Adventure Bar Story Review | 13 april 2015 10:00 | Auteur: Patrick

Heb je altijd al je eigen bar of restaurant willen runnen? Dan is hier je kans met Adventure Bar Story! De Nintendo 3DS is weer een simulatiegame rijker, maar dat heeft wel lang geduurd. Het is ondertussen bijna tien jaar geleden dat deze game voor iOS en Android verscheen in Japan. In 2012 kwam een vertaalde versie ook naar smartphones in Europa en nu is deze interessante simulatiegame ook beschikbaar voor de Nintendo 3DS in Europa. Kan de kwaliteit van Adventure Bar Story opboksen tegen restaurants met een Michelinster of betreft het meer de kwaliteit van een bruin café op de hoek?

Adventure Bar Story is een barsimulatie RPG en draait om het verzamelen van ingrediënten, het maken van gerechten en het verkopen van deze gerechten. Dit alles speelt zich af in een fantasierijke wereld vol met monsters en plaatsen om te ontdekken. Zodoende ben je naast barhouder ook nog eens avonturier. Deze combinatie werkt bijzonder goed. Samen met twee andere personages ga je op pad om ingrediënten te verzamelen. Zo maak je vogels een kopje kleiner voor kippenvlees en bestrijd je enge bloeddorstige planten voor allerlei kruiden. Het gevechtssystem is turn-based, zoals bij de meeste klassieke Japanse RPG's.

1


Versla het beste restaurant van het land
De meedogenloze zakenman Gustav wil jouw restaurant overnemen en zet alles op alles om dit voor elkaar te krijgen. In het begin probeert hij dit te doen door je een smak geld aan te bieden, maar daar ben je het niet mee eens. De eerst zo vriendelijke Gustav wordt gaandeweg steeds agressiever in zijn handel en de enige manier om dit tegen te gaan is om hem op zijn eigen turf te verslaan. Gustav is de eigenaar van het beste restaurant van het land en aan jou de taak om met je eigen bar de strijd aan te gaan met Gustav. Het doel van het spel wordt zodoende in de eerste vijf minuten erg duidelijk, wat erg prettig is. Je moet kookwedstrijden winnen om je restaurant op de kaart te zetten en door bepaalde gerechten te combineren op je menu trek je iedere dag meer en meer klanten. Na de eerste vijf minuten komt Gustav nog wel eens binnenvallen, maar een echt verhaal ontbreekt voor de rest van het spel. Ook worden de verschillende personages niet verder uitgelicht en dat is een gemiste kans. De gameplay is erg repetitief, dus wat extra verhaalvertelling was niet mis geweest.

In Adventure Bar Story doe je iedere dag hetzelfde. Je hebt een restaurant in de hoofdstad en daarnaast zijn er verschillende plaatsen en andere dorpjes te bezoeken waar je op zoek kunt gaan naar verschillende ingrediënten. Let wel op: dit kan maar één keer per dag. Je dagelijkse routine bestaat zodoende uit het bezoeken van één kerker of dorpje om daar ingrediënten te verzamelen door ze in een winkel te kopen of door monsters te verslaan, het kopen van basisingrediënten in de hoofdstad, het maken van gerechten, gerechten toevoegen aan je menu en vervolgens het restaurant te openen. Dit werkt best verslavend waardoor je zeker de eerste tien uur geen moeite zult hebben met de herhaaldelijke content. Toch wordt dit op een gegeven moment erg saai. Daarnaast mist deze barsimulatie de interactie met klanten. Zo kun je zelf alleen maar de verkopen een boost geven door bepaalde gerechten te combineren. Een minigame waarbij je klanten ontvangt en gerechten serveert had goed gewerkt om het plaatje compleet te maken.

3


Pasta’s, sushi, salades en andere lekkere gerechten
Als je van variatie houdt in je eetpatroon, kom je in Adventure Bar Story in ieder geval niets tekort. Er zijn maar liefst 435 gerechten te ontdekken en daarnaast is er nog eens een groot aantal combinaties te maken op je menu. Zo gaat bier goed samen met een bord bonen en past een koekje het beste bij een lekker kopje thee. Het aantal gerechten valt in ieder geval erg in de smaak. Voor het ontdekken van nieuwe gerechten kun je van scratch beginnen door ingrediënten bij elkaar te gooien, maar dat is erg lastig. Er zijn ontzettend veel ingrediënten en een recept komt niet altijd overeen met wat je in werkelijkheid zou gebruiken. Bij het vinden van een nieuw ingrediënt komen er enkele “hintgerechten” tevoorschijn waarbij enkele ingrediënten al bekend zijn. Dit systeem werkt in het begin prima als het om gerechten met twee ingrediënten en één bereidingswijze gaat. Het wordt echter steeds lastiger om de juiste ingrediënten bij elkaar te verzamelen om tot een nieuwe gerecht te komen. Dit zorgt later in het spel voor frustratie.

