De Wii U: twee jaar later Special | 02 december 2014 19:41 | Auteur: Erik

Inmiddels is er alweer twee jaar gepasseerd sinds Nintendo’s misschien wel meest besproken console, de Wii U, het levenslicht heeft gezien. Een mijlpaal waarvoor we het apparaatje graag willen feliciteren. Toch is dit ook een goed moment om zijn roemruchtige balans op te maken. N1ntendo blikt terug op het verleden en kijkt voorzichtig richting de toekomst. Hoe staat het er eigenlijk voor met de Wii U?

18 november 2012. De Wii U is gelanceerd in Noord-Amerika en tekent het officiële begin van een nieuwe generatie consoles. Twaalf dagen later verscheen de console tevens in Europa en Australië. Wij waren echter niet de laatste die aan de slag mochten met het nieuwe staaltje technologie; acht dagen na de Europese release verscheen het apparaat in Japan. Critici zijn lovend; het tweede scherm is innovatief, het speeltje heeft een bijzonder goede set aan launch titels en Nintendo zet eindelijk zijn eerste stappen in de wereld van High Definition. Dat het besturingssysteem ontzettend trage laadtijden heeft en de opslagruimte vrijwel nihil is, wordt graag voor lief genomen. De matige E3-presentaties in 2011 en 2012 lijken op slag vergeten. Gezien de dik drie miljoen verkochte exemplaren bij de lancering, doet de rest van de wereld dat ook. Het getuigt van een glorieuze toekomst voor de opvolger van de uiterst succesvolle Wii.

171


Een valse start
Helaas mocht het niet zo zijn. Op het moment van schrijven krabbelt de console langzaam weer een beetje op, maar een jaar geleden waren de verkopen zo laag dat het even erop leek dat het helemaal niet meer goed zou komen. De E3 van 2013 leek hier niet veel tegenin te brengen. Het ging zelfs zo ver dat diverse analisten verkondigden dat Nintendo beter helemaal kon stoppen met het maken van consoles. Naar ons idee hoeft het zo ver niet te lopen, maar ook wij schreven aan het einde van dat jaar een aantal oprecht kritische noten richting het bedrijf. Zo schenen we een licht op de hevig concurrerende markt voor ‘web-based games’ en vroegen we ons af of Nintendo eigenlijk wel weet wat ze met de Wii U aanmoeten.

Er zijn ook veel redenen te bedenken waarom de Wii U geen succesvol eerste jaar kende. De een gooit het op het gebrek aan ondersteuning van derde partijen, terwijl de ander het afschuift op verkeerde marketing. Een derde roept weer dat het komt doordat de Wii U GamePad niet voldoende naar voren komt. Eerlijk is eerlijk, voor alle punten valt wel wat te zeggen. De Wii U kwam niet zonder kinderziektes, het aanbod aan spellen was veel te schaars en bovenal: Nintendo heeft in 2013 te weinig laten zien wat ze nou eigenlijk met het apparaatje willen.

172


Een bijzondere positie
Gelukkig is het bedrijf dit jaar bij zinnen gekomen. In mei kwam men met Mario Kart 8, wat zorgde voor een grandioze opleving van de Wii U-verkopen. Maar het is met name de E3 van 2014 die ons allemaal weer een stuk positiever naar de Wii U liet kijken. Het bijzonder amusante Nintendo Digital Event gaf ons een blik op de toekomst met de aankondiging van ideeën als Splatoon, The Legend of Zelda Wii U en die koddige amiibo’s. Ook was daar ineens het ingenieuze Nintendo Treehouse, die ons op een unieke manier het gros van deze aankondigingen live liet meemaken. Beide zaken hebben eigenhandig laten zien dat Nintendo niet van plan is om het ‘spelletje’ te gaan verliezen. Het uitbrengen van Hyrule Warriors, Bayonetta 2 en Super Smash Bros. for Wii U vormen hierbij een mooie kers op de taart die 2014 heet.

