N1’s Top 10 beste games van 2015 – 5 t/m 1 Special | 26 december 2015 15:00 | Auteur: Erik

Voor het tweede deel van N1’s Top 10 beste games van 2015 komen wij bij de echte neusjes van de zalm. De vijf spellen die hieronder genoteerd staan, hebben stuk voor stuk ontzettend veel stemmen van jullie gekregen. Daarom willen we dit moment tegelijkertijd ook even benutten om jullie te bedanken dat jullie je stemgeluid aan ons hebben laten horen. Toch kan er maar één de absolute favoriet zijn. Welke titel dit is? Lees snel verder!

5. Yoshi’s Woolly World (Wii U)36.7% stemde op deze titel
Als er een prijs voor 'meest schattige game ooit' zou bestaan, won Yoshi’s nieuwste avontuur deze met vlag en wimpel. Shy Guys die rustig wegdommelen onder de zon, de lieflijke geluidjes die uitgekraamd worden het springen of de koddige wijze waarop Yoshi zijn neus indeukt als hij tegen een muur inloopt… Yoshi’s Woolly World is een gewoonweg aandoenlijke ervaring om te doorlopen, met een werkelijk waar wonderschoon grafisch sausje om het geheel perfect aan elkaar te verweven. Daarbovenop floreerde dit avontuur door uitstekend leveldesign, gevarieerde platformechanieken en grootschalige gebieden waar achter elke bloem of bolletje wol wel een nieuw geheim schuilde. Yoshi’s Woolly World is misschien wel het beste platformspel van de dino sinds Yoshi’s Island, een avontuur dat we voor geen goud hadden willen missen. En hadden we al verteld hoe schattig het is?

135


4. The Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D (Nintendo 3DS) 48.9% stemde op deze titel
Slechts 72 uur heeft Link om Termina te redden van een kwaadwillende maan die steeds dreigender dichterbij komt. In drie dagen moeten er dorpsbewoners geholpen worden, worden er kerkers getrotseerd en ontluikt Link langzaam maar zeker de mysteries rondom dit vreemde land. Gelukkig weten de dorpsbewoners niet dat Link stiekem met zijn Ocarina de tijd terug kan draaien om deze queeste een stuk gemakkelijker te maken. Toch is deze unieke setting het startpunt voor een van Link’s meest duistere avonturen ooit. De Nintendo 64-klassieker is op verbluffend natuurgetrouwe wijze overgezet naar de Nintendo 3DS, met enkel slimme verbeteringen als een verbeterd Bomber’s Notebook, om die speelervaring nog grootser te maken. The Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D zit vol intrigerende personages, extravagante maskers en vernuftige kerkers en is wat jullie betreft de beste Nintendo 3DS-game die dit jaar is verschenen.

112


3. Xenoblade Chronicles X (Wii U)54.0% stemde op deze titel
Xenoblade Chronicles X is alleen al een buitengewone titel omdat het korte metten maakt met het stigma dat de Wii U geen gigantische open werelden af kan leveren. In deze titel verken je Mira, een gebied dat grootser en technisch verfijnder is dan veel van al die zogenoemde ‘next-gen spellen’. Het speelt zich af in een prachtig vormgegeven wereld dat vol leven, natuur en queesten om te voltooien zit. Elk van de zes gebieden laat je je ogen uitkijken, om vervolgens zonder waarschuwing door een veel te sterk monster afgeslacht te worden. Xenoblade Chronicles X is ook zeer lastig en laat je werken, heel hard werken voor die ervaringspunten. Maar de beloning is het altijd waard. Welk ander spel gooit na dertig uur spelen nog zo’n gameplay-veranderende toevoeging op je af? In zo’n krachtige Skell ligt Mira opeens aan je voeten en zijn zelfs de meest grootse wezens gewillig voer. Alleen voor deze ervaring is Xenoblade Chronicles X al het spelen waard.

204


2. Super Mario Maker (Wii U)63.3% stemde op deze titel
Wie heeft niet gedroomd om de maestro te zijn van je eigen 2D Mario platformlevels? Wij zijn verbaasd dat het tot 2015 heeft moeten duren voordat deze droom uit kon komen. Maar het wachten was het zonder meer waard. Super Mario Maker is niet alleen een geweldige ode aan dertig jaar aan Super Mario Bros., maar geeft ons eindelijk een gegronde reden waarom de Wii U GamePad bij de Wii U zit. Zonder het touchscreen was het niet mogelijk om zo gemakkelijk een prachtig platformlevel met de hele wereld te delen. En wat heeft Nintendo ons veel mogelijkheden gegeven om dit te doen!

