R.I.P. Nintendo 3DS Column | 09 februari 2015 20:30 | Auteur: Patrick

Met de aankomende release van de New Nintendo 3DS komt het einde van de oorspronkelijke Nintendo 3DS in zicht. Echter, als we heel eerlijk zijn, was dit ook wel zonder de komst van de New Nintendo 3DS gebeurd. 2014 was een bedroevend jaar voor Nintendo 3DS-eigenaren ten opzichte van 2013 terwijl de Wii U het daarentegen steeds beter deed en doet. Hieruit ontstaat dan ook de pijnlijke waarheid dat Nintendo niet goed in staat is om voldoende toptitels voor twee systemen tegelijk te leveren. De grote vraag is nu: “Wat heeft de Nintendo 3DS de komende jaren nog te bieden?”

De Nintendo 3DS kende een moeilijke start, maar in 2013 werd dit helemaal goed gemaakt. Met schitterende unieke en vernieuwende titels als Bravely Default, The Legend of Zelda: A Link Between Worlds, Pokémon X en Y, Fire Emblem: Awakening, Animal Crossing: New Leaf en Luigi’s Mansion 2 werd 2013 een goed en kwalitatief gevuld jaar voor de Nintendo 3DS. Nintendo 3DS-gamers konden hun geluk niet op met deze grote lading AAA-titels. Het afgelopen jaar leek het tegenovergestelde eerder de waarheid. De focus van Nintendo lag duidelijk meer op de Wii U en dat hebben Nintendo 3DS-bezitters geweten. Het aantal toptitels van Nintendo voor de Nintendo 3DS was helaas aanzienlijk lager. We kregen wel nog een nieuwe Yoshi’s Island-, Mario Golf- en Kirby-game, maar deze konden de line-up niet boeiend genoeg maken. Tevens liep het aantal third-party games terug, wat er verder voor zorgde dat er gewoon te weinig interessante games uitkwamen.

3ds_d-1


Hoewel het allemaal leuk en aardig is dat de Wii U nu meer aandacht krijgt, kan ik het toch niet helemaal waarderen. Nintendo heeft blijkbaar niet genoeg tijd om de Nintendo 3DS ook nog van voldoende games te voorzien. De Nintendo 3DS is in 2014 het ondergeschoven kindje van Nintendo geworden en de vooruitzichten liegen er niet om. In onze top 10 van 2015 spraken we onze twijfel over de toekomst van de Nintendo 3DS al uit. Maar liefst negen Wii U-titels en maar één Nintendo 3DS-game, wat helaas ook nog eens een remake is, sierden onze lijst. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het schitterend dat de wensen van duizenden in vervulling gaan met de remake van The Legend of Zelda: Majora’s Mask, maar het blijft een remake. Dan hebben we nog het opkomende Code Name: S.T.E.A.M. waar ik erg sceptisch over ben (ik had veel liever een nieuwe Advance Wars-game gezien) en de onlangs aangekondigde Fire Emblem in het verschiet. Ook al is het niet zeker dat die laatstgenoemde ook daadwerkelijk nog in 2015 gaat verschijnen. Er is vooralsnog geen enkele game voor de Nintendo 3DS in 2015 bevestigd waar ik naar uitkijk en dat baart mij zorgen. Vorig jaar had ik in ieder geval nog een paar games op mijn lijstje staan.

