New Nintendo 3DS & New Nintendo 3DS XL - het oordeel Special | 12 februari 2015 23:15 | Auteur: Benjamin

New Nintendo 3DS & New Nintendo 3DS XL - het oordeel
De vierde generatie Nintendo 3DS-systemen ligt al bijna in de Europese schappen en deze brengt weer enkele vernieuwingen met zich mee. In dit artikel lichten we ze nader toe en lees je ons oordeel van de New Nintendo 3DS en New Nintendo 3DS XL.

De New Nintendo 3DS en New Nintendo 3DS XL zijn, na de Nintendo 3DS XL en Nintendo 2DS, derde versies van het oorspronkelijke Nintendo 3DS-model dat in 2011 verscheen. De basis van het systeem is nog steeds hetzelfde: de handhelds bevatten elk twee schermen, waarvan het bovenste scherm breedbeeld en het onderste scherm een touchscreen is. Tevens kan het bovenste scherm 3D-beelden tonen middels de nog steeds aanwezige schuiver, waar je zelf het 3D-niveau kunt instellen. Na het gekke uitstapje met de Nintendo 2DS keren de handhelds terug naar de basis waar de systemen hun namen aan te danken hebben: handheldgames in 3D kunnen tonen.

newnintendo3dswit1


Twee versies
Allereerst verschijnen vrijdag 13 februari 2015 twee versies: een New Nintendo 3DS en de grotere New Nintendo 3DS XL. Het bovenste scherm van de kleinere New Nintendo 3DS heeft een schermdiagonaal van 3,88 inch, een fractie groter dan van de originele Nintendo 3DS. Ook het touchscreen is een tikkeltje groter met een diagonaal van 3,33 inch, ten opzichte van 3,02 inch van het origineel. De New Nintendo 3DS is tevens een stukje breder en hoger dan het allereerste model, waardoor je net wat meer handheld in je handen hebt dan vier jaar geleden. Naast het feit dat de New Nintendo 3DS de kleinere versie is van de twee nieuwe handhelds, zijn er ook nieuwe mogelijkheden om je systeem te personaliseren middels zogenaamde coverplates. Zo kun je de boven- en onderkant van het systeem losmaken en vervangen door een groot assortiment aan coverplates die Nintendo in de komende tijd uit zal brengen. Denk aan verschillende coverplates met Mario en zijn vrienden, maar ook andere patronen behoren tot de mogelijkheden. Je kunt zelfs twee verschillende coversplates combineren door de bovenkant een andere look te geven dan de onderkant. Ook hebben verschillende coversplates een andere feel, zoals een glimmende afwerking. Het matte afgewerkte systeem is verkrijgbaar in twee kleuren: wit en zwart.

De New Nintendo 3DS XL heeft dezelfde schermformaten als de normale Nintendo 3DS XL, maar is een paar millimeter breder dan zijn voorganger. Voor beide systemen geldt dat de batterijduur met een halfuurtje verlengd is op de laagste helderheid, wat neerkomt op ongeveer zes en zeven uur speeltijd voor respectievelijk de New Nintendo 3DS en New Nintendo 3DS XL. Een ander aspect van de New Nintendo 3DS XL is dat de afwerking geheel anders is dan van de New Nintendo 3DS. Waar laatstgenoemde een matte afwerking heeft, is de New Nintendo 3DS XL geheel glimmend en vatbaar voor vingerafdrukken. Ook de grotere versie is verkrijgbaar in twee verschillende kleuren: metallic zwart en metallic blauw.

