Xenoblade Chronicles X Review | 30 november 2015 17:21 | Auteur: Daan

Het jaar was 2011 en de game Xenoblade Chronicles kwam uit. Het resultaat was één van de beste RPG's aller tijden en een spel dat nog bij velen geliefd is. Met een groot aantal quests, een uniek gevechtssysteem en een meeslepend verhaal was het één van de allerbeste Wii-spellen. Nu is er eindelijk een vervolg in de vorm van Xenoblade Chronicles X, dat belooft nog dieper te gaan dan ooit tevoren. Op het menu staat een nieuw verhaal met andere locaties en insteek, wat op zich genoeg reden vormt voor zorgen. Het originele team staat echter klaar om het alle liefde van de wereld te geven. Heeft Monolith Soft alle stoppen uit de kast getrokken en wederom een topproduct afgeleverd?

De eerste momenten
De insteek van Xenoblade Chronicles X voelt gelijk anders dan het origineel. Waar de originele Xenoblade vooral om het verhaal draaide, is het hoofdthema van deze nieuwe game ontdekking. Deze ontdekkingsreis start met het maken van een eigen personage. Er is een groot aantal gezichten, lengtes, huid, haar en andere mogelijkheden om iets moois op tafel te zetten. Er zijn tevens vele stemmen om uit te kiezen. Een klein probleem is dat de keuze uit alleen Engelse stemmen bestaat. Dit kan een afknapper zijn voor de puristen, maar er is gelukkig werk besteed om de stemmen zo goed mogelijk te krijgen.

239

Nadat je personage af is begint het avontuur dan eindelijk echt, door middel van een epische scene dat een intergalactisch gevecht laat zien uit het jaar 2054. De aarde is in groot gevaar door een onbekend buitenaards ras en vele mensen kunnen niet ontsnappen aan het grote aantal explosies en de Aarde zal uiteindelijk exploderen. Een paar kolonieën weten het gebied echter veilig te verlaten en gaan op ontdekkingsreis naar een nieuw thuis. We volgen één van deze schepen, genaamd White Whale, en zien hoe de mensen aan boord twee jaar hulpeloos rond reizen. Dit totdat ze uiteindelijk gevonden worden door aliens, waarna de gehele kolonie neerstort op een voor hun onbekende planeet. Deze planeet geven ze de naam Mira en ze gaan vervolgens op onderzoek uit. De opening toont gelijk weer hoe prachtig Xenoblade Chronicles X er wel niet uitziet.

Je eerste momenten op Mira voelen bijzonder, vooral omdat je flink in het diepe wordt gegooid. Je personage begint namelijk niet bij de basis, New Los Angeles genaamd, maar vanuit een escape pod die gevonden wordt door Elma. Deze kapitein van de organisatie BLADE (Builders of the Legacy After the Destruction of Earth) had de taak om je te vinden en terug te brengen naar waar je thuis hoort. Hier begint een één uur-durende proloog waar je de beginselen van het spel leert te begrijpen. Het vormt het begin voor een reis vol spanning en sensatie, waar je op zijn minst 80 uur mee zoet zal zijn.

Nooit en te nimmer saai
Het eerste wat je moet leren is het gevechtssysteem, waarbij het helpt als je Xenoblade Chronicles gespeeld hebt. Xenoblade Chronicles X kent een dynamisch gevechtssysteem, waarbij de verschillende personages automatisch aanvallen terwijl je commando's kiest. Deze commando's, Arts genaamd, zijn sterkere aanvallen die een status toekennen aan je personage of je vijand. Je begint met een geweer waarmee je Flame Grenades kunt gooien en insecten gemakkelijker kunt verwonden. Gaandeweg leer je meer Arts en kun je wisselen tussen het geweer en een zwaard. Waar het origineel zich puur richtte op de zwaardgevechten, maakt het nodige schietwerk het geheel aardig verfrissend en zorgt het ervoor dat het nooit verveelt.

