Terugblik op 2015 met wist-je-datjes Special | 31 december 2015 19:00 | Auteur: Nathan

Terugblik op 2015
December, het is de maand van kou (zonder sneeuw), cadeautjes en lekker eten, maar ook die van terugblikken op het afgelopen jaar. Pak een oliebol of schenk een glas glühwein in, terwijl je lekker met ons nog een laatste blik werpt op het jaar 2015 voor Nintendo.

Al op 2 januari verscheen de eerste Wii U-game van het jaar. Captain Toad: Treasure Tracker, een puzzelspel dat is gebaseerd op de minigames van Captain Toad in Super Mario 3D World, bleek een goede binnenklapper en is zelfs terug te vinden in de Top 10 beste games van 2015. Het was het begin van een veelbelovend jaar. Slechts vier dagen later maakte Nintendo bekend een speciaal New Nintendo 3DS Ambassadors Program te hebben opgezet waar geselecteerde leden van Club Nintendo een speciale editie van het systeem konden kopen. Toen was nog niet bekend wanneer de New Nintendo 3DS en haar XL-versie in de winkels zouden liggen, maar het was duidelijk dat het niet lang meer zou duren.

1397068321


Slechts een week daarna verscheen de eerste Nintendo Direct-presentatie van het jaar en vele fans waren blij met de aankondiging van een nieuwe Fire Emblem-game en meer informatie omtrent veel toen al populaire games, zoals Splatoon, Mario Party 10 en Xenoblade Chronicles X. In die presentatie maakte The Big N ook de publieke releasedatum van de New Nintendo 3DS bekend. Op 13 februari zou het systeem verschijnen, samen met The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D en Monster Hunter 4 Ultimate - twee games waar honderdduizenden fans al maanden naar uitkeken. 2015 was begonnen. En het begin was goed!

Toen, op de twintigste dag van het nieuwe jaar, maakte Nintendo bekend dat het bedrijf stopt met het loyaltyprogramma Club Nintendo. In de maanden erna zouden er geen nieuwe codes voor sterren worden uitgegeven en ook bij downloads in de Nintendo eShop kon je vanaf april geen sterren meer verdienen. Om je laatste sterren kwijt te raken, werden er wel een aantal producten toegevoegd aan de Sterrencatalogus en ook kon je je sterren inruilen voor codes voor Virtual Console- en Nintendo eShop-spelletjes. Voor velen kwamen deze nieuwe producten te laat: er was moeilijk aan nieuwe sterren te komen en menigeen had zijn sterren al ingewisseld voor oudere producten. Met het nieuws dat Club Nintendo ging sluiten, kondigde Nintendo wel een vervanger aan. Daarover straks meer.

De toekomst aangekondigd
De laatste jaren is echter akelig duidelijk geworden hoe na een maand vol nieuwe first-party releases er weer een maand of twee (of soms zelfs langer) niets nieuws te vinden is in de schappen. Maart en april vormden samen zo'n interval waarin menigeen het moest doen met de wat oudere games. Er verschenen wel Mario Party 10 en Xenoblade Chronicles 3D, maar in vergelijking tot februari en mei werden er zeer weinig pakketjes met een nieuwe Nintendo-game bij ons bezorgd. Dat betekent echter niet dat er verder niks gebeurde. Op 17 maart kondigde Nintendo een samenwerking aan met DeNA, het bedrijf achter het in Japan populaire mobiele platform Mobage. Daarmee kwam ook de aankondiging van een vijftal mobiele Nintendo-games. Onrust bij de fans over de toekomst van Nintendo op consoles was voorspeld en dus maakte president Iwata met een glimlach op zijn gezicht bekend dat we niet bang hoefden te zijn: de volgende console, de “NX”, was al volop in ontwikkeling en het bedrijf blijft de markt voor toegewijde apparaten sowieso nog een aantal jaar ondersteunen.

