Terugblik op 2014 met wist-je-datjes Special | 31 december 2014 13:08 | Auteur: Redactie

Terugblik op 2014 qua Nintendo-nieuwigheden - Erik
2015 staat alweer voor de deur. Zonder twijfel nu al een spannend jaar voor Nintendo-liefhebbers. Maar voor het zover is, kijken we tussen de oliebollen en het vuurwerk door eerst nog even terug op dat geweldige jaar dat 2014 heet. Een jaar van verrassingen en goede games, maar vooral een jaar waarin Nintendo heeft laten zien dat het zijn kunsten nog niet is verleerd.

Ondanks het feit dat er genoeg te spelen viel op de platforms van Nintendo, heeft 2013 toch een beetje een bittere nasmaak achtergelaten. Het is geen geheim dat dit deels door de Wii U is gekomen, maar ook The Big N zelf mag hiervoor best op de vingers getikt worden. De aansluiting met het beoogde publiek leek maar niet door het bedrijf gevonden te worden. Het was dan ook jammer dat de Nintendo Direct half februari weinig deed om hier verandering in te brengen. Hoewel Nintendo ons verblijdde met scheurende beelden van Mario Kart 8, ons plaagde met een nieuwe teaser van Super Smash Bros. for Wii U en ons plezierde met een verschijningsdatum voor het – toen al – briljante Bayonetta, bleef een echt verrassende aankondiging uit.

31


Bittere nasmaak
Die vervelende bittere nasmaak bleef begin 2014 dan ook steeds een beetje hangen. Op dat moment lagen de consoles van de concurrentie ook alweer even in de schappen en was duidelijk te zien dat derde partijen hun focus steeds meer daarop legden. Zelfs Ubisoft, één van Nintendo’s meest trouwe leveranciers, komt in februari met het bericht dat de Wii U-versie van Watch Dogs tot nader order uitgesteld is. Toen deze in november een halfjaar na de release van de andere versies uitkwam was het ook al een beetje mosterd naar de maaltijd geworden. Tja, het zat The Big N ook niet echt mee allemaal. Het was vooral slikken toen in april naar buiten kwam dat de Playstation 4 in amper vijf maanden dat zwarte doosje voorbij was gestevend. Auw.

Gelukkig zat Nintendo zelf niet bij de pakken neer. Vooral Nintendo 3DS-bezitters hadden het druk in de eerste maanden van 2014, met spellen als Kirby: Triple Deluxe, Professor Layton VS Phoenix Wright: Ace Attorney, Yoshi’s New Island en Mario Golf: World Tour. Maar ook de Wii U kon in de vorm van Donkey Kong Country: Tropical Freeze weer een heuse topper aan haar bibliotheek toevoegen. Wat eerst leek op een scherpere lik verf van Donkey Kong Country Returns, bleek gelukkig een verrassend inventief platformavontuur te zijn. Voor het gemak nemen we maar even voor lief dat dit het enige noemenswaardige was op die console dat in het eerste kwartaal verscheen.

9


666%
Nee, dat noemenswaardige voor de Wii U moest nog komen. En hoe. In april gaf men een stevige ruk aan het roer met twee speciale Nintendo Directs voor Mario Kart 8 en Super Smash Bros. Weg waren de nederige doch licht statische woorden van Satoru Iwata en in plaats daarvan konden we genieten van een half uur vol pakkende fragmenten, nieuwe onthullingen en presentaties. Een goede stap vooruit. Hoewel de eerdere Nintendo Directs zeker hun charme hadden, maakte het bedrijf je nu écht lekker voor haar aankomende releases. Voor het eerst kwamen er weer licht lovende woorden van de pers richting het bedrijf.

