BADLAND: Game of the Year Edition Review | 31 augustus 2015 10:00 | Auteur: Patrick

Ontwikkelaar Frogmind bracht met BADLAND een parel naar de mobiele platforms in 2013. De game kreeg verschillende awards en deed het erg goed op iOS en Android. Ondertussen is de game op nagenoeg alle gamingplatformen beschikbaar. Zo verscheen onlangs ook de Game of the Year Edtion van BADLAND voor de Wii U. Het succes van de game begon echt op draagbare platformen. Komt dit succes ook op de Wii U tot zijn recht?

BADLAND is een side-scrolling action-adventuregame waarbij je een raar vliegend wezentje genaamd Clony bestuurt. Het is je doel om van het ene kant van het level naar het andere kant van het level te komen en je hebt hiervoor niet alle tijd omdat de zijkant je in kan halen. Je beweegt je voort door naar rechts te fladderen, je kunt dit vergelijken met Flappy Bird maar dan met wat meer bewegingsvrijheid. Onderweg kom je allerlei obstakels tegen die je moet overwinnen om verder te komen. Let hierbij op dat je er niet te lang over doet want dan ben je dood en moet je bij een checkpoint opnieuw beginnen.

1


Lekker blijven plakken
Er zijn honderd afwisselende levels te spelen in BADLAND. Deze honderd levels kun je ook in co-op spelen en er zijn nog eens 27 levels beschikbaar die je in een soort versus-modus kunt spelen. Dit is voldoende content om je een goede dag bezig te houden. De moeilijkheidsgraad wordt gaandeweg ook steeds hoger wat zorgt voor voldoende uitdaging. Toch zijn er wel nog een aantal dingetjes die wat minder zijn. Zo laat de besturing het zo nu en dan afweten en zijn checkpoints niet altijd even logisch geplaatst wat frustrerend kan werken. Ook zijn sommige levels irritant moeilijk. Geluk komt dan om de hoek kijken en dat is bij een behendigheidsspel als dit een minpunt.

Wat BADLAND vooral heel goed doet is de afwisseling in levels en het continu blijven toevoegen van nieuwe spelelementen. Zo kom je in de levels vele power-ups tegen. Dit begint bij simpele power-ups zoals het sneller of langzamer maken van Clony en het groter en kleiner maken van het rare vogeltje. Snel komen er echter vele varianten bij zoals een power-up waarmee je aan alles kunt blijven plakken, een power-up waarmee er ineens veel Clony’s onstaan en een power-up die je laat tollen zodat je door nauwe gangen kunt komen waar fladderen geen optie is. Dit zorgt ervoor dat je bijna ieder level op een andere manier moet nadenken. Daarnaast kun je extra punten behalen door met veel extra Clony’s het einde te halen. Met vijftig Clony’s rondfladderen is een grappig gezicht, zeker als je door een gebied moet waar er veel doodgaan.

2


In de Game of the Year Edition heeft ontwikkelaar Frogmind een co-op en een versus modus toegevoegd. In de co-op doe je de honderd levels die het spel in zich heeft samen met iemand anders terwijl je in de versus modus tegen maximaal drie andere spelers kunt spelen om als eerste het einde van een level te halen. De co-op werkt prima maar voegt niet echt veel toe. Je doet gewoon alles met één extra Clony die bestuurd wordt door een tweede persoon. De versus modus daarentegen zorgt voor veel plezier. Het is de bedoeling om als eerste het einde te halen en je kunt ook winnen door je tegenstanders halverwege te lozen. Lachen, gieren en brullen op de bank met deze spelmodus. Elkaar lekker lastigvallen!

Graphics en geluid
De grafische stijl doet denken aan de stijl die Limbo ook gebruikt. De voorgrond is zwart terwijl de achtergronden schitterende taferelen laten zien. Deze minimalistische presentatie komt erg goed tot zijn rieht maar zorgt er af en toe voor dat bepaalde obstakels net even iets te slecht zichtbaar zijn en dat is jammer. Qua geluid is er weinig op aan te merken. De tunes zijn niet memorabel en de geluidseffecten zijn niet speciaal. BADLAND moet het op het gebied van graphics en geluid dan ook vooral van de mooie achtergronden hebben.Conclusie
BADLAND: Game of the Year Edition is een kwalitatief hoogwaardige Nintendo eShop-game die door de toevoeging van de co-op en de met vier spelers te spelen death-match stages bestaansrecht heeft op een thuisconsole. Ten opzichte van de eerste mobiele versie is de game grafisch opgepoetst en dit geeft ons schitterende achtergronden. De gekozen grafische stijl komt erg goed tot zijn recht. Daarnaast weten ze bijna ieder level wel een uniek gameplay-element toe te voegen wat de replaywaarde verhoogt. Helaas blijf je merken dat de game origineel gemaakt is voor smart devices. De besturing laat het soms afweten en mede daardoor is de game op sommige momenten op irritante wijze moeilijk. Heb je vanavond drie vrienden op bezoek en zoek je een vermakelijke game op gezellig samen op de bank te spelen? Dan is BADLAND: Game of the Year Edition zeker geen slechte keuze!
7,9
N1-score
  • + Achtergronden zijn schitterend
  • + Death-match stages zijn zeer vermakelijk samen op de bank
  • + Veel afwisseling in spelelementen
  • - Controls laten het soms afweten
  • - Op sommige momenten irritant moeilijk
Next articleNintendo eShop - Week 36 (Runbow, Gunman Clive HD, Little Battlers... Previous articleNederlandse reclame van Super Mario Maker toont echte bouwvakkers

Reacties van gebruikers

Avatar
FalconPawnch | 31 augustus 2015 16:03 | #255657
collapse
moeilijk een minpunt? Het werd toch eens tijd dat games uitdagender werden... het is ook niet snel goed heh?
Avatar
Jordy B. | 31 augustus 2015 16:06 | #255658
Reactie op post #255657 van FalconPawnch
Heb je de tekst wel gelezen? Dan weet je waarom het dit keer een minpunt is.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

BADLAND: Game of the Year Edition

Platform: Wii U eShop
Prijs: €11,99
Genre: Platformer
Ontwikkelaar: Frogmind Games
Uitgever: Frogmind Games
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Onbekend
Releasedatum: 30 juli 2015

Screenshots