1397068235


Met Xenoblade Chronicles 3D voor de New Nintendo 3DS en Splatoon voor de Wii U voor de deur was er nog genoeg om naar uit te kijken, maar onder journalisten en analisten sloeg de onzekerheid al snel toe. Velen waren het erover eens dat de NX die slecht verkopende, onderpresterende console genaamd de Wii U zou gaan vervangen. De vraag was echter wanneer? En wat betekent deze aankondiging voor het aanbod voor de Nintendo 3DS en de Wii U in 2016? Vooral de Wii U is erg afhankelijk van de titels van Nintendo zelf en om de NX niet bij voorbaat te hoeven afschrijven, moet Nintendo ook een launch line-up voor dat apparaat hebben. Onzekerheid is het woord dat bij de fans centraal staat bij de aankondigingen van mobiele games en de NX. Gaat de ontwikkeling van smartphonegames niet ten koste van de productie van games voor de Nintendo 3DS? Als een nieuwe console nu al wordt aangekondigd, terwijl de Wii U pas twee en een half jaar oud is, hoeveel games mogen we dan nog voor ons apparaat verwachten? Dat zijn slechts een paar van de vele vragen die opkwamen. De investeerders hadden echter minder moeite met het verwerken van dit nieuws. De beurs reageerde bijzonder positief en de waarde van een aandeel in Nintendo steeg na de persconferentie met liefst 25 procent.

Op 1 april kondigde Nintendo een nieuwe Nintendo Direct aan, welke op middernacht zou worden uitgezonden. Weg van mobiele games en NX, terug naar het heden en de nabije toekomst. De presentatie was er één vol gloednieuwe content. Die nieuwe Fire Emblem-game uit januari kreeg de ondertitel Fates. Ook werd de lang vergeten crossover tussen datzelfde Fire Emblem en de Shin Megami Tensei-serie van Atlus voor de eerste keer sinds januari 2013 getoond en was het iets totaal anders dan de meesten hadden verwacht. Daarnaast werd het vijfde deel van de Project Zero-serie aangekondigd voor westerse release, dat al bijna een jaar in Japan verkrijgbaar was, werd Mewtwo werd onthuld als DLC-personage voor Super Smash Bros. for Nintendo 3DS & Wii U, zou een ultieme moeilijkheidsgraad toegevoegd worden aan Mario Kart 8 en nog veel meer! Het was duidelijk dat de persconferentie met DeNA van twee weken eerder er één was voor de bankiers en dat dit er één was voor de fans.Aan de slag
Het feest barstte pas echt los toen eind mei de grote update van Mario Kart 8 verscheen die 200cc aan het pakket toevoegde. 200cc is nog sneller dan 150cc, zelfs zo snel dat het ons forceerde om voor de eerste keer ooit de B-knop in een Mario Kart-game te moeten gebruiken om te remmen. Tegelijk met de update verscheen het tweede DLC-pakket van de game, die ervoor zorgde dat je van drie personages, twee Grand Prix en vier voertuigen extra kon genieten. Banen als Big Blue, Excitebike Arena, Yoshi's Island, Animal Crossing en Wild Woods werden 'fan favorites' en de nostalgie die de eerste drie tracks met zich mee brachten, was voor sommigen misschien nog wel waardevoller dan de rest van het pakket.

De game waar iedereen met een Wii U op zat te wachten, is zonder twijfel Splatoon. Splatoon was vorig jaar op de E3 aangekondigd en wist toen al de harten van veel gamers te veroveren door zijn unieke kijk op het shooter-genre. Bij release was het aanbod nogal karig, maar door regelmatig wapens, stages, gear en in augustus zelfs modi aan het pakket toe te voegen en terugkerende Splatfests, wist Nintendo ons telkens weer te verleiden terug te keren naar Inkopolis. Dit nieuwe idee van een aantal jonge ontwikkelaars bij Nintendo was geslaagd. Sterker nog: Splatoon werd een ware systemseller.Na zonneschijn komt regen
Splatoon was de kroon op een toch wel geslaagd eerste halfjaar. Er waren een aantal goede games verschenen voor zowel de (New) Nintendo 3DS als de Wii U en met wat nog op de planning stond konden we niet wachten op de E3. Voorafgaand aan de beurs presenteerde director Masahiro Sakurai een speciale Super Smash Bros.-presentatie op 14 juni. Toen werden Lucas (Earthbound Beginnings), Ryu (Street Fighter) en Roy (Fire Emblem) aangekondigd als DLC voor het vechtspel, vele vechters kregen een eigen amiibo en de langverwachte Miiverse-stage werd onthuld. En dit is slechts een kleine verzameling van hoogtepunten van die video! Iedereen was het erover eens: de week begon goed. Toch kwamen bij de E3 velen van een koude kermis thuis.