Begin mei kwam er onverwacht nieuws: Pokémon Ruby & Sapphire krijgen dit jaar nog een remake! Geweldig nieuws voor vele fans, gezien zij op het internet al jaren hiervoor schreeuwden. Niet veel later deed Mario Kart 8 eind mei vriend en vijand versteld staan. Hoewel het spel in onze ogen niet een hele grote stap vooruit was, werd het spel door veel media lovend ontvangen. Daarnaast was het gekoppeld aan slimme marketing: bij aanschaf van het spel mocht je gratis een eerdere topper, zoals The Legend of Zelda: The Wind Waker HD of Pikmin 3 uit de Nintendo eShop downloaden. Een gouden zet: de Wii U-verkopen stegen in het Verenigd Koninkrijk pardoes met liefst 666%.

WiiU_MarioKart8_scrn01_E3


Verpulverende E3
Een van de grote zorgenkindjes van 2013 was de E3. De keuze van een Nintendo Direct in plaats van een persconferentie in Los Angeles, viel niet helemaal in goede aarde. Het kwam in eerste instantie dan ook een beetje vreemd over dat het bedrijf besloot om ook dit jaar geen conferentie te geven. In plaats daarvan konden we uitkijken naar het 'Nintendo Digital Event', het Nintendo Treehouse en een toernooi omtrent Super Smash Bros. for Wii U. Grote plannen, maar het was moeilijk in te schatten wat hiervan verwacht moest worden. Bij N1ntendo.nl keken we daarom ook een beetje huiverig naar de editie van 2014. Toch gaf de grappige teaser – die vooral in het teken stond van Reggie Fils-Aime – een beetje hoop.

Vier man sterk reisden we naar Amerika af en zo konden we – deels – met eigen ogen ervaren hoe al die negatieve verwachtingen in drie dagen tijd allemaal verpulverd werden. Het Nintendo Digital Event verraste in de eerste plaats vriend en vijand door een briljante presentatie vol grappige taferelen en intrigerende kijkjes in het leven van diverse spellenmakers. Daarnaast waren daar ineens die aankondigingen waar fans al tijden op wachten. The Legend of Zelda Wii U werd op een grootse manier onthuld, er komen koddige poppetjes die zich 'amiibo' noemen en het bedrijf gaf met de nieuwe IP Splatoon haar inventieve kijk op shooters. Ook de Nintendo 3DS werd niet vergeten en ontvangt de handheld een creatieve mix tussen Fire Emblem en Advance Wars, in de vorm van Code Name: S.T.E.A.M.

16


De tweede verpulvering kwam in de vorm van het Nintendo Treehouse. Hier speelden ontwikkelaars en fans de hele dag games die in het verschiet lagen voor de Nintendo 3DS en Wii U, waar vooral de fans thuis via een livestream van konden genieten. Dit bleek een schot in de roos te zijn, gezien de E3 nu voor elke Nintendo-fan drie dagen lang leuk was. Met een leuke presentatie en het gevoel dat er telkens weer wat nieuws op de zon lag, werd het Treehouse daarnaast constant spannend gehouden. Inventieve concepten als Project Giant Robot werden tentoongesteld en primeurs als de aankondiging van een nieuwe Star Fox voor de Wii U kwamen hier ook vandaan. Enig minpuntje was misschien dat vrijwel alles wat werd getoond pas in 2015 uitkomt, maar de E3 was hiermee – hoe je het ook wendt of keert – gewonnen door The Big N. Het werd tijd!

Nazomer-perikelen
Nintendo 3DS-bezitters mochten vanaf begin juni genieten van het unieke Tomodachi Life. Een betere omschrijving dan 'een ludieke variant op Animal Crossing met Mii’s' kunnen we het spel niet geven, maar het spel was voor Nintendo een onverwacht groot succes. Onverwacht was ook het nieuws dat Mario Kart 8 voorzien werd van heuse DLC. Hoewel dit nieuws ietwat onbedoeld naar boven kwamen drijven, ontplofte het internet zowat bij het nieuws dat we in november met Link over de baan kunnen scheuren.

98


De rest van de zomer verliep vrij rustig. Overige toppers kwamen vooral vanuit de Nintendo eShop. Siesta Fiesta en Steamworld Dig waren bijvoorbeeld behoorlijk te pruimen. Pas in september kwam er weer wat leven in de brouwerij, toen Fantasy Life en Hyrule Warriors respectievelijk de Nintendo 3DS en de Wii U aandeden. Nintendo mocht in die maand sowieso een feestje vieren, gezien het bedrijf toen 125 jaar bestond. Een gegeven dat we uitgebreid hebben gevierd. We haalden bijvoorbeeld ons meest gekoesterde Nintendo-moment naar boven en telden af van de 125 allerbeste spellen ooit gemaakt die op een platform van het bedrijf uitkwamen.

