10. Super Mario Bros. 3 (Nintendo Entertainment System)
Super Mario Bros. 3 markeert een mijlpaal in de Super Mario-geschiedenis. De game verscheen op het hoogtepunt van de NES-hype en is één van de eerste spellen die middels een teaser in een speelfilm voor het eerst aan het grote publiek getoond werd. In ‘The Wizard’ konden Amerikaanse gamers zien hoe Mario voor het eerst in zijn carrière van gedaante kon veranderen. Met items, zoals een Super Leaf, kreeg Mario een staart en kon hij vliegen, terwijl het beroemde kikkerpak zijn zwemkunsten verbeterde. Mario had al zijn krachten nodig om de Koopa Kids te verslaan die samen met Bowser niet alleen het Mushroom Kingdom, maar alle bijbehorende staten veroverd hadden. Of we nu terugdenken aan de magische muziek uit de zwemwerelden, de spannende tunnels met glijbanen, de verborgen paddenstoelenhuisjes of de confrontaties met Bowser’s machtige luchtschepen. Iedere herinnering van Super Mario Bros. 3 tovert een glimlach op ons gezicht en deze game mag daarom niet ontbreken in deze top 10-lijst!
9. Super Mario World (Super Nintendo Entertainment System)
Het legendarische Super Mario Bros. 3 werd op de voet gevolgd door een game die volgens sommigen nog beter is dan de NES-hit. Super Mario World markeerde de lancering van de Super Nintendo en luidde daarmee één van de meest spraakmakende console-generaties in. Het 16-bit tijdperk opende voor Nintendo met de introductie van een nieuw personage Yoshi, dat vandaag de dag nog steeds veel populariteit geniet. Ook andere elementen van Super Mario World, zoals de verborgen uitgangen in levels, de meer interactieve wereldkaart en spannende spookhuizen, staan nog vers in het geheugen. Een klassieker is een game die meer dan tien jaar na release geen glans verloren heeft en aangezien Super Mario World nóg steeds gezien wordt als Mario’s beste 2D-avontuur ooit is het geen verrassing dat ook dit avontuur een hoge plaats in onze top 10 geniet.
8. The Legend of Zelda: The Wind Waker (Nintendo GameCube)
De historie van The Legend of Zelda: The Wind Waker is opmerkelijk. Aanvankelijk werd de game bij de aankondiging matig ontvangen, omdat de cartooneske stijl volgens velen niet bij Zelda hoorde. Kort na de lancering besefte men echter dat The Wind Waker ‘tijdloos’ was, want in tegenstelling tot veel andere games uit het GameCube-tijdperk heeft The Wind Waker niets van zijn oorspronkelijke charmes verloren. De unieke cel-shaded presentatie geeft de game een Disney-esque uiterlijk en de meer expressieve Link die speciaal voor The Wind Waker ontworpen was, beleeft een geweldige quest op de grote open oceaan. De kleine smetjes, zoals de soms wat saaie vaartochten en relatief lage moeilijkheidsgraad zorgen ervoor dat de game niet hoger op onze top 10-lijst is terecht gekomen. Echter is het onmiskenbare gevoel van ontdekking dat The Legend of Zelda: The Wind Waker biedt samen met de tijdloze gameplay, muziek en het meeslepende verhaal voldoende voor een achtste plek in onze ‘lijst der lijsten’. Bovendien is dit dankzij de recent verschenen remake voor de Wii U een zeer toegankelijke klassieker.
