Top 125 beste Nintendo-spellen aller tijden: 65 - 46 Special | 27 september 2014 00:00 | Auteur: Marco

Top 125 beste Nintendo-spellen aller tijden: 65 - 56
Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Nintendo plaatsen wij onze persoonlijke top 125, samengesteld door alle leden van de redactie. Eergisteren beten we de spits af met de nummers 125 tot en met 96. Vandaag zijn we aanbeland bij het derde deel en gaan we vrolijk verder met onze lijst op nummertje 65. Veel leesplezier!

65 - Super Mario Kart (SNES)
Je zou kunnen zeggen dat Nintendo met Super Mario Kart voor de SNES het fun-racer genre heeft uitgevonden. Spelers konden kiezen uit acht verschillende personages uit Super Mario om vervolgens over twintig verschillende banen te denderen. De game ontving destijds ook veel lof vanwege de innovatieve Mode 7-graphics, waarbij de racebaan een driedimensionale look kreeg. De game mag dan weliswaar niet zo uitgebreid zijn als zijn vele opvolgers, de formule stond in ieder geval als een huis en zorgt bijna 22 jaar later nog altijd voor dolle pret. Het blijft heerlijk om andere spelers te bestoken met groene schilden en de uiterst vervelende bananenschillen.

1


64 - Banjo-Tooie (Nintendo 64)
Eén van de vele sequels die op de lijst voorkomt, en met een goede reden. In deze game ga je wederom op stap met één van de vreemdste duo's die er zijn: de honingbeer Banjo en de knalrode vogel Kazooie. Het duo krijgt echter ook versterking van het vreemde figuur Mumbo Jumbo, die nu voor het eerst speelbaar is. Ook deze keer zul je weer op zoek moeten naar Jiggies, de gouden puzzelstukjes om de verschillende levels te kunnen unlocken. Het eindresultaat is een game die volgens velen het eerste deel overtreft en zorgt voor een flink aantal uur aan geweldige platformactie.

63 - Star Fox 64: Lylat Wars (Nintendo 64)
Star Fox 64, die in Europa werd uitgebracht onder de noemer Lylat Wars, was de eerste game die gebruikmaakte van de Rumble pak, een uitbreiding voor de Nintendo 64 controller. Net als in de Star Fox voor de SNES hadden spelers de mogelijkheid om zelf te bepalen via welke route de game wordt uitgespeeld, wat de herspeelbaarheid ten goede kwam. Spelers waren ook niet gelimiteerd tot alleen de Arwing, maar kregen nu ook de mogelijkheid om in sommige levels de Landmaster tank of een onderzeeër te gebruiken. Ook konden vier spelers het tegen elkaar opnemen in de multiplayer modus. Do a Barrel Roll!

2


62 - Metroid: Zero Mission (Game Boy Advance)
De één na laagste Metroid-game op de lijst, maar dat wil niet zeggen dat hij onder doet voor andere games uit de serie. De game is gebaseerd op de originele Metroid voor de NES, maar is eigenlijk veel meer dan een simpele remake. Premiejager Samus reist ditmaal af naar planeet Zebes om de plannen van de Space Pirates te dwarsbomen en voor eens en voor altijd af te rekenen met Ridley en Mother Brain. De graphics hebben ten opzichte van het eerste deel een flinke upgrade gehad en ook het arsenaal aan wapens en powerups is flink aangevuld. Ook kan een klein deel van de game gespeeld worden met Samus in haar Zero Suit, iets wat slechts in één andere Metroid-game mogelijk is. Als je nog nooit eerder een Metroid-game gespeeld hebt, dan is dit wellicht het beste deel om met de serie kennis te maken.

61 - Metroid Prime 2: Echoes (Nintendo GameCube)
Het tweede deel uit de legendarische Metroid Prime triologie waarbij Samus erop uit gestuurd wordt om de verwoeste planeet Aether te onderzoeken. De planeet is in het verleden geraakt door een Phazon meteoriet waardoor de “Light” en “Dark” dimensies van Aether in elkaar verstrikt geraakt zijn. De Luminos strijden nu tegen de kwaadaardige Ing in een wanhopige poging om te overleven, maar zijn aan de verliezende hand. Tot overmaat van ramp moet Samus het ook nog opnemen tegen de Space Pirates in hun zoektocht naar Phazon en haar grootste vijand: Dark Samus. De iets lastigere moeilijkheidsgraad en de duistere atmosfeer zorgen weer voor een geweldig avontuur dat je eigenlijk niet mag missen. Kun jij de planeet redden van de ondergang?

