Don't Like Critics Column | 19 mei 2015 21:00 | Auteur: Mink

Het is niet zo lang geleden dat wij Nintendo-fans met volle trots de andere grootmachten belachelijk maakten omdat de andere gamers incomplete games aanschaften en vervolgens de rest als DLC mochten kopen – alsof je een boek koopt en voor de laatste twee hoofdstukken extra moet betalen, ridicuul. Nee, wij Nintendo-fans moesten daar niet aan denken en het werd zelfs bestempeld als één van Nintendo’s grootste troeven. Nu, een jaartje of twee later, is het bestuur van The Big N net zo snel omgeslagen als een schip dat doet wanneer diens kapitein de benauwde stilte voor de storm aanvoelt. Moeten we hier ontevreden over zijn of is deze ontwikkeling eigenlijk alleen goed voor het bedrijf?

Collect Treasure
Nintendo proefde voor het eerst van de verboden vrucht met Pikmin 3 voor de Wii U. Het spel verscheen op 26 juli 2013 en ruim twee maanden later kwam daar de aankondiging van downloadbare content. Via een Nintendo Direct liet Iwata trots weten dat Pikmin 3 de eerste Nintendo-game is op de Wii U met DLC. Er werd één gratis map uitgedeeld terwijl je voor een vrij laag bedrag – nog geen twee euro’s – vier nieuwe stages erbij kreeg. De prijs-kwaliteit verhouding was prima.Nintendo had lang kunnen kijken naar de andere ontwikkelaars en uitgevers, hoe zij kritiek kregen op de prijs van downloadbare content en wat de aanvullende content precies toevoegde. De-kat-uit-de-boom-kijkstrategie werkte zeer goed. Voor het eerst DLC uitbrengen op een thuisconsole is altijd een grote stap en een voorbode voor de toekomst. Hiermee leek Nintendo precies te begrijpen wat DLC eigenlijk moet zijn: optionele extra’s voor niet teveel geld.

But they also do it!
Ontwikkelaars over de gehele wereld snappen deze definitie niet goed of kunnen de prijs-kwaliteitverhouding niet rechtvaardigen. Kijk naar The Elder Scrolls IV: Oblivion voor de Xbox 360 waarbij je voor €2,50 niets meer kreeg dan een beschermlaagje voor je paard. Of neem Assassin’s Creed II, waar enkele “Sequences” – zo worden de hoofdstukken in de reeks genoemd – simpelweg uit het spel werden gehaald wegens “tijdgebrek” en later via downloadbare content te downloaden waren. Maar niet alleen de inhoud van de DLC kan soms een spel verpesten, zo heeft Electronic Arts met Tiger Woods PGA Tour 13 een non-stop reclamecampagne in het spel verwerkt waarbij je om de drie minuten eraan wordt herinnerd dat je downloadbare content kunt kopen.

Niet iedere ontwikkelaar moet zich achter zijn oren krabben, want voorbeelden van goede downloadbare content zijn ook aanwezig. Zo is mijn persoonlijke favoriet Peggle Nights van het bekende PopCap. Hierin wordt het aantal levels meer dan verdubbeld en krijg je een nieuw speelbaar personage. De totaalprijs van dit pakketje? Nog geen vijftig procent van de oorspronkelijke game, wat nog geen euro is per vinger aan je hand.The Legend of Zelda x Mario Kart 8
Ongeveer een halfjaar na Nintendo’s eerste DLC-avontuur op de Wii U verscheen het paradepaardje van deze thuisconsole voor de zomer van 2014: Mario Kart 8. Het spel wist hoge ogen te gooien bij de consumenten en de critici waren tevens tevreden. Nintendo echter niet en in een andere Nintendo Direct maakte zij bekend dat ook de funracer aanvullende content zou krijgen. De prijs hiervan lag iets hoger dan bij Pikmin 3, maar hier kreeg je ook een hoop voor terug. Met drie nieuwe personages, enkele voertuigen en acht nieuwe parkoersen voor een rechtvaardige prijs van acht euro. Het tweede DLC-pakket werd direct aangekondigd en kreeg dezelfde hoeveelheid content voor dezelfde prijs. Kocht je ze echter samen, dan was je nog geen twaalf euro kwijt. Opnieuw viel op de prijs-kwaliteitverhouding niets aan te merken.

Ja, Nintendo’s strategie lijkt zijn vruchten af te werpen. Ondertussen zijn de fans al een jaar aan het genieten van de aanvullende content en gelukkig houdt Nintendo zich aan de beginselen van de definitie van downloadbare content. De extra stages waren een heus genot en met meer speelbare personages voor ieders wat wils. Ondertussen is het virus wat men 'DLC' noemt al verder verspreid naar de hack ’n slash game Hyrule Warriors. En ook hier weet Nintendo een mooie balans te houden tussen content en prijs, met nieuwe kostuums en missies terwijl het spel zelf al volledig aanvoelde. Al met al een jaar aan downloadbare content Ninty maakt geen missers.

