Nintendo Badge Arcade Special | 14 december 2015 20:39 | Auteur: Daan

Free-to-play titels vind je in allerlei soorten en maten. Er zijn de spellen die zoveel mogelijk geld uit je proberen te pompen, en andere games waar je maar mondjesmaat betaalt voor speciale content. Nintendo Badge Arcade valt in dit opzicht maar moeilijk te plaatsen. Het is geen game op de traditionele manier en de beloning die je krijgt voor het spelen is opvallend. Hoe opvallend? Nou, we doen een poging om het allemaal uit te leggen.

1


In het begin was er... iets
Nintendo Badge Arcade kwam bijna een jaar geleden op de radar tevoorschijn. De titel werd opeens beschikbaar gesteld in de Japanse Nintendo 3DS eShop en niemand had er ooit wat over gehoord. De software, toen nog Collectible Badge Center, bracht nieuwe mogelijkheden naar de Nintendo 3DS en stelde spelers in staat om hun handheld meer te personaliseren. Door geld te werpen in virtuele grijpmachines kon je badges verzamelen, die op het Nintendo 3DS HOME-menu geplakt konden worden. Binnen slechts een paar weken werd het een regelrechte hit en een bizar aantal mensen haalde de software binnen uit de Nintendo eShop.

Met dit succes hadden velen de hoop dat de software snel naar Europa zou komen. Japanse spelers werden lekker gemaakt met wekelijkse updates en diverse games kregen hun eigen selectie icoontjes. Sommige kon je zelfs gebruiken om systeemknoppen te vervangen en zo was het opeens Tom Nook die je begroet voordat je de Nintendo eShop binnenstapt. Helaas voor de Europese gamers bleef het ontzettend stil en was er geen antwoord vanuit Nintendo. Het duurde elf maanden voordat de Japanse gigant het nieuws bekendmaakte, maar de vreugde was er zeker niet minder om.

Gratis kan, maar betalen zal je
Het eerste wat je zal merken van Nintendo Badge Arcade is een konijn. Elke keer als je de Nintendo Badge Arcade binnenstapt, voert hij gesprekjes met je over Nintendo-franchises of welke badges er momenteel beschikbaar zijn. Uiteraard was dit al het geval in de Japanse uitvoering, maar de lokalisatie is uitermate sterk en de teksten bevatten leuke grappen en grollen om het leuk te houden. Het helpt dat het konijn constant emoties laat zien bij de Engelse teksten en dit tovert spontaan een glimlach op het gezicht. Nintendo heeft dit slim weten te verpakken, maar de game is en blijft hetzelfde als de originele uitvoering.

7


Na de gesprekken ga je naar de Badge Arcade en betaal je voor het aantal beurten dat je wilt spelen. Dit is controversieel, omdat het betalen en spelen geen badges garandeert die je daadwerkelijk wilt hebben. Zelfs na betaling zul je de grijpmachinepuzzels moeten doorlopen om de badges te verzamelen die je wilt. De besturing is echter simpel en doeltreffend: je drukt de A-knop in en laat hem los om de klauwen te besturen. Met de knop in de aanslag zul je leren moeten timen en goed over elke beweging moeten nadenken. Dit beloont zich met de badges en soms verkrijg je er een groot aantal in één enkele poging. Speelvelden uitspelen is plezierig en geeft een redelijke voldoening, want je krijgt er uiteindelijk wat voor terug. Het is niet voor iedereen weggelegd, maar het heeft zijn aantrekkingskracht.

Nu hoor ik je denken: ben ik verplicht om geld neer te tellen om grijpmachines te spelen? Nou nee, dat hoeft niet. Er is een oefenmachine waarmee je gratis beurten kunt verdienen en de game geeft extra kansen wanneer er nieuwe iconen uitkomen. Hoewel je hier zeker wat uit zal slepen, is het verre van ideaal als je serieus aan het verzamelen bent. Na loop van tijd verdwijnen er series en zullen ze voor een tijd niet meer terugkeren, wat behoorlijk irritant is als je alles wilt hebben. Voor die spelers zal het neertellen van geld als een verplichting aanvoelen, want je kunt simpelweg niet anders. Het voordeel is wel dat je, na voldoende te spelen, er gratis thema's voor het Nintendo 3DS HOME-menu voor terug krijgt en deze sluiten perfect aan bij de badges!

Elk icoon verdient een plaatsje
Nu heb je geld uitgegeven aan een groot aantal badges, maar wat moet je er nu in vredesnaam mee? Het is tijd om je Nintendo 3DS een makeover te geven! Gebruik de icoontjes die je hebt verdient om scenes te creëren, want dit maakt jouw investering meer de moeite waard. Laat Mario bijvoorbeeld onder een ondergrondse omgeving rennen, of maak een Mario Party 10 speelbord met de verzamelde iconen. Een belangrijk detail is dat je badges ook aan mappen kunt vastnieten, waardoor ze meegaan in het feestgedruis. Als je denkt dat je de perfecte combinatie in elkaar hebt geflanst, dan kun je deze delen op Miiverse of via Nintendo 3DS Image Share. De beste designs zullen wekelijks worden tentoongesteld in een sectie van de Nintendo Badge Arcade, waardoor anderen weer inspiratie kunnen opdoen. Mocht je er geen zin aan hebben om er lang bij stil te gaan staan, dan is het ook niet verkeerd om simpelweg de systeemiconen aan te passen. Dat maakt je Nintendo 3DS al een beetje meer uniek!Conclusie
Het is niet gemakkelijk om het nut van Nintendo Badge Arcade uit te leggen. Je krijgt wat badges voor het hoofdmenu van je Nintendo 3DS en je zult daar iets leuks mee moeten bouwen. Op het eerste ogenblik lijkt het maar niets, maar zodra je begint te spelen zie je het plezier van de grijpmachines en ontdek hoe je dingen je eigen maakt. Het concept is niet voor iedereen weggelegd en het is duidelijk dat Nintendo hiermee een bepaald publiek wil bereiken. Mocht je geen probleem hebben met het neertellen van de duiten, dan is Nintendo Badge Arcade wellicht iets voor jou.
Next articleDiverse Pokémon uit Pokken Tournament laten hun vechtkunsten... Previous articleWater, vuur en stoom in trailer Volcanion in Pokémon Omega...

Reacties van gebruikers

Avatar
fantasyfreak | 14 december 2015 21:48 | #259429
Mooi verwoord. Ik start het elke dag op en heb al heel wat badges en nog geen €1 uitgegeven. En dat ga ik ook zeker niet doen, want je bent totaal niet zeker of je er wel 1 badge uit haalt. De kans is groot dat je er in 5 beurten natuurlijk wel een aantal hebt, maar ik heb zelfs wel een paar keer 4 gratis beurten gekregen en toen stelde het nog enorm teleur dat ik er maar 2 badges uit gekregen had.

Ik vind het ook behoorlijk jammer dat het gewoon onmogelijk is om gratis alle badges van een set te krijgen. Dan ben je lekker op weg met de Mario Maker set en dan zijn ze zo weer verdwenen.

Het is een leuke gratis toevoeging en je moet een gegeven paard ook zeker niet in de bek kijken, maar door het moeten betalen om een mooi startscherm te krijgen zoals je het zelf wilt voelt het toch een beetje alsof je genept wordt door Nintendo.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Nintendo Badge Arcade

Platform: Nintendo 3DS eShop
Prijs: Gratis
Genre: Overige
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 13 november 2015

Screenshots