N1ntendo.nl 15 jaar: Column N1-oprichter Paul Reijnierse Column | 14 september 2015 12:33 | Auteur: Paul R.

Een 15-jarig bestaan van een simpel hobbyproject dat ik ooit op mijn slaapkamer begon, had ik mij toen absoluut niet voor kunnen stellen. Op mijn 15e verveelde ik me veel op school en struinde het internet veel af op zoek naar hetgeen dat mij op dat moment veel bezig hield: Nintendo. Een fenomeen dat een aantal van de trouwe community-leden denk ik niet vreemd is. Sterker nog, deze ‘obsessie’ is denk ik een van de redenen dat N1ntendo.nl er na 15 jaar nog steeds staat. En hoewel vele mensen, waaronder ikzelf, het fanatieke randje al lang kwijt zijn, wordt het stokje continu overgedragen aan nieuwe leden en enthousiaste redactieleden. Want Nintendo, en daarmee ook N1, blijft volgens mij altijd een snaar bij mensen raken waar grote westerse gamestudio’s nog een puntje aan kunnen zuigen.

Het begin
Hoewel ik in deze kickoff van het kristallen jubileum niet de volledige geschiedenis uit de doeken wil doen van mijn betrokkenheid (mocht je dat leuk vinden, lees dan zeker mijn artikel van vijf jaar geleden) wil ik toch even stilstaan bij het prille begin: GameQube.nl. Want waar N1 nu al jaren een soepel draaiende website is met een grote redactie en een steady community, was dat in september 2000 absoluut niet het geval en het zat ook zeker niet in de planning.

Ik ben GameQube.nl begonnen om de simpele reden dat er toen eigenlijk geen Nederlandstalige plek was waar je nagenoeg al het nieuws rondom de Nintendo GameCube kon vinden. Grote aankondigingen kon je wel vinden op algemene gamesites, maar ik wilde elk detail weten! Er waren wel meer dan genoeg websites te vinden in het buitenland die elk klein detail uit de doeken deden van de toen nog Nintendo Dolphin. De nerd in mij vond het best wel leuk om zelf een website in elkaar te knutselen en hield van schrijven. Dus toen de GameCube officieel bekendgemaakt werd, besloot ik om maar gewoon zelf al het nieuws te verzamelen. Toen de domeinnaam gamecube.nl net voor mijn neus vandaan weg ging, koos ik voor GameQube.nl en the rest is history.

GameQube34


Meer dan een gamesite
In een toch wat nostalgische bui zo tijdens het 15-jarig jubileum wil ik wel een keer iets anders belichten dan het reilen en zeilen van de website zelf, de perstripjes en de eeuwige zoektocht naar een beter design en content management systeem. Voor mij persoonlijk staan GameQube.nl en nu N1 namelijk gelijk aan een aantal veel grotere thema’s: een team bouwen, organisatorische problemen leren oplossen, ondernemerschap en het samenbrengen van mensen.

Geen van deze thema’s waren voor mij in september 2000 bewuste elementen om GameQube.nl te starten. Maar ik heb ze hier allemaal gezien en via deze website heb ik er dingen over geleerd die ik nu nog steeds toepas en terug zie komen.

Passie
Zo heb ik bij deze website voor het eerst echt gezien dat een gezamenlijke passie en doelen ervoor zorgen dat mensen die je normaal gezien misschien niet in één team zou zetten, tot waanzinnig mooie dingen kunnen komen. Uiteraard horen daar onderlinge strubbelingen bij en organisatorische problematieken. Maar de gezamenlijke passie zorgt ervoor dat de groep dit vaak op een gezonde manier oplost. Soms gaat dat ook gepaard met machtsspelletjes en het gevoel van onrecht bij sommigen. Hoe je daarmee om moet gaan heb ik hier voor het eerst echt gezien en ik heb daar ook van geleerd.

Dat gevoel van eenheid en het gezamenlijk voort proberen te gaan zie ik ook in het verlengde in de bredere community. Het is waanzinnig om te zien dat er een grote groep van vaste communityleden is die op deze website talloze uren samen doorbrengt en ook van daaruit dingen ondernemen. Denk aan de diverse Super Smash Bros.-toernooien die vaak hier door de community gestart zijn en waar communityleden elkaar vaak voor het eerst echt zagen.

Professionaliteit
Maar ook op professioneel vlak zie ik dat er veel mensen hier misschien wel de eerste stappen gezet hebben. Als ik naar mijzelf kijk heb ik via GameQube.nl en de daaropvolgende sites diverse dingen kunnen proberen. En hoewel die bij lange na niet allemaal succesvol geweest zijn, heeft me dat wel degelijk ervaring opgeleverd die ik nu nog steeds gebruik.