234

De wapensoorten hebben hun eigen Arts, net als de verscheidene personages zelf. Hierdoor zul je constant willen wisselen en zien hoe de verschillende personages reageren. Samenwerking tijdens de aanvallen is daarnaast ook van bijzonder groot belang om tegenstanders klein te krijgen. Soms zul je voor afleiding moeten zorgen, waardoor het zwaktepunt van een vijand makkelijker bereikt kan worden. Dit zorgt ervoor dat het tijdens een gevecht weinig zin heeft om stil te staan. Door op het juiste moment als team te strijden, kun je ook delen van de gesneuvelde levensmeter weer terug naar boven krijgen. Het helpt dus om een zo goed mogelijk team te vormen!

Hierdoor moet je jezelf blijven verbeteren en zodoende ontdekken wat er allemaal verandert. Het vinden van nieuwe wapens en gear helpt, maar uiteindelijk komt het neer op je eigen kunnen. Als je ongetraind door Xenoblade Chronicles X denkt te kunnen stormen, kom je al snel bedrogen uit. Sommige van de vijanden zijn echt bruut en weten precies hoe ze het beste moeten reageren. De tegenstanders zien je aankomen, proberen je te omsingelen en vallen meteen aan. Ze zullen ook vrij door de wereld ronddwalen en dit maakt dat reizen Mira nooit geheel zonder gevaar is.

Je kunt overal heenlopen en iedereen aanvallen, maar houd het level van het monster en jezelf goed in het oog. Helaas zullen vijanden je ook wel eens spontaan aanvallen en is er verder niets wat je eraan kunt doen. Het kan dat hierdoor je gehele party ineens neer gaat - dit is waar een punt van irritatie om de hoek komt kijken. In de enkele momenten dat het gebeurde, werden we flink ver terug gezet en moest er een heel eind terug gelopen naar de oorspronkelijke locatie. Echter kwam het helaas dan ook voor dat dezelfde vijand ons weer op zat te wachten.

236

Draven door Mira
Ronddwalen door Mira is de hoofdattractie van de avontuurlijke reis. Er zijn grote uitgestrekte landschappen en iedere regio heeft zijn eigen kenmerken om interessant te blijven. De flora en fauna zijn vele malen uitgebreider dan die van de originele Xenoblade Chronicles en dit maakt op onderzoek uitgaan zo adembenemend. Het avontuur begint op het continent Primordia, dat voornamelijk bestaat uit grote groene velden en steile heuvels waar je vrij vaak omheen moet lopen. Zodra de game vordert, ervaar je de variatie die in het spel is gestopt. De diversiteit in weersomstandigheden, oppervlakten en kleine details maken ieder continent weer uniek. Je kunt in de verschillende continenten tegen vijanden vechten, loot verzamelen, locaties onderzoeken, nieuwe prachtige punten ontdekken of het allemaal simpelweg op je in laten werken. De wereld voelt nergens leeg aan en dat maakt het extra fijn.

Meestal struin je de wereld door op zoek naar missies, die in grote getale aanwezig zijn, maar de wereld van Mira is op zichzelf ook interessant genoeg. Het helpt dat de besturing lekker voelt, waardoor je het rondlopen helemaal niet ziet als werk. De Wii U GamePad lijkt er bijna voor gemaakt en het voelde fijn om uren achter elkaar te spelen. Dankzij opties als de kaart en quick travel, is het een pré om de grote controller erbij te hebben. Je kunt met een Wii U Pro Controller spelen, maar het geeft niet bepaald dezelfde ervaring. Er is een spanning en sensatie in het vinden van nieuwigheden en de Wii U GamePad is die sleutel tot succes.