3


60 - The Legend Of Zelda: The Minish Cap (Game Boy Advance)
In de eerste, maar zeker niet de laatste The Legend of Zelda-game van deze lijst, ontmoet Link de magische hoed Ezlo waarmee hij zichzelf kan laten krimpen tot het formaat van de Minish. De Minish is een minuscuul volk dat leeft in de verborgen hoekjes van Hyrule, die voor de normale bewoners van het land ongezien blijven. Doordat je zelf heel klein kunt worden is het mogelijk om op een aantal leuke en unieke locaties te komen, wat weer originele puzzels en dungeons met zich meebrengt. Met de krachtigere Game Boy Advance-hardware kon de camera verder op het speelveld worden ingezoomd waardoor er meer details getoond konden worden. Grafisch gezien ging de game er dus redelijk op voor uit ten opzichte van zijn 2D voorgangers.

59 - Mario Strikers: Charged Football (Wii)
Iemand zin in een potje voetbal? In Mario Strikers: Charged Football gaat het er niet aan toe zoals je van games als FIFA gewend bent. Nee, in deze game nemen Mario en consorten het tegen elkaar op in iets wat ongeveer lijkt op voetbal: twee doelen en een bal en dan houden de overeenkomsten op. Wat deze game wel heeft is een hoop explosieve actie, iets wat nog beter is uitgewerkt dan de voorloper van deze game. Ook als je helemaal niet van voetbal houdt dan is deze game zeker een aanrader.

4


58 - Pokémon Ruby/Sapphire (Game Boy Advance)
In 2003 kwam Game Freak met Pokémon Ruby & Sapphire en daarmee was de derde lichting nieuwe zakmonsters een feit. Een paar features uit vorige games, zoals de cyclus van dag en nacht, werden geschrapt. Maar er was zeker vernieuwing. De welbekende Abilities voor Pokémon werden geïntroduceerd. In deze derde generatie kregen Pokémon Natures en maakten spelers kennis met de Effort Values (EV) en de Individual Values (IV). Tevens kon je in Pokémon Ruby & Sapphire met twee Pokémon tegen twee andere spelen in Double Battles. Vanwege de ingrijpende veranderingen in het gevechtssysteem, konden spelers hun Pokémon uit voorgaande spellen niet naar de derde generatie overzetten. Het was echter wel mogelijk om mee te doen aan speciale Pokémon Contests. Hierin moest je de vaardigheden van je Pokémon op een sierlijke manier tonen volgens een van de volgende categorieën: Cool, Cute, Beauty, Tough en Smart. Met de Pokémon Contest werden ook de zogenoemde Ribbons geïntroduceerd. Dit zijn medailles waarmee de band tussen trainer en Pokémon kon worden versterkt. Dit deel heeft in ieder geval weer hard aan de weg getimmerd.

57 - Kid Icarus: Uprising (Nintendo 3DS)
Fans van de serie hebben er ruim 21 jaar op moeten wachten, maar in maart 2012 was het zo ver. Na een ontwikkelperiode van drie jaar mochten fans eindelijk weer aan de slag met de vleugelloze engel Pit. Nieuw in dit deel zijn de on-rail shooter secties aan het begin van ieder level, die lichtelijk doen denken aan Star Fox, maar ook de platform roots van de serie worden niet vergeten. De game kent een leuk en spannend verhaal, levendige personages en een fenomenale soundtrack. Nu maar hopen dat het niet weer twintig jaar duurt voordat er een nieuwe game in de serie verschijnt (Sakurai, lees je even mee?). Gelukkig kunnen we binnenkort wel aan de slag met Pit en Palutena in de nieuwe Super Smash Bros.-games.

5


56 - Conker's Bad Fur Day (Nintendo 64)
Nog een van de vele toptitels die Rare heeft afgeleverd, en de laatste game van de studio die voor de Nintendo 64 werd uitgebracht. De originele insteek van deze game was dat het een gezellige familiegame moest worden, maar het uiteindelijke product eindigde ver van dat doel. De game werd volledig gericht op volwassenen en liet spelers aan de slag gaan met Conker, een grofgebekte en straalbezopen eekhoorn, die zijn weg naar huis probeert te vinden. Onderweg naar huis beleef je allerlei hilarische momenten en zul je bekende scènes uit films als Saving Private Ryan, The Matrix en Alien naspelen. Vergeet ook niet een flinke voorraad toiletpapier mee te nemen, want je zult het tevens opnemen tegen een van de meest hilarische eindbazen ooit: The Great Mighty Poo.