Toch kwam daar simpelweg ook die dag in zicht waar iedereen stiekem al het hele jaar op wachtte: de verschijning van Super Smash Bros. De Nintendo 3DS was begin oktober als eerste aan beurt. Super Smash Bros. for Nintendo 3DS was een uitermate goede overzetting van één van Nintendo’s meest befaamde franchises en liet ons ook in de trein elkaar het leven zuur liet maken. De grote topper van oktober was echter niet Super Smash Bros. maar actiegame Bayonetta 2. We hadden bijna lovende woorden te kort om het spel te beoordelen en schreven in onze recensie treffend: “Met Bayonetta 2 is de cirkel rond en kan Bayonetta na een rumoerig en flets verleden uitblinken en dat exclusief op de Wii U als ware klassieker.” Toch liet dit echter ook pijnlijk blijken dat er nauwelijks noemenswaardige content van derde partijen door het jaar heen is uitgekomen op de Wii U.

553


Het jaar van Nintendo
Vijftig zaken kon Nintendo ons geven. Vijftig zaken die ons nog reikhalzender lieten uitkijken naar Super Smash Bros. for Wii U. Maar stiekem waren het er veel meer dan dat. Deze presentatie bracht ten volste die draai van 180 graden die Nintendo in 2014 heeft gemaakt naar voren. Hun nederige, maar tegelijkertijd ook starre houding lijkt voorgoed verdwenen te zijn. Dat de Wii U-versie van Super Smash Bros. een absolute topper is staat buiten kijf, maar het bedrijf lijkt eindelijk ook haar contact met het publiek weer te hebben gevonden. Miyamoto verwoordde het al treffend door te zeggen dat de 'casual' doelgroep niet meer in het vizier staat, maar de mensen die echt kunnen genieten van het spelen van spelletjes.

Diezelfde mensen die al jaren schreeuwden om remakes van The Legend of Zelda: Majora’s Mask en Pokémon Ruby & Sapphire. Diezelfde fans die Super Smash Bros. het liefst op een Gamecube-controller spelen. En diezelfde fans die zo’n warm hart koesteren aan die besnorde loodgieter dat ze zo een koddig poppetje van hem kopen. Je zou bijna vergeten dat er gewoon te weinig spellen voor beide platformen zijn uitgekomen dit jaar. Het bedrijf heeft nog veel te leren, maar 2014 was zonder twijfel hét jaar van Nintendo.

Op de volgende pagina lees je meer over het wel en wee van N1ntendo in 2014 en vind je onze bekende en geroemde wist-je-datjes met interessante en niet zo interessante weetjes en persoonlijke feitjes over N1ntendo en de afzonderlijke redactieleden.
Next articleEuropese New Nintendo 3DS opgedoken Previous articleN1ntendo.nl TV - Blooper Reel 2014

Reacties van gebruikers

Avatar
nintendo23 | 31 december 2014 13:28 | #245404
collapse
Een verpulverende E3 overdrijven is ook een vak. Zelda niet eens een goede gameplaytrailer maar 30 seconden beeld. Star Fox aangekondigd maar geen beeld. Smash waren toffe aankondigingen voor. Yoshi Woolly geweldig, Mario maker was leuke aankondiging maar is niet voor mij. En Splatoon leuk maar is niet een grootste aankondiging zoals bijv Metroid Prime 4 of Mario Galaxy 3 wel zouden zijn, zelfde geld voor Captain Toad hoe leuk de game ook is het is geen wauw moment. Dus we moeten niet overdrijven. Volgend jaar tonen ze Zelda, Star Fox en ik hoop op op een 3D Mario ala Galaxy. Metroid Prime 4 en ik hoop op Diddy kong Racing 2 of F Zero, smash DLC en dan hebben ze een E3 zoals in 2010,

Verder qua titels zeer geslaagd jaar. Alleen jammer van die gaten.
Avatar
Erik | 31 december 2014 13:33 | #245405
Reactie op post #245404 van nintendo23
collapse
Daar bn ik het zeker met je eens! Het is ook jammer dat vrijwel alle aangekondigde titels pas in 2015 verschijnen.

