Yoshi's Woolly World Review | 22 juni 2015 16:00 | Auteur: Erik

Super Nintendo-titel Yoshi’s Island was in 1995 een uniek hoogstandje, zowel op creatief als visueel niveau. Met een tekenstijl die zo uit een kinderboek kon komen, creëerde Nintendo zijn meest innovatieve platformer in jaren. Helaas heeft onze groene dino dat niveau daarna eigenlijk nooit meer gehaald. Twintig jaar later is het echter Good-Feel die deze draad opgepakt heeft met Yoshi’s Woolly World. En hoe!

Zorgeloos gaat ‘wollen Yoshi op pad’ door het eerste level. Je hoort vredige muziek uit je speakers komen, terwijl bloemetjes vrolijk meebewegen op de achtergrond. Shy Guys liggen rustig weg te dommelen op de donzige ondergrond en zelfs die happende Piranha Plant snoer je gauw de mond met een welgemikt bolletje wol. Ondertussen struin je door een omgeving die wonderschoon is opgebouwd uit aaneen gesponnen draad. Hier en daar kom je een touwtje tegen dat je met Yoshi’s tong kunt lospeuteren. Langzaam kom je tot de ontdekking dat overal wel iets bijzonders schuilt, van een stel blinkende diamanten tot kleurrijke bundeltjes wol. Deze schuilen bijvoorbeeld achter breiwerk dat je aan de kant kunt duwen of verborgen vraagtekenwolkjes. Een welgemikt stukje wol verder en een lachende bloem schiet de lucht in en opent zijn bladeren voor een weg naar het einde. Het is simpelweg heerlijk om de wereld van Yoshi’s Woolly World te doorkruisen.

133


Een goed gevoel
De sprongetjes die je maakt met Yoshi voelen bijzonder, misschien zelfs onnatuurlijk, aan. Het grafische jasje is de grootste ‘boosdoener’ voor dit voorval. Kirby’s Epic Yarn floreerde hier ook al in, maar Yoshi’s Woolly World gaat veel verder dan alleen het uitpluizen van de omgeving. Waar je in het eerste level het wollen uiterlijk vooral gebruikt om verborgen zaken te ontdekken, schiet je algauw stukjes stof op molenwieken om platformen te laten verschijnen en stoffeer je Boo’s op slimme wijze voor een tripje richting hoger gelegen gebieden. Op weer een ander moment klamp je je aan een snel bewegend gordijn vast of ben je vastgeplakt aan ronddraaiend klittenband. Een beetje minder geslaagd zijn de transformaties die Yoshi soms kort ondergaat. De levels die je aflegt als paraplu, motor of vliegtuig zijn weliswaar hectisch, maar komen slechts sporadisch voor en er wordt weinig mee gedaan - dit is in Epic Yarn (en eerdere Yoshi-titels) toch een stuk beter uitgewerkt. Toch ontdek je in nagenoeg elke omgeving wel weer een frisse manier waarop Good-Feel gebruik maakt van zijn visuele sausje. Er zijn maar weinig 2D-platformers die je elke keer zo halsreikend laten uitkijken naar het volgende level.

Hiervoor heeft het spel niet alleen haar wollen uiterlijk nodig. Zo is het mooi om te zien dat de titel volledig naar het Nederlands is vertaald. In Super Mario 3D World was dit al subliem gedaan met de nodige woordgrappen, en ook in Yoshi’s Woolly World winden ze daar geen doekjes om. Dit vertaalt zich ook naar de bijzondere levels. In de ‘heen-en-weergrot’ ben je bijvoorbeeld driftig met Yoshi op zoek naar de uitgang. Hierbij moet je letterlijk ‘heen en weer’ gaan tussen de ene en de andere kant van een groteske muur, om je een weg vooruit te banen. Een timer is hierbij nergens aanwezig, waardoor het gebied een stuk langer en complexer van opzet is. Je moet ook oppassen dat je niet zomaar doodgaat, want dan kan je zomaar een heel eind worden teruggezet. Dit level dient ook slechts als voorproefje voor de hectische piramides, kerkers en labyrinten die verkend moeten worden in latere gebieden – elk met hun eigen bijzondere foefjes. Een hoogtepuntje is een duister landhuis, waarbij je alleen achter een bewegend paars doek de weg vooruit ziet.