De tweede editie van het Nintendo Digital Event was een teleurstelling voor velen. Star Fox Zero was grafisch tegenvallend en met “goedkope tussendoortjes” als Chibi-Robo! Zip Lash, Animal Crossing: amiibo Festival en Mario Tennis: Ultra Smash waren kijkers absoluut niet tevreden. Drie nieuwe spin-offs uit grote franchises werden aangekondigd. De eerste is Metroid Prime: Federation Force, een co-op multiplayer game voor de Nintendo 3DS. Laten we voorzichtig zeggen dat dit niet het type gameplay was waar Metroid Prime-fans op zaten te wachten. Dit bleek vooral toen Nintendo of America de aankondigingstrailer op Youtube zette: fans 'beloonden' het spel met meer dan 80.000 dislikes. Daarmee is het één van de minst populaire video's ooit geüpload op het kanaal. De game is sindsdien ook niet meer getoond en de vraag is wat er nu achter de schermen allemaal gebeurt bij ontwikkelaar Next Level Games.De twee andere titels betroffen The Legend of Zelda: Tri Force Heroes en Hyrule Warriors Legends, beide eveneens voor de Nintendo 3DS. De eerste van de twee is inmiddels al verkrijgbaar en wij waren best te spreken over de co-op multiplayer spin-off van de populaire avonturenserie. Tijdens de E3 kon de game helaas niet rechtvaardigen dat de gloednieuwe The Legend of Zelda-game voor de Wii U niet werd getoond en zelfs werd uitgesteld naar 2016. Na een allesbehalve teleurstellende Nintendo Direct en Super Smash Bros.-stream was onze hype blijkbaar te groot - en Nintendo heeft onze honger helaas niet kunnen stillen. Zelfs het superschattige Yoshi's Woolly World kon de negativiteit die bij de Nintendo-fans overheerste niet wegwerken.

Rust in vrede
Slechts een maand later kreeg Nintendo nog een veel grotere klap te verduren. Op 11 juli overleed president Satoru Iwata op 55-jarige leeftijd aan kanker. De gehele game-industrie was geschokt. Duizenden mensen uit de industrie en miljoenen fans van welke consolebouwer dan ook leefden mee toen Nintendo het nieuws naar buiten bracht dat de opperbaas was overleden. Ook wij hebben een eerbetoon online gezet aan de man die begon als programmeur bij HAL Laboratory en later van Pokémon Gold/Silver een twee keer zo grote game wist te maken.

194


Jubilea
In september verscheen, ter ere van de dertigste verjaardag van de originele Super Mario Bros. voor de NES, ook de grootste game van het najaar voor de Wii U: Super Mario Maker. Het is nu eindelijk mogelijk om met officiële tools je eigen Super Mario Bros.-levels te maken en Wii U-bezitters deden dit dan ook massaal! Binnen een week waren er meer dan één miljoen levels gemaakt en geüpload. Super Mario was echter niet de enige die een jubileum te vieren had. Wij als site vierden in september onze vijftiende verjaardag met prijzen, columns, terugblikken en een Super Mario Maker-challenge. De acht levels uit de Super Mario Challenge zijn gemaakt door de redactieleden en zijn nog steeds te vinden op de accounts van de betreffende crew in Super Mario Maker.