Op dit moment verkeert het apparaatje dan ook in een bijzondere positie. Functioneel gezien valt er zeker nog wat te sleutelen (32 GB kan echt niet meer), maar gevoelsmatig heeft Nintendo zijn zaakjes nu een stuk beter op orde. Ze lijken nu eindelijk een duidelijke visie voor ogen te hebben. Daarnaast loopt het zwarte doosje mede door het snelstartmenu nu als een zonnetje en heeft het in de vorm van toppers als Super Mario 3D World, Pikmin 3 en Hyrule Warriors een divers scala aan spellen in zijn bibliotheek. We durven zelfs te zeggen dat Nintendo’s apparaatje met dat laatste punt zelfs een flinke sprong voor op Sony en Microsoft heeft, gezien zij nog maar weinig écht sterke exclusives hebben. Ook Super Smash Bros. for Wii U gaat waarschijnlijk goed zijn best doen om dit punt te bewijzen. De Wii U is nog zeker niet perfect, maar op dit moment zijn er eindelijk genoeg redenen om een aanschaf te rechtvaardigen.

2


Een voorzichtige toekomstblik
Als we het over pure cijfers hebben, moet de Wii U echter nog altijd in het stof bijten van de Playstation 4 en zelfs de Xbox One. Iets wat op korte termijn waarschijnlijk niet gaat veranderen - zelfs niet door de inhaalslag die Super Smash Bros. for Wii U ongetwijfeld gaat maken. Het gros van de gamers gaat tegenwoordig voor blockbusterseries als Far Cry, Grand Theft Auto of Assassin’s Creed. Titels die alleen op de concurrentie te spelen zijn en op een console van Nintendo maar niet willen verkopen. De grootste doelgroep die Nintendo ten tijde van de Wii had, speelt al spelletjes op zijn of haar smartphone. De kans is ook vrijwel nihil dat de Wii U het buitengewone succes van zijn voorganger gaat evenaren. Jammer, maar de vraag is ook of wij het apparaat hier nog op moeten beoordelen. Het bedrijf heeft zelf deze zogenoemde ‘console wars’ al een tijdje verworpen en concentreert zich op het geven van die unieke Nintendoiaanse ervaringen.

In dat opzicht ziet het komende jaar er een stuk rooskleuriger uit voor de Wii U. Captain Toad: Treasure Tracker komt al snel onze kant op en ook Yoshi’s Woolly World is bijna aan elkaar geweven. Waarschijnlijk mogen we dit jaar zelfs al even proeven van de nieuwe The Legend of Zelda en Star Fox. Wie weet wat daarna allemaal op ons bord verschijnt. Toch hopen we ook dat Nintendo de unieke eigenschappen van de Wii U GamePad niet vergeet en inziet dat het wel eens tijd wordt voor een verse variant van de Wii U. Misschien komt zo ook de dag dat zelfs die concurrerende fanboys opmerken dat dit kleine apparaatje nog best veel potentie in zich heeft. De komende twee jaar zullen het uitwijzen.
Next articleEuropese Nintendo 3DS eShop geeft releasedatum Rune Factory... Previous articleEuropese reclame van Mario Kart 8 DLC toont Link, nieuwe banen...

Reacties van gebruikers

Avatar
Hyrule-Warrior | 02 december 2014 20:15 | #244398
collapse
Wedden dat er een nieuwe Nintendo Console uitkomt na The Legend of Zelda. Ze willen alles op alles wat het kost, PS4 / Xbox One verslaan, en dat doen ze wel wanneer de aankomende jaar goeie WiiU games hebben verkocht. Welke dit zijn is ook maar een dikke vraagteken aangezien Philips en Nintendo samen willen werken.
Nog heel even en dan komt Samsung ook mee bemoeien met zijn onzin

be_careful_fierce_deity_link_x_reader_by_vampiregodesnyx-d6vz0im
Avatar
Jmaster | 02 december 2014 20:37 | #244401
Reactie op post #244398 van Hyrule-Warrior
Als Nintendo en Philips al zouden willen samenwerken (wat overigens niet zo is, ze hebben het slechts op een akkoordje gegooid met die rechtszaken), dan zou dat wel met het QoL gebeuren. Daarnaast willen ze de PS4 en Xbone helemaal niet 'verslaan,' ze willen gewoon winst maken. En zo snel mogelijk een nieuwe console uitbrengen gaat daar biet bij helpen. En wat hebben Samsung en Fierce Deity Link er nou weer mee te maken?
Avatar
MartijnP | 03 december 2014 15:08 | #244442
Reactie op post #244398 van Hyrule-Warrior
Absoluut niet. Zou geen slimme zet zijn.