128


Traditionele taferelen
Tegelijkertijd speelt dit echter heel vertrouwd. De besturing is heerlijk direct en vereist nauwelijks gewenning. Yoshi beweegt door de werelden zoals in zijn eerdere titels, compleet met het nodige slik- en springwerk. Een leuk detail is dat je zijn bekende ‘flutter jump’ tot in het oneindige kan herhalen, waardoor je flink ver kunt springen en jezelf uit lastige situaties kunt halen. Later in de titel moet je deze techniek gebruiken om goed verborgen voorwerpen te ontluiken. Het gooien van bolletjes wol volstrekt zich nog steeds via een snel bewegende pijl. Tenminste, als je via de Wii U GamePad of de Pro Controller speelt. Met de Wii Remote kun je zelf de richting van je ‘eieren’ bepalen door de controller te kantelen. De Remote is ook zeker aan te raden als je vlug en precies obstakels moet overwinnen.

Een ander vertrouwd element is de terugkeer van veel bekende vijanden uit het Mushroom Kingdom, al ligt de nadruk gelukkig niet op Goomba’s en Koopa’s. Vooral Shy Guy lijkt nu van alle markten thuis. Waar hij in het begin nog ongewapend de gebieden bewandelt, neemt hij later ook speren ter hand, krijgt hij ninja-vaardigheden en draagt hij zelfs faraomaskers. Ook Chain Chomps en diverse andere vijanden maken hun wollen opwachting. In tegenstelling tot Kirby’s Epic Yarn, blijft Yoshi’s Woolly World veel trouwer aan zijn roots. Soms misschien zelfs iets te trouw, want het gevoel bekruipt wel eens dat bepaalde elementen zo uit bijvoorbeeld New Super Mario Bros. komen. Farao Shy Guy is bijvoorbeeld niets anders dan Dry Bones in een ander jasje. In een wereld zo volgestopt met bijzondere elementen, voelt dat helaas een beetje terughoudend aan.

Ook de eindbaas die je opwacht aan het eind van een wereld, is heel ‘Nintendoiaans’. Hoewel het niet zo ver gaat als in het recente Kirby and the Rainbow Paintbush – waar ze gewoon een tweede keer recyclet worden -, zijn ook hier elke keer drie goede klappen voldoende om ze tot stof te doen verdwijnen. Donkey Kong Country: Tropical Freeze liet recentelijk al zien dat dit ook heel goed anders kan. Toch vergeet je dit al snel, gezien de gevechten vaak goed in elkaar steken. Een eindbaas schroomt niet om gebruik te maken van een derde dimensie, waardoor je niet op moet kijken als je vanuit de achtergrond bekogeld wordt. De truc om elke baas te verslaan is weliswaar elke keer hetzelfde, maar de makers hebben de weg hiernaartoe flink afwisselend en in sommige gevallen vrij pittig gemaakt. Hoe die vurige hond te versuffen, als alle bolletjes wol bij aanraking in vlammen opgaan?

131


Kunst- en vliegwerk
Yoshi’s Woolly World heeft sowieso de neiging om het je hier en daar vrij moeilijk te maken. Volg je alleen de weg naar het eindpunt, zul je hoogstens problemen krijgen als je verrast wordt door een niet eerder geïntroduceerd obstakel of als je zonder wol komt te zitten. De echte moeilijkheid dient zich pas aan als je alle bloemetjes, wolbundeltjes en stempels probeert te verzamelen. En het spel motiveert je ontzettend om deze queeste op je te nemen. In elk gebied kun je bijvoorbeeld een Yoshi aan elkaar weven met een bijzonder kleurpatroon, welke geïnspireerd is op de omgeving of een bepaalde vijand. Sommige hiervan zijn werkelijk prachtig vormgegeven. Als je heel goed je best doet, kun je zelfs een extra lastig geheim level vrijspelen in elke wereld. Het vereist een hoop kunst- en vliegwerk om alles te verzamelen, maar de beloning is er zeker naar.

Mocht je heel erg in de problemen komen, kun je altijd terugvallen op één van de vele krachtbadges of de speciale ‘makkelijke stand’, waar Yoshi een stel vleugels krijgt. Of je kunt natuurlijk een vriend naast je op de bank roepen. De wollige wereld van de dino leent zich uitstekend voor een avontuur met twee kleuren aan dino’s. Hierbij kun je elkaar heerlijk in de weg gaan zitten door de ander op te slikken, maar het leent zich ook perfect voor samenwerking. Met een vriend of vriendin zit je nooit zonder bolletjes wol; je kunt de andere Yoshi gewoon opslikken en ‘m naar moeilijk gelegen gebieden katapulteren. De gebieden zijn zo opgebouwd dat het nooit chaotisch wordt, waardoor het een aangename ervaring is om samen naar het einde te hupsen. En mocht je vriendin je toch de hele tijd in de lava spuwen, dan vervang je haar gewoon voor die koddige wollen amiibo die bij het spel verkrijgbaar is.

