Een ‘New’ niveau voor Nintendo Column | 30 oktober 2014 00:00 | Auteur: Erik

Soms zijn dingen maar moeilijk in perspectief te brengen. Het was bijvoorbeeld al begin 2005 dat we voor het eerst op het touch-screen van de Nintendo DS mochten krabbelen. Ook zijn opvolger, de Nintendo 3DS tikt alweer bijna zijn vierde levensjaar aan. Tijden kunnen snel veranderen. Toch laat dit zien dat die rare ‘New’ Nintendo 3DS eigenlijk helemaal niet zo uit de lucht gegrepen is. Het zou zelfs zomaar hun beste zet sinds tijden kunnen zijn.

Boze tongen beweren al tijden dat de handheldmarkt in verval is. Het speeksel lijkt er zelfs bijna van af te spatten als men het heeft over de teleurstellende verkopen van Sony’s Playstation Vita. Maar ook de Nintendo 3DS lijkt hier niet aan te ontkomen, simpelweg omdat hij nog altijd veel minder verkoopt dan zijn voorganger. Zaken als ‘smartphones’, ‘apps’ en ‘goedkoper’ zijn maar enkele van de woorden die hierbij vaak worden genoemd. Er werd een tijd geleden zelfs beweerd dat het bedrijf zich maar beter kon richten op mobiele telefonie. Waar zit Nintendo eigenlijk met zijn hoofd door juist die handheld van flink wat nieuwe likken verf te voorzien?

26


Het grote publiek
De boze tongen hebben gelijk: het grote publiek koopt niet zo gauw een handheld meer. Zij vinden het goedkoper en bovenal veel handiger om gewoon met de telefoon die ze overal mee naartoe nemen, met een zwiep van hun vinger vogels op varkens te schieten. En willen ze eens hun hersenen trainen of even virtueel de hond uitlaten, dan halen ze gewoon de Nintendo DS onder een dikke laag stof vandaan. Waarom nogmaals een grote zak met geld betalen? Toch is het juist om deze reden dat de New Nintendo 3DS op dit moment perfect het pad vrijmaakt waar Nintendo op af lijkt te stevenen.

Dit bleek concreet uit het interview dat Edge met Miyamoto had. Hierin gaf de vader van Mario en Donkey Kong al aan dat het niet meer Nintendo’s taak is om om de zogenaamde ‘casual gamer’ te entertainen. Voor die doelgroep zijn spellen inmiddels wel vanzelfsprekend geworden, maar niet iets waar ze veel moeite in zouden steken. Een realisering die het bedrijf de afgelopen jaren op de harde manier moest leren, gezien het krampachtige begin van zowel de Nintendo 3DS als de Wii U. Maar met dit statement zetten ze de doelgroep die hun de vorige generatie zoveel geld in het laatje bracht, duidelijk op een zijspoor. Het bedrijf richt zich weer op het trouwe publiek dat met liefde hun producten koopt.

Licht in de duisternis
De aankondiging van de New Nintendo 3DS twee dagen later kwam dan ook niet uit de lucht vallen: het apparaatje ademt Nintendo en haar trouwe fans. Neem bijvoorbeeld die prachtige faceplates, waarmee je de handheld jouw persoonlijke smaak kan geven of de subtiele toespelingen naar het nostalgische kleurenpalet van de Super Nintendo. Of de toevoeging van de C-stick en twee schouderbuttons, welke eindelijk de voornaamste klachten met het oude model wegnemen. Voeg daar een krachtigere processor aan toe die een grootse topper als Xenoblade Chronicles zelfs draagbaar weet te maken, en je hebt een heerlijk recept dat specifiek bestemd is om het fenomeen ‘gamen’ te veraangenamen.Maar toch, toch, snap ik die boze tongen wel. Om al dat moois in huis te halen, vraagt Nintendo je wel weer om geld uit je portemonnee te toveren. Ergens is het een kwalijke zaak dat het bedrijf jou als gamer bijna dwingt om deze complete renovatie aan te schaffen. En eerlijk is eerlijk, het is soms heerlijk bevredigend om even snel een spelletje op je smartphone te spelen. Ik geloof ook niet dat The Big N dat grote publiek ook helemaal afschrijft. Wie moet er anders een Nintendo 2DS kopen?

De New Nintendo 3DS toont ook vooral aan dat ze eindelijk op dat glimpje licht in de duisternis afstevenen. Pakkende Nintendo Directs, koddige amiibo’s en volledige ondersteuning van haar grote games en hardware; Nintendo lijkt eindelijk opnieuw zijn visie te hebben gevonden. Het mocht ook wel eens, die verdraaide Nintendo DS is tenslotte alweer bijna tien jaar oud.
Next articleJapanse bewegende beelden van Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire Previous articleUpdate voor Pokémon X en Pokémon Y verschenen: nieuwe animaties...