Tevens heeft Nintendo het niet over verslaan. Ze onderscheiden zich niet voor niets van de PS4 en Xbone. Ze willen wel jouw tijd en geld, maar ze gaan niet mee in de strijd met die andere giganten.
Avatar
nintendo23 | 02 december 2014 20:40 | #244402
collapse
Persoonlijk heeft Sony voor de beste first party line up. Maar ik hoop volgend jaar dat Star Fox en Zelda 2015 halen. Want anders is het wel heel magertjes wat er volgend jaar komt.

Maar Nintendo had Mario Kart 8 bij de launch klaar moeten hebben en ze hadden zich eerder moeten realiseren dat Hd games heel wat moeilijker zijn te maken dan Sd games. Dat zijn echt 2 blunders. Maar ik ben benieuwd wat de E3 2015 brengt en ik hoop dat Regie vd week bij Vga Star Fox toont.
Avatar
Ricardo | 02 december 2014 22:39 | #244411
Reactie op post #244402 van nintendo23
collapse
Maar ik hoop volgend jaar dat Star Fox en Zelda 2015 halen. Want anders is het wel heel magertjes wat er volgend jaar komt.


Uhu, want jij kent het volledige releaseschema al...
Avatar
nintendo23 | 02 december 2014 22:57 | #244412
Reactie op post #244411 van Ricardo
Ik heb het over bekende schema wat bekend is even mijn persoonlijke mening.

Yoshi Woolly World is geweldig
Kirby is niet de Kirby die ik graag zie
Captain Toad is leuk maar kort en makkelijk wat ik uit de reviews lees
Splatoon lijkt me tof maar ik twijfel nog
Mario maker lijkt mij niets
Devils Third tof maar heeft een grafische update nodig
Xenoblade X niet mijn ding


Dus zonder Zelda en Star Fox lijkt het me een karig Nintendo jaar voor mij persoonlijk.

Maar misschien heeft Nintendo nog verassing op de E3 2015

Persoonlijk voor mij gaat de ps4 eindelijk los komen
Uncharted 4
Until Dawn
The Order 1886
Tearaway kijk ik reikhalzend naar uit.

Xbox heeft ook een top jaar
Crackdown
Tomb Raider'
Qantum Break
Halo 5
RARE game hoopt Banjo
Avatar
koekiemonster | 02 december 2014 21:23 | #244405
collapse
Zonder gedegen 3rd party games blijft de line-up gatenkaas en zal de WiiU nooit een gedegen succes worden. Zelfs de sales van de NGC zal de console niet halen. Jammer, ook al zijn er wat toppers te vinden.

Ik heb bv niks met Bayo en Smash. Veel mensen noemen 2014 geweldig, maar voor mij dus enorm karig en ik ben al een WiiU eigenaar. Met een dergelijke line-up stappen mensen dus niet massaal in. Laat zowel Smash als Mariokart de grootste traditionele sellers zijn. Dan is het eigenlijk duidelijk dat de WiiU NU op haar hoogtepunt is.....
Avatar
nintendo23 | 02 december 2014 22:19 | #244409
Reactie op post #244405 van koekiemonster
collapse
Ik denk dat 90 % mensen die de Wii u kopen ook een Ps4 en/of een one hebben staan. Dus Je moet de Wii u als gameliefhebber gewoon naast de Ps4 of one hebben staan.