7. Super Smash Bros. Brawl (Wii)
Vanaf de aankondiging tot ver na de release wist Super Smash Bros. Brawl ons en met ons miljoenen andere gamers continu te verrassen. Of het nu de introductie was van Solid Snake, de toevoeging van Sonic of het groots opgezette singleplayer-avontuur dat de only-multiplayer vibe van de serie doorbrak. Super Smash Bros. Brawl kent zoveel content dat je je kunt afvragen of er ooit nog een game verschijnt die in de buurt komt van het aantal personages, levels, modes en unlockables, zoals stickers en trophees. De game had zoveel mogelijkheden dat je soms niet wist waar je moest beginnen. Bouw je een eigen stage om met items te experimenteren of kies je toch voor een online multiplayer potje in een Fire Emblem-kasteel? Het enige dat aan Super Smash Bros. Brawl écht ontbrak waren HD-beelden en met Super Smash Bros. for Wii U in het verschiet is dat gemis binnenkort verleden tijd. Desondanks valt het nog te bezien of de Wii U-versie van Smash Bros. kan tippen aan de grootsheid van deze moderne klassieker.
6. The Legend of Zelda: A Link to the Past (Super Nintendo Entertainment System)
Het komt zelden voor dat een game-serie succesvol van concept wisselt en weer terugkeert naar zijn roots, maar dit is precies wat er met The Legend of Zelda gebeurde. Na de side-scrolling RPG Zelda II: The Adventure of Link uit 1988 keerde Link in 1991 terug. De stijl van de game was meer in lijn met het eerste Zelda-spel uit 1986. Iedereen die The Legend of Zelda: A Link to the Past opstart, voelt direct dat dit een unieke parel is uit de game-geschiedenis. Het aantal games dat met net zoveel vakmanschap in elkaar is gezet als A Link to the Past is klein. Grafisch gezien kent de game een tijdloze pixel-art look die vandaag de dag nog steeds het niveau van veel indie-games overtreft. Bovendien is de 2D-game het voorbeeld voor iedere andere Zelda-titel die na ALTTP verschenen is. De transformaties naar dieren uit The Legend of Zelda: Twilight Princess, het reizen door de tijd uit The Legend of Zelda: Ocarina of Time of de portalen en magische wapens die in iedere Zelda te pas en te onpas gebruikt zijn: werkelijk ieder element uit de moderne Zelda’s is te herleiden uit The Legend of Zelda: A Link to the Past. Als blauwdruk en game an sich is The Legend of Zelda: A Link to the Past zonder twijfel één van de beste Zelda-games, één van de beste Nintendo-games en één van de beste games ooit gemaakt.
5. Super Mario Galaxy (Wii)
Toen Super Mario Galaxy verscheen gebeurde er letterlijk iets magisch. Na het leuke doch weinig vernieuwende Super Mario Sunshine blies Nintendo in 2007 op een unieke manier het platformgenre broodnodig nieuw leven in. Super Mario was niet langer beperkt door grond, lucht, water en zwaartekracht, maar beleefde een tocht van formaat in de ruimte. De hommage aan Super Mario Bros. 3 middels de muziek, de oogstrelende graphics en het verhaal dat subtiel verweven was in de ervaring maakte van Super Mario Galaxy een unieke beleving. Het grootste probleem voor Nintendo was dat de lat voor wat een Nintendo-game is en moet zijn, plotseling zo hoog lag dat men twijfelde of Super Mario Galaxy een eenmalige gebeurtenis was of dat er meer games van dit hoge niveau in de koker zaten. Het antwoord op die vraag blijft moeilijk, want ondanks dat de sequel op papier en ook in de praktijk op veel vlakken ‘nog’ beter is dan Super Mario Galaxy, heeft de game een dosis Nintendo-magie die we sindsdien zelden terug hebben gezien. Sommige mensen zeggen dat perfectie niet bestaat, maar wij vragen ons af of zij Super Mario Galaxy of de vier volgende games gespeeld hebben…
4. Super Mario 64 (Nintendo 64)