Het ziet er erg karig uit voor Nintendo 3DS-bezitters. Voor gamers die nog geen Nintendo 3DS hebben, is er echter geen beter moment om in te stappen dan nu. De gamecatalogus voor de New Nintendo 3DS is overweldigend en er zijn ontzettend veel toppers verkrijgbaar. Dit is wellicht ook wel de reden waarom Nintendo de Nintendo 3DS momenteel veel minder aandacht geeft. Er is toch al genoeg van kwaliteit beschikbaar! Het gevolg is echter wel dat de gamecatalogus niet veel groter meer zal worden, wat voor fans van het eerste uur betekent dat ze het zullen moeten doen met de titels die ze, waarschijnlijk, al lang en breed uitgespeeld hebben.De komst van de New Nintendo 3DS zal ervoor gaan zorgen dat sommige games exclusief speelbaar worden op de nieuwe hardware waardoor eigenaren van een gewone Nintendo 3DS verder achtergesteld worden. Erg spijtig, want 2013 leidde een vruchtbaar bestaan voor de Nintendo 3DS in. In 2014 wist Nintendo het echter niet meer waar te maken en werd deze inleiding direct afgesloten met een tergend matig jaar. Wat we in de toekomst als Nintendo 3DS-eigenaren nog kunnen verwachten? Vrij weinig als je het mij vraagt. Van nagenoeg alle grote Nintendo-series is al een nieuw deel uitgekomen op de Nintendo 3DS en wat de New Nintendo 3DS gaat brengen is helaas ook nog een groot raadsel. De lijn die ze met Xenoblade Chronicles 3D hebben ingezet is in ieder geval duidelijk, Wii-games recyclen. Direct een New Nintendo 3DS aanschaffen zou ik zeker niet aanraden. Dat Nintendo eerst maar eens duidelijk laat zien welke meerwaarde het nieuwe apparaat qua content heeft voor bestaande Nintendo 3DS-klanten. Nintendo heeft op de komende E3 heel wat goed te maken willen ze mij als trouwe fan op handheld-gebied blijven behouden.
Next articleTomonobu Itagaki verwacht dat Project Zero 5 ook buiten Japan... Previous articleIronFall: Invasion komt deze vrijdag naar de Nintendo 3DS eShop

Reacties van gebruikers

Avatar
PaulV1999 | 09 februari 2015 21:15 | #247111
Er staat wel dat kirby, yoshi en mario golf de line-up niet boeiend konden maken, maar dan wordt er ook nergens de games Super Smash Bros en Pokemon OR/AS genoemd, want die konden dat zeker wel naar mijn mening.

Verder ben ik het wel eens met het feit dat 2014 geen geweldig jaar was voor de 3DS en dat de vooruitzichten voor 2015 ook niet bepaald denderend zijn.
Avatar
Aeruon | 09 februari 2015 21:16 | #247112
collapse
Wat een onzin, wat verwacht je ook in een jaar waarin de "grote" games al uit zijn (ik heb het over Zelda en (3D) Mario). De 3DS kreeg in 2014 games als Kirby, Mario Golf en Steel Diver aan Nintendo's kant. Dat die games niet boeiend genoeg voor jou zijn, hoeft zeker niet te zeggen dat 2014 "een tergend mager jaar" was. Ik vind het ook typisch dat je Super Smash Bros. for Nintendo 3DS vergeet (maar dat zal natuuuuurlijk niet gelden). (Oh en Pokémon.)
Dat de 3rd party line-up ook niet zo goed was vind ik ook onzin... Retro City Rampage, Europese localisatie van Cave Story (eShop), Professor Layton, Fantasy Life, Bravely Default, Shovel Knight en God-mag-weten welke games ik ben vergeten.
Maar wat ik echt de grootste onzin vind is dat je zegt dat de bibliotheek van de New 3DS overweldigend is en die van de 3DS karig. Serieus, wat maakt de bibliotheek nou zo veel beter? (noot: ik zeg niet dat de bibliotheek New 3DS niet beter is, maar het veel beter noemen dan die van de 3DS vind ik wel onzin, want...) De New 3DS heeft nu qua games niet echt overweldigend meer meerwaarde, já, het heeft Xenoblade, já, het heeft nieuwe controls die andere games kunnen verbeteren, já, het heeft ingebouwde Amiibo-support dus já, het heeft een bepaalde meerwaarde, maar het nou zo verheerlijken tegenover de ( "normale" ) 3DS is ook wel te ver gegrepen.
Zelf ben ik deze (achtste) generatie helemaal into Nintendo met de 3DS in 2011 en deze hardware is geweldig voor iemand als ik, met niet alleen geweldige nieuwe games, een variërend aanbod, maar ook zeer veel ervaringen van oudere generaties met o.a. de Virtual Console (maar ja, we weten allemaaaaaaal dat daar ook helemaaal níets aan wordt gedaan, nietwaar?). De 3DS is in de afgelopen vier jaar ontwikkeld tot iets waar wij als gamers, en Nintendo als bedrijf trots op mogen en mag zijn.