Missies galore!
Over de missies gesproken: dit is waar een groot deel van je tijd in zal worden gestoken. In het begin doe je deze in New Los Angeles, waar je soms even simpelweg een kat uit een boom moet redden. Dat klinkt misschien iets te bizar, maar gelukkig wordt het op bepaalde momenten ook vrij serieus. Als je de latere momenten van het spel doorloopt, wordt je op een bepaald moment bijvoorbeeld gevraagd om een compleet alienras van de ondergang te redden. Alles wordt je op een duidelijk manier uitgelegd en door de dialogen bouw je een band op met nagenoeg elk gesteld doel. Naast de standaard rits aan missies, kun je ook verschillende functies vervullen binnen in de BLADE-organisatie. Jouw personage kan vrij wisselen tussen deze divisies, al kun je ook bepaalde offline party members meenemen. Tijdens onze playthrough hebben we vooral het beroep van Pathfinder uitgediept. Hiervoor moesten we de kaart van Mira constant vernieuwen en updaten, wat een vermakelijke bezigheid bleek. Het voordeel van Pathfinders is dat ze ook sneller hun Hit Points (HP) terug krijgen en hierdoor ook langer hun mannetje staan!

240

Dieper en dieper met Skells
Zodra er meer progressie is gemaakt tijdens de reis, zullen meer opties zich langzaam voor je openbaren. Hoewel het zonde zou zijn om alles te verklappen wat je tegenkomt, moeten de Skells toch wel even genoemd worden. Met deze metalen gevaartes kun je grote afstanden overbruggen en de verschillende continenten met gemak bezoeken. Het duurt echter een tijd voordat je op dat punt bent. Je zult eerst het vijfde hoofdstuk moeten bereiken en daarnaast ook nog eens acht verschillende quests moeten doorgronden. Een van deze missies is een uiterst lange rit, gezien je naar een ver afgelegen gebied moet reizen om een voorwerp op te pikken. Het was verre van een fantastische opdracht, maar de beloning is dan wel weer de moeite waard. De Skell stelt je in staat om de wereld in stijl af te reizen. Dit is ook broodnodig, want het is één van de grootste open wereld games ooit. Daarnaast kun je vijanden, die je vroeger te veel problemen gaven, hiermee gemakkelijker bijbenen. Enige voorzichtigheid is wel geboden: Skells krijgen niet zo makkelijk hun HP terug en ze moeten gerepareerd worden als het mis gaat. Ze besturen goed, al duurt het even voordat je alles goed door hebt.

Graphics en geluid
Xenoblade Chronicles X is het best ogende spel op de Wii U. Er valt niets aan te merken op de stijl van de game, hoe bepaalde onderdelen eruit zien of zelfs kleinere details. Je kunt zien dat de mensen bij Monolith Soft lang bezig geweest om de wereld te perfectioneren - zelfs nog meer dan bij zijn voorganger. Dit is ook ongetwijfeld zijn grote aantrekkingskracht. Het verhaal is uiterst vermakelijk en de bijhorende voice acting is meer dan prima, maar Xenoblade Chronicles X staat in hand-in-hand met de wereld van Mira. Hoewel de game een meer serieuze toon aanslaat dan het eerste deel, maakt het scala aan kleur en weersomstandigheden een hele hoop goed, gezien ze zoveel bieden. De personages zijn mooi gedetailleerd - tot zelfs de NPCs aan toe.


De soundtrack slaat een andere toon aan dan Xenoblade Chronicles. Hoewel mooie, zacht klinkende deuntjes niet vermeden zijn, valt op hoe actievol de soundtrack klinkt. Het zorgt voor meer dreunende beats en rock-achtige melodieën, wat niet iedereen zal bekoren. Het was moeilijk te verwachten dat het origineel in dit aspect overtroffen zou worden, maar Xenoblade Chronicles X staat op zijn eigen manier zijn mannetje. Hiroyuki Sawano, bekend voor zijn contributies in Attack on Titan en Kill la Kill, brengt zijn eigen flair en stijl naar de wereld. Er zijn een paar nummers met teksten en we konden niet anders dan er met een grote glimlach naar luisteren.