24


Meer aanvullende content
Ondertussen zijn we alweer een jaartje verder en zijn beide DLC-pakketten van Mario Kart 8 beschikbaar, zijn er drie DLC-pakketten van Pikmin verkrijgbaar in de Nintendo eShop, is Hyrule Warriors ruim vertegenwoordigd in de digitale winkel en kun je nu ook nieuwe elementen toevoegen aan de nieuwste telg van de Super Smash Bros.-reeks. De aanvullende content houdt voornamelijk in dat Mii Fighters nieuwe outfits kunnen aantrekken. Tevens is het mogelijk om vervolgens met Mewtwo te spelen, een gewild personage uit Super Smash Bros. Melee. Het pakket kost een tientje voor één versie en bijna vijftien euro voor beide versies. Tevens is het mogelijk om de elementen uit het pakket één voor één te kopen, waarmee je een stuk duurder uit bent.

Het feit dat Super Smash Bros. for Wii U & Nintendo 3DS downloadbare content zou krijgen, is natuurlijk geen verrassing geweest. Director Masahiro Sakurai schreeuwde van de daken dat hij niet zou werken aan dat soort taferelen, maar niets blijkt minder waar. Eerlijk is eerlijk, de extra kostuums voor de Mii Fighter voegen vrijwel niets toe aan het spel. Daarbij lijkt de ontwikkeling van een simpel T-shirt ook geen euro per stuk te kosten en zijn de andere kostuums vrij matig te noemen in mijn nederige opinie. Tel daarbij op dat de prijs hoger ligt dan bij Mario Kart 8, je er minder voor krijgt en hier beginnen de problemen. Waar is Nintendo precies mee bezig?

25


Heden
Dan nu het heden. Het is duidelijk dat Nintendo downloadbare content een leuke manier van geld verdienen vindt. De grote vraag rest dan: is het voor ons een leuke manier om geld uit te geven? In de afgelopen maanden is het aantal titels dat DLC ondersteunt exponentieel gegroeid. Op de dag van de Japanse release van Xenoblade Chronicles X werd bekendgemaakt dat het Wii U-spel ruim zeven DLC-pakketten krijgt. Een zeer hoog aantal waarbij de vraag “waarom zitten die zeven pakketten niet gewoon in het spel?” duidelijk komt opborrelen. Op de dag van release DLC aankondigen kan alleen maar verontrusting bieden voor een opeens vrij mistige toekomst. Of is daar toch nog een lichtpuntje dat de mistbank doet verdwijnen?

Het antwoord op die vraag moet toch wel “ja” zijn. Met de komst van Splatoon is er weer licht aan het eind van de duistere tunnel waar Nintendo zich in begaf. Met de komst van DLC bij Super Smash Bros. en Xenoblade Chronicles X werden mijn zorgen om het bedrijf aangewakkerd. Waarom zou Ninty deze weg inslaan? Ze hadden tijdens de Wii-dagen toch gezien hoe fataal verkeerde DLC is bij de andere grootmachten? Enfin, met Splatoon lijkt Nintendo het tij weer te keren met nieuwe gamemodi, stages, wapens en outfits op reguliere basis. Het mooiste van dit alles? Het is geheel gratis. En nee, ik vind niet dat The Big N nu een incompleet spel op de markt brengt. Ik geloof dat het ontwikkelingsteam na het “originele” spel nog genoeg ideeën had en daarmee aan de slag mocht. Dat dit op zo’n toffe manier te verkrijgen is, is voor potentiële consumenten als een lofzang die het oor streelt.

26


Splatoon maakt in zekere mate echter wel gebruik van extra betaalde content. Dit in de vorm waarin Nintendo veel “DLC” heeft uitgebracht: amiibo. Een unieke manier om downloadbare content niet alleen als geheugen op je thuisconsole te hebben, maar tevens als beeldje in de vitrinekast. Met zestig extra levels, nieuwe in-game outfits en drie beeldjes voor 45 euro. Ja, het is enigszins aan de dure kant als je alleen kijkt naar de in-game beloningen, maar de amiibo kunnen veel meer. Zo kun je de gratis applicatie Touch & Play: Nintendo Classics Highlights gebruiken en zullen de amiibo wellicht in meerdere spellen inzetbaar zijn. Reden genoeg om ze in huis proberen te halen. Jammer genoeg zijn de amiibo vrij karig beschikbaar, waardoor deze optionele content waarschijnlijk niet voor iedereen toegankelijk is.