3rd Party bedrijven komen niet terug want mensen kopen het niet.
Avatar
Ricardo | 02 december 2014 22:37 | #244410
Reactie op post #244409 van nintendo23
collapse
"Moeten" is weer een verkeerd gekozen woord. Het is maar net wat je graag speelt, het hangt dus af van je mening...
Avatar
nintendo23 | 02 december 2014 22:59 | #244413
Reactie op post #244410 van Ricardo
collapse
Klopt maar toch denk ik dat de meeste Wii u bezitters een ps4 of one hebben staan ik als gameliefhebber heb ik ze allebei.
Avatar
Gohma | 03 december 2014 12:04 | #244438
Reactie op post #244413 van nintendo23
Persoonlijk heb ik alleen een Wii U en PC (handhelds en vorige generaties niet meegeteld)

En ik vermaak me prima, de first party's van One & 4 interesseren me niet zo, en de enkelen die me wel interesseren is het kopen van de console niet waard. voor de rest zijn de meeste third party's ook wel op de PC verkrijgbaar. Wink
Avatar
ThanosReXXX | 02 december 2014 23:03 | #244414
Reactie op post #244409 van nintendo23
collapse
Ik denk dat er bij de huidige generatie een stuk minder mensen zijn die meerdere consoles hebben dan de vorige generatie.
Avatar
nintendo23 | 02 december 2014 23:05 | #244416
Reactie op post #244414 van ThanosReXXX
collapse
Klopt ik denk niet dat er heel veel mensen 3 consoles hebben staan. Maar de Nintendo liefhebbers hebben denk ik er wel een console ernaast hebben staan.

Ik heb ze alle drie omdat ik geen games wil missen die ik tof vind.
Avatar
ThanosReXXX | 02 december 2014 23:19 | #244418
Reactie op post #244416 van nintendo23
collapse
Ik bedoelde meerdere als in twee, niet als in mensen hebben er wel (of geen) drie. Ik denk dat het zeer onwaarschijnlijk is in de huidige economie dat "heel veel mensen" er drie hebben staan. Ik heb er zelf altijd twee gehad, en door omstandigheden tot nu toe zelfs helemaal geen...
Avatar
Snader | 03 december 2014 11:10 | #244436
Reactie op post #244418 van ThanosReXXX
Mee eens.

Ikzelf heb momenteel van de huidige generatie alleen een Wii U en uiteindelijk zal ik wel een PS4 kopen en misschien zelfs wel een XBone om die paar must-have exclusives te spelen die mij aanspreken (dat zullen er niet veel zijn, aangezien ik niet van de shooters ben), maar dat zal pas zijn als de onvermijdelijke hardware-revisie met bijbehorende price drop is geweest.

Ik acht de kans groter dat PS4- en XBone-eigenaren daarnaast een Wii U kopen dan Wii U-eigenaren daarnaast een PS4 of XBone kopen. Dus om er vanuit te gaan dat 90% van de Wii U-eigenaren ook een andere current gen console heeft, vind ik een heeeele hoge inschatting.
Avatar
Wesleye98 | 02 december 2014 21:55 | #244406
collapse
Ik hoop ooit een Luigi's Mansion 3 te zien, die veel gebruik maakt van de Wii U GamePad. Daarnaast nog een epische 3D Mario en bekende series als, de nieuwe Zelda, een Star Fox, misschien een Metroid of F-Zero. Misschien nog een leuke DK-game.

Verder nog wat minder bekende series, als Mario Football, Paper Mario, Diddy Kong Racing...

Allemaal ideeën voor Nintendo. Ik hoop dat ze er iets mee gaan doen, want zulke titels kunnen toch voor echt wat sales zorgen.

Games als Mario Party 10, Yoshi's Woolly World en Kirby komen er ook nog aan. Splatoon is nog een grote titel. Enkele, kleinere titels als Captain Toad, Mario Vs. DK en Mario Maker staan ook nog op de planning.