Nintendo heeft in tegenstelling tot veel andere gamebedrijven lef getoond op het gebied van innovatie en vernieuwing. Met name toen de game-industrie nog ‘jong’ was zocht men constant naar de grenzen van de mogelijkheden van games. Met Super Mario 64 werden de grenzen niet alleen opgezocht, maar opnieuw getekend. Iedere 3D-game die voor Super Mario 64 in ontwikkeling was kon in principe de vuilnisbak in, want het experimentele gevoel van 3D console-games, zoals Star Fox, de eerste PlayStation-spellen en SEGA Saturn-games werd doorbroken met de release van misschien wel de meest invloedrijke game uit de geschiedenis. Samen met de Nintendo 64 controller die de eerste moderne analog-stick huisvestte, had Nintendo eindelijk een antwoord op het 3D-geweld van haar concurrenten. In Super Mario 64 hield Lakitu een dynamische camera vast die Mario perfect tijdens zijn platformacties volgde. Bovendien was een level niet meer een stage, waarin je van punt A naar B moest lopen, maar kon je binnen de kleine 3D-speeltuinen gaan en staan waar je wilde. Super Mario 64 had bovendien naast de eerste 3D-platforming in zijn soort ook een rijk assortiment aan extra uitdagingen, geheimen en een groot kasteel om te ontdekken, dat tevens fungeerde als hub-wereld waarin je de levels moest ‘zoeken’. Wie Bowser voor het eerst aan zijn staart op een mijn gooit en Mario zijn ‘V-handgebaar’ ziet maken weet het zeker: Super Mario 64 was en is een overwinning voor Nintendo en videogames in het algemeen. De man die in 1985 het 2D-platformgenre opnieuw uitvond deed dat moeiteloos opnieuw voor 3D-platformers in 1996.
3. Pokémon Red/Blue/Yellow (GameBoy)
Na een salvo aan Mario en Zelda-games is het tijd voor iets anders en dat is Pokémon. Het is haast niet voor te stellen dat het Pokémon-concept bijna verloren ging in de ontwikkelfase, want wat je ook van de franchise mag vinden, de games zijn van wereldniveau. Pokémon Red, Blue en Yellow veroverden in de rap tempo de wereld door steengoede RPG-gameplay die dusdanig uitnodigend en laagdrempelig was dat zelfs de grootse RPG-hater zichzelf betrapte op het vangen van Pokémon. De Pokémon-wereld die de eerste Pokémon-generatie introduceerde sprak tot ieders verbeelding. Met spannende tunnels, coole monsters, grote steden, gevaarlijke criminelen en het doel om de beste Pokémon-trainer ooit te worden. Getuige het feit dat veel van onze redactieleden zijn opgegroeid met Pokémon is het niet verwarrend dat wij deze serie een warm hart toedragen en in het bijzonder een zwak hebben voor deze drie titels. Wie wil er immers niet, net zoals Ash Ketchum met Pikachu op sleeptouw een weergaloos avontuur beleven? Dat is toch veel leuker dan huiswerk maken?
2. Super Smash Bros. Melee (Nintendo GameCube)
Super Smash Bros. verscheen op het randje van de Nintendo 64-generatie in de winkels. De game was populair en bijna alle Nintendo-gamers die de Nintendo 64-generatie hebben meegemaakt kennen ‘de reclame’, waarin Donkey Kong, Pikachu, Yoshi en Mario elkaar rake klappen verkopen. Nintendo besloot na het onverwachte grote succes van Super Smash Bros. in 13 maanden een vervolg te ontwikkelen voor de GameCube-lancering die in 2001 plaatsvond in Japan en Amerika en in 2002 in Europa. De beslissing pakte zo goed uit dat Super Smash Bros. Melee nog altijd de bestverkochte GameCube-game is. Het is de combinatie van het party-gehalte samen met de ongekende competitieve gameplay die de game te bieden heeft, die het succes van Melee bleef voeden. Zelfs vier tot vijf jaar na release werden er nieuwe moves of mogelijkheden ontdekt door gebruik te maken van bugs of zelfs de code van de game te hacken. Wat niet meer was dan een grafische showcase om het verschil tussen de Nintendo 64 en GameCube te benadrukken, werd een fenomeen en dankzij het grote succes van Super Smash Bros. Melee en de introductie van tal van nieuwe toevoegingen, zoals extra personages in de vorm van strijders uit Fire Emblem en Falco, maken van Super Smash Bros. Melee een tijdloze klassieker. Het maakt niet uit hoeveel personages Nintendo in Super Smash Bros. for Wii U stopt of hoe geweldig soepel Super Smash Bros. for Nintendo 3DS speelt. In de ogen van veel gamers en waarschijnlijk ook bij het merendeel van onze redactie zal Super Smash Bros. Melee voor nu en altijd de beste Super Smash Bros.-game blijven. En met gezamenlijk honderden zo niet duizenden uren op de in-game klok hoeft niemand zich daarvoor te schamen.