PS: komt Nintendo "dan eindelijk" met iets nieuws, is het ook niet goed hè? *cough Codename S.T.E.A.M. cough*
Avatar
Patrick | 09 februari 2015 21:36 | #247114
Reactie op post #247112 van Aeruon
collapse
Ik ben Super Smash Bros. for Nintendo 3DS niet vergeten maar die game ligt bij mij ondertussen stof te happen vanwege de komst van de Wii U-versie. De Pokémon-games van dit jaar waren remakes en vind ik daardoor minder interessant. Dat neemt niet weg dat het goede games waren.

Verder lees je verkeerd dat ik de bibliotheek van de Nintendo 3DS karig vind. Ik vind dat het er karig uitziet voor mensen met een Nintendo 3DS omdat er weinig aankomt. Voor mensen die nu instappen is er een geweldige catalogus aan games beschikbaar voor de New Nintendo 3DS. Alle Nintendo 3DS-games kun je er tenslotte op spelen. Ik heb het niet specifiek over de games die exclusief zijn voor de New Nintendo 3DS, want dat is er voor nu nog maar eentje. Dat kun je niet overweldigend noemen.
Avatar
Koldur1 | 09 februari 2015 22:06 | #247120
Reactie op post #247114 van Patrick
Dat jij de SSB voor de 3DS niet meer speelt door de Wii U versie zegt niet dat je hem simpelweg moet vergeten. Niet iedereen heeft beide systemen en niet iedereen prefereert de Wii U versie.

Feit dat je deze op zo'n persoonlijke noot niet noemt, geeft aan dat dit artikel een blog artikel is en niet serieus te nemen is door gebrek aan obectiviteit.

Ik ben zelf helemaal geen SSB fan, heb hem gekocht voor de 3DS, maar doe er niet zo veel mee, toch is het een belangrijke toptitel voor de 3DS in 2014!

Fantasy Life wordt simpelweg vergeten te noemen, is een verschrikkelijk goed in elkaar gezette RPG voor de 3DS en ook nog eens een third party!
Avatar
Aeruon | 10 februari 2015 11:53 | #247130
Reactie op post #247114 van Patrick
collapse
Dat jij Smash Bros en Pokémon ook niet interessant vond hoeft ook niet te zeggen dat 2014 nou zo slecht was. Zoals ik al zei over Kirby etc.
Oké, mijn fout dat ik het stuk over de bibliotheek van de New 3DS vs. de 3DS verkeerd interpreteerde. Ik neem aan dat we het er beide dan over eens zijn dat zowel de 3DS als New 3DS een geweldige bibliotheek heeft en alleen Xenoblade als New 3DS only spel niet echt overweldigend is. Wat ik echter wel opmerkelijk vind, is dat je gelijk al de conclusie trekt dat Nintendo door gaat met remakes uitbrengen van Wii-games. Begin 2013 Donkey Kong en eerste helft 2015 Xenoblade... dat dat al blijk geeft van een bepaalde lijn die Nintendo wilt zetten lijkt me ook te ver gegrepen. Dat er weinig in het vooruitzicht is is dan wel een kwestie van persoonlijke smaak, maar ik hoop dat het duidelijk mag zijn dat er wel degelijk games uitkomen, waar wel degelijk mensen plezier aan zullen beleven, zowel aan Nintendo's als aan third parties' kanten, in dit jaar. Ik vraag me dan ook af waar Nintendo mee moet komen om jou tevreden te stellen. Oh, en dat de belangrijke games nu al uit zijn... is dat echt iets waar je Nintendo van kan verwijten? Tot slot komt het ook op mij over dat je de conclusie trekt dat er weinig interessants meer uitkomt op de "normale" 3DS. Het enige wat nu exclusief op de New 3DS is, is Xenoblade en je zei zelf dat alleen die game niet overweldigend is. Dus het lijkt me ook te ver gegrepen dat dit zal betekenen dat Nintendo haar focus op de "normale" 3DS verliest.

Oh, en sorry dat ik me liet meeslepen door mijn emoties, het is natuurlijk jouw mening dat 2014 niet zo tof was, maar het kwam wel over of je het als feit presenteerde.
Avatar
Patrick | 11 februari 2015 15:55 | #247171
Reactie op post #247130 van Aeruon
Ik concludeer nergens dat Nintendo doorgaat met het recyclen van Wii-games. Ik zeg alleen dat ze die lijn wel ingezet hebben met Xenoblade. De New Nintendo 3DS werd gepresenteerd met als boodschap: "Kijk de New Nintendo 3DS kan grote Wii-games afspelen". Verder hebben we qua content nog weinig gezien.

