley | 26 september 2014 00:26 | #241357
volgens mij staat er een typfout in de alinea van nr 66 Tetris

Tetris kwam op 1989 uit voor de Gameboy

in 1998 kwam de Gameboy Color uit.
De Tetris die toen al wat jaartjes uit was kon je natuurlijk ook op Gameboy Color spelen.
Avatar
Masterswordish | 26 september 2014 00:37 | #241359
Nintendoland zo hoog? Ik geloof dat Mink is in zijn redactie moet gaan snijden haha. Verder doet ook deze lijst me goed. Advance Wars Dual Strike tilde de game echt naar een hoger niveau, dus chapeau dat deze er ook in staat. Ik vond Mario Kart Wii niet helemaal geslaagd. Dat lelijke glimmende sausje wat over alles heen zat stoorde me ontzettend. Het daadwerkelijk kantelend kunnen sturen maakte dan wel weer een boel goed. Ik ben zeer benieuwd naar de rest!
Avatar
nintendo23 | 26 september 2014 01:39 | #241360
Nintendoland hoort niet in de lijst haha.

Voor de rest zoveel plezier met Dk64, Metroid Other m, Kirby epic Yarn gehad. En de E3 aankondiging van dkcr op de E3 van 2010 vergeet ik nooit meer. Toch is Tropical Freeze op iedere punt in mijn ogen de betere game.

En wat bid ik dat Retro een laatste deel maakt en de animal buddies en de Kremlins laat terugkeren. En dat ze 9 werelden doen ipv 7.2. Dat de 3D camera angel nog meer wordt gebruikt. Dat je in de singleplayer ook met Dixie en Diddy los kunt spelen.

Ik zeg E3 2015 aankondigen. En verder mag er ook wel een opvolger van Metroid Other M komen en dan hoop ik dat ze de actrice van Ellie van the Last of us inhuren voor de stem van Samus en gruwelijke graphics erbij en ik ben voor.
Avatar
jochem | 26 september 2014 06:46 | #241362
Nintendo Land vind ik anders een erg geslaagd spel hoor. Ik heb er heel wat uren vermaak mee gehad met vrienden.
Avatar
Fl@ppy2 | 26 september 2014 09:39 | #241364
collapse
Red Steel 2 hoort er echt zo niet thuis.... Dan was de eerste nog 10 keer beter. Die had tenminste een verhaal in een mooie setting. Deel 2 deed alleen de besturing beter, maar was verder echt ruk...
Avatar
SpijkerJasper | 26 september 2014 22:54 | #241397
Reactie op post #241364 van Fl@ppy2
collapse
Red Steel had niet alleen 'n @#$%! besturing (pardon my French) er zaten ook nog eens bugs in de multiplayer...die overigens ook heel erg karig was (slechts 4 indoor maps). Eén van de slechtste shooters. Red Steel 2 daarentegen is een goed product. De besturing werkt ideaal, de graphics zijn cell-shaded om de beperkte hardware van de Wii te verbergen en de gameplay is minder lineair. Maar om nou te zeggen dat ik heel veel schik had met Red Steel 2...

Beide games waren bijlange na niet de GoldenEye voor de Wii. Oh god, nee absoluut niet!
Avatar
Fl@ppy2 | 27 september 2014 08:01 | #241403
Reactie op post #241397 van SpijkerJasper
Ik had het ook over de single player van beide games. multiplayer nooit geprobeerd zelfs...
Avatar
Banjo | 26 september 2014 10:17 | #241366
collapse
"Pokémon Black and White zijn zeker niet de beste Pokémon games ooit gemaakt"
Daar moet ik het even oneens mee zijn. Voor mij zijn dat - Na Ruby en Sapphire - de beste en leukste Pokémon games. Hoewel ik alle Pokémon games (met uitzondering van Red en Blue en hun remakes) wel erg tof vind.
Avatar
Stevendek | 26 september 2014 11:34 | #241368
Reactie op post #241366 van Banjo
collapse
Black and White vind ik een moeilijk geval om het een goede of slechte game te noemen.

langs de ene kant vond ik het leuk dat er eens echt een leuk verhaal met veel emotie in zat.
Maar langende andere kant vond ik deze generatie monstertjes stuk voor stuk echt een slecht design hebben.
Avatar
Banjo | 26 september 2014 11:39 | #241369
Reactie op post #241368 van Stevendek
Unova was inderdaad zeker een apart geval.. Dat kan niemand ontkennen denk ik.
Totaal anders dan Sinnoh.
Avatar
Stevendek | 26 september 2014 11:30 | #241367
Xenoblade had voor mij persoonlijk iets hoger gemogen dan 70.
Voor mij was dit (samen met "The Last Story" en Twilight Prinsess" Wink de beste game die voor de wii was uitgekomen.
Avatar
Timmerito | 26 september 2014 12:05 | #241370
Is bit trip wii 2, 50 waard?
Avatar
Snader | 26 september 2014 12:51 | #241372
In het Tetrisstukje:

Het apparaat met de drie knoppen


Dit is een verwarrende uitspraak. Welke knoppen tel je dan? A, B en D-pad?
Avatar
Jordy B. | 26 september 2014 12:57 | #241373
Nintendoland vind ik prima staan hoor, multiplayer is dat lachen geblazen.
Avatar
nintendo23 | 26 september 2014 13:53 | #241374
Nintendoland als het al in de lijst staat. Had het op plaats 125 moeten staan. Serieus deze game hoger noteren dan oa Diddy Kong Racing, Dkcr Mario kart 64 is ondanks dat het een mening is lachwekkend.
Avatar
SMS | 26 september 2014 14:55 | #241375
Okami en Xenoblade mag zobiezo wat hoger, maar goed, deze lijst is een lijst van meningen.
Avatar
Ac Rowan | 26 september 2014 16:07 | #241381
collapse
Wacht, Nintendo Land en Duck Hunt beter dan Kirby Triple Deluxe?
Avatar
Ricardo | 26 september 2014 16:11 | #241382
Reactie op post #241381 van Ac Rowan
Het zijn hun meningen he. Nintendoland is eigenlijk best een heel goed spel. Ik vermaak me er in ieder geval wel mee, haha.
Duck Hunt en Kirby Triple Deluxe moet je in verhouding bekijken. Hoe die game toen was en hoe Kirby nu is.
Avatar
Ricardo | 26 september 2014 16:11 | #241383
Reactie op post #241381 van Ac Rowan
Foutje...
Avatar
Ricardo | 26 september 2014 16:14 | #241384
Okami en Pikmin 2 (wii versie) moet ik denk ik nog maar eens gaan kopen. Heb deze beide nog niet gespeeld. Okami lijkt me wel leuk, aangezien het volgens jullie wel met TLoZ te vergelijken is.
En Pikmin 2 eigenlijk al vanwege Pikmin 3.

In de verdere lijst zie ik vast nog wel wat games die me wel leuk lijken en ik nog niet gespeeld heb. Very Happy

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.