Shovel Knight Review | 25 november 2014 06:20 | Auteur: Mink

Met een schep vijanden neerhoeken en verborgen schatten uit de grond halen, dat is Shovel Knight in een notendop. Deze Nintendo eShop-titel, voor zowel de Nintendo 3DS als de Wii U, is een typische 8-bit 2D-platformer. Hoewel de meeste 8-bit-spellen verschenen in de jaren ’90, is dit spel het afgelopen jaar ontwikkeld en verschenen in de digitale winkels van Nintendo. Is Shovel Knight een ritje met de nostalgische achtbaan, of geeft het spel meer een “been there, done that”-gevoel?

How you like me now?

Voordat de speler controle neemt over de protagonist van het verhaal, een ridder met blauw harnas onder de naam Shovel Knight, heeft deze held een compagnon gehad. Shovel Knight ging met zijn vriend en avonturierbuddy Shield Knight op weg om de wereld te ontdoen van het kwaad en een flinke duit eraan over te houden. Toen ze samen de Tower of Fate bewandelden, ging het mis: beide helden raken buiten westen en na het ontwaken is Shield Knight nergens te bekennen. Nu, een geruime tijd later, is de Tower of Fate wederom geopend en pakt Shovel Knight zijn schop weer op om het kwaad voorgoed uit de weg te ruimen en Shield Knight te zoeken. Een zeer vreemd verhaal, maar zeker niet vreemder dan een loodgieter die een prinses moet redden uit de handen van een gemuteerde, vuurspuwende schildpad.

54


Voor Shovel Knight is het absoluut niet makkelijk, tussen hem en de Tower of Fate liggen redelijk wat obstakels. Shovel Knight moet zich een weg banen door de honderden kwaadaardige wezens, tegen de acht leden van The Order of No Quarter vechten en genoeg geld verdienen om zijn eigen outfit te verbeteren. Verder kan Shovel Knight nog mystieke relikwieën verzamelen en deze objecten zijn je secondary weapon. Ze variëren van een groene stuiterende bal, tot magische vuurballen, tot een War Horn die alle vijanden om Shovel Knight elimineren. Een leuke manier om het spel verfrissend te houden en omdat deze relikwieën overal verstopt liggen, een grote beloning voor de echte schatzoeker.

Old dog, old tricks
Shovel Knight maakt gebruik van een zeer bekend principe en voegt daar enkele minder veelvoorkomende elementen aan toe. Zo kan de schop van Shovel Knight gebruikt worden op dezelfde manier als waarop Dagobert Duck zijn Pogostick gebruikte. Een spelelement dat recentelijk al was gerecycled in Donkey Kong Country: Tropical Freeze. Het gehele spel is eigenlijk één grote verzameling van goede gameaspecten uit andere spellen. Echter, het geheel voelt daardoor een beetje “geleend” aan. De echte kenmerken van Shovel Knight, en van Shovel Knight alleen, zijn er niet. Daarbij is het succes van een game niet te beoordelen op losse game-elementen maar op de samenhang van dit alles. Jammer genoeg is deze samenhang vrij ver te zoeken en dat maakt het spel een beetje matig.

52


Wat vele malen frustrerender dan de losse spelelementen, is het gebrek aan de mogelijkheid om de ridder te laten sprinten. Het is enigszins logisch dat een man in een ijzeren harnas niet hard kan rennen, echter heeft dat nooit eerder een videogame-ontwikkelaar gestopt om het personage toch te laten rennen. Als we dan het verhaal bekijken op plausibiliteit, dan kom je tot de conclusie dat deze onrealistische mogelijkheid gemakkelijk bij de stapel onzin had gekund. Dat had tevens het spel vele malen leuker gemaakt, aangezien je dan kon proberen zo snel mogelijk een level te halen. Nu is deze uitdaging een stuk minder interessant omdat ieder level enkele minuten duurt.

Onsterfelijke eindbazen
Shovel Knight staat meerdere malen tegenover verschillende grote eindbazen. Deze vereisen allemaal een eigen tactiek waarbij de blauwe ridder zijn extra scherpe schop uit de kast mag halen. De variatie in deze eindbazen is enorm fijn en de moeilijkheidsgraad ligt gelukkig ook zeer hoog. Dankzij de vele verschillende relikwieën kun je deze eindbazen met verschillende secundaire wapens te lijf gaan.

35


Het feit dat Shovel Knight geen gebruikmaakt van levens, waardoor Shovel Knight dus eigenlijk onsterfelijk is, is een minder fijne zaak. Iedere keer als je sterft, door een vijand of omdat er een stuk afgrond onder je hangt, raak je ongeveer 25% van je verzamelde edelstenen kwijt. Deze blijven nog in het level aanwezig en kun je zonder grootse moeite ophalen. Sterf je echter wederom, dan zullen jouw verloren edelstenen verdwijnen en ben je een gedeelte van jouw verzameling voorgoed kwijt. Dit is een vrij lichte straf en in vergelijking met de rest van het spel niet op niveau. Het is jammer dat Shovel Knight niet met levens speelt, iets wat het geheel vele malen moeilijker kan maken. Nu is de consequentie voor sterven in het spel wel heel lichtjes.

