De Nintendo eShop-favorieten van de redactie Special | 07 juni 2015 12:00 | Auteur: Nathan

De Nintendo eShop-favorieten van de redactie
De volgorde van deze lijst is gebaseerd op prijs en alfabetische volgorde.
Dit is geen ranglijst.

EDGE
Ontwikkelaar: Two Tribes Games
Beschikbaar voor: Nintendo 3DS / Wii U
Prijs: €1,99Genomineerd door Daan
EDGE kwam als een verrassing. Hoewel de game op het eerste ogenblik simpel oogt, kom om je snel bedrogen uit als je daadwerkelijk begint met spelen. In EDGE beweeg je een kubus door een pittige hindernisbaan, waarbij je alleen maar gebruik maakt van de vierpuntsdruktoets op de Wii U GamePad of Nintendo 3DS. Je moet proberen zo goed mogelijk door ieder parkoers te komen en het liefst zo snel als het kan. Dit is wat moeilijk in het begin, hetgeen voornamelijk te maken heeft met het perspectief. Hoe meer je het speelt echter, hoe meer je aan het spel gewend begint te raken. Elk nieuw level doet er een schepje bovenop en een goede focus is noodzakelijk om het einde te bereiken. Mix deze verslavende gameplay met een strak maar simplistisch stijltje en je hebt een spel die absoluut de moeite waard is. En o ja, hij kost maar €1,99.


Gunman Clive
Ontwikkelaar: Hörberg Productions
Beschikbaar voor: Nintendo 3DS
Prijs: €1,99Genomineerd door Nathan
De Nintendo 3DS eShop zit vol met kleine games die slechts een paar euro kosten. De 2D side-scrolling platformer Gunman Clive behoort ook tot die categorie. In dit spelletje speel je als de sheriff Clive, die de ontvoerde dochter van mijnbaas Johnson moet bevrijden. Al springend of schietend moet je door de zestien levels heen zien te komen. De game heeft een unieke artstyle, gebaseerd op “warme” geel- en bruintinten. In combinatie met de typische westernmuziek die het spel bevat, weet deze een erg aangename sfeer te creëren. Hoewel er weinig levels zijn en je deze ook nog eens binnen een paar minuten kunt uitspelen, worden deze al snel redelijk pittig en is de gameplay van Gunman Clive erg gevarieerd. Zo is er een mijnkartlevel á la Donkey Kong Country, zijn er levels waarin de platforms telkens verschijnen en kort daarna weer verdwijnen, en zo kent het spel meer leuke platformerelementen. Ook de boss battles zijn creatief bedacht. Dit spel is kort maar veelzijdig en juist daarom leuk om meerdere keren opnieuw te proberen. Begin dit jaar verscheen Gunman Clive 2 in de Nintendo 3DS eShop waarin de ontwikkelaar vele nieuwe elementen heeft toegevoegd aan het originele concept.


Siesta Fiesta
Ontwikkelaar: Mojo Bones
Beschikbaar voor: Nintendo 3DS
Prijs: €4,49Genomineerd door Erik
Siesta Fiesta is echt zo’n spelletje waarbij de vrolijkheid er vanaf straalt. Onder het genot van felle kleuren, opzwepende muziek en een aandoenlijke stijl, stuiter je het koddige personage Siesta á la Breakout door Fiestaville heen. Siesta rolt zich hierbij op in een balletje en vermorzelt blokjes in de zijwaarts scrollende omgeving. Hoewel het een vrij simplistisch concept is, werkt de titel dit bijzonder inventief uit. Telkens kom je bijzondere soorten blokjes op je pad tegen en op andere momenten verandert je ‘batje’ is een heus kanon. Het is enigszins jammer dat de hoge moeilijkheidsgraad de vrolijke sfeer van het spel soms ondermijnt, maar dat weerhoudt Siesta Fiesta er niet van om één van de verborgen toppers in de Nintendo 3DS eShop te zijn.


Attack of the Friday Monsters! A Tokyo Tale
Ontwikkelaar: Millennium Kitchen / Level-5
Beschikbaar voor: Nintendo 3DS
Prijs: €7,99Genomineerd door Jeroen
Een lange game is Attack of the Friday Monsters niet. Het heeft niet echt een geweldig verhaal, de wereld is ook niet zo groot. Ondanks dat alles is het een fantastische game. In de enkele uurtjes die het spel duurt zie je veel en voel je mee met het hoofdpersonage. Het spel weet een anime-gevoel over te dragen, wat maar weinig games kunnen. Dat omvat de sfeer van de wereld, het verhaal, de tekenstijl en de personages, de combinatie van dat alles. De enige andere game die dat gevoel succesvol wist te creëren was Ni no Kuni: Wrath of the White Witch. In veel opzichten lijken de spellen op elkaar: het verhaal is niet bijzonder boeiend, maar speelt zich af in een prachtige wereld waarin je een groots avontuur tegemoet gaat (of lijkt te gaan) als jongetje dat het achteraf net zo goed gedroomd had kunnen hebben. Ni no Kuni is daarentegen echter een Japanse RPG die vijftig uur duurt en Attack of the Friday Monsters een avonturennovelle van drie uur.