Conclusie
Xenoblade Chronicles X is meer dan een perfect vervolg op een aangenaam avontuur. Het doet het aardig anders dan zijn voorganger, maar dat houdt het zo levendig en fris. De wereld is nog groter en uitgebreider dan het origineel ooit was en er wordt meer moeite gedaan om een connectie met de wereld te bouwen. Hoewel de focus minder ligt op het verhaal, zijn de avonturen op Mira nog steeds de moeite waard. Er zijn epische scenes die je op het puntje van je stoel zullen zetten en je kunt er niet anders dan vrolijk van worden. Als er echt minpunten genoemd moeten worden, zijn er twee: de rit om een Skell te verkrijgen is een zware en het checkpoint systeem had iets beter gekund. Vooral gezien laatstgenoemde zo magistraal werkte in de eerste Xenoblade. Deze dingen zullen je echter nooit en te nimmer ervan weer houden om te ontdekken wat Xenoblade Chronicles X nou daadwerkelijk in zijn mars heeft. Het antwoord? Ontzettend veel. Zoveel dat de recensie nog veel langer had kunnen doorgaan.
9,2
N1-score
  • + Eén van de grootste werelden aller tijden
  • + Veel afwisseling dankzij de Arts
  • + Leuke en aangename missies
  • + Uiterst fijne besturing
  • + Met Skells vliegen voelt fantastisch
  • + Uitmuntende presentatie
  • + Vele opties om een eigen personage te creëren
  • - Duurt wel even voordat je met een Skell kunt rijden
  • - Checkpoint systeem had net iets beter gekund
Next articleChallenge Mode en Boss Rush getoond in nieuwe trailer Mighty... Previous articleWii U eShop-titel Lost Reavers krijgt meer details over personages...

Reacties van gebruikers

Avatar
Volleybaas | 30 november 2015 17:41 | #258722
Heb net ook de review van gamexplain gecheckt.
Blijkbaar is het een retegoeie game. Ik heb er zin in!
Avatar
nintendo23 | 30 november 2015 17:49 | #258723
collapse
Het is helaas mijn type game niet.
Avatar
Volleybaas | 30 november 2015 17:50 | #258725
Reactie op post #258723 van nintendo23
collapse
Ik neem aan dat je nu ook kan stoppen met dat er niks op de wiiu is deze winter
Avatar
nintendo23 | 30 november 2015 17:54 | #258726
Reactie op post #258725 van Volleybaas
collapse
Nee want voor mij geld dat nog steeds en dat geld ook voor de niet rpg liefhebber dan is er deze winter geen reet te doen als je een Wii u hebt. Daarnaast is het een titel die al een half jaar in Japan in de winkelrekken lag. En ben blij dat deze game nu uit is. Zodat hij niet meer voorbij komt in de toekomstige presentaties van Nintendo.
Avatar
Volleybaas | 30 november 2015 18:28 | #258729
Reactie op post #258726 van nintendo23
collapse
Verrassend, geen idee waarom ik dacht dat je eens je gezeik voor je kan houden. Ach ja, its your loss. Blijkbaar heb je ook naast het gamen niks in je leven wat je bezighoudt als je zegt dat je niks te doen hebt
Avatar
nintendo23 | 30 november 2015 18:43 | #258734
Reactie op post #258729 van Volleybaas
collapse
Ik heb genoeg te doen hoor naast het gamen zelf. Ik zeg alleen dat als niet Rpg liefhebber dat dit de leegte niet opvult voor mij. Sowieso als niet rpg liefhebber is het een bedroevend jaar qua games. En geloof mij ik heb echt andere dingen naast het gamen die me bezighouden. Wat ben je weer vriendelijk. Kon ook niet verwachten dat je meer dan een paar dagen normaal gedrag zou vertonen. Voor de Rpg liefhebber is dit een geweldige game
Avatar
SpijkerJasper | 30 november 2015 20:53 | #258757
Reactie op post #258734 van nintendo23
Is die nieuwe Project Zero game niks voor je? Ik wil 'm zeker nog 'n keer halen.
Avatar
Pietertje | 01 december 2015 07:27 | #258785
Reactie op post #258729 van Volleybaas
Kom op, je bent slimmer dan dat 'niets beters argument' telkens te herhalen. Op deze site praat ik ook over niets anders dan gamen en hierdoor lijkt het misschien wel dat ik niets beters te doen heb, maar als ik zeg dat dit jaar weinig games had voor mij dan doel ik toch vooral op mijn 'gameleven'.
Avatar
Captain-Retardo | 30 november 2015 18:19 | #258728
Reactie op post #258725 van Volleybaas
Een game in genre wat behoorlijke niche is.
Avatar
SuperX | 30 november 2015 17:50 | #258724
Kan niet niet wachten tot ik dit geweldige spel kan spelen!
Avatar
Oubaïd | 30 november 2015 18:13 | #258727
collapse
Wow! De reviews maken het wachten nog lastiger haha! In 2011 was ik 3 maanden bezig met XC voor de Wii, net voordat Skyward Sword uitkwam. Nu met XCX zal ik hopelijk net zo lang bezig zijn! Tot ergens in maart allemaal Smile
Avatar
PaulV1999 | 30 november 2015 19:24 | #258740
Reactie op post #258727 van Oubaïd
collapse
En dan kan je daarna weer een Zelda game halen (Twilight Princess HD). Razz

