Bike Rider UltraDX - WORLD TOUR Review | 04 december 2015 15:45 | Auteur: Erik F.

In 2013 verscheen Bike Rider DX voor de Nintendo 3DS eShop. Een aardig spelletje waarbij je al fietsend van platform naar platform moest springen. Deze game heeft nu een vervolg gekregen in de vorm van Wii U eShop-titel Bike Rider UltraDX – WORLD TOUR. Weet dit vervolg het predicaat 'best aardig' te ontstijgen?

In Bike Rider UltraDX – WORLD TOUR maak je – net als op de Nintendo 3DS-versie – een tocht rondom de wereld met je piepkleine fiets. Een reden hiertoe wordt niet door het spel gegeven, maar het zorgt wel voor hectisch tweedimensionaal platformplezier. Deze wereldreis is een gevaarlijke onderneming en laat je behendig sprongen maken en obstakels ontwijken. De tocht is opgedeeld in een verscheidenheid aan levels, waarbij je plaatsen als New York, Hawaii en Antarctica aandoet. De achtergronden van deze plaatsen zijn bijzonder mooi vormgegeven, maar dienen vooral als een visueel sausje en minder als een tentoonstelling van unieke platformuitdagingen. Het haalt zijn inspiratie overduidelijk uit die eerder genoemde Nintendo 3DS-versie.

1


Voor de sier
Laten we met een positieve noot beginnen: Bike Rider Ultra DX – WORLD TOUR speelt best vermakelijk weg. De levels in de verschillende gebieden scrollen automatisch, waardoor jij vooral op de timing van je sprongen en double jumps moet letten. Onze Bike Rider is echter vrij behendig in het maken van die hopjes. Niet alleen kun je met de D-Pad of control stick de afstand van een sprong bepalen, maar kun je ook slim double jumps aan elkaar rijgen. Als je dit goed timet, dan kun je je wel tot drie- of zelfs zevenmaal in de lucht afzetten. Hierdoor kun je grote hoogtes bereiken en veel afstand overbruggen – gecombineerd met een aanstekelijk goedkeuringsgeluidje.

Het is alleen jammer dat de ontwikkelaars dat slim timen van de double jumps nergens echt terug laten komen – dit lijkt meer voor de sier toegevoegd. Het leveldesign zelf is helaas ook weinig bijzonder. Naast het feit dat het dezelfde wereldsteden kent als de Nintendo 3DS-versie, zijn de uitdagingen die je erin terug vindt heel ongeïnspireerd. De meeste zaken, waaronder vallende blokjes, gespuis dat op je afkomt en bewegende platformen, heb je vast al eens eerder gezien. Kwalijk, want dit minpuntje speelde ook al bij zijn voorganger. Maar heel sporadisch kom je een nieuw element tegen, zoals een platform dat in zijn geheel op en neer beweegt. Interessant wil het echter nooit echt worden, vooral omdat die moeilijkheidsgraad maar niet omhoog wil gaan. De lastigheid komt in het begin vooral door je piepkleine poppetje; die wil je nog wel eens uit het oog verliezen bij erg afleidende achtergronden.

5


Veel te befietsen
Toch fiets je helaas zo door de hoofdmodus heen. Gelukkig houdt het daar niet bij op, gezien er best wel wat content in Bike Rider Ultra DX – WORLD TOUR is gestopt. Terugkerend van Bike Rider DX is bijvoorbeeld de aardige Grand Prix-modus, waar je moet proberen om zo ver mogelijk te komen. De uitdagingen die je hierbij op je pad tegenkomt, zijn volledig willekeurig, waardoor elke poging volledig anders is. Als je een goede score neerzet, wordt deze vervolgens gedeeld met andere eigenaren van het spel. Dit is eigenlijk nog verrassend leuk tijdverdrijf, vooral omdat de game je zo nu en dan ook voor je prestaties beloond met achievements.

Volledig nieuw in dit deel is daarnaast de multiplayermodus, maar die is helaas ontzettend saai. Met vier spelers op een klein fietsje door levels platformen is eerder irritant dan plezierig dankzij de opzet van de levels. Het leveldesign is duidelijk gericht op een enkele Bike Rider. Jammer, gezien laatstgenoemde modus de enige nieuwe toevoeging is ten opzichte van zijn voorganger. Tot slot is er nog een zwik extra levels die je ontgrendelt na het verzamelen van genoeg medailles tijdens het spelen. Hier begint het pas echt pittig te worden, maar tegelijkertijd laat het spel hier ook sterk zijn minpunten zien.

Zo komen er in sommige levels een hoop rollende stenen en kwetterende vogels jouw kant op. Nu kun je die normaal gesproken na wat behendig springen met je fiets ontwijken, ware het dat het verschijnpunt van deze obstakels niet altijd goed aan je wordt laten zien. Soms verschijnen ze zomaar uit het niets, waardoor je er pardoes tegenaan rijdt en opnieuw mag beginnen. Een wat forser minpuntje echter, is dat de camera – hoewel beter dan in zijn voorganger – nog steeds wel eens de neiging heeft om het parkoers niet goed te laten zien. Hierdoor moet je te vaak een 'leap of faith' maken naar de ondergrond. Ondanks alles vormt deze bonuscontent zonder meer het hoogtepunt uit de game, gezien ze je eindelijk meer intuïtieve uitdagingen bieden en je behendig met die knoppen laten werken.

2


Conclusie
Heb je Bike Rider DX op de Nintendo 3DS gespeeld? Dan weet je wat je kunt verwachten van Bike Rider Ultra DX – WORLD TOUR voor de Wii U eShop. De titel bouwt hevig voort op het fundament van zijn voorganger: tijdens je wereldreis bezoek je zelfs dezelfde omgevingen. Gelukkig zijn de levels zelf wel nieuw en bieden ze best nog wel wat vermaak, mede door de aangename manier van spelen. Helaas worden de platformuitdagingen pas na het uitspelen van de hoofdmodus ietwat bijzonder en bieden ze nauwelijks wat nieuws. Ook de trage camera wil nog wel eens wat roet in het eten gooien. Wat overblijft is een game die in korte sessies leuk weg speelt, maar het predicaat ‘best aardig’ nergens weet te overtreffen.
6,5
N1-score
  • + Double Jumps!
  • + Aangename besturing
  • + Er is een hoop content om doorheen te fietsen
  • + Speelt in korte sessies nog best leuk weg
  • - Het lijkt wel heel veel op de Nintendo 3DS-versie
  • - Platformuitdagingen worden nergens bijzonder
  • - Multiplayer is een loze toevoeging
  • - Kent wat technische problemen
Next articleDirector Xenoblade Chronicles X over zijn voorkeur voor derde... Previous articleOfficiële releasedatum amiibo van Shovel Knight onthuld

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Bike Rider UltraDX - WORLD TOUR

Platform: Wii U eShop
Prijs: €6,99
Genre: Racing
Ontwikkelaar: Spicy Soft
Uitgever: Spicy Soft
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 05 november 2015

Screenshots