Radiostilte
In de eerste zes maanden van het jaar hield Nintendo niet minder dan zeven officiële videopresentaties met aankondigingen voor reeds verschenen en toekomstige games. Na de dood van Iwata bleef het lange tijd akelig stil. Er verschenen wel games, waaronder Devil's Third, het eerder genoemde Super Mario Maker, The Legend of Zelda: Tri Force Heroes en Project Zero: Maiden of Black Water, maar nieuwe aankondigingen bleven uit. Intussen was Nintendo intern bezig met het vinden van een opvolger van Iwata en hoe het in de toekomst verder moest met de Nintendo Direct, een concept dat onlosmakelijk met Iwata en zijn wil om direct naar de gamers te spreken was verbonden. Zijn opvolger werd uiteindelijk in september gepresenteerd: Tatsumi Kimishima. Ook stelde Nintendo ons gerust dat de Nintendo Direct zou blijven bestaan.

In oktober was er nog steeds geen teken van een nieuwe Nintendo Direct en daarop begonnen fans massaal op Miiverse, Facebook en Twitter te smeken om een nieuwe presentatie. Op een gegeven moment waren onder elke tweet van Nintendo of America, ongeacht onderwerp, vele reacties te vinden van fans met smeekbedes. Aan het einde van die maand kwam Nintendo niet met nieuws over games voor de Nintendo 3DS of de Wii U, maar werd het eerste resultaat uit de samenwerking met DeNA voor mobiele telefoons onthuld. Het betreft een applicatie genaamd Miitomo. De app moet in maart 2016 verschijnen voor iOS en Android en heeft als doel om je meer te laten weten over je vrienden. Hiermee is de software enigszins vergelijkbaar met berichtendiensten en sociale media.

1397068287


Op diezelfde dag onthulde Nintendo ook het loyaltyprogramma dat het reeds gesloten Club Nintendo zou vervangen: My Nintendo. In dit programma kun je punten verdienen door games te kopen en games te spelen. Deze punten kun je vervolgens omzetten in “digitale content” (waarschijnlijk DLC), kortingscoupons en merchandise. Het account kan worden gekoppeld aan je Nintendo Network ID, sociale media, Nintendo 3DS, Wii U, NX, computer en mobiele apparaten. Veel meer weten we nog niet over My Nintendo, maar dat zal begin volgend jaar veranderen.

Pas op 14 november werd de eerste Nintendo Direct in vijf maanden uitgezonden. In de uitzending stonden de lokale presentators (Satoru Shibata in Europa en Bill Trinen in Noord-Amerika) de fans te woord en zij bedankten nogmaals voor alle steun na het overlijden van de geliefde president. De presentatie zelf bracht de onthulling van The Legend of Zelda: Twilight Princess HD met zich mee. In de weken voorafgaand aan de aankondiging waren er al geruchten en hoewel we stiekem allemaal hoopten op een HD remake, bleven we behoorlijk sceptisch. Toen het moment daar was, verschenen de video's met reacties van overdonderde fans op YouTube als wortels uit de grond. Ook werd een nieuwe trailer van Star Fox Zero waarin duidelijk verbetering zichtbaar is ten opzichte van de E3-video getoond en waren er een aantal aankondigingen van vele (third-party) spellen voor de Nintendo 3DS, waar menigeen enthousiast van werd. Dit, en een nieuwe bevestiging dat het volgende deel in de The Legend of Zelda-serie in 2016 verschijnt, voor de Wii U, laten weer een brede glimlach op ons gezicht verschijnen. Nog net voor het valreep verschenen in december nog Xenoblade Chronicles X voor de Wii U en Mario & Luigi: Paper Jam Bros. voor de Nintendo 3DS, twee spellen waar velen erg naar uitkeken.Dus wat vonden we van 2015?
Achteraf gezien is 2015 helemaal niet zo'n slecht jaar voor Nintendo als onze herinneringen ons doen geloven. Met de nieuwe content voor Mario Kart 8 en Super Smash Bros. for Nintendo 3DS & Wii U zijn we stiekem nog steeds erg blij, maar het echte werk werd verricht door The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D, Monster Hunter 4 Ultimate, het wellicht korte doch zeer vermakelijke Captain Toad: Treasure Tracker en vooral door het unieke Splatoon. Met het minstens net zo populaire Super Mario Maker, het stiekem toch erg leuke The Legend of Zelda: Tri Force Heroes, het grootse Xenoblade Chronicles X en het gezellige Mario & Luigi: Paper Jam Bros. wist de tweede helft van het jaar ons toch genoeg te bieden. En niet te vergeten: een alsmaar toenemende hoeveelheid leuke, unieke, makkelijke of moeilijke, korte of lange indiespellen die het afgelopen jaar voor de Nintendo-systemen zijn verschenen. Buiten de games om was het vooral een jaar van verandering: het overlijden van Iwata, het stopzetten van Club Nintendo, de onthulling van de allereerste mobiele game en My Nintendo en alle gesprekken rondom de NX maakten 2015 een zwaar en vol jaar, maar maken 2016 des te spannender. In deze laatste dagen van het jaar gaan wij nog snel aan de slag met een aantal pareltjes die we eerder dit jaar gemist hebben, wetende dat 2016 genoeg nieuwe spellen, ervaringen en waarschijnlijk zelfs een inkijk in een nieuwe console zal brengen.

