3D Out Run Review | 11 april 2015 21:49 | Auteur: Daan

Wat je ook mag vinden van SEGA's 3D Classics-reeks, een aantal dingen is langzamerhand wel duidelijk geworden. M2, de ontwikkelaar van de ports, wil niets liever dan een authentieke ervaring leveren en daarin gaat het aardig ver. Dit werd ons duidelijk toen we het eerste seizoen behandelde in onze uitgebreide special, waar games als Space Harrier en Ecco the Dolphin de revue passeerden. Een nieuwe reeks van 3D-remakes is in aantocht en we mogen eerst 3D Out Run in ons midden verwelkomen. Dit geliefde racespel uit 1986 deed gamers hun hartje sneller kloppen in de arcadehallen en nu kan in 2015 iedere Nintendo 3DS-bezitter ervan genieten. Het was duidelijk dat M2 alle remmen los moest gooien, want ze willen de enthousiasteling niet teleurstellen. Is ze dit ook daadwerkelijk gelukt?

Tuut tuut!
3D Out Run is erg anders dan de meeste racespellen en dat is gelijk al een positief aspect van de game. Je strijdt niet tegen andere racers en er is geen groots doel dat je moet bewerkstelligen. In plaats hiervan ontdek je verschillende landschappen en probeer je deze te overbruggen binnen een gegeven tijdslimiet. Er zijn allerlei paden om uit te kiezen en dit zorgt dat er elke keer dat je speelt je een andere route ervaart. De lay-out van de tracks en de verschillende gameplay-aspecten zijn simpel en begrijpelijk, want ze doen hun ding op duidelijke wijze. Het besturen van je auto gaat soepel, al zijn er dingen die je moet leren terwijl je speelt. De scherpe bochten vragen precisie van de speler en je kunt alleen accuraat reageren door constant van koppeling te wisselen en af te remmen. Daarnaast proberen de omgevingen je om de tuin te leiden door een bocht vlak na een heuvel te plaatsen. Je reactietijd en vermogen om je auto bij te stellen tellen sterk om het volgende checkpoint te bereiken.

1


3D Out Run is een game die het nooit te gek maakt en het kan omschreven worden als een rustige ervaring. Om te zorgen dat iedereen een waardevolle reis meekrijgt, heeft M2 aardig wat features in het spel verwerkt. Zo kun je het verkeer dat je tegenkomt bijstellen of de timer naar eigen inzicht veranderen. Daarnaast kun je kiezen tussen de Japanse en Westerse versie, die beide een paar unieke locaties kennen en wat andere kleine aanpassingen. Er zijn daarbij instellingen voor de Screen Size, Sound en Input. Genoeg opties voor een 2D racegame. Als je één van de eindes in 3D Out Run bereikt, ontgrendel je tune-ups voor je kar. Hiermee kun je de snelheid verhogen, op off-road terrein je snelheid behouden of de schade verminderen die je krijgt door het raken van obstakels. Mocht je alle eindes bereiken, dan kun je van een speciale klassieke versie genieten.

3D Out Run houdt je progressie op een juiste manier bij. Zo kun je niet alleen terugblikken op je snelste routes, maar ook de individuele secties krijgen aparte aandacht. Je kunt zelfs complete replays terugkrijgen om je skills zodoende te verbeteren voor de volgende keer. Het enige wat dan wel weer jammer is, is dat er geen online leaderboards in het pakket aanwezig zijn. Dit had het hele pakket compleet afgemaakt, maar dit is niet waar M2 voor gekozen heeft.Graphics en geluid
Het origineel komt dan wel uit 1986, maar M2 heeft alles in het werk gesteld om het modern te laten aanvoelen. Met widescreen gameplay en een prachtig kleurenpallet straalt 3D Out Run op de schermen van de Nintendo 3DS. De sprites zijn opgepoetst, de wereld ziet er strakker uit en het gevoel van snelheid is absoluut aanwezig. Grote lof is er ook voor de 3D-effecten, want daar heeft M2 aardig wat werk aan gehad en dit oogt fantastisch. Het is een geweldig voorbeeld hoe klassieke games kunnen werken met het 3D-effect en je kunt werkelijk ver de diepte in kijken. Het moet gezegd dat de game zestig frames per seconde blijft draaien, ongeacht of de effecten daadwerkelijk aan staan. De muziek en geluidseffecten zijn tevens dik in orde. Er zaten al drie fantastische tunes in het origineel, maar M2 heeft zelf twee nieuwe muziekstukken gecomponeerd en ze passen precies bij de stijl van het spel. De muziek is van toevoegende waarde aan je reis en het maakt alles extra plezierig.

Conclusie
3D Out Run is de beste 3D Classic van SEGA en dat is een grote verrassing. M2 doet de klassieker eer aan en voegt waardevolle zaken aan het geheel toe. Met een groot aantal opties, verbeterde controls en prachtige omgevingen brengen ze de meeste spelers in vervoering. De stijl en de routes die ermee gepaard gaan, zijn nog steeds vrij uniek en dat maakt de titel in 2015 nog steeds een aanrader. Het is zonde dat er geen online leaderboards in het pakket zitten, want dat had de titel perfect gemaakt. Buiten dat feit om is er geen rede om 3D Out Run over te slaan, want het laat zien hoe goed de 3D-effecten in een 2D game kunnen zijn.
9
N1-score
  • + Speelt lekker weg op het systeem
  • + Hoge herspeelbaarheid
  • + Aardig wat extra features
  • + Uitstekende presentatie
  • - Geen online leaderboards
Next articleServers van Super Smash Bros. for Wii U / 3DS krijgen woensdag... Previous articleEen weg door het museum banen in trailer van Escape from the...

Reacties van gebruikers

Avatar
*D4rKy* | 11 april 2015 23:17 | #249600
collapse
Ik word zeeziek als ik te lang na dat filmpje kijk, goede next-gen graphics ook het is net levensecht !!!
Avatar
Snader | 13 april 2015 16:02 | #249643
Reactie op post #249600 van *D4rKy*
Voor een 29-jaar oude game.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

3D Out Run

Platform: Nintendo 3DS eShop
Prijs: €4,99
Genre: Race
Ontwikkelaar: AM R&D Dept
Uitgever: SEGA
Aantal spelers lokaal: Onbekend
Online-ondersteuning: Onbekend
Releasedatum: 2015

Screenshots