Nintendo 3DS Must Haves: Part I - 2011 tot en met mei 2013 Special | 17 februari 2015 10:00 | Auteur: Mink

De Nintendo 3DS staat bij ons al enige tijd in het zonnetje wegens de verschijning van de New Nintendo 3DS. Deze is op 13 februari verschenen samen met The Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D en Monster Hunter 4 Ultimate. Dat dit nieuwe familielid van de Nintendo 3DS-familie nu in Europa ook verkrijgbaar is, is voor ons een reden om alle Nintendo 3DS-titels eens flink onder de loep te nemen. We hebben een lijstje gemaakt met de absolute toppers van de afgelopen jaren. Mis jij volgens onze maatstaven nog een titel?

Deze lijst met titels is niet gebaseerd op een puntensysteem, maar we hebben simpelweg alle toppers bij elkaar gezet en deze van een klein betoog voorzien. Er komen titels voorbij van allerlei genres en groottes, omdat iedere lezer een andere smaak heeft en zo het lijstje voor ieder wat wils heeft. De gehele lijst, die uit ruim 25 titels bestaat, is chronologisch opgebouwd en vandaag behandelen we 2011 tot en met halverwege 2013. We bijten het spits af met Super Street Fighter IV: 3D Edition die op dezelfde dag verscheen als de Nintendo 3DS in Europa beschikbaar: 25 maart 2011.

3010-Super-Street-Fighter-IV-3D-version-3DS-2


Super Street Fighter IV: 3D Edition
Het bekende Street Fighter kwam in 2011 direct uit voor de Nintendo 3DS. Deze fighter-game wist gelijk hoge ogen te gooien, met enkele geweldige functies. De geschiedenis leert ons dat third party launch-titels vaak eerder een grote flop zijn dan geweldige titels, maar Capcom heeft ons in 2011 even goed wakker geschud. Het spel maakte op ieder front geweldig gebruik van de handheld. Zo waren StreetPass- en SpotPass-functies aanwezig, kon je zowel online als offline multiplayer ervaren en was het geheel een prachtige belevenis. Toentertijd durfden we zelfs te zeggen dat Street Fighter IV: 3D Edition “met recht één van de meest indrukkende launchgames van een systeem ooit is” en geen enkele launch-titel heeft dat wat ons betreft overtroffen.

The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D
In 1998 verscheen oorspronkelijk deze The Legend of Zelda-game voor de Nintendo 64 en deze was direct een hit. Nu nog steeds wordt de titel genoemd als beste game ooit door menig gamer en critici. Deze Nintendo 3DS-remake kon niet anders dan het authentieke gevoel overbrengen, alleen nu volledig in 3D. Als je enige nostalgische gevoelens hebt naar het origineel en je bezit binnenkort een Nintendo 3DS, dan is het een zeer gemakkelijke keus om wederom een van de beste avonturenspellen te kopen. Heb je dit spel nog nooit gespeeld dan heb je zelfs het privilege om dit geweldige avontuur voor het eerst te ervaren en er is geen betere manier om dat te doen dan via de handheld-versie.

3DS_ZeldaOT_XAillu_01_Ev


Super Mario 3D Land
Het eerste nieuwe avontuur van de bekende en besnorde loodgieter op de Nintendo 3DS mag niet ontbreken in onze lijst. Super Mario 3D Land was wellicht niet innoverend en de eindbaasgevechten waren lachwekkend simplistisch plus herhalend, maar het spel wist desondanks een enorm verblijd gevoel achter te laten. De platformer wist op een leuke en goede manier gebruik te maken van de handheld en dit was eigenlijk de eerste “echte” Nintendo 3DS-titel van The Big N zelf. Jammerlijk dat de echte uitdaging pas begint nadat de credits over je beeldscherm hebben gerold, maar dat mag de pret niet drukken. De echte fun begint namelijk al ruim twintig uur daarvoor.

