SteamWorld Heist Review | 09 december 2015 16:00 | Auteur: Patrick

SteamWorld Heist is het derde deel in de SteamWorld-reeks die Image & Form in 2010 creëerde. Het vorige deel, SteamWorld Dig, kreeg lovende kritieken en van ons zelfs een dik verdiende 9. Daarmee is SteamWorld Dig nog altijd één van de beste Nintendo eShop-games. Met SteamWorld Heist gaat de ontwikkelaar echter een heel andere kant op. De aarde is vergaan en Rusty kan niet meer graven. Ditmaal reis je door de ruimte op zoek naar overlevingsmiddelen. Is het de juiste keuze geweest om af te stappen van de bekende weg die met SteamWorld Dig is neergelegd, of brengt de ruimte ons meer plezier dan dat we ooit op aarde hadden kunnen beleven?

SteamWorld Heist is een ijzersterk ruimteavontuur met turn-based tactische geweergevechten. De aarde is vergaan en de robots zijn noodgedwongen de ruimte ingevlogen. De robots draaien op water en dat is een schaarse vloeistof in het universum. Het hoofdpersonage is de smokkelaar en piraat Captain Piper Faraday. Ze geeft leiding aan de Cowbots en gebruikt haar ruimteschip om met haar medecowbots te overleven. Je team begint klein maar gaandeweg wordt het aantal personages steeds groter totdat je uiteindelijk negen metgezellen hebt verzameld. Samen met je crew val je vijandelijke ruimteschepen aan om je voorraad water aan te vullen. Het spel heeft daarbij vijf moeilijkheidsgraden wat betekent dat het spel toegankelijk is voor minder tactische spelers maar ook diepgaand genoeg voor de echte strateeg. Ben je thuis in tactische spelletjes dan is het aan te raden om te starten op minimaal “Experienced”.Van piraat naar heldin
Je verblijft met je ruimteschip in de Outskirts van het heelal. Dit is een plek waar de Royalist, de groepering die overheerst en orde brengt in het universum, niet vaak komt en het is zodoende een plek die voor smokkelaars en piraten relatief veilig is. De laatste tijd duiken er echter steeds vaker Scrappers op: een nieuwe factie die het leven van de robots in de Outskirts zuur maakt. Captain Piper heeft er al snel genoeg van en neemt het heft in eigen handen. Vanaf hier begint een avontuur waarin je uiteindelijk het universum moet redden van de ondergang. Qua verhaal is dit niets bijzonders maar de geschreven teksten geven je een gevoel van afkeer tegenover de Scrappers en ook de Royalists. De verwoording is erg goed, je wilt ze daadwerkelijk het heelal uitwerken en er is zodoende een helder doel waar je naartoe werkt.

Het universum van SteamWorld Heist bestaat uit drie grote regionen. De Outskirts, de Core en Deep Space. In iedere regio vind je één of meerdere pubs en zijn er enkele ruimtehandelaren aan te varen. Je beweegt je op de kaart voort tussen de ruimteschepen en vaak moet je eerst een andere missie halen voordat je bij je eindbestemming kunt komen. Het rondvliegen in de ruimte gaat rechtlijnig maar werkt verder prima. Als je weet waar je heen moet is het een kleine moeite om er te komen.

20


Epic Swag
De vele missies is waar het in SteamWorld Heist om draait. Je infiltreert een vijandig ruimteschip dat meestal willekeurig opgebouwd wordt op enkele hoofdkenmerken na. Er zijn maar weinig missies die twee keer precies hetzelfde zijn. Iedere missie heeft een opdracht die in veel verschillende soorten en maten komt. Zo zijn er missies waarbij je een bepaald aantal vijanden moet verslaan, missies waarin je een bepaald aantal speelbeurten moet zien te overleven, missies waarin je bepaalde vijanden moet verslaan en missies waarin je generatoren moet vernietigen. Daarnaast heb je altijd de optionele missie om de Epic Swag te vinden. Loot wordt in SteamWorld Heist benoemd als Swag en de Epic Swag is altijd een hoogwaardig voorwerp. De variatie zorgt ervoor dat er voldoende interessante momenten ontstaan en je (bijna) nooit precies weet wat je te wachten te staat.