Op de volgende pagina vind je onze bekende en geroemde wist-je-datjes met interessante en niet zo interessante weetjes en persoonlijke feitjes over N1ntendo en de afzonderlijke redactieleden.
Next articleGelukkig nieuwjaar! Previous articleTurbo Charge Donkey Kong en Hammer Slam Bowser amiibo los verkrijgbaar...

Reacties van gebruikers

Avatar
Chris | 31 december 2015 19:26 | #260049
Die weetjes zijn uiteraard niet zo interessant...
Avatar
N_fan | 31 december 2015 19:35 | #260050
FE Fates -> beste aankondiging van het jaar.
En SMT X FE omdat Tiki belangrijkste personage aan FE kant is.
Splatoon, Yoshi, Mario Maker, Xenoblade 3D/X = Goed
En Corrin als Smash DLC. HET is geen Tiki maar het is beter dan niets.

2016 wordt fantastisch!
Avatar
nintendo23 | 31 december 2015 20:00 | #260052
2016 kan geweldig worden voor Nintendo. Maar dat ligt er aan of ze nu eindelijk snappen wat ze fout hebben gedaan bij de Wii u. Maken ze weer de onozele fouten bij de NX. Dan is het tijd dat Nintendo de console markt verlaat. Maar laten hopen dat ze ons met de NX en Zelda maar ook met Star Fox ons van de sokken blazen.
Avatar
Chris | 31 december 2015 20:24 | #260053
collapse
Ben ik de enige die vindt dat Metroid Prime: Federation Force er niet zo slecht uitziet? Alleen door dat balspelletje (Blast Ball) ben ik van plan om de game niet te kopen. Het is een Metroid-game gemaakt door een andere studio. Natuurlijk ontbreekt het gevoel van eenzaamheid wiens de Metroid-serie gekenmerkt wordt. Als Nintendo nu niet met een multiplayer-Metroid aan de haal kwam, zouden ze dat later gedaan hebben. Dus, het was een stap die ooit gezet zou worden.
Ik ben gewoon volledig tegen Metroid Prime: Blast Ball, een soort minigame wiens er bijna geen vlees en bloed van de serie zelf te herkennen valt. Dat mogen ze best wel afschaffen.

2015 was een bewogen jaar, met veel hoogtes en laagtes. De dood van Mr. Iwata bijvoorbeeld, een belangrijk mens die de hele game-industrie heeft veranderd en Nintendo weer aan de top bracht door innovatie aan hun consoles toe te voegen. De Wii U is misschien geen succes (dankzij de naam en het gebrek van third-party support), maar de opvolger van de populairste handheld ooit - de Nintendo 3DS - bewijst dat het "Dual Screen"-concept nog steeds ijzersterk is. Ik kan mij geen handheld zonder twee schermen meer voorstellen! Met een beetje innovatie en de optie om games op de traditionele manier (zoals de concurrentie) te spelen, zal Nintendo de komende jaren overleven.