Kortom: er zijn genoeg leuke titels in de maak en er zijn tig ideeën voor supergames, om het aanbod van de Wii U zo te vergroten dat het echt een goed platform wordt. Laat Nintendo eens goed luisteren naar haar fans en dat Nintendo nog meer topgames als MK8 en Smash gaat leveren.
Avatar
nintendo23 | 02 december 2014 23:03 | #244415
Reactie op post #244406 van Wesleye98
collapse
Ik hoop in de toekomst op het volgende

Luigi mansion 3. Ik vond 2 leuk maar ik hou niet van handheld games.
Dkc door Retro studio's animal Buddies terug King K rool back En meer levels die de eigenschappen van de characters gebruiken. En Diddy een andere speciale move geven. 9 worlds ipv 7.2 Meer gebruik van de 3D camera. En muziek van David Wise en in de singleplayer ook zonder Dk kunnen spelen
Metroid Prime 4 ook door Retro studio's fenomenale graphics. Kwaliteit van de eerste prime
F Zero door Sumo Digital
Diddy Kong Racing 2 door een Nintendo studio
Kid Icarus door platinum
Avatar
HylianEmiel | 02 december 2014 23:53 | #244423
Reactie op post #244415 van nintendo23
Vind Luigi Mansion 3 2 leuk?? zozo. grinnik
Avatar
ThanosReXXX | 02 december 2014 23:17 | #244417
collapse
Even los van het feit dat dit artikel op meerdere plaatsen de spijker op zijn kop slaat, denk ik met behoorlijke zekerheid te mogen verwachten dat Nintendo nog lang niet verslagen is. "Down, but not out" zeggen we dan in Amerika.

Of dat nog voor de Wii U gaat gebeuren, weet ik niet, maar misschien komt die in ieder geval aan het einde van de rit toch nog net aan de aantallen sales van de GameCube, en dat zou onder de streep toch nog een kleine winst kunnen betekenen.

Ik ben het ook wel eens met de kritiek op de line up tot nu toe en de huidige/aankomende line up; er moet meer gebeuren. Als het nou om IP's zou gaan, dan wint Nintendo met een straatlengte, aangezien al hun afzonderlijke IP's veel meer waard zijn dan de IP's van de andere twee. Zet ze maar eens voor jezelf naast elkaar, en denk niet aan de games, maar de IP's/merken zelf...
Avatar
Calandan | 03 december 2014 09:36 | #244434
Reactie op post #244417 van ThanosReXXX
collapse
Je laatste alinea.....
In hoeverre is de line up van de PS4 en de XBone wel in orde?
Ik houd niet van dat soort games, maar ik lees vrij veel dat mensen daar ook over klagen. Sure, er zijn een paar "toppers", maar dat heeft de WiiU in mijn ogen ook.

Feit is gewoon dat het "grote" publiek geen Nintendo wil hebben, omdat in hun ogen Nintendo games levert die ze niet willen spelen. Geen grote FPS titels, geen GTA, geen grote racers. Het gaat niet alleen om 3rd party, want als Nintendo de games zelf zou maken, is dat argument weg.
Feit is gewoon dat men liever een FPS speelt dan een Nintendo game, gezien de verkopen van de games en consoles.
Nintendo distantieert zich van de discussie en gooit het over een andere boeg. Wat mij betreft prima, heb ik wat te kiezen.
Ik heb het idee dat ik dat bij de PS4 en de XBone niet heb. Voor mij is dat een pot nat, omdat nagenoeg alle games min of meer hetzelfde is op die consoles. Bij een Nintendo console weet je gewoon dat de IPs die Nintendo zelf meebrengt, een bepaald soort mens trekt.
Avatar
ThanosReXXX | 03 december 2014 15:02 | #244441
Reactie op post #244434 van Calandan
collapse
Die laatste alinea is meer een constatering, oftewel een feit, dus daar is niets mis mee. Ik ben een enorme Nintendo fan maar niet eentje die met oogkleppen op rondloopt.

Als je kijkt naar de games die Nintendo zelf heeft uitgebracht dan is het vaak een kwestie van of te laat, of te weinig/ver uit elkaar, dat is gewoon niet te ontkennen.

En omdat er dan ook nog eens zo weinig third party support is, valt het extra op dat er van die behoorlijke gaten tussen de releases in vallen.

Met de spellen zelf is nagenoeg helemaal niets mis, dus misschien heb je me daarin niet helemaal goed begrepen: het gaat niet om het type games, maar om het aantal games dat Nintendo tot nu toe heeft uitgebracht.