Vloek of verrijking?
Het vraagstuk of Nintendo het gebruik van downloadbare content gaat uitbuiten of eer doet aan het credo, kan niemand voor nu beantwoorden. Het lijkt er een beetje op alsof dit Japanse bedrijf de geschiedenis van de downloadbare content in een drietal jaar heeft nagedaan. Met de komst van Splatoon en de belofte om op regelmatige wijze gratis content toe te voegen lijkt het zelfs alsof ze verder zijn gegroeid dan de industrie op dit moment is. The Big N weet met zijn DLC echt optionele content tegen een eerlijke prijs te geven met vrijwel iedere titel die ze uitbrengen. Ik denk dat dit een zeer positieve ontwikkeling is voor de Nintendo-fan en iets waar we helemaal niet om gevraagd hadden. Laten we daarbij eerlijk zijn, welke fan wil er nou niet meer content van zijn favoriete game zien?
Next articleNintendo eShop - Week 21 (Swords & Soldiers II, Paper Mario,... Previous articleHatsune Miku: Project Mirai DX uitgesteld tot in september,...

Reacties van gebruikers

Avatar
yjahmesio | 19 mei 2015 21:15 | #251259
Zodra Nintendo het goedkoop houd, zoals wat ze nu doen, mogen ze het vaker doen van mij. Maar zodra ze met prijzen komen zoals we gewend zijn van de andere bedrijven, dan koop ik het toch niet, dus dan hoeft het voor mij niet. Maar tot nu toe zijn de prijzen prima, en krijg je erg veel voor maar weinig geld, dus Nintendo ga er mee door!!!
Avatar
Lupaie | 19 mei 2015 21:53 | #251262
Het blijft wat mij betreft nog een beetje onzeker. Zelf vind ik de MarioKart DLC geweldig, XCX is zorgwekkend en ja, Splatoon biedt perspectief. Dus wat dat betreft kan ik me helemaal vinden in het stuk. Fijn dat je het nog eens helder verwerkte Smile
Avatar
The Iron Ghoul | 19 mei 2015 22:27 | #251263
collapse
ik zag vandaag in de mediamarkt folder staan 'PS4 witcher 3 met 18 stuks DLC' dus in mijn ogen doet nintendo het gewoon heel goed.

over de amiibo's. Ik weet zeker dat je de amiibo's over 10 jaar nog steeds voor €10 of meer kan verkopen. het is en blijft nintendo spul en nintendo spul is altijd veel waard. dus je kan zeggen dat je voor een inverstering van €5 meerdere vormen van DLC hebt in tientallen games verspreid over 2 waarschijnlijk 3/4 consoles/handhelds.
Avatar
Captain-Retardo | 20 mei 2015 07:50 | #251270
Reactie op post #251263 van The Iron Ghoul
collapse
Witcher 3 aankomende dlc updates hebben 30 uur aan content. Dat waar jij het over hebt is waarschijnlijk van cosmetische aard en voegen niets toe aan de game. Daar doet Nintendo net zo hard aan mee met hun kleding voor Mii's in Smash Bros.
Avatar
Banjo | 20 mei 2015 15:05 | #251276
Reactie op post #251270 van Captain-Retardo
collapse
Echt?! Jeetje, dat is behoorlijk indrukwekkend.. O_O
Avatar
Captain-Retardo | 20 mei 2015 15:24 | #251277
Reactie op post #251276 van Banjo
http://www.eurogamer.net/articles/2015-04-07-the-witcher-3-wild-hunt-to-receive-two-major-expansions

Oke, het zijn dus eigenlijk 2 uitbreidingen kom ik net achter. Één van 10 uur en één van 20 uur. Maar eerst zien dan geloven zeg ik altijd maar. Al schat ik de kans hoog dat het wel rond die speeltijd zal hangen. Na 5 uur Witcher 3 te hebben gespeeld zit ik nog steeds in het introductie gebied en heb ik meer (boeiende) sidequests gedaan dan de hoofdmissies.
Avatar
Martijn | 19 mei 2015 23:07 | #251265
Zolang Nintendo DLC toevoegt als aanvulling op een al complete spelervaring, zul je mij er niet over horen. Blij dat ze daarin niet bedrijven als EA, Capcom, enz. volgen en zelfs niet bang zijn hier en daar gratis toegevoegde content beschikbaar te stellen. De prijzen vallen tot nu toe ook te overzien, in verhouding tot wat je krijgt.

Bij "Mario Kart 8" is het geweldig en ook bij andere games valt het niet tegen. Ik heb nog nergens het idee gehad dat Nintendo voor de release delen wegliet, om vervolgens als dag 1 DLC te verkopen. Zolang "Xenoblade Chronicles X" compleet is zonder DLC (wat ik na "Xenoblade Chronicles" zeker verwacht), is de DLC mogelijk een leuke toevoeging.