Tales of the Abyss
De tweede en zeker niet de laatste remake in deze lijst is het oorspronkelijk in 2006 verschenen Tales of the Abyss. Dit spel verscheen voor de PlayStation 2 en werd in november 2011 in Europa uitgebracht voor de Nintendo 3DS. Het spel heeft genoeg content om je ongeveer zestig uur zoet te houden en dat is onder meer dankzij het ijzersterke verhaal, goede gameplay-elementen en de grote vrijheid die het spel je biedt. Tel daar een geweldige soundtrack bij op en een verder prima presentatie en je krijgt één van de beste Role Playing Games (RPG) voor de Nintendo 3DS tot op heden.

screenshot_38595


Mario Kart 7
Ieder Nintendo-systeem krijgt er vroeg of laat mee te maken en het zevende deel in deze serie verscheen voor de Nintendo 3DS: Mario Kart 7. Het spel bracht nieuwe elementen met zich mee zoals het zweefvliegen boven afgronden, de mogelijkheid om met je auto een soort amfibie te worden en het water in te duiken en een heel arsenaal aan nieuwe items. De nieuwe banen prezen wij erg hoog en zijn nog steeds een genot om te spelen. De online modus is goed uitgewerkt en de Nintendo 3DS wordt optimaal gebruikt dankzij een goede StreetPass- en SpotPass-functies. Toch vonden wij dat de Battle Mode en de speelbare personages wel wat beter verwerkt hadden mogen worden. Desalniettemin is Mario Kart 7 by far de beste funracer voor de handheld.

Resident Evil: Revelations
Dit horror-avontuur, met Chris, Parker en Jill in de hoofdrol, speelt zich af in een nietsvermoedend oord waar terreurinslagen met gestolen en illegale biologische wapens op het punt staan om los te barsten. Vanaf het begin op het onheilspellende cruiseschip tot aan het einde is de spanning om te snijden en zijn de horror-elementen weer goed vertegenwoordigd. Dit avontuur neemt je echter ook mee naar vele hersenkrakende puzzels en detective-achtige taferelen. Capcom mag nog steeds trots zijn op dit geweldige deel uit de Resident Evil-serie waarbij vrijwel alles uit de handheld is gehaald. Van het touchscreen, tot de mogelijkheid van de Circle Pad Pro tot de StreetPass-functies, alles zit in het spel verwerkt. Voor diegene met een sterke maag is dit spel absoluut een topper en de 18+ rating van PEGI is dan ook allesbehalve overdreven. Al met al een aanrader voor iedereen die het aandurft.

re_revelations_s-11


Metal Gear Solid: Snake Eater 3D
Deze port van een console-game heeft zowel enkele zeer goede elementen in huis als enkele wat matigere. Zo is het spel eigenlijk nooit bedoeld voor een handheld en hoewel vele aanpassingen het spel ten goede komen, is het nog steeds niet ideaal. Verder ziet het geheel er zeer goed uit, helaas weet de resolutie niet mee te gaan met haar tijd en dat maakt het het geheel weer een stuk minder. Toch is dit een geweldig spel met een genoeg keuzes, interessante eindbazen en een uitdagende gameplay. Voor de Metal Gear Solid-fan een instant buy en als je een realistisch en goed avontuur zoekt voor je handheld, dan is dit zeker degene die wij aanraden.

Kid Icarus: Uprising
Het hemelse avontuur van de engel Pit staat centraal in Kid Icarus: Uprising. Een serie die sinds het NES-tijdperk niet meer uit de koelkast is gehaald, verscheen ruim twintig jaar later op de Nintendo 3DS en met succes. De Circle Pad Pro werd tevens ondersteunt maar naar ons inzien niet ideaal gebruikt. Nu kreeg je snel kramp tijdens langdurige potjes spelen, iets wat vrij jammerlijk is aangezien het spel leuk genoeg is om jezelf uren mee te vermaken. De verschillende wapens, AR-kaarten en de vliegende momenten tonen de variatie in gameplay. Met Kid Icarus: Uprising bevindt een Nintendo 3DS-bezitter zich letterlijk en figuurlijk boven de wolken in deze pittige game.

chapter-8-air-02


Rhythm Thief & the Emperor’s Treasure
De allereerste muziekgame van de Nintendo 3DS waar wij oprecht van onder de indruk waren, moet toch wel Rhythm Thief & the Emperor’s Treasure zijn. Dit spel, dat staat of valt op het ritmische aspect, weet een prachtige presentatie neer te zetten en heeft gameplay-technisch alles goed op orde zitten. De hoeveelheid content lijkt vrijwel eindeloos terwijl het geheel aan elkaar gespind zit met een luchtig en humoristisch verhaal. Jammer genoeg heeft SEGA besloten de lijn van de Wii met haar Motion Control door te zetten naar de Nintendo 3DS met haar gyroscoop. Een element wat de game niet ten goede komt omdat het rondzwaaien van je Nintendo 3DS niet zo goed tot zijn recht komt.