Na het starten van een missie selecteer je één tot maximaal vier personages, verschillende per missie. Je infiltreert vervolgens het schip en het turn-based gedeelte start direct. In sommige missies heb je alle tijd terwijl in andere missies direct een alarm afgaat. Als er een alarm afgaat betekent dat, dat er een continue aanwas van nieuwe tegenstanders is. Dat kan je op de langere termijn fataal worden. Je hebt iedere beurt de optie om je personages te verplaatsen en/of aan te vallen. Er is gekozen voor een actief gevechtssysteem waarbij je zelf de geweren moet richten en schieten. Als je eenmaal doorhebt hoe dit werkt is dit een erg belonend systeem. Dit is een aangename afwisseling van de standaard turn-based gevechten die we vanuit veel Japanse RPGs kennen.

18


Tactische afwegingen
Bij het selecteren van de personages maak je ook tactische afwegingen. De in totaal negen personages zijn stuk voor stuk verschillend. Zo heeft Piper speciale vaardigheden die de rest van het team beter laten functioneren en is er een mega grote robot die een flink pak slaag kan incasseren. De variatie hierin is groot en de vaardigheden verbreden je mogelijkheden om een tactisch spel te spelen. Al snel heb je enkele favorieten die door het behalen van missies ervaringspunten krijgen en zo steeds sterker worden tot een maximum van level tien. Ieder level krijgen de personages nieuwe vaardigheden. Een vaardigheid kan ook een extra levenspunt zijn.

In je eigen personages zit veel afwisseling en die afwisseling vind je ook terug in vijanden. Je komt om de paar missies wel weer enkele nieuwe vijanden tegen met nieuwe aanvallen en een nieuw uiterlijk. Sommige vijanden gebruiken een schild waardoor je ze niet rechtstreeks kunt uitschakelen. Gelukkig kun je in SteamWorld Heist de muren gebruiken om je kogels een ander traject te laten afleggen. Zo kun je een vijand van achteren raken door een tactisch geplaatst schot. Dat ga je zeker in de pittige baasgevechten die in het spel zitten nodig hebben.

22


Een laatste tactische afweging die je moet maken voor je aan een missie begint is welke wapens je personages meenemen. Er zijn vier types geweren met ieder een groot aantal aan beschikbare wapens. Je hebt handgeweren, scherpschutgeweren, aanvalswapens en zware wapens. Onder de aanvalswapens vallen shotguns en automatische geweren. Onder de zware wapens vallen bazooka’s en granaatwerpers. De variatie houdt hiermee niet op. Naast een geweer kun je je personages met twee extra voorwerpen bekleden. Extra bescherming, granaten en schoenen zijn hier voorbeelden van. Al met al zijn er meer dan voldoende mogelijkheden om je team geheel naar je eigen hand te zetten.

Hoeden, hoeden en nog meer hoeden
Om je nog iets langer zoet te houden kun je sterren en hoeden verzamelen in SteamWorld Heist. De sterren staan voor de reputatie die je in een bepaalde regio vergaard hebt. Ze zijn daarmee ook belangrijk voor de voortgang van het spel. Zo zijn er punten waarop je een bepaald aantallen sterren behaald moet hebben om door te kunnen varen, bepaalde personages sluiten zich alleen bij je aan als je jezelf bewezen hebt en bepaalde uitrusting mag je alleen kopen als je reputatie goed op orde is. De sterren verkrijg je door missies te halen zonder verliezen te lijden en daarnaast de optionele Epic Swag op te pikken. Missies leveren 1 tot maximaal 4 sterren per keer op. In totaal kun je 123 sterren verdienen in SteamWorld Heist. Dit systeem zorgt ervoor dat je niet als een gek omgaat met je Cowbots waardoor je nog net iets tactischer moet nadenken.

23


Verder kun je hoeden verzamelen. Alle vijanden dragen hoeden die je met goed geplaatste schoten van hun schedels af kunt schieten. Hierbij doe je in die buurt meestal geen schade waardoor dit wel een risico met zich meebrengt. De variatie in hoeden is groot en in totaal kun je er rond de honderd verzamelen. Er zijn hoeden die breed verkrijgbaar zijn maar zo nu en dan kom je een vijand tegen met een zeldzame hoed. Let er dan dus op dat je de vijand niet doodschiet voordat je hem van zijn hoed ontdaan hebt. Het verzamelen van hoeden is daarmee een leuke gimmick met enkel en alleen cosmetische waarde. Het rondlopen met een kathoed op je hoofd is echter een leuk gezicht.

Graphics en geluid
Image & Form heeft gekozen voor een simpel maar doeltreffend futuristisch uiterlijk bestaande uit veel staal. In een wereld waarin je personages robots zijn komt dat goed tot zijn recht. Grafisch is het zeker geen hoogstandje. De variatie qua achtergronden tussen de missies is niet erg groot. Je kunt merken dat de ontwikkelaar zich vooral op de ijzersterke gameplay gericht heeft. De gemaakte keuzes op grafisch gebied zijn echter duidelijk en doet niet onder aan de gameplay. Verder zijn de paar cutscenes die erin zitten leuk vormgegeven met een ouderwets thema. Het lijkt alsof je naar een oude diaprojector aan het kijken bent.