newnintendo3dsxlblauw2


Nieuwe functies
Naast de versiespecifieke mogelijkheden, hebben beide systemen een aantal overeenkomstige vernieuwingen. Wat meteen in het oog springt, zijn de extra knoppen op het systeem. Zo hebben ze allebei twee extra schouderknoppen in de vorm van ZR en ZL en zorgt de analoge C-stick voor meer precisie in bepaalde titels. Alle games die de Circle Pad Pro (XL) ondersteunen, maken ook gebruik van de C-stick en extra schouderknoppen. Zo kun je nauwkeuriger richten in Resident Evil: Revelations, snel Smash-aanvallen uitvoeren in Super Smash Bros. for Nintendo 3DS en de camera besturen in Monster Hunter 4 Ultimate. Daarnaast zijn er enkele knoppen van plaats veranderd: waar de Start- en Select-knoppen bij de Nintendo 3DS en Nintendo 3DS XL nog naast de HOME-knop geplaatst waren, zitten ze op de nieuwe versies onder de vier actieknoppen. Tot slot is de volume-slider verplaatst van de zijkant naar links naast het bovenste scherm, symmetrisch met de 3D-slider.

Een andere belangrijke functie van de nieuwe systemen is het verbeterde 3D-effect. Waar je bij de vorige systemen nog keurig stil moest blijven zitten om het 3D-effect te kunnen waarnemen, is dat bij de nieuwe versies niet meer het geval. Dankzij de functie genaamd Superstabiel 3D heb je flink de ruimte om je hoofd te bewegen zonder het 3D-effect te verliezen. Dankzij het gebruik van de binnenste camera wordt de positie van je ogen in de gaten gehouden, waardoor het juiste beeld altijd naar het juiste oog gestuurd wordt. Dankzij een infrarood-lampje werkt dit zelfs in het donker. Een andere nieuwe optie wat betreft het scherm is dat je de helderheid automatisch kan laten bijstellen aan de hand van het omgevingslicht.

newnintendo3dszwart1


Tot slot bevatten de systemen nog enkele onderhuidse aanpassingen. Dankzij de betere processoren zijn de systemen in het opstarten van applicaties zoals Miiverse en de Nintendo eShop net wat sneller. Ook een game als Super Smash Bros. for Nintendo 3DS is in een mum van tijd opgestart en kun je ook veel sneller afsluiten. Dankzij de snellere processor is de aanwezige internetbrowser een stuk geavanceerder en sneller dan voorheen. Zo kun je moeiteloos YouTube-filmpjes kijken en zijn er uitgebreide 3D-opties voor het bekijken van 3D-filmpjes middels YouTube. Een ander zeer welkome functie is dat beide systemen te gebruiken zijn met Nintendo’s amiibo zonder dat je daarvoor een extra accessoire nodig hebt. Tot slot vereisen de systemen een micro SD-kaartje in tegenstelling tot de standaard versie die nu ook onder de coverplate gevestigd zijn. Hierdoor kun je ze alleen verwijderen door de onderkant van je New Nintendo 3DS (XL) los te schroeven. Om toch nog op eenvoudige wijze data uit te wisselen tussen je New Nintendo 3DS (XL) en je computer, zoals foto’s en muziek, kun je dit draadloos doen via je wifi-netwerk. Dit werkt voorlopig alleen op computers met Windows 7, Windows 8 en Windows 8.1.

Afwegingen
Nu alle feitjes op een rijtje gezet zijn, is het moment aangebroken om de balans op te maken. Hoe hebben wij beide systemen ervaren? Daan, Quint, Marco en Benjamin geven elk hun mening over beide al dan niet één van de twee nieuwe handhelds. Moet je gaan voor de kleinere New Nintendo 3DS, de grotere New Nintendo 3DS XL of kun je het beter met je huidige Nintendo 3DS blijven doen?

newnintendo3dsxlzwart2


Benjamin

1. Wat vind jij de positieve aspecten van de New Nintendo 3DS en New Nintendo 3DS XL?
Het meest positieve aspect van de New Nintendo 3DS en New Nintendo 3DS XL is voor mij zonder twijfel het verbeterde 3D-effect. Hoewel ik geen last had van hoofdpijn of vermoeide ogen bij de vorige systemen, kijkt het vernieuwde 3D-effect wel een stuk lekkerder weg. Ook de nieuwe C-stick is voor mij een zeer welkome toevoeging, al moet ik daarbij vermelden dat het wel wat gewenning vereist gezien het kleine knopje zich wat stroef laat bedienen. Op de duur zul je echter merken dat je maar weinig moeite hoeft te doen om de C-stick zijn werk te laten doen.