Mario Tennis Open
Het Wimbledon onder de Nintendo-games moet zonder twijfel Mario Tennis Open zijn. Dit deel uit de Mario Tennis-serie wist fans en sceptici te overtuigen dankzij de overvolle lading aan goed uitgewerkte mini-games en het easy to play, hard to master-effect. Het spel kent daarbij genoeg personages, een leuke verzameling kledij voor je Mii-personage en vernieuwingen. Spijtig genoeg heeft het online spelen meer voordelen dan nadelen en is het 3D-effect zo goed als overbodig. Desalniettemin een geweldige titel met genoeg content om je tijdens een Wimbledon-toernooi bezig te houden.

Kingdom_Hearts_DDD_1


Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance
De combinatie van Square Enix-figuren met bekende Disney-personages is sinds 2002 direct te koppelen aan de Kingdom Hearts-serie. In dit nieuwste deeltje komen wederom veel iconische momenten en figuren langs. In dit actie-avonturenspel met RPG-elementen is het aan de speler om de Nightmares te vernietigen terwijl ze hulp kunnen krijgen van de net zo mystieke Spirits. Een absolute topper met een goed verhaal, leuke actie, iconische personages en goede RPG-elementen!

Luigi’s Mansion 2
Met Luigi’s Mansion 2 begon The Big N met haar campagne: The Year of Luigi. Binnen één jaar verschenen nog drie spellen waarin de groene loodgieter de hoofdrol vertolkte, maar geen enkele wist het niveau van Luigi’s Mansion 2 te overtreffen. In dit vervolg op het in 2002 verschenen Luigi’s Mansion voor de Nintendo GameCube zijn vele vernieuwingen doorgevoerd. Zo kent het spel meerdere spookhuizen om leeg te zuigen met je Poltergust 3000 en genoeg geestige spoken om jezelf uren mee zoet te houden. De omgevingen en locaties zijn stuk voor stuk creatief te noemen. Verder werd Luigi’s Mansion 2 voornamelijk geprezen wegens de multiplayer, die zowel via downloadplay was te bewonderen als via een online verbinding. Al met al een zeer sterk staaltje platformactie met genoeg content.

Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overclocked
Deze titel, die oorspronkelijk werd ontwikkeld en uitgegeven voor de Nintendo DS, maakt totaal geen gebruik van de Nintendo 3DS-eigenschappen. Hoe het dan toch nog in deze lijst terecht is gekomen? Het spel heeft een retesterk verhaal, geweldige gamepay-mechanismes en RPG-elementen. De affiniteit en empathie met en voor de personages groeit met iedere minuut dat je het spel speelt. Het grootste nadeel zit hem in het feit dat het nog steeds een Nintendo DS-game is: er is totaal geen extra moeite gedaan om het spel te vernieuwen op de Nintendo 3DS. Toch een aanrader voor iedere RPG-liefhebber die dit epische avontuur nog niet heeft beleefd.

1


Fire Emblem: Awakening
Fire Emblem: Awakening is op het moment nog de enige Fire Emblem-game op de Nintendo 3DS. Hier over een tijdje verandering in zal komen, en deze is buitengewoon goed te noemen. Het spel heeft enorm veel content en kent daarbij nog enorm veel downloadbare content voor een prikkie. In deze typische turn-based RPG vecht je tegen bandieten, voer je oorlog met je buurlanden en moet je buren later weer om hulp gaan vragen tegen een groter kwaad. De met amnesie bestempelde Robin blijkt een bruikbare vondst te zijn voor Prince Chrom en zijn gezelschap. Niet alleen is hij een zwaardvechter en magiër, Robin kan tevens tactieken bedenken die het gezelschap de victorie wel eens kan gaan bezorgen. Een prachtig verhaal met gedetailleerde cutscenes en interessante plottwist. Een must buy voor iedere Nintendo 3DS-bezitter.

Donkey Kong Country Returns 3D
Een remake van de Wii-titel Donkey Kong Country Returns, wellicht een vreemde eend in de bijt maar desalniettemin een ijzersterke titel voor de handheld. In deze remake waren enkele gameplay-elementen op de schop genomen. Zo is het niet meer nodig motion control te gebruiken. Dit maakt de gehele ervaring een stuk beter aangezien de knoppen een preciezere werking hebben. De nieuwe content kwam helaas pas vrij na alle oorspronkelijke levels en daarom blijft het lastig eigenaren van de Wii-versie aan te raden het spel aan te schaffen. Toch is dit een sterk spel met genoeg levels, variatie en uitdagingen om jezelf langere tijd bezig te houden.

