Octodad: Dadliest Catch Review | 20 november 2015 10:00 | Auteur: Jeroen K.

Sommige games moet je serieus nemen, andere games moet je wat minder serieus nemen. In dit geval leid je als octopus een heel normaal Amerikaans leven, maar heb je toch enige moeite om te wennen aan het leven van een landrot. Elke beweging kan je laatste zijn, want niemand mag erachter komen dat je eigenlijk een octopus bent. Hoe serieus je dat moet nemen is aan jou, maar onze Octodad heeft het in elk geval serieus moeilijk met de simpelste taken.

Zoals gezegd speel je in deze game als een octopus in een Amerikaans gezin, vandaar de naam Octodad. Je ziet er niet uit als een mens, beweegt niet bepaald menselijk en volgens een aantal 'oplettende' mensen ruik je ook 'fishy'. Toch lijkt niemand door te hebben dat je in feite helemaal geen vader bent, maar een octopus! Althans, op één oplettende kok na. Hij heeft - uiteraard - een vreemd accent en voldoet alleen al aan meer conventionele clichés van een Disney-slechterik dan de meest recente films van Disney zelf. Het 'verhaal', in hoeverre dat aanwezig is, berust op jouw queeste om niet ontdekt te worden. Dit betekent dat de kok je grote vijand is. Uiteindelijk maakt het echter niemand iets uit dat je een octopus bent en overwint de kracht van vriendschap en liefde! Werkelijk hartverwarmend! Om het kort te houden: houd je van Disney-films? Mooi, want dit verhaal werkt de hele Disney-verhalenclichélijst af. Niet? Dan doet het verhaal je weinig, maar het is alles bij elkaar dan ook een vrij karig vertelsel.

1397068299

Zoals in de inleiding ook al vermeld werd, heb je al veel moeite om de meest eenvoudige taken uit te voeren. Je gebruikt namelijk de ZL- en ZR-buttons om de benen van de octopus te bewegen en dat zorgt ervoor dat je weinig controle over je bewegingen hebt. Als er niemand in de buurt is maakt dat weinig uit, dan kun je er immers naar hartenlust een zwijnenstal van maken, maar zodra er menselijke ogen op je gericht zijn moet je zorgen dat je niet al te veel lampen omstoot en tafels omver rent, want dan zouden ze zomaar eens kunnen gaan twijfelen aan je menselijkheid. Alles bij elkaar: een interessant startpunt voor een game, toch? In elk geval een behoorlijk uniek uitgangspunt.

Helaas schiet de game na de inleiding niet bepaald uit de startblokken. In het begin van het spel voer je wat huis-, tuin- en keukenklusjes uit - letterlijk - door bijvoorbeeld hout te hakken, onkruid te wieden en te barbecueën en daarna ga je op bezoek bij het aquarium. Tussendoor mag je je telkens aan een ogenschijnlijk eenvoudig klusje wagen, dat moeilijker blijkt dan zou moeten. Maar dat is het dan ook: hoewel je steeds een ander klusje uitvoert, blijft de gedachte hetzelfde. Dan ben je na een uurtje of drie klaar met spelen en ben je opgelucht dat het spel geen tien uur duurt.

1397068300

Daar komt nog eens bij dat het verhaal ook geen beloning of motivatie is om door te blijven spelen. Alles bij elkaar is Octodad een spel met 'een leuk idee', dat verder niet uitgewerkt wordt in een leuke game. Het meest positieve commentaar dat je aan het eind van de rit kunt hebben, is dat het 'wel grappig' was. Octodad had veel meer dan 'wel grappig' kunnen zijn, maar beperkt zichzelf doordat zowel het verhaal als alle gameplay-elementen heel erg als opvulling aanvoelen. Niets is echt belangrijk of gemotiveerd. En als je dan toch een ludieke game wil maken die niet echt serieus genomen moet worden, doet Goat Simulator het wat dat betreft beter. Door een meer open wereld te creëren heb je wat meer vrijheid in het doen en laten van je... ja, minder serieuze acties.

Conclusie
Octodad: Dadliest Catch is niet de meest serieuze octopus-avonturengame. Of misschien ook wel, maar dat heeft dan meer te maken met het gebrek aan serieuze octopus-avonturenspellen. Hoe je het ook wendt of keert, de grote slechterik in deze game voldoet aan zo'n overduidelijk clichébeeld dat Disney een patentclaim kan beginnen opstellen. De gameplay van het spel zit in basis goed in elkaar: je bent een octopus die veel moeite heeft om in de menselijke traditie te passen, maar helaas dachten de ontwikkelaars na één uitgewerkt idee dat ze wel klaar waren en zijn alle klusjes die je moet uitvoeren min of meer hetzelfde. Als je in een spel dat slechts drie uur duurt al merkt dat er vrij veel opvulling gebruikt wordt, kun je je afvragen of deze game wel €13,99 waard is. Het is jammer dat een potentieel uniek spel zich nooit écht weet te ontwikkelen.
4,9
N1-score
  • + In potentie een uniek spel
  • - Té cliché
  • - Repetitieve gameplay
  • - Karig en kort verhaal
Next articleEA: "De markt voor de Wii U is niet groot genoeg" Previous articleGouden amiibo van Mega Man zal niet verkrijgbaar zijn in Europa

Reacties van gebruikers

Avatar
Mangamusicfan | 20 november 2015 10:32 | #258407
Kan me goed vinden in deze review. Heb me kunnen vermaken in deze game omdat het zo stompzinnig Is. Maar kwalitatief laat het wat te wensen over helaas.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Octodad: Dadliest Catch

Platform: Wii U eShop
Prijs: €13,99
Genre: Adventure
Ontwikkelaar: Young Horses
Uitgever: Young Horses
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 29 oktober 2015

Screenshots