21


Qua geluid hebben ze ook overal aan gedacht. De robots hebben ieder hun eigen unieke rare stemmetje waar je verder niets van kunt maken, de schoten en ontploffingen klinken goed en schiet je een hoed van het hoofd van de tegenstander dan hoor je bij het landen van de hoed op de grond weer een geluidje. Het oog voor detail is ontzettend sterk door de gehele game en ontbreekt zeker niet op het gebied van geluid. Daarnaast is de soundtrack ook helemaal getuned om de ervaring te verbeteren. Steam Powered Giraffe voegt met de SteamPunk-achtige muziekjes een zeer prettige ambiance toe aan SteamWorld Heist.

Kleine verbeterpuntjes
Wellicht heb je het al gemerkt maar echte minpunten ben je niet tegengekomen bij het lezen van deze recensie. SteamWorld Heist is een unieke game van ongekend hoge kwaliteit en er is vrijwel niets op aan te merken. Toch is dit niet “de perfecte game”. Zo probeert de game een role-playing game te zijn maar gaat net niet all the way. Een skilltree voor de personages had het net dat beetje extra voor de role-players gegeven. Daarnaast hadden er wat meer sidequests in mogen zitten, die bijvoorbeeld meer duidelijk maken over de achtergronden van de personages. Ook was de teleurstelling groot toen het spel 100% uitgespeeld was na iets meer dan dertien uren. Image & Form adverteert tenslotte met een hoofdavontuur van vijftien tot twintig uur. Overigens zou het niet gek zijn dat er spelers zijn die er daadwerkelijk zo lang over doen. De teleurstelling kwam vooral voort uit het feit dat het spel helaas voorbij was. Een speeltijd van 13 uur voor een game van deze kwaliteit en een prijskaartje van nog geen €20,- is echter geen minpunt te noemen.Conclusie
Met SteamWorld Heist bewijst Image & Form dat indieontwikkelaars niet onderschat mogen worden. SteamWorld Heist is één van de beste games beschikbaar voor de Nintendo 3DS. Op alle fronten wordt een sterke presentatie neergezet en dat maakt SteamWorld Heist tot een unieke game die zijn gelijke niet kent. Het spel is toegankelijk voor de minder tactische spelers en diepgaand genoeg voor de echte strategen onder ons. Het SteamWorld-stijltje verleent zich verder perfect voor deze setting en de soundtrack is vet. Tot in de laatste puntjes is de game gefinetuned. Het enige wat je Image & Form aan zou kunnen rekenen is dat ze adverteren met een avontuur van vijftien tot twintig uur. De speeltijd van dertien uur voor 100% is voor een game van dit kaliber echter meer dan voldoende. Het einde hint naar meer en dat kan wat ons betreft niet snel genoeg komen. We smachten naar meer! De keuze om af te stappen van de bekende Dig-formule is daarmee de juiste geweest.
9,5
N1-score
  • + Unieke game
  • + Diepgaand genoeg voor de echte strategen onder ons
  • + Vette soundtrack
  • + SteamWorld-stijltje verleent zich perfect voor deze setting
  • - Minpunten? Alleen enkele verbeterpuntjes
Next articleNintendo en Mercedes-Benz komen met nieuwe samenwerking in Super... Previous articlePresentatie Super Smash Bros. vindt plaats op 15 december; info...

Reacties van gebruikers

Avatar
Volleybaas | 09 december 2015 17:21 | #259255
gooodverdomme, moet ik deze ook weer gaan scoren...
ik heb geen tijd voor al die top games =(
Avatar
Mangamusicfan | 09 december 2015 23:31 | #259285
Pff en er Is nog zoveel wat ik moet spelen ik kom ook in tijdnood.
Avatar
Jmaster | 09 december 2015 23:36 | #259287
Tijd om m'n 3DS eens af te stoffen.
Avatar
Oubaïd | 10 december 2015 01:32 | #259295
Na heel wat rustige maanden op mijn 3DS heb ik het deze maand druk met Mario & Luigi: Paper Jam Bros. en nu dus ook SteamWorld Heist!

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

SteamWorld Heist

Platform: Nintendo 3DS eShop
Prijs: €19,99
Genre: Turn-based 2D shooter
Ontwikkelaar: Image & Form
Uitgever: Image & Form
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 10 december 2015

Screenshots