Btw, laatst werd gezegd dat ie amiibo bundel daarvan voor €80 was, maar heb hem inmiddels ook voor €65 gevonden bij Bol.com.
Wink Even voor de geïnteresseerden onder ons.
Avatar
Oubaïd | 01 december 2015 00:46 | #258777
Reactie op post #258740 van PaulV1999
Haha inderdaad! Tot Twilight Princess HD zal ik me ook zeker vermaken met Mario & Luigi: Paper Jam Bros. en SteamWorld Heist voor de 3DS. In maart is het ook tijd voor Stella Glow voor de 3DS. Er zijn misschien niet heel veel games, maar zo met de Wii U en 3DS wissel ik telkens af en vermaak ik me prima.

Maar goed, de loading packs zijn gedownload... Is it Friday yet?!
Avatar
Kaya | 02 december 2015 21:16 | #258898
Reactie op post #258740 van PaulV1999
Bij Gamemania kan je de bundel voor 59,98 halen. Money
Avatar
Lucas | 30 november 2015 19:30 | #258742
Ik heb zo ontzettend veel zin in deze game. Heb Xenoblade Chronicles op de Wii grijs gespeeld. Zal Shulk en Ryan wel missen maar als ik zo naar de beelden kijk gaat deze goed bevallen.
Avatar
Kaya | 30 november 2015 19:42 | #258743
Ahh! Wat een goede game! Ik wil hem echt bijna kopen, bijna... Ik ben niet echt een RPG-speler, alleen als ik dat was zou ik het spel helemaal kapot spelen! Hahaha Goed gedaan Nintendo! Worship Worship
Avatar
Zach | 30 november 2015 20:26 | #258751
Aankoop van de Wii U neemt eindelijk zijn vruchten af.
Wat mij betreft is de eerste Wii U topper gearriveerd.
Monolith Soft heeft mij sinds Xenogears nooit teleurgesteld.
Avatar
Kersenplukker | 30 november 2015 23:32 | #258771
collapse
Ik ben normaal gesproken wel positief over de schrijfstijl die wordt gehanteerd in reviews van N1ntendo, maar in deze specifieke review zitten zo ontzettend veel schrijf- en stijlfouten dat het redelijk onleesbaar wordt. Woordvolgordes (had door kunnen gaan), verwijzingen (het continent Primorda, wat, een spel zoals deze), vervoegingen (Er zijn een groot aantal gezichten), constructies (Deze planeet geven ze de naam Mira en gaan op onderzoek uit), verkeerd gebruik van uitdrukkingen (met de deur in huis vallen), contaminaties (alle stoppen uit de kast trekken), verkeerde vervoeging van de imperatief (houdt het level van het monster en jezelf goed in het oog) en nog meer, soms meerdere keren. Gaat hier geen eindredacteur overheen?
Avatar
Volleybaas | 01 december 2015 00:00 | #258773
Reactie op post #258771 van Kersenplukker
Ja de review is niet best, i agree
Avatar
ThanosReXXX | 01 december 2015 05:46 | #258782
Reactie op post #258771 van Kersenplukker
collapse
Toegegeven, er stonden wat fouten in (en nog steeds), maar onleesbaar? Overdrijven is tegenwoordig ook een vak. En wat is er mis met "met de deur in huis vallen"? Die uitdrukking kan daar wel degelijk gebruikt worden, aangezien de aliens meteen ter zake komen, oftewel met de deur in huis vallen...