Om even iets verder in te gaan op het grote verschil tussen 2013 en 2014 qua kwaliteit heb ik onze recensies van retailgames erop nagelopen. In 2013 gaven wij vijf titels een 9 of hoger, zeven titels zaten tussen de 8,5 - 9 en drie titels zaten tussen de 8 - 8,5. In totaal waren er in 2013 vijftien games die wij beoordeelde met een 8 of hoger. In 2014 gaven wij één titel een 9 of hoger, drie titels zaten tussen de 8,5 - 9 en vier titels zaten tussen de 8 - 8,5. In totaal waren er in 2014 acht games die wij beoordeelde met een 8 of hoger.

In 2014 kwamen dus bijna 50% minder games uit die een 8 of hoger haalde (naar onze mening dan wel). Dat is een aanzienlijk verschil. Om dan nog even door te gaan op mijn eigen situatie. In 2013 speelde ik 200 uur games uit 2013 terwijl ik in 2014 maar 110 uur games uit 2014 speelde op mijn Nintendo 3DS. Voor mij had 2014 dus veel minder te bieden en ik speel nagenoeg alles van Nintendo.

Ik weet verder heel goed welke spellen er nog aankomen voor de Nintendo 3DS maar dat zijn in ieder geval weinig spellen die onder de noemer "Triple-A" vallen en dat is ook niet gek. Bijna alle grote series zijn al voorbijgekomen op de Nintendo 3DS.

Verder blijft dit een column waarin in mijn mening met jullie deel. Daar hoort ook een stukje overtuiging bij waardoor sommige dingen misschien kunnen overkomen als een feit.
Avatar
Hyrule-Warrior | 09 februari 2015 21:17 | #247113
Niet alle games zullen op die ouwe 3ds kunnen spelen idd maar de meeste toch wel? Daarnaast hebben we nog dsi en vc nog in petto. Alleen die awesome games zoals xenoblade enz.. zullen we helaas net geen genoegen mee hebben. Gewone normale standaard games zoals bv spiderman, ben10 enz kan nog altijd op die oude 3ds spelen
Avatar
Oubaïd | 09 februari 2015 21:49 | #247115
2014 was inderdaad minder dan 2013, maar dat ik ook wel verwacht na een ijzersterk 2013. Maar in dit artikel lijkt het net alsof er alleen bagger of helemaal niets is uitgekomen. Ik verwacht niet jaarlijks een Zelda-, Fire Emblem-, Mario-game etc te spelen en 2014 bracht hele leuke en zelfs goede alternatieven:

Super Smash Bros. for Nintendo 3DS, Persona Q: Shadow of the Labyrinth, Pokémon Omega Ruby / Alpha Sapphire, Kirby: Triple Deluxe, Professor Layton vs Phoenix Wright: Ace Attorney, Mario Golf: World Tour, Inazuma Eleven Go: Light / Shadow, Fantasy Life, Tomodachi Life, Ultimate NES Remix, Yoshi's New Island, Shovel Knight, Retro City Rampage DX, Phoenix Wright: Ace Attorney Trilogy, Nintendo Pocket Football Club.......

Heb genoten van mijn 3DS in 2014 Smile
Avatar
Volleybaas | 09 februari 2015 21:58 | #247116
3ds was fucking awesome in 2014.
Smash on the go ftw.
also, STEAM is awesome.

less QQ, more pewpew
Avatar
Lupaie | 09 februari 2015 22:17 | #247121
Vind het een te persoonlijk bericht om zo prominent op de voorkant van de website te plaatsen. Tuurlijk, het is een column en iedereen mag een eigen mening hebben. En ondanks dat het mss niet zo bedoelt is voelt het aan alsof het over feiten gaat terwijl dit niet zo is.

