Final Fantasy Explorers Preview | 14 augustus 2015 18:00 | Auteur: Patrick

Final Fantasy is één van de grootste en bekendste spelreeksen op deze aardkloot. Sinds het verschijnen van het eerste deel in 1987 zijn er zo'n zestig games in de serie verschenen. Binnenkort verschijnt alweer het vijftiende deel in de hoofdserie, maar er zijn ook vele spin-offs verschenen. Zo verscheen afgelopen jaar Final Fantasy Explorers voor de Nintendo 3DS in Japan. Deze spin-off werd goed ontvangen met rond de 161.000 verkopen in de eerste week. Final Fantasy Explorers kan gezien worden als Square Enix’s antwoord op de grote Monster Hunter-serie van Capcom. Begin 2016 kan Europa ook aan de slag met deze game en op de Gamescom konden we alvast een missie uitproberen.

Final Fantasy is een actievolle role-playing game die afstapt van het bekende turn-based gevechtssysteem dat de serie normaliter hanteert. Zo is er gekozen voor een actievol real-time gevechtssysteem dat vergelijkbaar is met de gevechten in Monster Hunter. Bij het opstarten van de demo waan je je direct in een herkenbare Final Fantasy-wereld. Het is in de demo mogelijk je klasse aan te passen en dit vergroot de herkenning des te meer. Zo kun je het gevecht aangaan als Black Mage, White Mage, Ninja, Monk, Dragoon en andere bekende archetypes die zeker voor fans van Final Fantasy zorgen voor een aangename eerste ervaring. Helaas was de demo die we gespeeld hebben in singleplayer modus. Hoewel een game als deze is gemaakt voor de co-op modus waarin je met vier spelers het gevecht met allerlei bekende monsters en summons van Final Fantasy aan kunt gaan, voelde het op pad gaan in je eentje niet verkeerd.

22


Versla Ifrit
Je begint de demo in een stad die, waarschijnlijk, functioneert als de hoofd hub voor het verkrijgen van quests, het kopen van uitrusting en het vergaren van informatie. Je kunt in deze hub je klasse aanpassen naar iedere gewenste klasse. Na het starten van een missie is dit niet meer mogelijk. Om te compenseren dat je alleen speelt krijg je twee helpers toegewezen die je in de kerkers helpen vijanden te verslaan. Na het accepteren van de quest en het kiezen voor de Black Mage-klasse doken we dan ook maar direct de bijbehorende kerker in.

De quest was erg simpel: “Versla Ifrit” luidde het doel. Niet verrassend wijkt ook deze summon qua uiterlijk niet af van zijn gewoonlijke uiterlijk uit andere Final Fantasy-games. Ook als Black Mage kun je direct enkele iconische aanvallen zoals Fire, Blizzard, Thunder en Drain op de vijanden afvuren en dit werkt prima. Door L of R in te drukken heb je de beschikking over acht technieken. Door beide tegelijk in te drukken open je nog eens vier speciale aanvallen die je alleen kunt doen als een speciale bar volledig gevuld is. De besturing was in het begin even wennen omdat het zoveel afwijkt van de Final Fantasy-standaard maar al snel ben je in staat de vijanden weg te smelten met je Fire-spreuk.

25


Het baasgevecht tegen Ifrit was erg interessant. Eén verkeerde beweging of één keer te laat ontwijken en het kon zomaar voorbij zijn. De quests lopen echter op een timer en als je nog voldoende tijd overhebt kun je weer tot leven komen. Is je tijd op dan is het game over. Je helpers waren tijdens dit gevecht een stuk minder effectief en gingen dan ook snel dood. Gelukkig komen ze na verloop van tijd weer tot leven waardoor het enigszins te doen blijft. Zeker omdat een mage geen klappen kan vangen was het wel handig dat een van de helpers een hoge verdediging had. Het baasgevecht duurde een minuut of zes en tijdens dit gevecht konden we ook de superaanvallen testen. Eén van deze aanvallen zorgde ervoor dat je mana sneller bijgevuld werd en dat je spreuken geen cooldown hebben terwijl een andere speciale aanval je spreuken sterker maakte. Na het verslaan van Ifrit kwam de demo helaas tot zijn eind.Voorlopige conclusie
De eerste ervaring met Final Fantasy Explorers is overwegend positief. Vooral de herkenbaarheid met bijna alles in de game is erg aangenaam. De game zit, zoals je zou verwachten, boordevol met elementen uit de Final Fantasy-reeks en dat pakt goed uit. Zo lijkt het erop dat dit een geslaagde spin-off gaat worden. Helaas hebben we de multiplayer nog niet uit kunnen proberen en dat is voor een game als deze gewoon ontzettend belangrijk. Hopelijk komt daar snel verandering in. Voor nu wachten we met deze leuke ervaring op zak rustig af tot en met begin 2016.
Next articleMeerdere Inklings op een toren bij Tower Control van Splatoon... Previous articleVerkopen Nintendo of America Wii U's software verkopen 10% hoger

Reacties van gebruikers

Avatar
Ruban | 14 augustus 2015 18:56 | #255162
collapse
''Zo verscheen afgelopen jaar verscheen Final Fantasy Explorers voor de Nintendo 3DS in Japan.''
Er staat twee keer 'verscheen' in de bovenstaande zin. Volgens mij heb je daar een foutje gemaakt Razz
Avatar
Patrick | 14 augustus 2015 19:06 | #255163
Reactie op post #255162 van Ruban
Scherp Smile Bedankt!
Avatar
FalconPawnch | 15 augustus 2015 01:35 | #255168
collapse
That awkward moment when the only reply is about a typing error and not about the news.
Avatar
ThanosReXXX | 15 augustus 2015 16:36 | #255174
Reactie op post #255168 van FalconPawnch
Indeed... Wink
Avatar
Hyrule-Warrior | 15 augustus 2015 17:53 | #255178
Ziet er goed uit!

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Final Fantasy Explorers

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Action RPG
Ontwikkelaar: Square Enix
Uitgever: Square Enix
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 4
Releasedatum: 29 januari 2016

Screenshots