Nintendo fan zijn is prima, maar we moeten ook niet blind zijn voor de problemen die Nintendo op dit moment heeft, en dat die problemen er zijn wordt ook door heel veel professionele media, waaronder N1, bevestigt.
Avatar
Calandan | 03 december 2014 16:42 | #244443
Reactie op post #244441 van ThanosReXXX
collapse
wellicht kijk in dan wel helemaal met een roze bril, maar het boeit me niet wat Sony en MS doen. Voor mij bestaat alleen Nintendo. Zal ook geen andere console halen.
Niet elke game die uitkomt zal ik komen voor de WiiU, ook niet de exclusives. Heb bijvoorbeeld geen Bayonetta en geen Smash. Niet mijn type games. Ik ga liever voor de andere soorten games die Nintendo uitbrengt. En laten we eerlijk zijn, dat type games komt bar weinig tot zelfs helemaal niet uit op de andere consoles. Met aantallen zit het voor mij wel goed. Heb toch geen geld en tijd om elke maand een nieuwe game te kopen Smile
Avatar
ThanosReXXX | 03 december 2014 18:24 | #244447
Reactie op post #244443 van Calandan
Tja, dan is het meer een persoonlijk ding. Ik probeer het gewoon objectief te bekijken, ondanks het feit dat ik overwegend Nintendo hardware koop. (de enige drie uitzonderingen tot nu toe zijn een Dreamcast, Xbox 360 en een game PC)
Maar ook ik heb momenteel andere, belangrijkere doelen voor mijn geld, dus ik snap ook wel dat iedere maand games kopen niet voor iedereen een haalbaar doel is.

Je moet alleen in relatie tot dit artikel of liever gezegd de specifieke opmerking die ik plaatste, ALS je er op reageert, ook kijken naar het grotere plaatje waarin het bedoeld is, en daar komen nu eenmaal alleen feiten en geen meningen bij kijken.
Avatar
Rico B. | 02 december 2014 23:34 | #244419
collapse
Zelf heb ik een Xbox One, een PS4 en een Wii U (van alleen deze generatie consoles). Ik betrap me er telkens weer mee dat ik vaak geen zin heb in de Sony en Micro 'zooi'. En dan toch weer achter de grote koopa koning aan ga in SM3DW of racen in MK8. Nintendo is er al van jongs af aan in mijn leven geweest en dit zal zo blijven ook. Het voelt vertrouwd. Dit is wellicht ook de rede waarom Nintendo zich op de jongere kinderen richt.
Ik ben laatst bij mijn opa en oma geweest. Toen gingen we de zolder opruimen. Ik geloofde mijn ogen niet.
Ik zag een Nes een Snes, N64 een GameCube en gameboys met hun bijbehorende spellen in breed scala. Blijkt mijn opa een fanatiek Nintendo gamer te zijn. Uiteindelijk mocht ik alles meenemen. Ik was toen niet meer uit mijn kamer te schoppen. Magic of Nintendo!

De Wii U is een pracht console met zo haar 'schoonheidsfoutjes' maar welk console heeft dat nou niet?
Avatar
ThanosReXXX | 02 december 2014 23:48 | #244422
Reactie op post #244419 van Rico B.
collapse
Zo, lucky you. Jouw opa had wat jou betreft (en ik denk ook wat betreft velen van ons) dus een echte schatkamer op die zolder.
Als je die games allemaal gaat spelen, dan heb je jezelf wel voor een enorme backlog gesteld, om al die spellen met terugwerkende kracht nog te gaan spelen. Ik weet natuurlijk niet over wat voor aantallen we het hier hebben, maar zelfs met laten we zeggen rond de 10 spellen per console/handheld ben je wel even zoet... ("in breed scala" klinkt overigens als aanzienlijk meer dan dat)
Ook lijkt het me wel tof om veel van die oudere games voor het eerst te gaan leren kennen. Ik heb zelf de meeste ten tijde van uitgave al gezien of gespeeld, maar voor jou zijn er natuurlijk heel wat van voor jouw tijd.
Misschien wordt je op deze manier nog wel eens een echte retro gamer... Wink
Avatar
Rico B. | 03 december 2014 00:46 | #244425
Reactie op post #244422 van ThanosReXXX
collapse
Er zaten ook wat games tussen die het niet meer deden (4 in totaal) gewoon door al dat stof denk ik. Heb uren als een malloot lopen blazen, haha. Maar alles bij elkaar op geteld zijn het er ongeveer 20 a 25 spellen per console. Lang niet allemaal maar ik denk wel een hoop. Ik vermaak me erg met Sunshine. Ik had die game altijd al willen spelen, met FLUDD door een tropisch eiland is gewoon geweldig! Metoid en Star Fox 64 zou ik nooit kopen maar het bleken toch echt wel toppers te zijn. Ik weet nu ik al die spellen heb ook wat van het verleden van Nintendo af. En dat is fijn.


