Speculatie: Wat gebeurt er in Xenoblade Chronicles na afloop van het verhaal? Special | 28 november 2015 22:00 | Auteur: Jeroen K.

Nog even en Xenoblade Chronicles X ligt in de winkels voor de Wii U. Het spel gaat echter niet verder waar haar voorganger gestopt is, maar speelt zich in een ander universum af met andere personages. Hoewel het verhaal van Xenoblade Chronicles semi-gesloten lijkt, valt er genoeg te speculeren over hoe de wereld zich vervolgens verder ontwikkeld heeft. Het is jammer dat het verhaal van Xenoblade Chronicles nooit een vervolg gaat krijgen en daarom willen we graag speculeren over hoe de levens van Shulk en zijn kompanen er verder uit gezien zouden hebben voordat we met het nieuwe avontuur aan de slag gaan. Dit artikel bespreekt een paar mogelijkheden en bevat GROTE VERHAALSPOILERS! Opgepast!

xb1


Bionis en Mechonis
De eerste beelden uit Xenoblade Chronicles laten het gevecht tussen de Bionis en Mechonis zien. Aan het eind van het spel wordt duidelijk dat zij zich in een wereld bevinden die puur uit de nieuwsgierigheid van twee jonge zielen is ontstaan. Een eindeloze zee ontstond met de Bionis en Mechonis, waarover Zanza en Meyneth als goden heersen. Al wat leeft op de Bionis blijkt uiteindelijk lichaamscellen van de Bionis, met Zanza als god. Na het welbekende gevecht tussen de twee titanen verliest Zanza zijn 'vessel' en wordt hij door Lorithea en Dickson ondergebracht in Shulk, die in combinatie met de Monado uiteindelijk Zanza zal doen ontwaken.

Egil, de mechon-heerser van de Mechonis, had het plan al snel in de gaten. Hij zag immers al eerder hoe zijn goede vriend Arglas bezeten werd door de kracht van de Monado. Als de tijd rijp is zal Zanza terugkeren en de Mechonis, dit keer voor goed, in de eindeloze oceaan doen zinken. Egil wist dit niet op tijd te voorkomen en bekoopt het met zijn leven, maar Zanza blijkt een grote fout gemaakt te hebben. Shulk is lang genoeg met de Monado verenigd geweest om tot derde god uitgegroeid te zijn, wat blijkt wanneer hij de derde Monado ontvangt om Zanza mee te verslaan. Zo heeft Zanza zijn eigen graf gegraven door leven op de Bionis te creëren. Hij had weliswaar een slim biosysteem bedacht dat al wat leeft doet terugkeren naar haar oorsprong, maar dat hieruit een concurrerende god ontstaat werd niet voor mogelijk gehouden.

xb2


Shulk reageert hierop zoals je zou verwachten. Al vroeg in het spel geeft hij aan dat de 'law of causality', waarover hij van een grotere macht controle zou hebben gekregen, zal beïnvloeden in het voordeel van de Homs. Dit staat haaks op Zanza's visie van de wereld, waarin determinatie een belangrijke rol speelt. Alles wat zich op de Bionis afspeelt, verloopt volgens een oorzakelijke bepaaldheid en enkel de goden zouden dit kunnen doorbreken en nadat Zanza Meyneth's Monado zich heeft toegeëigend, zou Zanza de enige overgebleven god moeten zijn. De Bionis is door al het geweld bijna ingestort, dus was Zanza's doel de wereld te vernietigen en opnieuw te creëren. Hoewel het spel je doet geloven dat Shulk de grote held is, heeft Zanza in feite een positie die veel beter te verdedigen is.

De nieuwe wereld
Shulk's enige motief gedurende Xenoblade Chronicles was het uitschakelen van Zanza. Als Alvis uiteindelijk vraagt wat Shulk met de wereld wil doen, heeft hij uiteraard geen antwoord op de vraag. Volgens Shulk moet het normale leven doorgang vinden en mag er geen god meer komen die over de wereld heerst. Vanuit Shulk's oogpunt is dit geen vreemd antwoord, maar dit heeft wel consequenties voor de nieuwe wereld.

xb3


Optie 1: Bionis sterft
Zoals Alvis aangeeft, heeft Bionis niet veel jaren meer te gaan. Uitgeput door de gevechten met Mechonis is het lichaam van de Bionis zo zwaar beschadigd, dat het nog maar enkele jaren kan voortgaan te bestaan. In de laatste beelden van Xenoblade Chronicles zien we dat 'het normale leven' doorgaat, met de inwoners van Mechonis nu ook op het oppervlak van de Bionis rondlopend (ze hebben immers hun eigen wereld verloren). Als er werkelijk geen god meer over de wereld heerst en Alvis dus niets veranderd heeft aan de stand van zake, kan Bionis niet lang meer blijven bestaan. Het toekomstbeeld van deze optie is niet erg positief. Al het leven zal, samen met de Bionis, binnen korte tijd uitsterven.