En als we het persoonlijk moeten doen
2015
- MH4U, genoeg voor februari tot de zomer (minstens)
- Xenoblade
- Bravely Second
- Mighty no9
- Fire Emblem (verwacht ik echt wel in 2015)
-
Avatar
Martijn | 09 februari 2015 22:33 | #247122
collapse
De New 3DS is eigenlijk een variant op de bestaande 3DS, toch? Net als de 3DS en 3DS LL? Dacht dat je het vooral zo moest zien en slechts enkele games de toevoegingen van de New 3DS echt gebruiken. Wel weer meteen 2 varianten op de markt, New 3DS en New 3DS LL. Lekker verwarrend voor de consument allemaal...

Is de New 3DS een generatiesprong of een variant? Ik denk dat de nieuwe toevoegingen te klein zijn om het over een generatiesprong te hebben. Als variant die naast de eerdere 3DS bestaat, vind ik het veel te vroeg om de gewone 3DS dood te verklaren (r.i.p.). Zeker als je bedenkt dat het apparaat nog volop verkocht wordt en bijna alle games kan draaien.

Dit artikel is te vroeg, denk ik.
Avatar
Lupaie | 09 februari 2015 22:51 | #247123
Reactie op post #247122 van Martijn
Ik verwacht ook niet dat het de next-gen is want dan hadden ze dat met veel meer aandacht onthuld en met een stapel launchgames. Ik denk wel dat Nintendo even bezig is met een aantal games die exclusief voor de n3ds zijn, daarom mss ook deze relatief rustige periode.
Avatar
Satoshi | 10 februari 2015 00:48 | #247124
- Majora's Mask 3D
- Monster Hunter
- Fire Emblem
- Bravely Second
- Puzzle & Dragons
- Codename STEAM
- Inazuma Eleven
- (nog onaangekondigd, maar sowieso een nieuwe Pokémon game, mark my words)
- Fossil Fighters
- Story of Seasons
- Mario vs. Donkey Kong
- The Great Ace Attorney
- Hatsune Miku
...The list goes on and on.
Eerlijk is eerlijk, er komt nog heel wat uit op de 3DS dit jaar. Bovenstaande is voor het grootste deel reeds bevestigd voor 2015, maar het moge duidelijk zijn dat aan deze lijst in de loop van het jaar nog genoeg vooralsnog onaangekondigde titels zullen worden toegevoegd. Voor mij zit er in ieder geval genoeg bij om me nog zat te vermaken met m'n 3DS.
Wat betreft 2014 ben ik het ook niet met je eens: games als Super Smash (kijkend naar de verkoopaantallen zijn er zat mensen die alleen de 3DS versie gekocht hebben) en Pokémon waren toppers. Maar ook spellen als Fantasy Life, Tomodachi Life, Inazuma Eleven, Professor Layton vs. Phoenix Wright, The Phoenix Wright Trilogy stalen de show. Tel daarbij de door jou genoemde titels zoals Kirby en Mario Golf toe, en dan valt wel te concluderen dat ik me in ieder geval enorm heb vermaakt met mijn 3DS. En ik weet zeker dat dat in 2015 ook zo zal zijn. Ik denk dat je een iets te pessimistische kijk hebt op de 3DS. Wink
Avatar
koekiemonster | 11 februari 2015 16:10 | #247172
Mijn 3DS kan eindelijk weer eens aan met Majora's Mask.
Vorig jaar 0 games gekocht voor de 3DS. Ik heb de 'pech' dat ik Smash en Pokemonniet zo leuk vind en na 6 Layton games heb ik het daar ook wel weer gezien.

Daarnaast ben ik meer en meer bewust geworden dan 39.99 euro waanzinnig verl geld is voor een game. Alternatieve diensten zoals Steam en PSN bieden vask hele goede en complete games aan voor veel lagere prijzen. Ofwel, ik ben niet meer bereid om te investeren.

Tenslotte nog die VC. Wil Nintendo werkelijk dat ik 5 euro betaal voor mario bros uit 1988 om dat vervolgens NOG EEN KEER te doen als ikdie game ook wil spelen op mijn WiiU? Rot op..
Avatar
Alfredo | 12 februari 2015 07:45 | #247220
Zijn er al 3ds games in opkomst die alleen bespeelbaar zijn met de New 3ds?
Avatar
koekiemonster | 12 februari 2015 16:45 | #247230
Xenoblade 3ds

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.