1. The Legend of Zelda: Ocarina of Time (Nintendo 64)
Noem het een verplicht nummer, noem het de beste game ooit, noem het overrated of noem het nostalgie. The Legend of Zelda: Ocarina of Time is ook door onze redactie gebombardeerd tot de beste Nintendo-game ooit. Ondanks de - wanneer je de ijzersterke Nintendo 3DS-remake even buiten beschouwing laat - verouderde graphics, niet zo heel soepele framerate en antieke besturing blijft The Legend of Zelda: Ocarina of Time een onbeschrijfelijke invloed uitoefenen op iedereen die de game nu speelt of vroeger gespeeld heeft. The Legend of Zelda: Ocarina of Time kent zoveel memorabele momenten dat de hele game te omschrijven is als een nostalgische bom. Het is één van de weinige games waarbij de speler het gevoel krijgt dat hij of zij de wereld écht kan beïnvloeden. De geniale mogelijkheid om te tijdreizen met de Ocarina of Time maakt hier deel van uit, maar ook de subtiele elementen, zoals de stervende bewaker in Hyrule Castletown, het verantwoordelijkheidsgevoel voor het welzijn van Malon op de Lon Lon Ranch en het dramatische lot van de vriendelijke Gorons die opgesloten zijn, blijven je bij. Met name het feit dat je gaat meeleven met de inwoners van Hyrule geeft je een extra motivatie om de game nog vaker, nog meer en nog beter te spelen. Voeg daarbij het feit dat het avontuur op sommige momenten het uiterste vergt van je kennis, inzichten en gaming-skills en wij kunnen na lang wikken en wegen ook geen enkele andere game verzinnen die deze prestigieuze plek meer verdient dan The Legend of Zelda: Ocarina of Time.
10 Mario Bros vind ik erg hoog. Had daar zelf voor Banjo Tooie gekozen
9 Super Mario World Daarin de plaats had Yoshi's island gezet was een veel grotere stap voorwaards
8 The Windwaker was duidelijk niet klaar en was door de saaie triforce quest geen top 10 notering waard. Daarvoor zou ik DKCTRF zetten.
7 Brawl kan ik me in vinden.
6 The legend of Zelda a Link to the past vind ik persoonlijk helemaal niets. Daarvoor zou ik Majora's Mask zetten
5 Mario Galaxy zou ik omruilen met deel 2
4 Super Mario 64 zou ik omruilen met Banjo Kazooie hoe goed Mario 64 ook is Rare maakte grotere stappen.
3 Zou ik Pokemon eruit gooien omdat ik niks met Pokemon heb. En daarvoor zou ik Zelda Twilight Princes zetten
2 Super Smash Mellee zou ik vervangen voor het geniale Dkc 2
En Zelda oot zou ik van nummer 1 halen en daarvoor zou ik Metroid Prime 1 zetten.
Maar waarom staat Donkey Kong Country Tropical Freeze niet bij de beste 125 Nintendo games. Als Mario 3D world er staat. Dan hoort Tropical freeze er ook zeker in. Beetje raar
Reactie op post #241606 van nintendo23
Reactie op post #241607 van HylianEmiel
Reactie op post #241607 van HylianEmiel
Reactie op post #241606 van nintendo23
Reactie op post #241619 van Martijn