6


Klik hier voor de nummers 55 - 46!
Next articlePokémon Omega Ruby en Pokémon Alpha Sapphire in Japan ruim... Previous articleEerste bewegende beelden van de Sprinter uit Mario Kart DS in...

Reacties van gebruikers

Avatar
nintendo23 | 27 september 2014 00:41 | #241399
collapse
Mario Bros wii, Mario Strikers Charged en Kid Icarus boven Banjo Tooie en Lylat Wars plaatsen. Hebben jullie eerste een fles Whisky leeg gedronken en toen deze lijst samengesteld haha.
Avatar
Duncan | 27 september 2014 01:51 | #241401
Reactie op post #241399 van nintendo23
collapse
@ nintendo23
Geen idee of je kortzichtig bent of simpelweg aan het trollen. Weird

Je beseft waarschijnlijk niet dat jouw referentiekader perse overeen hoeft te komen met een ander.Er zijn misschien een paar redactieleden die die games niet hebben gespeeld, want Banjo Tooie en Lylat Wars zijn inmiddels best wel oud. Kijk ik vind Banjo Tooie en Lylat Wars ook beter, maar daarom ga ik niet meteen dit artikel afkraken. En als je dat wel doet, kom dan met argumenten. Laat die debiele opmerkingen voortaan achterwege aub!
Avatar
Michiel | 27 september 2014 02:05 | #241402
Reactie op post #241401 van Duncan
Ho ho rustig, volgens mij maakt 'ie gewoon een geintje. En ondertussen heeft 'ie nog gelijk ook!
Avatar
Calandan | 27 september 2014 08:15 | #241404
Reactie op post #241401 van Duncan
Dit geeft eens te meer aan dat we moeten wachten tot de nummer 1 bekend is.
Er staat zoveel goede titels die menigeen al in de top 10 hadden verwacht dat ik de reactie van Nintendo23 nog niet eens zo gek vind.
Avatar
nintendo23 | 27 september 2014 08:22 | #241405
Reactie op post #241401 van Duncan
Ik maak als je goed leest maak ik een geintje dat is duidelijk te lezen. Maar ja Banjo Tooie kan toch nooit lager staan dan een party titel.En als je op gamerankings.com zou kijken scoort Banjo Tooie in de 90% Wat dus inhoud dat het een van de betere Nintendo games is. En beter is dan Strikers Charged
Avatar
shadowlightmew | 27 september 2014 00:52 | #241400
iv & ev bestonden al in pokémon generatie 1 en 2. ze werden toen gewoon niet gecoverd omdat iedereen toen gewoon de games speelde. dat was ook bij generatie 3 het geval tot generatie 4 kwam en iedereen eindelijk wist wat ze waren.
Avatar
nintendo23 | 27 september 2014 08:27 | #241406
collapse
Om precies te zijn Banjo Tooie scoort 91.31% En Strikers Charged 79.43% Dus het is niet uit te leggen waarom Strikers Charged hoger genoteerd staat dan Banjo Tooie. En oh Ja Lylat Wars is 89.01% Dus ook die game is aantoonbaar beter dan Strikers charged. Voortaan niet drinken voordat we aan het werk gaan redactie haha:p
Avatar
Calandan | 27 september 2014 08:50 | #241407
Reactie op post #241406 van nintendo23
collapse
voor mij is persoonlijke smaak belangrijker. Dat iemand anders 91.31% voor een game geeft, hoeft niet automatisch te betekenen dat dit voor iedereen geldt. Kijk naar een game als Destiny. Krijg 75-85 gemiddeld, maar voor mij is dit niet meer dan 13 in een dozijn game. Iedereen denkt anders over een game en dat geeft gelijk aan waarom deze lijst deze stand heeft. Deze lijst is opgebouwd door mensen die de game spelen en het waarderen waar het over is en niet door te kijken wat andere sites geven.
Desondanks blijf ik het vreemd vinden een paar hele goede titels relatief zo laag terug te vinden. Blijf benieuwd wat bovenaan staat in deze lijst.
Avatar
The Iron Ghoul | 27 september 2014 09:25 | #241408
Reactie op post #241407 van Calandan
inderdaad als je alles op score zet dan zijn de laatste 10 alleen maar spellen die een 10 scoorde en dan moet je een keuze maken.