Maar deze Wii U-titel is meer dan een tool om levels te maken. Ook als je niet zo creatief bent, gaat er een wereld van duizenden levels voor je open, met prachtige muziekstukken, levels die hordes aan vijanden op je afgooien en gebieden die zo tenenkrommend lastig zijn dat het alleen de maker al negen uur kostte om het te voltooien. Niet elk level dat je in de levelwereld van Super Mario Maker vindt, is een pareltje. Maar dat hoeft ook helemaal niet, het totaalpakket is briljanter, chaotischer en langer houdbaar dan we ooit hadden kunnen dromen. Hoe gaat Nintendo hier zelf ooit nog aan toppen?

44


1. Splatoon (Wii U)74.1% stemde op deze titel
Natuurlijk kan er maar één game zijn die de lofzang van Super Mario Maker weet te overtreffen. De titel werd uit het niets aangekondigd tijdens het Nintendo Digital Event op de E3 van 2014 en viel direct op doordat het totaal anders was dan alles wat Nintendo voorheen heeft uitgebracht. Misschien is Splatoon daarom ook wel zo bijzonder: het is een perfecte illustratie van die eigenzinnige gedachte waar Nintendo voor staat. Er vliegen je geen kogels om de oren tijdens het spelen van deze shooter, maar klodders verf. Je wint niet als je de meeste tegenstanders hebt verslagen, maar als je de meeste ‘turf’ in jouw kleur hebt beklad. Zelfs het stoere skatestijltje van het spel, ademt een heerlijk tegendraadse houding.

Nintendo heeft ons door de maanden ook steeds meer mogelijkheden gegeven om lekker met dat verf te kunnen kliederen. We zagen de komst van briljante modi als Rainmaker en Tower Control, de mogelijkheid om samen met vrienden te spelen en de toevoeging van steeds meer toffe locaties om met verf te bekliederen. En poeh, wat waren die gekke recensenten kritisch op het spel bij zijn lancering. Maar daar hebben jullie Nintendo-fans je natuurlijk niets van aangetrokken, jullie zijn immers net zo tegendraads als het spel zelf. Uiteindelijk draait het natuurlijk vooral om het plezier wat je uit een titel kunt halen – toevallig ook iets waar Nintendo voor staat. En aan jullie stemmen te zien, heeft deze titel voor ongelofelijk veel plezier gezorgd. Splatoon mag zich met recht de allerbeste game van 2015 noemen.

208
Next articleLaadtijden downloadversie en discversie Genei Ibun Roku #FE... Previous articleEerste Splatfest van 2016 laat je kiezen tussen gezondheid en...

Reacties van gebruikers

Avatar
Chris | 26 december 2015 15:11 | #259921
collapse
Helemaal mee eens. Splatoon is het perfecte voorbeeld van een game die de ziel van Nintendo heeft. Innovatie en toegankelijkheid maken van deze game een topper. Het is dus Nintendo op z'n best! Hopelijk krijgt Splatoon een vervolg, om zo een belangrijke serie van Nintendo te worden.

Super Mario Maker was tof, maar niet zo uitgebreid als Super Mario Flash 2 (een game die je online kunt spelen). Het gebrek aan slopes etc. is een groot gemis. Toch ben ik blij dat Nintendo heeft uitgebracht.

Xenoblade Chronicles X is een zeer uitgebreide game en heeft een enorme wereld (misschien is het spel de RPG met de grootste wereld ooit). Het verhaal vind ik echter niet zo vernieuwend ten opzichte van zijn voorloper. En de protagonist die je zelf kunt creëren lijkt niet echt een persoonlijkheid te hebben.

De Yoshi-game en de remake zijn ook wel goede games.
Avatar
Rico B. | 26 december 2015 19:24 | #259935
Reactie op post #259921 van Chris
collapse
Ik hoop dat je het over een aantal sprites en voorwerpen hebt want voor derest is Super Mario Flash 2 een zielig spelletje. Ik houd sowieso niet van Mario games die niet door Nintendo zijn uitgegeven. Het principe van SMF2 zit al niet lekker, je moet 1 voor 1 de hokjes vullen en je kan alleen zelf de levels spelen. Kortom, ik vind het geen haar beter dan Super Mario Maker
Ik ben het eens met deze lijst. Maar het was vooral leuk om er zelf ook deel aan uit gemaakt te hebben. Fijne 2e kerstdagavond
Avatar
Chris | 26 december 2015 19:29 | #259936
Reactie op post #259935 van Rico B.
Ik bedoel het aantal voorwerpen en sprites waarmee je de levels kunt bouwen. Die is heel wat uitgebreider dan Super Mario Maker. Bovendien maakt de community (Pouetpu-games) meer unieke levels dan in de Wii U-game het geval is (minder muzieklevels en levels waar je één of geen knop in hoeft te drukken).