Maar ze verpulverden meer op de E3 door een geweldig Nintendo Digital Event en de ingenieuze ingeving in de vorm van het Nintendo Treehouse - iets waar concurrenten Sony en Microsoft bijna niks konden inbrengen. Smile
Avatar
nintendo23 | 31 december 2014 13:42 | #245406
Reactie op post #245405 van Erik
collapse
Ik vond Microsoft zijn style ook goed. Gewoon niet lullen maar games tonen. Sony heeft gewoon teveel Indi games er tussendoor zitten. Plus dat geleuter van PlayStation tv en die serie er tussen door. Dat was vermoeiend om half 5 in de ochtend haha. EA was kut. Ubisoft kijk ik voor die Chick want ik vind haar een lekker ding haha. En the Threehouse was top. Digital event wat minder. Ik zie liever Regie op een podium in het Nokia theater en dan gewoon vette games tonen. En vette nieuwe aankondigen zoals een Metroid Prime 4 of Mario Galaxy 3 en Star Fox beelden miste ik.
Avatar
Calandan | 31 december 2014 20:16 | #245415
Reactie op post #245406 van nintendo23
collapse
lol, zet die roze zonnebril even af, wil je Smile
MS heeft wel games laten zien, maar.... NIETS in game zelf, alleen voornamelijk trailers. Daar schiet je niets mee op. Nintendo werd door vele websites gezien als de grote onverwachte winnaar. Daarmee komt het woord 'Verpulverend' redelijk tot zijn recht in dit bericht.
Avatar
nintendo23 | 01 januari 2015 04:03 | #245445
Reactie op post #245415 van Calandan
collapse
Waarvan werd jij van omver geblazen dan?
Avatar
Calandan | 01 januari 2015 09:29 | #245447
Reactie op post #245445 van nintendo23
Me? Fanboy! dus, alles!
Even zonder dollen, waar zeg ik dat ik overdonderd was?
Wel even goed blijven lezen Smile
Avatar
wessel7 | 31 december 2014 13:59 | #245407
Nathan de nieuwe 'Benjamin' in de crew is?


Betekend dit dat we een 'Nathan zoekt Vrouw' topic moeten maken? Yummy Razz Wink
Avatar
yjahmesio | 31 december 2014 16:39 | #245408
Bayonetta 2 , Mariokart en Smash zijn de games waar ik het meest van genoten heb in 2014. 2015 wordt nog beter voor Nintendo, Splatoon, Starfox,Zelda, Xenoblade,Devil's third,Yoshi,Mario Maker, zijn bijna allemaalvoor mij een musthave. Alleen bij Devil's hird twijfel ik nog, die wil ik eerst spelen voor dat ik oordeel, of ik em ga kopen.

Nintendo heeft op zich genoeg games voor 2015, ik hoop dat ze het goed gaan verdelen, en niet weer droogte van 3 maanden of zo. Dus Nintendo kan makkelijk een top 2015 hebben, alleen moeten ze het wel slim aanpakken.
Avatar
hsBoy1 | 31 december 2014 20:31 | #245416
Heb dit jaar weer met veel plezier dagelijks op jullie website gekeken, N1! Smile . Heb alle ups en downs van jullie kant meegekregen en heb veel respect voor hoe jullie het hoofd boven water hebben weten te houden ondanks het vreselijke verlies van een mede-redacteur. Dit bewijst dat jullie een krachtig team achter de schermen hebben met veel passie voor het vak en de hobby! En dit alles samen met de N1-community, weet ik zeker dat 2015 een tof jaar wordt voor jullie (en ons) Very Happy

Goede jaarwisseling iedereen!! Bye

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.