Optie 2: Bionis leeft
Er is echter een tweede optie die wat aannemelijker is. Alvis belooft Shulk een eindeloze wereld, met vele levensvormen om te ontmoeten. Ten eerste bewijst dit het gelijk van Zanza en het ongelijk van Shulk dat een wereld wel degelijk een absoluut heerser nodig heeft. Dat Shulk zich er niet mee bezig wil houden maakt onze held enkel minder heldhaftig. We zien aan het eind van het spel bekende beelden van een wereld die wel heel erg op de Bionis lijkt, wat het logisch maakt dat het leven 'gewoon' doorgaat. Bovendien zijn alle bekende personen hier aanwezig. Gezien de uitspraak lijkt het erop dat Alvis het biosysteem van de wereld hersteld heeft, waardoor Bionis' laatste dagen wellicht nog niet geteld zijn.

Optie 3: Andere wereld
Nu wederom een optie die nog aannemelijker is dan de vorige. Alvis leek aanvankelijk een gesloten keuze aan te bieden: of je laat de wereld verder stagneren in haar huidige staat, of je kunt de wereld naar het volgende level laten doorgroeien. Die tweede keuze houdt uiteraard de recreatie van de wereld in, wat ook Zanza's plan was en waar Alvis ook achter staat. Shulk durft de keuze niet te maken en wil liever een continue verandering dan een dramatische. Hij wil geen god zijn en in een wereld leven waar geen god is. Alvis lijkt hier gehoor aan gegeven te hebben, wanneer hij vertelt over de eindeloze wereld met vele levensvormen. Hij heeft een nieuwe wereld gemaakt, zeer vergelijkbaar met de Bionis, waar geen absoluut heerser nodig is. Een utopisch paradijs waar iedereen het dagelijks leven leidt of een onrealistische wereld zonder bestaansrecht?

xb4


Hoe de realiteit voor alle Homs, Mechon, Nopon en High Entia er dan ook uit moge zien, de filosofie achter het verhaal doet genoeg vraagtekens ontstaan in je hoofd. Had Shulk überhaupt het recht om zich te bemoeien met de goden van de wereld en moest dat privilege niet enkel aan Zanza en Meyneth toevertrouwd worden? Was het vervolgens een goede keuze van Shulk om niet over het lot van de wereld te oordelen? Is de nieuwe wereld enkel ontstaan uit Shulk's egoïstisch verlangen om samen met zijn vrienden voort te leven of was er werkelijk iets mis met Zanza's verlangen om zijn mislukte creatie van de wereld te herstellen met een tweede poging? Alle levenden op Bionis waren immers lichaamscellen, aan wie een zekere vorm van intelligentie werd gegeven.

Hoe denk jij dat de wereld er na Xenoblade Chronicles uitziet? Heeft Shulk zijn zin gekregen, dat wil zeggen een wereld zonder goden? Of neemt Alvis achter de schermen stiekem de rol van goddelijke macht op zich omdat een wereld nooit zonder hogere macht kan bestaan? De release van Xenoblade Chronicles X gaf ons een goed excuus om nog eens terug te blikken op het vorige deel binnen de Xeno-serie en kan ons tevens doen afvragen of de nieuwe game wederom een interessant verhaal weet te presenteren. Over één week kunnen we aan de slag met Xenoblade Chronicles X en die game brengt weer een nieuwe wereld met zich mee!
Next articleGeschiedenis van de Xeno-serie Previous articleWii U in top 3 best verkochte producten tijdens Black Friday...

Reacties van gebruikers

Avatar
Volleybaas | 28 november 2015 22:17 | #258661
i love this game
Avatar
SuperX | 28 november 2015 22:36 | #258662
Ik ben blij dat er nooit een vervolg komt op het verhaal van Xenoblade. Niet alles hoeft een vervolg te krijgen. Het is veel leuker om zelf te bedenken wat er verder gebeurt, zoals in dit artikel ook gedaan wordt.
Avatar
skull kid | 28 november 2015 23:09 | #258663
Mooi stukje Jeroen. Tot nu toe mijn favoriete rpg. Ik ben wel blij dat het nieuwe deel niet op dit verhaal verder breid. Wat ze ze met deze game heel goed hebben gedaan is dat het echt als een gehele wereld aan voelt. Nog een klein weekje wachten en dan aan de slag met het volgende deel. Biertje?
Avatar
Fl@ppy2 | 29 november 2015 08:01 | #258669
collapse
Het is al weer even geleden, maar voor mij was het toch duidelijk dat er weer een ronde planeet gemaakt werd in het echte heelal.
Avatar
Jeroen K. | 29 november 2015 14:32 | #258672
Reactie op post #258669 van Fl@ppy2
Jep, dat lijkt de meest logische uitkomst, maar omdat het nooit daadwerkelijk wordt verteld kun je er verschillende aannames op na houden.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Xenoblade Chronicles

Platform: Wii
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Monolith Software
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 19 augustus 2011

Xenoblade Chronicles X

Platform: Wii U
Genre: Action RPG
Ontwikkelaar: Monolith Software
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 2 - 32
Releasedatum: 04 december 2015