Maar verder is Super Mario Flash 2 matig: het bouwen van levels is traag en omslachtig.
Avatar
Oubaïd | 26 december 2015 15:58 | #259928
Mooie top 5 en begrijpelijk dat Splatoon inderdaad tot de beste game van 2015 is verkozen. De game is echt typisch Nintendo wat ik helemaal niet zag aankomen. Ondanks dat de release best karig was hebben ze het tot de dag van vandaag aangevuld en, nog belangrijker, telkens weer onder de aandacht weten te brengen.

Mijn beste game van het jaar is Xenoblade Chronicles X, deze game bevat alles waar ik van houd in games. Super Mario Maker, Zelda: Majora's Mask 3D en Yoshi's Woolly World zijn ook goede games.

Stiekem hoopte ik op een plekje voor Swords & Soldiers II in de top 10, heb erg genoten van de game. Daarnaast had ik ook SteamWorld Heist verwacht.

Maar al met al alsnog een mooi jaar, misschien wel minder in het algemeen dan andere jaren maar er zijn genoeg kwalitatieve games te spelen, vooral als je de 3DS en Wii U hebt in plaats van één spelcomputer.
Avatar
KWOWW | 26 december 2015 16:49 | #259929
collapse
Ik vind het jammer dat maiden of black water er niet tussen staat het is een goede game met een goed en verhaal en maakt ook goed gebruik van de gamepad maar het is ook wel een game waar je van moet houden. Ook al staat ie niet in deze top 10 staat hij wel in mijn top 10!

Splatoon verdient het zeker om op 1 te staan! het is een fresh nieuwe IP en dat deze game op 1 staat laat ook meteen zien dat Nintendo het nog steeds in zich heeft om creatieve nieuwe IP's te ontwikkelen!
Avatar
Nathan | 26 december 2015 17:58 | #259932
Reactie op post #259929 van KWOWW

Spoiler

Avatar
Erik | 26 december 2015 18:02 | #259933
Reactie op post #259929 van KWOWW
collapse
Wie weet zie je de titel nog terug bij de eervolle vermeldingen! Smile
Avatar
KWOWW | 26 december 2015 21:29 | #259941
Reactie op post #259933 van Erik
Ik Hoop het!
Avatar
Banjo | 26 december 2015 21:27 | #259940
collapse
Splatoon op nummer 1..? Interessante keuze.. Bij mij haalt hij de top vijf in elk geval niet haha.

Hier is mijn top 5 van dit jaar.

1 - Xenoblade Chronicles 3D
2 - Xenoblade Chronicles X
3 - The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D
4 - Super Mario Maker
5 - Animal Crossing: Happy Home Designer
Avatar
Rico B. | 26 december 2015 23:13 | #259943
Reactie op post #259940 van Banjo
collapse
Wat heb jij toch altijd interessante keuzes...
Avatar
Banjo | 26 december 2015 23:17 | #259944
Reactie op post #259943 van Rico B.
Hilarious Inderdaad, maar huizen bouwen/inrichten heb ik altijd leuk gevonden.
Vroeger speelde ik The Sims heel veel en in AC: New Leaf spendeerde ik meer tijd met m'n huis dan met vissen etc. Daarom vind ik Happy Home Designer ook zo tof.

En Xenoblade Chronicles heb ik tot de 3DS versie nooit gespeeld; Hetzelfde geldt voor MM3D.
Avatar
nintendo23 | 27 december 2015 00:33 | #259947
Helaas te weinig Nintendo titels gespeeld. Maar goed ik kijk erg uit naar het jaar 2016. Want ondanks dat de bepaalde titels best goed waren. Was het niet het allerbeste jaar qua software maar dat vond ik in het algemeen van bijna elke partij.

Maar goed volgend jaar de NX hopelijk gaat Star Fox een leuke game zijn die in de kwaliteitsklasse 8.0 zit. En gaat Zelda een game worden die zich in het rijtje OOT, Metroid Prime, Mario Galaxy 1 en 2 DKC2 en Banjo Kazooie en Tooie gaat mengen dus dan bedoel ik bij de voor mij beste Nintendo games ooit gemaakt.


En komt er een goede E3 aan waarbij Retro studio's. Mario en Zelda ons helemaal ondersteboven blazen in een ouderwetste stage show. En die beter is dan die epische show van 2010.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Splatoon

Platform: Wii U
Genre: Third-Person Shooter
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 8
Releasedatum: 29 mei 2015

Super Mario Maker

Platform: Wii U
Genre: Interactive Course Builder
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 11 september 2015

The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Adventure
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 13 februari 2015

Xenoblade Chronicles X

Platform: Wii U
Genre: Action RPG
Ontwikkelaar: Monolith Software
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 2 - 32
Releasedatum: 04 december 2015

Yoshi's Woolly World

Platform: Wii U
Genre: Platformer
Ontwikkelaar: Good Feel
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 26 juni 2015