Ook de contacten die hier opgedaan zijn, zijn enorm waardevol. Diverse vriendschappen zijn hier ontstaan en blijven ook bestaan. En op dit moment werkt Quint fulltime samen met mij bij The Main Ingredient en coachen wij onder andere diverse teams. Zonder N1 had ik Quint nooit gekend.

1397068273

Paul (links) & Quint (rechts) bij The Main Ingredient.


Deze zaken die allemaal voortkomen vanuit het starten van een dergelijke website zijn voor mij achteraf gezien vele malen belangrijker dan het feit dat dit nu de centrale plek in Nederland is waar je op de hoogte gehouden kan worden van het Nintendo-nieuws. En hoewel ik zelf niet meer actief betrokken ben in de community of bij de website zelf, ben ik me heel bewust van het feit dat ik hier voor mijzelf en hopelijk voor vele anderen iets unieks heb kunnen helpen starten.

Vanuit die gedachtegang hoop ik dat N1 nog lang door blijft gaan. Blijf nieuwe dingen proberen, hou het communitygevoel hoog, zorg voor een steeds hogere kwaliteit als het gaat om rapportage en zorg dat deze plek voor Nintendo-liefhebbers in Nederland gewaarborgd blijft. Dat zou niet alleen mij, maar ik denk iedereen die bij N1 betrokken is als bezoeker, (oud) redactielid en hopelijk ook de mensen bij Nintendo zeer trots maken!
Next articlePokémon Shuffle 5 miljoen keer gedownload; Diancie-evenement... Previous articleTatsumi Kimishima nieuwe president van Nintendo Co., Ltd.

Reacties van gebruikers

Avatar
peyj | 14 september 2015 13:14 | #255938
In het Wii-DS tijdperk ben ik lid geworden van wiids.nl. Toen ik in het bezit was van mijn Wii was ik opzoek naar een plek waar ik eerlijk en vooral duidelijk nieuws kon vinden. Wiids heeft zeker invloed gehad op de manier hoe ik naar bepaalde games ben gaan kijken en welke ik wel en niet kocht. Ik heb zolang mn Wii nog werd gebruikt actief gebruik gemaakt van het forum hier. Hier ook de nodige dingen meegemaakt waarbij je ook kan zien dat N1tendo meer is dan zomaar een website voor game nieuws. Hoewel ik nu geen Wii of Wii-U meer heb kijk ik af en toe nog wel op de site om de artikelen te lezen.

Van harte N1ntendo! Mogen jullie nog jaren mooie artikelen en leuke reviews leveren.
Avatar
FalconPawnch | 14 september 2015 13:59 | #255940
Haha, ik heb het begin niet meegemaakt hier. Ik zat voordat ik lid werd van n1ntendo, op ndomain welke inmiddels overleden is. Moet zeggen dat n1ntendo de enige site is voor nintendo gerelateerd nieuws dat me aanspreekt vanwege de bescheiden size van de community. Je bent hier tenminste nog iemand en niet een van de duizenden waardoor je reacties in het niets vallen. Iedereen kent elkaar een beetje en dat is voor mij de reden dat ik hier blijf hangen.

hoewel er geen onderhoud meer plaatsvindt aan de site blijft het toch een dagelijkse bezigheid om te bezoeken en te reageren op van alles en nog wat. Het nieuws is in ieder geval goed up to date!
Avatar
Volleybaas | 14 september 2015 14:42 | #255943
collapse
lol ik kan me gameqube.nl wel herinneren. Ik was daar weggegaan vanwege de ontzettend trage SQL queries die elke page zo sloom maakte als microsoft windows

Ik vraag mij trouwens oprecht af hoe jullie deze site draaiende houden. Er zitten geen ads op deze website, waar komen jullie inkomsten vandaan? Hoe betalen jullie uitjes etc.
Avatar
Quint | 15 september 2015 11:25 | #255997
Reactie op post #255943 van Volleybaas
collapse
We zijn allemaal vrijwilligers en alle kosten die verbonden zijn aan de website betalen we zelf. We maken dus relatief gezien 'verlies', maar dat hebben we er graag voor over Smile .
Avatar
Volleybaas | 16 september 2015 11:39 | #256027
Reactie op post #255997 van Quint
Best wel royaal, zeker met jullie uitstapjes naar LA voor de E3 enzo
Avatar
skull kid | 15 september 2015 13:32 | #256002
Ik ben er dankzij Elm bij gekomen rond het einde van het wii-ds tijdperk dacht ik? Toen een tijdje onder verschillende accounts gezeten waar ik de namen niet meer van weet.

Ik vermaak me hier nog altijd goed.
Avatar
Tuvillo | 18 september 2015 12:44 | #256071
Oh dus dit is echt de site waar je broertje het jaren geleden op Scheldemond het over had? XD
Avatar
-Shurikono- | 19 september 2015 18:54 | #256141
Wow, ik zit hier al sinds het begin.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.