E:

Even exact na getelt en dit zijn er wel wat meer dan 25 spellen per console

Nes: 64
Snes 67
N64 48
GameCube: 71
Gameboy 22

Dit is eigenlijk niet normaal. Geen idee hoe ik aan 25 per console kwam.
Ik ga van de week de hele game list die ik heb op het forum posten.
Avatar
ThanosReXXX | 03 december 2014 01:36 | #244428
Reactie op post #244425 van Rico B.
Blazen op de metalen contactpunten van oude cartridges lijkt te helpen, maar het enige wat het doet is een hele tijdelijke oplossing bieden en op de langere termijn meer corrosie en dus nòg meer verval door het vocht in je adem. Een wattenstaafje met pure alcohol is de allerbeste oplossing om die cartridges weer schoon en werkend te krijgen...
Avatar
Nathan | 03 december 2014 18:52 | #244449
Reactie op post #244425 van Rico B.
collapse
Het kan ook zijn dat de cartridges technische mankementen hebben, zoals lege save-batterijen.
Avatar
ThanosReXXX | 04 december 2014 01:57 | #244463
Reactie op post #244449 van Nathan
En die zijn te vervangen, als je een Nintendo schroevedraaiertje hebt...
Avatar
Elm | 03 december 2014 00:34 | #244424
Reactie op post #244419 van Rico B.
collapse
Je bent echt diehard als je als nieuwkomer al die retro spellen gaat (uit)spelen. Ik kan tegenwoordig niet meer op de N64 spelen qua graphics, doet pijn aan mijn ogen Razz ondanks het feit dat ik al zo'n beetje game sinds de NES.
Avatar
ThanosReXXX | 03 december 2014 01:34 | #244427
Reactie op post #244424 van Elm
Geen last van, hoor. Classics zijn classics. 1080, F-Zero X, Ocarina of Time, Mario 64, Mario Kart, Diddy Kong Racing, DK 64, Banjo Kazooie en Tooie, Mario Golf, Mario Tennis, Ridge Racer 64, Star Fox 64, Wave Race enz. enz, speel ze allemaal nog en nog steeds met veel plezier. Je ziet natuurlijk wel dat de games slechter verouderen dan 2D games, maar ze brengen nog steeds een glimlach op mijn gezicht en eenmaal een paar minuten bezig zijn graphics wel het laatste waar ik aan denk.

Maar goed, to each his own...
Avatar
j0shiiee | 02 december 2014 23:46 | #244421
collapse
Ik heb een wii u, lang getwijfeld over de ps4, maar gelukkig heb ik die niet gehaald. Het enige wat ik echt mis is een volwaardige Fifa game op de Wii U. Voor de rest speel ik toch bijna niets van de games die op de andere consoles uitkomen. (Met uitzondering van een paar anime games voor de multiplayer en tales of games.)
Avatar
yjahmesio | 03 december 2014 11:37 | #244437
Reactie op post #244421 van j0shiiee
Ik heb de xbone gehaald om voetbal te kunnen spelen. alleen fifa heeft mij zwaar teleurgesteld, heb fifa weg gedaan en pes gehaald. pes is iets leuker vind ik. voor de rest vind ik console niet veel waard op dit moment . mortalkombat ga ik volgende jaar kopen en misschien quantembreak, en dat houd het op. Maar voor de wiiu heb ik een waslijst wat ik wil halen.

zonder Nintendo gamde ik niet meer. 9 van de tien games op andere consoles vind ik niks.
Avatar
nintendo23 | 03 december 2014 01:07 | #244426
Wat ik hoop dat de 3D Mario weer terug gaat naar waar het hoort in een bepaald universum sterren zoeken. En dat de 2D serie ook een make over krijgt want beide versies stelde mij teleur. En wat ik op dat Dk maybe weer eens een 3D game krijgt zoals Dk 64.