Zolang je de DLC niet nodig hebt om de complete spelervaring te krijgen, zie ik er niet zo'n probleem in en kan het zelfs een verrijking voor de totaalervaring zijn. Daar is niks mis mee. De eigenlijke ervaring was immers ook leuk zonder de DLC.
Avatar
offensive | 19 mei 2015 23:38 | #251266
collapse
Ik mis New Super Luigi U in dit verhaal.

Als Nintendo DLC blijft aanbieden zoals ze dat gedaan hebben met New Super Luigi U en Mario Kart dan ben ik voorstander! De retail versie van Mario Karten was voor mij een complete Mario Kart en daar hebben ze dan nu nog een hoop extra aan toegevoegd middels de DLC pakketten..
Avatar
Mink | 20 mei 2015 11:08 | #251274
Reactie op post #251266 van offensive
Ik heb deze er expres achterwege gelaten aangezien Super Luigi Bros. U tevens als retail-game in de schappen is verschenen Wink .
Avatar
ThanosReXXX | 20 mei 2015 01:01 | #251268
collapse
Nintendo heeft lang gewacht en goed gekeken zodat het de enige juiste manier van DLC aanbieden kon gaan implementeren, en wat mij betreft zijn ze daar met vlag en wimpel voor geslaagd. Games van 2nd of 3rd parties tel ik niet mee, want daar heeft Nintendo niet voldoende over te zeggen om het "DLC beleid" te gaan bepalen. (lees: Xenoblade Chronicles X), dus mensen die daar over vallen, moeten daar misschien nog even bij stil staan...
You go Ninty, bring on E3!!!
Avatar
Jmaster | 20 mei 2015 07:20 | #251269
Reactie op post #251268 van ThanosReXXX
collapse
Is monolith niet first party? Volgens mij heeft Nintendo namelijk meer dan 50% van de aandelen, wat het officieel een subsidary maakt. Of zit het anders?
Dat verandert je punt niet, natuurlijk, want het zijn nog steeds andere mensen die aan het spel werken en de beslissingen over DLC nemen.
Avatar
Martijn | 20 mei 2015 09:35 | #251273
Reactie op post #251269 van Jmaster
Even opgezocht: het is een 1st party. Nintendo heeft meer dan 50% van het bedrijf in handen. Neem aan dat Nintendo dan ook iets te zeggen heeft over de DLC, al ga ik er vanuit dat nog steeds een complete ervaring wordt geleverd zonder de DLC.

De DLC is dan extra, zoals het hoort. Als je kijkt hoe groot, uitgebreid en compleet "Xenoblade Chronicles" op de Wii was, verwacht ik hier iets vergelijkbaars.
Avatar
Mink | 20 mei 2015 11:10 | #251275
Reactie op post #251268 van ThanosReXXX
collapse
Monolith is gewoon een firstparty ontwikkelaar van Nintendo en daar heeft The Big N net zoveel te zeggen over DLC als bij Super Smash Bros. for Wii U / Nintendo 3DS Wink .
Avatar
ThanosReXXX | 20 mei 2015 19:12 | #251282
Reactie op post #251275 van Mink
Ah, inderdaad. My bad, volgens mij was ik in de war met Platinum Games...
Avatar
Pietertje | 20 mei 2015 08:02 | #251271
Ik ben een voorstander van DLC, bij alle partijen, mits goed gebruikt en goed geprijsd. Zodra we belachelijk duur spul krijgen, zoals de kostuums in Smash Bros of 90% van wat een EA of Ubisoft aan DLC releaset, is het een ander verhaal. Dat is iets dat afgekeurd moet worden. Maar zodra het alleen maar extra content toevoegt aan een spel dat al compleet is, kan ik het alleen maar aanmoedigen (Mario Kart 8, The Witcher 3).
Overigens denk ik wel dat veel van de DLC van Splatoon niet per se bewust uit de game is gesloopt, maar wel als DLC wordt toegevoegd omdat Nintendo gepusht heeft om het spel zo snel mogelijk uit te brengen. Daarom is het ook gratis.
Avatar
FalconPawnch | 20 mei 2015 20:39 | #251285
Nintendogames voelen altijd compleet aan. Ik zie de extra content niet altijd als iets wat nog ontbrak aan de game. Zo voelde Mario Kart echt compleet aan toen ik het kocht. De extra content die later uitkwam zag ik eerder als extra, niet als het missende restant dat de game compleet moest maken.

Bij smash bros vind ik echter dat een nieuwe character toevoegen wel degelijk voelt alsof je game niet compleet is wanneer je deze niet hebt. Je speelt namelijk tegen andere mensen die hem wel hebben. Bij Mario Kart maakt het geen drol uit omdat daar een extra character niet veel toevoegt.

Ik vind DLC prima, zolang het maar niet aanvoelt alsof het iets is wat je gewoon vanuit de basis al had moeten hebben.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.