Het had je overigens meer gesierd als je deze opmerkingen via een PM aan Daan had laten weten, in plaats van op deze manier zodat iedereen mee kan genieten.

Maar als je je vaker geroepen voelt om artikelen te verbeteren, dan kan je je natuurlijk ook aanmelden; ze zoeken nog steeds nieuwe redactieleden... Wink
Avatar
Volleybaas | 01 december 2015 07:40 | #258786
Reactie op post #258782 van ThanosReXXX
collapse
Hij heeft wel t recht om hier een opmerking over te plaatsen hoor. Het is opbouwende kritiek
Avatar
ThanosReXXX | 01 december 2015 17:32 | #258812
Reactie op post #258786 van Volleybaas
Ik zeg nergens dat hij dat recht niet heeft, maar voor mij persoonlijk als ik iets in een artikel opmerk, dan gooi ik het even in een PM naar de betreffende persoon; dat vind ik een stuk netter dan iemand publiekelijk op zijn vingers te tikken, wat nergens voor nodig is.

Jouw idee van opbouwende kritiek is trouwens wel erg vreemd, aangezien er buiten de enigszins positieve eerste opmerking verder alleen maar op fouten gewezen wordt. Het principe is build, break, build, niet build, break, break... Wink
Avatar
Kersenplukker | 01 december 2015 08:08 | #258787
Reactie op post #258782 van ThanosReXXX
Als een stuk om de zin een opvallende fout bevat, wordt het inderdaad onleesbaar in de zin dat je er niet meer van kunt genieten om het te lezen.

Dit is een publiek medium, dus ik voel me niet geroepen om mijn kritiek privé te uiten.
Avatar
SMS | 01 december 2015 10:35 | #258795
Nog geen ervaring kunnen hebben met de online, neem ik aan?
Avatar
Kaya | 01 december 2015 16:42 | #258810
collapse
Zal ik hem kopen?
Avatar
jochem | 02 december 2015 08:37 | #258841
Reactie op post #258810 van Kaya
collapse
Just DO IT, MAKE YOUR DREAMS COME TRUE!
Avatar
Kaya | 02 december 2015 21:19 | #258900
Reactie op post #258841 van jochem
YESTERDAY YOU SAID TOMORROW!! Hahaha
Avatar
Volleybaas | 02 december 2015 08:40 | #258842
Reactie op post #258810 van Kaya
collapse
De beste game van dit jaar? Ja, doen
Avatar
Kaya | 02 december 2015 21:19 | #258899
Reactie op post #258842 van Volleybaas
collapse
Top, ga hem denk ik ergens in mei kopen. Dan is hij wat goedkoper en er komt echt geen enkel leuk spel meer uit, op Twilight Princess na dan. Wink
Avatar
CyberMonkey | 04 december 2015 12:01 | #258993
Reactie op post #258899 van Kaya
Je moet hem zeker kopen ja. Maar ga er maar niet van uit dat hij in mei ook echt goedkoper is, Nintendo kennende is dat namelijk niet zo. xD
Avatar
Volleybaas | 02 december 2015 13:02 | #258855
collapse
Concluie
Xenoblade Chronicles X is meer dan een perfect

Concluie?
Avatar
ThanosReXXX | 02 december 2015 14:55 | #258861
Reactie op post #258855 van Volleybaas
Okay, die was leuk... Hahaha

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Xenoblade Chronicles X

Platform: Wii U
Genre: Action RPG
Ontwikkelaar: Monolith Software
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 2 - 32
Releasedatum: 04 december 2015

Screenshots