129


Wonderlijke wollen wereld
Anders dan ‘onbeschrijfelijk’, is het moeilijk om superlatieven te vinden die de grafische pracht en praal van Yoshi’s Woolly World kunnen omschrijven. Het is niet alleen dat het unieke visuele jasje subliem oogt, maar ook hoe dit zo ontzettend veel sfeer meegeeft aan de game. Omgevingen zitten vol variatie, kleur en koddige verrassingen die je niet meer dan eens doen glimlachen. Van de vijanden en omgevingen, tot aan vurige of waterige ondergronden aan toe. Je zou haast in het tapijt van lava proberen te springen, zo aanlokkelijk ziet het uit. Maar ook kleine details zorgen voor die sfeervolle presentatie, zoals het feit dat Yoshi angstig om zich heen kijkt in een spookachtig landhuis, bibbert in een ijzige omgeving of koddig zijn neus indeukt als hij tegen een muur aanloopt.

Om nog maar te zwijgen over de schattige geluidjes die hij maakt tijdens het rondslenteren. Je hart smelt geheid als je hem hoort brabbelen in de makkelijke modus. Een van de hoogtepunten aan Kirby’s Epic Yarn was echter de fenomenale muziek en ook voor Woolly World heeft Good-Feel de geweldige, rustieke noten weten aan te slaan. De typische muziek uit het Yoshi-universum komt terloops terug, maar het zijn vooral de thematische stukken die blijven hangen. Voor nagenoeg elk level is een nieuw nummer geschreven, dat bijzonder goed de toon van een bepaald level aanvoelt. Van een de rustieke muziek in de eerste paar levels, tot de bombastische tonen richting het einde toe. Good-Feel lijkt aan nagenoeg elk element veel zorg te hebben besteed.Conclusie
Good-Feel heeft met Yoshi’s Woolly World alle loshangende touwtjes uit de franchise bij elkaar geraapt en tot een nagenoeg perfect avontuur verweven. Het is bijzonder hoe het, twintig jaar na het origineel, met zulke inventieve zaken weet te komen. Elk level in Woolly World laat je wel kennismaken met wat nieuws, zij het in de vorm van een frisse platformuitdaging of zij het als bijzondere toepassing van de wollen omgeving. De titel motiveert je tot exploratie en beloont je ook weldadig als je dit op je neemt. Het enige wat het in de weg zit, is dat het nooit echt durft weg te gaan van de traditionele elementen in die typische Nintendo-spellen. Maar dat is slechts een kleinigheid: Yoshi’s Woolly World is eindelijk weer dat unieke hoogstandje geworden, eentje die je zonder twijfel met een grote glimlach zult spelen.
9,2
N1-score
  • + Keer op keer word je weer aan iets bijzonders voorgesteld
  • + Levels zitten vol goed verstopte geheimen
  • + Omgevingen zijn simpelweg heerlijk om te doorkruisen
  • + Het grafische jasje is subliem aan elkaar verweven
  • + Yoshi was nog nooit zo schattig
  • - Leunt iets teveel op bekende Nintendo-tradities
  • - Yoshi's transformaties zijn op de achtergrond gelaten
Next articleVolgens Reggie kwam de Wii U's langzame start door een gebrek... Previous articleReggie zou graag een game zien waarin amiibo centraal staan

Reacties van gebruikers

Avatar
PaulV1999 | 22 juni 2015 16:16 | #253346
Een 9.2!
Dat is heel positief, misschien dat ik deze game toch maar ga halen.

Goeie review trouwens Biertje?
Avatar
FalconPawnch | 22 juni 2015 16:19 | #253347
dit heeft wel een hoog cijfer. ik hoop dat jullie betrouwbaar zijn want ik ben zojuist een stukje dichterbij overtuiging om deze game te halen (bij gebrek aan iets beters)

met "leunt te veel op bekende nintendo-tradities" gaat het vooral om de manier waarop je dus bazen moet verslaan? Dat traditionele drie klappen geven en winnen is inderdaad nogal overal in doorgevoerd waar een Nintendo stempel op staat. DKC had dit inderdaad ook al... ik ben vaak meer van een hp-metertje of gewoon onvoorspelbaar.