Super Metroid
Ontwikkelaar: Nintendo
Beschikbaar voor: Wii U Virtual Console (SNES)
Prijs: €7,99Genomineerd door Marco
De Nintendo eShop bevat een aantal leuke en interessante games, maar ik moet heel eerlijk bekennen dat ik mijn kostbare tijd over het algemeen besteed aan de wat grotere blockbuster-titels. Ik heb overigens wel een lijstje met games die ik graag zou willen spelen, zoals Affordable Space Adventures, SteamWorld Dig en Shovel Knight. Tot op heden heb ik het spelen daarvan echter steeds uitgesteld, maar er zijn enkele uitzonderingen. Met het uitblijven van een nieuwe Metroid-game kwam ik al snel uit bij een aantal Virtual Console-titels om de avonturen van Samus te kunnen herbeleven. Met name Super Metroid, waar ik in het verleden veel plezier aan beleefd heb, springt er dan tussenuit. De game bevat een geweldige mix tussen actie, platformen en verkennen, en heeft een onheilspellend sfeertje die de spanning erin houdt. Verder neem je het op tegen een aantal memorabele eindbazen en wordt je constant beloond met nieuwe upgrades. Tevens is de game uitermate geschikt voor zowel de Wii U GamePad als het grote scherm. Deze game is verplichte kost voor iedereen die van action-adventuregames houdt.


SteamWorld Dig
Ontwikkelaar: Image & Form
Beschikbaar voor: Nintendo 3DS / Wii U
Prijs: €8,99Genomineerd door Patrick
SteamWorld Dig was een grote verrassing voor mij. De spelmechanieken zijn simpel maar effectief waardoor je maar door wilt blijven graven. De gehele combinatie van western en robots komt daarnaast ook erg goed tot zijn recht en de sfeer is erg aangenaam. Binnenkort komt de ontwikkelaar met SteamWorld Heist, wat een compleet andere game is maar ook daarvan zijn de eerste beelden veelbelovend. We gaan zien wat voor moois Image & Form deze keer naar de Nintendo eShop gaat brengen.

Genomineerd door Mark
De eerste keer dat ik met SteamWorld Dig in aanraking kwam, was ik meteen verkocht. Robots die in het Wilde Westen een stad opgebouwd hebben waaronder een mijn te vinden is. Hoe komen ze er op? Door het combineren van deze twee elementen en het in een cartoonachtig jasje te stoppen, wist ontwikkelaar Image & Form mij meteen te pakken. Meestal heb ik te weinig tijd om dit te besteden aan Nintendo eShop-titels, maar SteamWorld Dig is wat dat betreft een uitzondering. De moeilijkheidsgraad van het spel wordt niet bepaald door een simpele optie in het menu, maar jij als speler bepaalt deze tijdens het spel. Kies je voor vele upgrades en daardoor een gemakkelijker verloop van SteamWorld Dig, of wil je liever een nieuw record zetten om het spel uit te spelen en ga dus zo snel mogelijk de diepte opzoeken? Voor ieder wat wils en hierdoor een hoge replaywaarde als je het mij vraagt!


Earthbound
Ontwikkelaar: Nintendo
Beschikbaar voor: Wii U Virtual Console (SNES)
Prijs: €9,99Genomineerd door Marcel
Een groot voordeel van het digitale-tijdperk is dat je niet langer meer hoeft te zoeken naar versleten cartridges van klassieke games. Een aantal retro-games heeft zelfs de Europese markt overgeslagen en ondanks het bestaan van de GameShark en Freeloader is het niet eenvoudig om Amerikaanse of Japanse SNES en NES games aan de praat te krijgen. Dankzij de Wii U eShop kan iedereen nu genieten van de RPG-klassieker Earthbound. Earthbound is zonder meer één van de meest unieke games die het Nintendo-logo draagt en dat verdiend een ereplaats in deze lijst. Voor een omschrijving van de game zelf kun je het beste de recensie raadplegen. Met minder woorden zijn de bijzondere kwaliteiten van Earthbound niet te omschrijven.