2


Van goed eten wordt je groot en sterk
Naast de gameplay omtrent de bar zit ook de gameplay van klassieke JRPG's verwerkt in het spel. Bezoek je een kerker, dan ga je met twee vrienden op avontuur om daar ingrediënten van de grond te rapen en om monsters af te maken. Deze afwisseling is erg leuk en de combinatie werkt. Zoals iedere JRPG begin je op level 1 en word je gaandeweg steeds sterker. Adventure Bar Story doet dat echter net even iets anders. Je krijgt na de gevechten alleen punten waarmee je nieuwe speciale aanvallen vrijspeelt. Om te levelen moet je de gerechten die je maakt opeten. Dat hoor je goed! Van eten word je in deze game letterlijk groot en sterk. Zo laat de ontwikkelaar het maken van eten in ieder aspect van het spel terugkomen en dat is een pluim waard. Toch is het af en toe ook wel zonde om een schitterend en ingewikkeld gerecht zelf op te peuzelen terwijl je er ook flink geld mee zou kunnen verdienen. Het draait dus om keuzes en er komen momenten waarbij je je personages even flink moet levelen om één van de nieuwe kerkers aan te kunnen.

Graphics en geluid
Grafisch is de game achterhaald. Het is duidelijk dat de game al bijna tien jaar geleden voor het eerst is verschenen en ook 3D-ondersteuning ontbreekt. Het is een gemiste kans om het niet net even iets meer flair mee te geven. Toch misstaat het klassieke JRPG-uiterlijk wat de game kent niet geheel en zitten de achterhaalde graphics de gameplay niet in de weg. Qua geluid is er verder niets op of aan te merken. De muziek is zoals de muziek in iedere andere JRPG. De sfeer van de muziek is vooral vredelievend totdat je een gevecht ingaat en er een wat meer opzwepende tune ingezet wordt.Conclusie
Adventure Bar Story is een geslaagde barsimulatie JRPG met enkele duidelijke tekortkomingen. Zo kun je duidelijk zien dat de game uit 2006 stamt, want grafisch is de game achterhaald. Het uiterlijk van klassieke JRPG's misstaat echter niet. Verder zit er niet veel diversiteit in de gameplay, die daardoor erg repetitief wordt. Zo mis je gameplay-elementen in de bar zelf. Het ontvangen van gasten en het serveren hoort ook bij een barsimulatie maar zijn niet aanwezig en helaas kan het magere verhaal niet zorgen voor een bepaalde verbintenis met de personages. Hieraan is duidelijk te merken dat de game origineel voor smartphones gemaakt is. Het riedeltje dat je iedere dag afwerkt is echter wel erg verslavend, want wie wil nu nou niet iedere dag weer iets nieuws serveren? Met het vaste riedeltje kun je een hele tijd doorgaan tot je alle 435 recepten ontdekt hebt. Voor €4,99 heb je een prima barsimulatie met JRPG-elementen in huis. De hoeveelheid content is voor dit bedrag aanzienlijk en dat is zeker niet verkeerd. De kwaliteit van een Michelinster haalt de game niet, maar het is zeker goed vertoeven in het Adventure Bar Story-restaurant.
6,5
N1-score
  • + Veel recepten te ontdekken
  • + Experience vergaren op een unieke manier
  • + Prijs/content-verhouding
  • - Repetitieve gameplay
  • - Mager verhaal
  • - Geen gameplay in de bar
Next articleBandai Namco maakt Project X Zone 2: Brave New World bekend Previous articleYoshi te vinden op achtergrondafbeelding van Japanse website...

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Adventure Bar Story

Platform: Nintendo 3DS eShop
Prijs: €4,99
Genre: Simulation RPG
Uitgever: Circle Entertainment
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 26 maart 2015

Screenshots