Ergens is dit gewoon nog steeds yoshi's (new) island maar dan in een wollig jasje. Grafisch anders, maar qua gameplay? Is het wel vernieuwend ten opzichte van de voorgaande versies?
Avatar
nintendo23 | 22 juni 2015 16:41 | #253349
collapse
Geukkig heb ik mijn Wii u op engels. Want die Nederlandse vertaling is zo slecht. Voor de rest kan ik niet wachten tot vrijdag.
Avatar
JORISGUY7XD | 22 juni 2015 19:59 | #253374
Reactie op post #253349 van nintendo23
Ik kan er ook niet tegen, daarom heb ik de Wii U in het Engels gezet. En als ik een Nederlandse vriend een screenshot heeft gepost op Miiverse met Nederlandse level titels... dan erger ik me er dood aan!

Sorry, mensen...
Avatar
The_keF | 22 juni 2015 17:45 | #253354
Nette review! Ziet eruit als een toffe game. Ken het origineel niet, maar de art-style lijkt erg veel op die van LittleBigPlanet. Wat ik overigens ook een leuke franchise vindt. Zou Yoshi wel willen spelen.
Avatar
Volleybaas | 22 juni 2015 17:48 | #253355
9.2?
toch maar kopen dus
Avatar
Nozem | 22 juni 2015 18:21 | #253358
collapse
Had niet anders verwacht! Al dat gezeik de laatste tijd over Nintendo, terwijl ze gewoon elke keer weer kwaliteit leveren!
Avatar
FalconPawnch | 23 juni 2015 11:15 | #253387
Reactie op post #253358 van Nozem
hoe kortzichtig kan een reactie zijn zeg, niet normaal...
Avatar
HooksinVincent | 22 juni 2015 18:32 | #253360
Staat al een jaar in de pre order. Blij met een hoge cijfer!
Avatar
Yosher2 | 22 juni 2015 19:23 | #253369
Deze ga ik uiteraard gewoon halen vrijdag. Dit kan voor mij wel eens GOTY worden, misschien zelfs best game ooit voor mij. Eindelijk weer een geweldige Yoshi platformer na het origineel op de Super Nintendo (en de GBA remake). Laat die vrijdag maar komen!
Avatar
JORISGUY7XD | 22 juni 2015 19:48 | #253371
Dat klinkt belovend!
Avatar
ThanosReXXX | 22 juni 2015 19:54 | #253372
collapse
Lekker leesvoer, N1! Gedegen en uitgebreide review met een niet meer dan logische uitkomst.
Good Feel doet zijn naam wederom eer aan, en dit is gewoon een must buy voor de Wii U bezitter.

Je vraagt je toch af wie ze bij sommige andere sites de reviews laten doen:
GameSpot durft een 6 te geven en IGN geeft ook slechts een 7.4, zogenaamd vanwege het lage aantal toffe levels en de saaie boss battles... Hilarious Crying

Gelukkig geven Edge/GamesRadar en Nintendolife Yoshi's Woolly World net als N1 wel zijn verdiende cijfer: respectievelijk 4,5 uit 5 sterren en een dikke 9... Worship
Avatar
Pietertje | 22 juni 2015 21:06 | #253377
Reactie op post #253372 van ThanosReXXX
collapse
Wat is er mis met een 7,4? Is toch gewoon een prima cijfer?
Avatar
ThanosReXXX | 22 juni 2015 23:27 | #253380
Reactie op post #253377 van Pietertje
Nee, dat is het niet. Slechts een magere 1,4 hoger dan een 6 wat al helemaal een schande is. Op je rapport ben je er misschien blij mee, maar voor een game als deze is het absoluut te laag, zeker als je kijkt naar waar die minpunten vandaan komen: bij twee minpunten had het hòògstens ook maar twee punten aftrek moeten betekenen, of zij rekenen die in hun ogen saaie levels en boss fights wel heel erg zwaar aan.

De game zit dermate goed in elkaar op zoveel vlakken dat alles lager dan een 8,5 een schande zou zijn.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Yoshi's Woolly World

Platform: Wii U
Genre: Platformer
Ontwikkelaar: Good Feel
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 26 juni 2015

Screenshots