Het woord die dit jaar betreft Nintendo-gaming beschrijft is "DLC". Vooral bij Splatoon werkt dit concept goed: na de release van de game werden in ongeveer een halfjaar tijd meer dan tien stages toegevoegd. Voeg daar nieuwe modi,wapens aan andere extra's aan toe en je heb een spel bomvol extra's. De DLC is gratis - daar kunnen andere shooters van leren!
Ook Super Mario Maker, Super Smash Bros. en Mario Kart 8 kregen het hiermee te maken. De DLC is tof en er is nog nieuws aan de horizon. Corrin en Bayonetta zijn uniek op hun eigen manier, waardoor ze voor mij het aanschaffen waard zijn!

De games waren zo slecht niet. Het was misschien een van de mindere jaren voor Mario, Nintendo's vlaggenschip, dankzij de matige Mario Tennis-game en Mario Party 10. Toch maakte Super Mario Maker alles goed door de mogelijkheid om iets te doen wat fans altijd al wilden: Mario-levels maken!
Animal Crossing: Amiibo Party is gratis (online toch), dus hierover moeten we niet te veel klagen. Het is echter wel jammer dat de game een retailrelease heeft gekregen.
Kortom, drie matige first party-games tegenover vele toptitels als Yoshi's Woolly World en Xenoblade Chronicles X... 2015 was toch een redelijk goed jaar voor Nintendo.

En in 2016 zullen we onze handen vol hebben: twee The Legend of Zelda-games, Star Fox: Zero en twee Fire Emblem-games (of vier als je de versies van Fire Emblem: Fates apart rekent). Op de E3 zal wellicht de NX uit de doeken gedaan worden... Kortom: 2016 wordt een veelbelovend jaar voor Nintendo!
Avatar
raceneus | 01 januari 2016 17:58 | #260089
Reactie op post #260053 van Chris
Ik ben er ook niet zo negatief over, hoor.
Avatar
nintendo23 | 31 december 2015 21:15 | #260054
collapse
Metroid Prime fedaration is een schande voor het Metroid merk.

En 2016 kan mooi worden afwachten of ze het eindelijk snappen op console markt gebied.
Avatar
Chris | 31 december 2015 21:22 | #260055
Reactie op post #260054 van nintendo23
Metroid-spinoffs bestaan al langer. Metroid Prime Pinball en Metroid Prime: Hunters, ze verschenen allebei op de Nintendo DS. En Metroid Prime: Federation Force hoort ook in dit rijtje thuis. Het behoort dus niet tot de hoofdserie.
Avatar
SuperX | 31 december 2015 21:43 | #260056
Wat Metroid prime federatio force betreft: ik vind dat er nog te weinig info over het spel bekend is om al te kunnen oordelen en ik ben benieuwd hoe het spel nu naar een jaar er uit ziet.

Verder vond ik 2015 een mooi jaar met veel geweldige games van Nintendo en derden. Mij top 3 favoriete games van 2015 zijn:
- Xenoblade Chronicles X
- Metal Gear Solid 5
- LoZ Majora's Mask 3d (omdat ik het origineel niet gespeeld had)
Avatar
Lupaie | 01 januari 2016 02:27 | #260067
2015 is het jaar waarin ik in december, met mijn zakken gevuld met gaming geld, voor de Nintendo rekken sta en gewoon geen interressante game kan vinden welke ik nog zou willen kopen....en ik op voorhand weet dat dit de komende maanden ook niet meer zal veranderen. Dit is me nog nooit gebeurd. Met pijn in mijn hart toch maar een ps4 gekocht voor naast mijn wiiu en 3ds, alhoewel ik bang ben dat de wiiu steeds meer stof zal verzamelen, totdat de zelda's en starfox komen.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.