Nintendo 3DS
Shovel Knight is verschenen voor de Nintendo eShop van de Wii U en de Nintendo 3DS. Deze laatste heeft enkele unieke content gekregen terwijl de Wii U-versie geen speciale behandeling heeft gekregen, met uitzondering van Off-TV Play. Bij Shovel Knight op de Nintendo 3DS wordt gebruikgemaakt van onder meer StreetPass en er zijn 3D-effecten toegevoegd. Deze 3D-effecten zijn niet noodzakelijk noch overduidelijk aanwezig. Wel geeft het 3D-effect een mooie glans aan het spel en komen sommige levels zeer goed tot zijn recht.

20


De StreetPass-functie van Shovel Knight is wellicht één van de leukste ooit. Hierin moet je van te voren een gevecht opnemen tegen niemand. Wanneer je vervolgens iemand bent tegengekomen zullen beide Shovel Knights met de van te voren opgenomen bewegingen tegenover elkaar staan. Dit brengt leuke taferelen met zich mee, werkt uitermate goed en is hilarisch in ieder opzicht. Er worden drie kleine battles gehouden en je wint als je twee keer hebt gewonnen. Het principe is “geleend” van Mario Bros. Battle, hierin vochten Mario en Luigi tegen elkaar om de meeste munten te winnen of de andere uit te schakelen. Dankzij de vele veranderingen en de interessante manier waarop StreetPass is geïmplementeerd in Shovel Knight, voelt dit niet ouderwets aan. Integendeel zelfs, het voelt innovatief aan en we kunnen alleen maar hopen dat meer ontwikkelaars de StreetPass-functie op zo een originele en leuke manier gaan gebruiken.

Grafisch en Geluid
Deze 8-bit 2D-platformer maakt gebruik van hetzelfde kleurenpalet als de NES deed. Het spel oogt daarom ontzettend oud en dit geeft enige nostalgische waarde. Echter, zelfs voor iemand die opgegroeid is in deze periode, ebt het nostalgische effect langzaam weg en het voelt stiekem een beetje simplistisch. Niet alleen de beelden zijn van 8-bit, alle vormen van geluid zijn ook op deze manier in het spel verwerkt. Sommigen zullen hierbij een nostalgisch gevoel krijgen, anderen zullen dit vrij irritant vinden. Het is echter wel goed verwerkt en dit laat zien dat Yacht Club absoluut weet wat ze doen.Conclusie
Shovel Knight brengt menig gamer terug naar een tijdperk van Flippo’s, koffiedrinken bij Central Perk en Gabbers. Het spel heeft enkele zeer sterke features, maar kent helaas ook genoeg gebreken. Zo mist er een mogelijkheid om te rennen, heeft Shovel Knight geen levens maar kun je zo vaak sterven als je wilt en zijn sommige geleende game-elementen niet zo sterk. Daar staat tegenover dat de Nintendo 3DS-versie een geweldige StreetPass-functie heeft, zijn de eindbazen van een goed hoog niveau en zijn de verstopte relikwieën genoeg reden om iedere uithoek af te zoeken. Al met al is dit een zeer goed gelukt spel voor degenen die een ritje naar nostalgieland willen maken.
7,5
N1-score
  • + Nostalgische 8-bit-actie
  • + StreetPass-functie geniaal
  • + Eindbazen lekker moeilijk
  • + Relikwiën zijn interessant
  • - Geen snelheid
  • - Weinig vernieuwend
  • - Te kleine consequentie bij sterven
Next articlePokémon Omega Ruby/Alpha Sapphire update naar v1.1 verschenen,... Previous articleChild of Light heeft genoeg geld opgebracht voor eventueel vervolg

Reacties van gebruikers

Avatar
Lupaie | 25 november 2014 20:11 | #244087
Hmmm...Flippo's, Gabbers en 8-bit games. Volgens mij verwar je de 80's met de 90's.
Avatar
Volleybaas | 26 november 2014 14:51 | #244140
collapse
maak van die 7.5 maar n 8.5

- Te kleine consequentie bij sterven

dat klopt voor geen kers. Je verliest moneys en je wordt teruggezet naar je laatste checkpoint. In de latere levels is dat echt fuuuuuu
Avatar
Lupaie | 26 november 2014 20:24 | #244161
Reactie op post #244140 van Volleybaas
En rennen kan ook (geheel in de sfeer van dit spel...met een cheatcode). Als je die cheat gebruikt ben je wel bij 1 hit dood. Je ziet dus dat het een vorm van gamebalance is, en de snelheid dus een bewust gekozen element van deze game is...

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Shovel Knight

Platform: Wii U eShop
Prijs: €14,99
Genre: Action Adventure
Ontwikkelaar: Yacht Club Games
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 06 november 2014

Shovel Knight

Platform: Nintendo 3DS eShop
Prijs: €14,99
Genre: Action Adventure
Ontwikkelaar: Yacht Club Games
Uitgever: Yacht Club Games
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 06 november 2014