Reacties van gebruikers

Avatar
DSlover | 30 oktober 2014 00:47 | #242952
collapse
De Nintendo DS is niet bijna 10 jaar oud, maar het is al 10 jaar oud!
Avatar
Erik | 30 oktober 2014 00:50 | #242953
Reactie op post #242952 van DSlover
Hij zit inderdaad al in zijn tiende jaargang, maar 21 november is ie pas officieel jarig! Europa kreeg 'm zelfs pas maart 2005. Smile
Avatar
Taken NL | 30 oktober 2014 05:58 | #242954
Wat ook heel positief is is dat bijna iedereen al MINIMAAl 1 tablet heeft, zelfs de pc markt is weer aan het groeien!
Avatar
SuperX | 30 oktober 2014 08:03 | #242958
collapse
Wanneer komt die New 3DS eigenlijk hier uit?
Avatar
Stevendek | 30 oktober 2014 10:08 | #242962
Reactie op post #242958 van SuperX
dat is nog niet bekend. Ik weet zelfs niet of hij al officieel voor europa is bevestigd.
Avatar
LittleZtar1991 | 30 oktober 2014 08:39 | #242960
Ik hoop dat er een soort frontje komt van Boo
Avatar
Stevendek | 30 oktober 2014 09:23 | #242961
collapse
Ik blijf er toch bij dat ik denk dat de new 3ds een oplossing is om de 3ds periode te verlengen.

Nintendo heeft eerder vermeld dat dat de volgende hand- en thuisconsole als broers zouden zijn van elkaar. dus waarschijnlijk gaan deze ongeveer gelijktijdig op de markt komen.

maar dat wil wel zeggen dat de 3ds het nog moet overleven tot de wii u zijn 5-6 jaar heeft gedaan.
En hier komt de new 3ds tussen: om dat gat te vullen.


...Althans, dat ik is wat ik denk Academic


ik ben er nog niet helemaal uit of ik deze ga aanschaffen. Ik ga eerst nog de exclusifs afwachten want buiten Xenoblade hebben ze nog niets exclusief aangekondigd.
Avatar
Snader | 30 oktober 2014 10:49 | #242965
Reactie op post #242961 van Stevendek
collapse
Xenoblade kun je niet eens exclusief noemen, aangezien het spel al voor de Wii bestaat en persoonlijk hoop ik niet dat er veel exclusieve titels voor komen om het publiek dat al een 3DS heeft te vervreemden door ze eigenlijk te verplichten om een nieuw model te kopen.
Als je naar het verleden kijkt, dan is dit ook niet Nintendo's insteek. Zowel de Game Boy Micro als de DSi hebben als laatste iteratie van hun generatie niet veel exclusiefs gekregen, tenzij het gebruik maakte van features die hun vorige versie niet had, zoals het gebruik van de camera van de DSi.
Het is mooi dat de snellere processor de laadtijden van de firmware en ingame verkort en het gebruik van MiiVerse mogelijk maken bij games die het meeste uit de originele hardware halen, maar als ik nog een nieuwe versie van een 3DS zou moeten kopen om straks de laatste Zelda te kunnen spelen, dan word ik niet blij.
Avatar
Jordy B. | 30 oktober 2014 12:47 | #242967
Reactie op post #242965 van Snader
Precies dat. Hoe erg ik ook van zelda houdt, 200 euro uitgeven om 1 spel te spelen vind ik toch iets te xD.
Avatar
Satoshi | 30 oktober 2014 15:22 | #242978
Goed stuk, Erik! Leest lekker weg.
Ik merk dat naarmate ik er meer over lees en zie, ik steeds meer geïnteresseerd raak in de New 3DS. Ik twijfel nog wel steeds of ik dan de normale of XL variant koop. Die faceplates vind ik erg tof op de normale versie, maar ik ben al de grote schermen van de 3DS XL gewend... Omnomnom
Avatar
Fl@ppy2 | 30 oktober 2014 17:09 | #242987
Ik vind het nog steeds een batsklap in de face voor mensen die de 3DS al hebben gekocht en helemaal voor de mensen die er nog 250 voor betaald hebben zoals ik. Ik kan er mee leven als er enkele exclusives komen die mij niet interesseren:p Maar als er een Zelda komt die ik hierdoor niet kan spelen is dat heel jammer voor Nintendo!
Avatar
raceneus | 30 oktober 2014 20:29 | #242997
@WErik F.
'Ik geloof ook niet dat The Big N dat grote publiek ook helemaal afschrijft.'

de 2de keer 'ook' is pverbodig.

maar ik ga het ook niet halen. Ik heb nooit een vernieuwde versie van hetzelfde handheld gehaald.
Avatar
SMS | 02 november 2014 14:24 | #243106
Eigenlijk is de new 3DS kwa knoppen wat de 3DS had moeten zijn. Maar ik koop verder geen handheld upgrades wanneer ik hetzelfde geld in meer games kan stoppen.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.