30


We begonnen vandaag met de launchgame Super Street Fighter IV: 3D Edition en eindigen met het in mei 2013 verschenen Donkey Kong Country Returns 3D. Binnenkort bespreken we de spellen van juni 2013 tot het heden en daar wordt onder andere Pokémon en The Legend of Zelda aangedaan.
Next articleSugoroku-modus in Theatrhythm Dragon Quest bekendgemaakt Previous articleAonuma: "Wereld van The Legend of Zelda Wii U wordt zo groot...

Reacties van gebruikers

Avatar
wessel7 | 17 februari 2015 11:09 | #247500
collapse
Ik moet nog steeds OoT3D spelen, heb besloten dat ik hem voor de zomervakantie koop zodat ik hem lekker in de vakantie kan spelen Smile
Avatar
bassieboy96 | 17 februari 2015 12:09 | #247502
Reactie op post #247500 van wessel7
collapse
ik heb ergens gehoord dat Nintendo stopt met nieuwe OoT3D game cards te maken
ik weet niet of het klopt of anders kun je hem beter snel halen
Avatar
Demin | 17 februari 2015 21:21 | #247558
Reactie op post #247502 van bassieboy96
Dat zal zo'n vaart wel niet lopen, als het al waar is zullen er zeker deze zomer nog genoeg winkels zijn die OoT3D op voorraad hebben. En je kan hem altijd nog in de Nintendo eshop downloaden als dat toch niet lukt.
Avatar
Aeruon | 17 februari 2015 14:39 | #247522
collapse
Kid Icarus: Uprising
Het hemelse avontuur van de engel Pit staat centraal in Kid Icarus: Uprising. Een serie die sinds het NES-tijdperk niet meer uit de koelkast is gehaald, verscheen ruim twintig jaar later op de Nintendo 3DS en met succes. Het spel vereiste een Circle Pad Pro en dat is gelijk het grootste minpunt van het spel. Hierdoor kreeg je snel kramp tijdens langdurige potjes spelen, iets wat vrij jammerlijk is aangezien het spel leuk genoeg is om jezelf uren mee te vermaken. De verschillende wapens, AR-kaarten en de vliegende momenten tonen de variatie in gameplay. Met Kid Icarus: Uprising bevindt een Nintendo 3DS-bezitter zich letterlijk en figuurlijk boven de wolken in deze pittige game.


Uhh, KI:U vereiste géén Circle Pad Pro. Dit is onzin. Met de default controls beweeg je je character met de Circle Pad, richt je je reticle met het touchscreen, met de stylus en val je aan met de L-knop. De Circle Pad Pro is allesbehalve vereist en de enige functie die het heeft is de taak van de Circle Pad (beweging van je character) overnemen (voor linkshandigen). Sterker nog: je kan niet richten met de CPP.
Ik verwacht wel meer juistheid van deze site...
Avatar
Mink | 17 februari 2015 17:07 | #247542
Reactie op post #247522 van Aeruon
Scherp, het klopt inderdaad niet. Hij ondersteunt de Circle Pad Pro inderdaad, maar wordt niet optimaal gebruikt naar ons inzien. Zo had hij vele malen beter gebruikt kunnen worden waardoor het krampachtige gevoel, waarschijnlijk, zou verdwijnen. Heb het direct even aangepast!
Avatar
Ricardo | 17 februari 2015 14:43 | #247523
Leuk dat jullie de moeite doen om even terug te kijken naar de levensloop van de 3DS. Het is leuk om te lezen. Zulk soort dingen zorgen er ook wel eens voor dat je een gemiste game (al dan niet volledig aan je voorbij gegaan dat ie bestond, of gewoon niet gespeeld) gaat uitproberen. Ik heb nu eigenlijk ook wel interesse gekregen in Tales of the Abyss. Misschien dat ik hem wel een keer ga uitproberen, zo te horen is het een aanrader.
Avatar
Fl@ppy2 | 17 februari 2015 14:50 | #247524
Eindelijk wordt Tales of the Abyss eens geprezen. Geweldig spel. Ik ben de mijne helaas kwijt. Uitgeleend aan mijn zwager die hem met zijn domme kop in het vliegtuig met zijn 3DS en spellen heeft laten liggen....Luigi's Mansion er voor in de plaats gekregen, maar ben hem na 2 dagen al aardig zat. Herhaling....

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.