maar hij heeft wel gelijk voor mij persoonlijk staat banjotooie in mn top 5
Avatar
Marcel | 27 september 2014 11:32 | #241413
Reactie op post #241407 van Calandan
collapse
Het is een generatiekloof. Crewleden van 18 jaar of jonger hebben de GameCube 'bewust' mee gemaakt en de Nintendo 64 en alles daarvoor vrijwel niet. Wat betreft GameCube games, hebben ze op hun 8e dan weer geen Resident Evil 4 e.d. gespeeld. Aan de andere kant hebben de crewleden van 22 jaar of ouder dan weer niets met een titel als Mario Party 6 of de modernere Pokemon-games.
Avatar
nintendo23 | 27 september 2014 12:24 | #241416
Reactie op post #241413 van Marcel
Ja dan zullen de jongere Op de Xbox 360 de Banjo delen nog een keer te checken. Dan komen ze er vanzelf achter dat Banjo Tooie veel te laag staat. Wat hoop ik in het rond van me hart dat Microsoft er op de one 2 remasterd van maakt.
Avatar
Duncan | 27 september 2014 17:10 | #241420
Reactie op post #241406 van nintendo23
collapse
@nintendo23
Als het als grap bedoeld was vind ik hem absoluut niet geslaagd.

Wat op Gamerankings staat is irrelevant. Dit is een persoonlijke lijst, dit staat zelfs in de eerste alinea. Waarschijnlijk dringt het niet bij je door dat er mensen zijn met andere meningen over games.

Ik vond Banjo Tooie ook geweldig en zou hem in MIJN persoonlijke lijst in top 5 zetten. Echter besef ik dat het een game is uit 2000 en dus veel mensen van de redactie waarschijnlijk hem niet gespeeld hebben. Kwam ook nog bij dat die game ook belachelijk duur was bij release (180 gulden!).
Avatar
Calandan | 27 september 2014 18:02 | #241421
Reactie op post #241420 van Duncan
och, alle games van die tijd waren die prijs. Ik schrik er eigenlijk toch nog steeds wel van. Dat is vele malen hoger dan de prijzen van nu. Zeker als je de inflatie gaat meerekenen. Toen ik die games rond die tijd kocht, vond ik ze duur, maar eigenlijk wist je ook niet beter. Console games waren toendertijd gewoon veel duurder dan PC games.
Avatar
nintendo23 | 27 september 2014 18:41 | #241422
Reactie op post #241420 van Duncan
collapse
Dat jij mijn grap niet geslaagd vind kan we hebben niet allemaal dezelfde humor. Maar als je op een Nintendo only site werkt moet je ook je klassiekers als deze gespeelt hebben. En dat die game toen die prijs was is niet relevant. Op de Xbox 360 is hij met een hele goede kwaliteit ook te spelen en dat kost je hooguit 15. Of je zoekt de game 2dehands.
Avatar
Mink | 28 september 2014 09:33 | #241447
Reactie op post #241422 van nintendo23
Het gros heeft deze spellen ook gespeeld, er zijn echter uitzonderingen. Ik heb de spellen tevens gespeeld, maar vond ze niet waardig om hoger te laten komen dan dit. Smaken verschillen Wink .
Avatar
Banjo | 27 september 2014 09:29 | #241411
Grappig dat nummer 64 een Nintendo 64 game is XD Viel me direct op. Banjo Tooie was inderdaad een meesterwerk al ben ik nooit verder gekomen dan Hailfire Peaks.. Weet niet hoeveelste wereld dat was..
Avatar
Ricardo | 27 september 2014 19:42 | #241424
collapse
Banjo Tooie is volgens mij niet via Wii winkelkanaal te krijgen, of wel? Ik zou hem eigenlijk wel willen spelen...
Avatar
nintendo23 | 27 september 2014 22:25 | #241433
Reactie op post #241424 van Ricardo
collapse
Nee ik weet niet of je een Xbox360 hebt? Daar kun je hem aanschaffen.
Avatar
Ricardo | 28 september 2014 10:21 | #241450
Reactie op post #241433 van nintendo23
nee, die heb ik niet. (Omdat er naar mijn mening te weinig games zijn die mij aanspreken). Jammer maar helaas. Een remake zal ook wel nooit komen (op Nintendo-console). Helaas Crying Crying Crying

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.