Maar wat Nintendo verder mist zijn de wat volwassener Ips zoals Metroid en Kid Icarus. Geen platformers.

En oh ja ik hoop dat ze van Duckhunt een Banjo Kazooie achtige game maken.
Avatar
charlie1 | 03 december 2014 02:11 | #244429
collapse
Interessant artikel, en tof om de reacties te lezen. Ik heb een wii u maar geen PlayStation of Xbox. Ik heb in 1995 gezworen nooit nintendo te verlaten voor de concurrentie of me te laten verleiden. GTA 5 en tomb raider zijn vette games, assassin's creed 3 en 4 waren zalig. Helaas geen assassin's creed unity of rogue. Indien 3rd party ontwikkelaars nintendo gelijkwaardig behandelden als de concurrentie zouden ze ver geraken. Op zich is de strategie van nintendo ook niet slecht, op hun spellen verdienen ze 100% en ze beginnen stilletjes aan nieuwe spellen uit te brengen als Splatoon. 2014 brengt een paar goede titels en hoop dat rétro studio's Bezig is aan metroid. Ze werken vrij hard nintendo. Als ik een artikel mag geloven zijn ze met 200 Man Bezig en dit alleen voor zelda wii u. Nintendo werkt ook aan zijn opvolging, ze zullen als een feniks uit hun as herrijzen. Geen enkel bedrijf houdt het meer Dan 25 jaar uit behalve ubisoft met assassin's creed. Nintendo gaat al Lang mee met mario, zelda, metroid. Selfs god of war heeft het niet ver gebracht. Street fighter is uitgemolken zoals megaman castlevania verkoopt niet meer als vroeger. Men zal vroeger of laat Sony en Microsoft de rug toekeren.
Avatar
nintendo23 | 03 december 2014 02:16 | #244430
Reactie op post #244429 van charlie1
collapse
God of War is nog niet dood hoor. En bestaat inmiddels ook al 11 jaar.
Avatar
charlie1 | 03 december 2014 02:34 | #244431
Reactie op post #244430 van nintendo23
collapse
De Laatste god of war was op de ps vita als mijn herinneringen goed waren. Iets met ghost's of sparta.
Avatar
nintendo23 | 03 december 2014 06:47 | #244432
Reactie op post #244431 van charlie1
Nee dat was Accescion de sequel op de ps3. En ik ben er bijna zeker van dat er deze week of anders op de E3 God of War IV komt. En daar kijk ik heel hard naar uit.
Avatar
Hyrule-Warrior | 03 december 2014 11:07 | #244435
Ik zou graag Bionic Comando en Castlevania terug willen zien. Deze spellen ken ik oorspronkelijk van Nintendo 8 bit ( Capcom en Konami ) Nu zijn ze helemaal verdwaald in de richting van xbox/ps. En om een puntje op de i te zetten zou ik heel graag Mega Man weer terug willen zien op de E3 van Wiiu/3DS
Avatar
Chocoprins | 03 december 2014 12:46 | #244439
Happy happy birthday to the WiiU!
Ik heb heel erg genoten van de spellen die ik en mijn broer hebben op de WiiU! de meeste lol heb ik gehad aan Mario kart 8, Super Mario 3d world en natuurlijk SSB WiiU!
Avatar
baron | 03 december 2014 17:20 | #244444
Leuk artikel!
Ik moet zeggen dat, sinds ik eind 2011 overgestapt ben naar de ps3, ik nu wel erg enthousiast wordt om een Wii U te kopen.
Er zijn nu genoeg toppers voor uitgekomen, maar ik denk dat Nintendo echt meer third party support moet hebben anders blijven ze altijd problemen hebben in het begin van een console en kiezen de meeste gamers toch voor de andere consoles.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.