2. Wat vind jij de negatieve aspecten van de New Nintendo 3DS en New Nintendo 3DS XL?
Het meest negatieve aspect van de New Nintendo 3DS en New Nintendo 3DS XL is voor mij zonder meer de vreemde plaatsing van de stylus. Waar hij op de oorspronkelijke Nintendo 3DS ook vreemd geplaatst was aan de achterkant van het systeem, zat hij op de Nintendo 3DS XL op de meest perfecte positie: aan de zijkant. Nintendo heeft dat voor deze nieuwe versies helaas weer aangepast naar de onderkant en dat is zonder twijfel een stap terug, gezien de stylus nu veel minder binnen handbereik is.

newnintendo3dsxlblauwdoos


3. Is het kopen van een New Nintendo 3DS of New Nintendo 3DS XL de moeite waard als je al een Nintendo 3DS-systeem hebt? En wat als je nog geen Nintendo 3DS hebt - welke is dan de beste keuze?
Het is altijd lastig om een koopadvies te geven voor mensen die al in het bezit zijn van een Nintendo 3DS. Ben je nog een bezitter van het originele model uit 2011, dan is de overstap naar een New Nintendo 3DS (XL) al veel meer te rechtvaardigen dan wanneer je al een Nintendo 3DS XL hebt. Toch ben je met de New Nintendo 3DS (XL) klaar voor de (nabije) toekomst en kun je alle mogelijke games spelen die er uit zullen komen, evenals dat sommige games aanzienlijk beter draaien dan op de vorige modellen. Als je nog geen Nintendo 3DS hebt, dan kun je nu het beste direct voor een New Nintendo 3DS (XL) gaan. De vraag of je dan moet kiezen voor het kleinere of grotere model, hangt af van persoonlijke voorkeur. Hoewel de New Nintendo 3DS meer opties biedt wat betreft personalisatie door middel van Cover Plates, zijn de grotere schermen van de New Nintendo 3DS XL voor mij van veel groter belang. Ook het feit dat het systeem zelf groter is, is prettiger bij langere speelsessies. Mocht je echter heel veel waarde hechten aan draagbaarheid en personalisatie, dan is de kleinere New Nintendo 3DS ook een prima keuze.

4. Indien je een cijfer zou moeten geven aan de hardware, welk cijfer zou dat dan zijn?
Gezien mijn voorkeur voor grotere systemen met grotere schermen, zou ik de New Nintendo 3DS XL een 8.5 geven. Het systeem ligt lekker in de hand en ziet er strak uit, ondanks de grote kans op vingerafdrukken. De kleinere New Nintendo 3DS zou van mij een 8.0 krijgen, wat ook een prima score is. Hoewel het compacte formaat op zich prettig is, is het bij lange speelsessies (waar je bijvoorbeeld veel op de A-knop moet drukken) met grotere handen wat ongemakkelijker. Welk systeem je ook kiest, met zowel de New Nintendo 3DS als de New Nintendo 3DS XL haal je een prima systeem in huis en ben je klaar voor de toekomst. Laat die games maar komen!

Klik hier om het oordeel van Daan, Marco en Quint te lezen.
Next articleAmiibo-vliegtuigen van Ace Combat 3D: Assault Horizon Legacy... Previous articlePrijsvraagwinnaars 1x Villager amiibo + 1x Little Mac amiibo

Reacties van gebruikers

Avatar
Rico B. | 14 februari 2015 11:34 | #247355
Goeie redenen! Ik deel jullie ervaring wat betreft de XL-variant.
Avatar
Taken NL | 15 februari 2015 14:21 | #247425
IK denk dat ik even wacht totdat er een mooie kortingsactie is!

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.