Affordable Space Adventures Review | 14 april 2015 23:15 | Auteur: Mink

De ruimte is het toneel van vele grootste entertainmentmedia. Zo hebben de Star Wars-films jongens en meisjes laten dromen over de woestijnvlaktes van Tatooine, heeft de serie Battlestar Galactica aardbewoners laten zoeken naar hun eigen thuisplaneet en is de donkere kant van de maan het toneel van één van Pink Floyds grootste hits. Met Affordable Space Adventures is het ruimtereizen eindelijk mogelijk voor de “gewone” mens en hoef je geen Buzz Aldrin te zijn om op een andere planeet te stappen. Je moet wel een Wii U in je bezit hebben, want dit is een van de weinige exclusieve Wii U eShop-spellen. Heeft deze futuristische RPG het in zich om de verwachtingen waar te maken, of is het toch niet zo rendabel om met dit spel de ruimte te ontdekken?

6


In Affordable Space Adventures leven we in een wereld waar ruimtereizen niet langer tot de fantasie behoort. Mensen over de gehele wereld kunnen zich inschrijven om een reis te maken naar een andere wereld en Uexplore, de maatschappij die het allemaal mogelijk maakt, zorgt ervoor dat alles veilig verloopt. Niet veel later stort het moederschip echter neer op een onbekende en in het duister gehulde wereld. Jouw kleine schip werkt gelukkig nog, hoewel de meeste functies zijn uitgevallen door de crash. Spelenderwijs wordt je schip steeds completer en dit is ook nodig; de wereld waar je gestrand bent, zit vol met gevaren en puzzels waarbij alle componenten cruciaal zijn om te overleven. Het verhaal zit vol met humoristische knipogen en onvergetelijke mysteries en dit maakt alleen al het introductiefilmpje een genot om naar te kijken. Verder in het spel zal voornamelijk gebruik worden gemaakt van subtiele borden in de achtergrond.

One small step for a man
Affordable Space Adventures is een Adventure Puzzle RPG waarbij je in lugubere omgevingen op zoek bent naar een plek om terug te gaan naar de Aarde. Dit klinkt gemakkelijker dan het is, want de planeet waarop je bent neergestort staat vrij ver van haar zon en daardoor is alles grotendeels in het donker gehuld. Gelukkig heeft jouw Small Craft genoeg snufjes om deze duistere wereld te overleven en deze zijn heel eenvoudig te besturen via de Wii U GamePad. In het begin zal je niet veel meer hebben dan een zaklamp en de aan- / uit-knop van jouw vliegende schip. Na de eerste obstakels te hebben omzeild, krijg je ook snel nieuwe functies zoals de mogelijkheid om het gewicht aan te passen, een vuurpijl om af te schieten, je landingsgerei uit te klappen en over te stappen op een elektrische motor. Dit gebeurt allemaal in de palm van je hand dankzij een zeer simplistische doch fijne interface. Let wel, ieder component gebruikt of elektriciteit of hitte. Het kan ook zomaar zijn dat één component behalve warmte of elektriciteit ook geluid produceert. Hier dien je rekening mee te houden want de Small Craft kan bij overmatig gebruik neerstorten.

8


De obstakels die je pad kruisen, variëren van vurige laserstralen tot drukgevoelige panelen, tot artefacten van een oudere beschaving, tot buitenaardse, bloeddorstige planten. De artefacten zijn de leukste en meest uitdagende obstakels die je zult tegenkomen. Deze relikwieën hebben sensoren en voelen de hoeveelheid energie, warmte en geluid die je produceert. Ieder artefact heeft zijn eigen limieten en weet je hier boven te komen, dan valt het mysterieuze reliek je direct aan. Hierdoor zal je bepaalde componenten uit moeten zetten om het maximum niet te overtreffen. Je kunt tijdens het vliegen kiezen tussen Electric en Fuel engines. Stel je komt een relikwie tegen dat warmte registreert, dan is het verstandig de Electric engine aan te zetten om de verbranding van een Fuel engine tegen te gaan en het gevaarlijke object te passeren. Dit is vrij uitgebreid en wordt zeer uitdagend in beeld gebracht. Zo sta je haast nooit tegenover één artefact, maar zal je een mijnenveld moeten doorkruisen. Om het geheel nog net wat moeilijker te maken is de rest van de omgeving ook gevuld met andere obstakels zoals de eerdergenoemde bloeddorstige planten. Het spel maakt hiermee op een geweldige manier gebruik van de vele snufjes die het spel rijk is. Het leveldesign is zo goed uitgewerkt dat de oplossing van de puzzels je nog een kleine glimlach op het gezicht kan laten toveren.

One giant leap for mankind
Affordable Space Adventures is een exclusieve Wii U eShop-titel en daarmee vrij uniek in haar soort. Dat is echter niet het enige wat het spel uniek maakt, want geen enkele andere titel geeft eenzelfde gevoel als dit ruimteavontuur. Dit wordt enorm versterkt wanneer je langer blijft spelen. De omgevingen zijn prachtig ondanks het feit dat er vrijwel niets te zien is in het begin. Naarmate het spel vordert, verandert de achtergrond drastisch zonder de eerder gecreëerde sfeer schade toe te brengen. Van een kale omgeving gaat het geheel over naar buitenaardse technologieën en flora die in de achtergrond te bezichtigen zijn. Niet veel later kom je tevens elementen tegen[/b] die je vaag doen vermoeden dat je niet de eerste mens bent op deze mysterieuze wereld. Het spel biedt genoeg vreemde aspecten die op verschillende manieren te interpreteren zijn, iets wat het geheel een stuk leuker maakt.