NES Remix 2
Ontwikkelaar: Nintendo
Beschikbaar voor: Wii U
Prijs: €9,99Genomineerd door Benjamin
Hoewel de game niet de goedkoopste is en maar net binnen de 'goedkope categorie' valt, is NES Remix 2 zonder twijfel je tientje waard. De game bevat heel veel uitdagingen en heeft een betere selectie aan klassiekers dan het eerste deel. De leuke opdrachten in bekende games geven het geheel een nieuwe twist. De zogenaamde Remix-levels zijn helemaal de moeite waard en zijn verslavend om te spelen. Hoewel sommige levels wat makkelijk zijn, werkt het spel zeer verslavend.


Shovel Knight
Ontwikkelaar: Yacht Club Games
Beschikbaar voor: Nintendo 3DS / Wii U
Prijs: €14,99Genomineerd door Daan
Mijn liefde en bewondering voor Shovel Knight gaat heel diep. Het is makkelijk om een game te maken die er uitziet als een 8-bit titel, maar dan mis je eigenlijk nog het belangrijkste. Het gevoel van een game is velen malen belangrijker en Shovel Knight geeft een les in hoe het precies moet. Met een besturing die vlekkeloos is, wist de titel me in enkele ogenblikken te overtuigen. De gevechten tegen gespuis en het vlotte spelverloop laten de uren voorbij vliegen. Ik werd er nooit moe van en de irritatie groeide nooit, want een brede glimlach op mijn gezicht overheerste. Het neemt inspiratie van de ware retroklassiekers en combineert het allemaal voor iets wonderbaarlijks. De schep die je als pogo gebruikt, de wereldkaart die je doorzoekt en het dorpje waar je de skills verder ontwikkelt. Het komt samen in een product met een scherpe presentatie en een aanstekelijke soundtrack!


The Swapper
Ontwikkelaar: Facepalm Games / Curve Digital
Beschikbaar voor: Wii U
Prijs: €14,99Genomineerd door Marcel
In de tijd dat Interstellar in de bioscopen draaide was ik erg gecharmeerd van The Swapper. De unieke puzzle-action game die een vleugje van de Metroid-snaar weet te raken is hét voorbeeld van een goede downloadable-game. Voldoende content om je lang zoet te houden, een duidelijke focus op de gameplay en een spelbeleving die je niet snel tegenkomt in de AAA-blockbusters. Wellicht qua score niet de beste game uit deze lijst, maar wel één die je na 6 maanden bijblijft en dat kan niet van veel andere games gezegd worden.


Trine 2: Director's Cut
Ontwikkelaar: Frozenbyte
Beschikbaar voor: Wii U
Prijs: €16,99Genomineerd door Benjamin
Trine 2: Director's Cut verscheen al bij de lancering van de Wii U in 2012, maar is nog steeds een zeer leuk spelletje. Met leuke puzzels en originele gameplay-elementen, is Trine 2: Director's Cut waar voor zijn geld. Trine 2 is een leuk spel waar je flink wat tijd in kunt steken, zowel offline als online. Daarnaast ziet de game er adembenemend uit en klinkt hij prima in de oren. Mocht je meer interesse hebben in het begin van de Trine-serie, dan is het eerste deel als remake ook in de Nintendo eShop te vinden.


Affordable Space Adventures
Ontwikkelaar: KnapNok Games
Beschikbaar voor: Wii U
Prijs: €18,99Genomineerd door Mink
De Nintendo eShop heeft mij nooit echt kunnen bekoren. Affordable Space Adventures heeft mij echter getoond dat de spellen uit deze digitale winkel zeer sterk kunnen zijn. Met een uniek gebruikersinterface dat perfect tot zijn recht komt op de Wii U GamePad en geweldige gameplay-mechanismes heeft KnapNok Games een geweldige titel neergezet. Het spel wist verder een lugubere sfeer neer te zetten en zonder dialogen een geweldig verhaal te vertellen. Tel daar een hoge moeilijkheidsgraad bij op en een leuke local co-op multiplayer en je hebt de voor mij beste titel in de Nintendo eShop.


Shin Megami Tensei IV
Ontwikkelaar: Atlus
Beschikbaar voor: Nintendo 3DS
Prijs: €19,99Genomineerd door Patrick
Shin Megami Tensei IV is één van de beste RPG's die ik het afgelopen jaar gespeeld heb ook al zijn er zeker wat minpunten zoals ook aangegeven in mijn recensie. Als we het echter hebben over prijs-kwaliteitverhouding kun je geen betere game vinden als deze op de Nintendo eShop. Voor slechts twee tientjes heb je een bijzonder goed gevulde game die je toch minimaal veertig uur bezig zal houden. Het spel komt redelijk traag op gang en de instapgrens voor nieuwe spelers is hoog maar voor deze prijs is het zeker aan te raden om de Shin Megami Tensei-serie eens een kans te geven.

Genomineerd door Jeroen
Het beste spel in de serie is Shin Megami Tensei IV zeker niet. In Devil Survivor begeef je je ook in een verwoest Tokyo, maar heb je veel meer binding met je lotgenoten. En in Persona 4 loop je door de veel aantrekkelijkere wereld van Inaba, waar sociale aspecten zeker zo belangrijk zijn als schaduwen afmaken. Toch brengt het ijskoude leven van de Samurai in Shin Megami Tensei IV belangrijke ethische keuzes met zich mee. Het contrast tussen Mikado en de 'onderwereld' van Tokyo is namelijk schrijnend. Zo schotelt de game je met regelmaat menselijk onwaardige situaties voor, waar je zelf een mening over moet vormen. Dat de game in Europa alleen in de Nintendo eShop verscheen is jammer, maar een goede oplossing als het alternatief was om de game helemaal niet naar Europa te brengen.


Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies
Ontwikkelaar: Capcom
Beschikbaar voor: Nintendo 3DS
Prijs: €24,99Genomineerd door Nathan
Phoenix Wright: Ace Attorney – Dual Destinies is het vijfde deel in de serie en de eerste voor de Nintendo 3DS. Waar het spel in Japan ook een fysieke versie heeft, is deze game in Europa alleen verkrijgbaar in de Nintendo eShop. Toen Dual Destinies verscheen leek het mij leuk om de serie eens te proberen. Ik ben geen echte kenner van deze spelreeks, maar ik heb erg genoten van deze game tot dusver (ik ben in Chapter 3). In het spel speel je als de advocaat Phoenix Wright, terug van weg geweest na de gebeurtenissen van deel vier. De game begint meteen met een spectaculaire aanslag in een rechtszaal. Daaruit ontpopt de eerste zaak van het spel. Naast de puzzels die het advocaatschap met zich meebrengen, zijn vooral de ietwat excentrieke personages en de humoristische dialogen erg vermakelijke spelelementen. De humor moet je wel liggen, net als het point 'n clickgenre zelf. Wat ik interessant vind, is dat alle zaken en zelfs alle spellen samen, één groot verhaal vormen. Daar kwam ik pas achter toen ik het spel speelde, maar ik heb hier weinig last van gehad. Misschien wel wat inside jokes gemist, maar dat weet ik niet. Er is in ieder geval wel een demo te downloaden, wat ik iedereen dan ook aanraad.


Phoenix Wright: Ace Attorney - Trilogy
Ontwikkelaar: Capcom
Beschikbaar voor: Nintendo 3DS
Prijs: €29,99Genomineerd door Erik
Wat zijn dat toch heerlijke spelletjes, die visual novels. Er zijn maar weinig genres die je zo weten op te slokken. Vooral op de Nintendo DS was het destijds smullen met titels als 999: Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors en natuurlijk Phoenix Wright: Ace Attorney. Op de Nintendo DS kun je driemaal in de schoenen van deze advocaat stappen en als toetje ook nog eens als zijn jonge protegé Apollo Justice. Deze titels kenmerken zich vooral door de extravagante personages, hun subliem geschreven dialogen en het briljante overkappende verhaal waarin ze verweven zitten. De verschillende rechtszaken zitten vol plottwists en het geeft een heerlijk gevoel wanneer je de getuige op heterdaad kan betrappen op een leugen in hun getuigenis. En door de eerste drie avonturen van de jonge advocaat te bundelen, is Phoenix Wright: Ace Attorney – Trilogy eigenlijk de ideale manier om in deze wereld te stappen. Dan krijg je er nog een knisperend 3D-sausje overheen ook.


Tot zover de favoriete games van de redactie uit de Nintendo eShop van de afgelopen vier jaar. We kijken erg uit naar de games die de digitale winkel van de Nintendo 3DS en de Wii U in de toekomst zullen aandoen. Daarnaast zijn we erg benieuwd naar jullie favoriete Nintendo eShop-titels in de comments!
Next articleXSEED Games kondigt E3-lineup aan Previous articlePopoloCrois Farm Story wordt gelokaliseerd, Europese release...

Reacties van gebruikers

Avatar
Ricardo | 07 juni 2015 16:33 | #251898
Leuke special. Mijn favorieten zijn Pullblox (3ds en wii U), Trine, Trine 2 en Edge.
Avatar
Duncan | 07 juni 2015 17:41 | #251899
Ik beleef momenteel veel plezier aan Phoenix Wright: Ace Attorney Trilogy.
Avatar
Rico B. | 07 juni 2015 17:57 | #251900
Mijn pareltje van dit moment is Stealth Inc. 2 A Game of Clones.
Avatar
Jordy B. | 07 juni 2015 21:38 | #251904
Affordable Space Adventures is een geniale co-op. Zeer van genoten haha xD.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.