In deze Adventure RPG is het mogelijk om het gehele avontuur met maximaal drie spelers te spelen. Je houdt dan één kapitein die de Wii U GamePad bestuurt en alle snufjes onder het commando heeft staan. De andere twee spelers nemen een veel kleinere rol op zich. Eentje bestuurt het schip maar geen enkele component, terwijl de andere de scanner en flaregun op zich neemt. De Pilot heeft een relatief belangrijke taak terwijl de Navigator een beetje de actie mist. Het spel geheel in co-op spelen is leuk maar tevens vrij lastig. Je zult goed moeten communiceren met je piloot anders loopt het geheid in de soep. Zeker de latere levels zijn echte breinbrekers en deze samen proberen te halen kan soms frustrerend zijn.

1


Laadtijden en extra’s
Hoewel het geen grote ergernissen met zich heeft meegebracht, zijn de laadtijden van Affordable Space Adventures buiten proportie. Er zijn vrij weinig, maar desondanks enkele, levels die minder dan een minuut kosten om uit te vogelen. De laadtijden van ieder level zijn van gelijke duur en dit is vrij veel om een level te creëren dat niet veel langer kost om te voltooien. Gelukkig zijn de meeste levels van veel grotere schaal en ben je daar wel een kwartiertje mee bezig. Desondanks is het wachten meestal aan de lange kant. Ontwikkelaar Nifflas heeft daar een leuke oplossing voor gevonden om de pijn te verzachten. Dit zijn zeer mooie en humoristische afbeeldingen van bijvoorbeeld reclames van Uexplore die elke keer de moeite zijn om goed te bekijken.

In totaal zijn er bijna veertig levels te bereiken in dit ruimteavontuur en stuk voor stuk zijn ze uniek. De levels zijn enorm verslavend en de oplossing is meestal vrij ver gezocht. De mensen die van een flinke uitdaging houden zullen enorm van dit spel genieten. Voor diegenen die de puzzels te lastig vinden is er de mogelijkheid om op ieder moment de moeilijkheid op Tourist te zetten. Op Tourist is het geheel een stuk makkelijker, maar niet dat je blindelings het einde kunt halen. Dit maakt het spel zeer toegankelijk voor iedereen.

Een ander punt van aandacht is de hoeveelheid content die het spel te bieden heeft. Door de vele puzzels en lastige uitdagingen is het reëel om te zeggen dat de meeste levels vaak gespeeld dienen te worden voordat ze gehaald worden. Zeker de latere hebben een hoog moeilijkheidsniveau. Hierdoor ben je toch zeker een uur of tien bezig voordat je de credits over het beeldscherm ziet rollen. Een tweede playthrough is eigenlijk alleen leuk wanneer je eerst alleen hebt gespeeld en hierna co-op wil spelen en vice versa. Twee keer het spel achter elkaar in je eentje spelen is niet echt aanlokkelijk.Graphics en geluid
Affordable Space Adventures weet dankzij de mysteries een geheel eigen sfeer neer te zetten en dit wordt dankzij het duistere begin en de lugubere uitstraling vrij versterkt. Het geheel oogt prachtig, hoewel je door de vele sluiers niet eens veel te zien krijgt. Samen met de achtergrondmuziek, of beter het ontbreken van de achtergrondmuziek, heeft deze exclusieve Wii U eShop-titel een vrijwel perfecte sfeer neergezet. De meeste geluiden die je hoort zullen afkomstig zijn van je eigen Small Craft. Hier gaat het Engelse gezegde “less is more” absoluut op.

Conclusie
Ontwikkelaar Nifflas heeft samen met uitgever KnapNok Games een geweldige prestatie geleverd wat alleen omschreven kan worden als dé parel uit de Nintendo eShop. Met een mysterieuze sfeer die heel het spel weet te overleven en een formidabele besturing laat het een unieke ervaring achter. Een buitengewoon sterk spel met als enige minpunten de lage replay-waarde en de ietwat lange laadtijden. Iets wat overigens alleen opvalt bij de kortere levels, die op twee handen te tellen zijn. Tevens komt dit spel bij het karige rijtje van spellen dat de Wii U GamePad optimaal benut. Al met al een aanrader voor iedereen en in het bijzonder spelers die van een pittige uitdaging houden en altijd al eens een andere planeet wilden bezoeken.
9,1
N1-score
  • + Geweldige presentatie
  • + Uniek op vele manieren
  • + Wii U GamePad optimaal benut
  • + Zeer uitdagend
  • - Lage replay-waarde
Next articleAlle nieuwe tracks en voertuigen van tweede Mario Kart 8 DLC... Previous articleKerkers vanaf deze herfst klaar om onderzocht te worden in Etrian...

Reacties van gebruikers

Avatar
koekiemonster | 15 april 2015 16:00 | #249744
collapse
Altijd mooi om 0 reacties te zien op een WiiU exclusive. Ondertussen maar afvragen waarom 3rd-party devs de WiiU mijden....
Avatar
KWOWW | 15 april 2015 21:21 | #249752
Reactie op post #249744 van koekiemonster
Oh sorry ik wist niet dat het verplicht was om op elk artikel of review te reageren. En dat niemand reageert op een review wilt niet zeggen dat niemand het al gezien heeft in de eshop of ergens anders N1 is niet de enige site met Nintendo nieuws en reviews
Avatar
Jordy B. | 16 april 2015 10:08 | #249763
Deze game lijkt me echt super tof met zn 2en.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Affordable Space Adventures

Platform: Wii U eShop
Prijs: €18,99
Genre: Simulation
Ontwikkelaar: KnapNok Games
Uitgever: KnapNok Games
Aantal spelers lokaal: 3
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 09 april 2015

Screenshots