We mogen best blij zijn met die Nintendo 3DS Column | 23 januari 2016 13:30 | Auteur: Erik

Als Nintendo-liefhebbers zijn we er een beetje aan gewend geraakt om even flink ons gal te spuwen. Vooral wij Nederlanders zijn daar goed in. Het voelt ook heerlijk om af en toe datgene wat je zo tof vindt even flink de grond in te boren. En iets als de Wii U verdient dat soms ook wel. Maar soms mag er ook wel wat meer liefde geschonken worden. We mogen bijvoorbeeld best blij zijn met die Nintendo 3DS.

De laatste paar jaar zijn we ook in een hele vreemde gedachtegang beland. We zijn vooral Nintendo aan het verwijten wat ze fout doen, terwijl we voor het gemak even vergeten dat er ook wel wat zaken goed gaan. Toch is nagenoeg iedereen het er over eens: deze hele consolegeneratie is voor Nintendo gefaald. Volgens sommige critici en fans kan Nintendo net als SEGA beter een derde partij worden voor Sony of Microsoft, terwijl anderen met hun hoofd allang bij de NX zitten. Jammer dat diezelfde mensen vaak alleen de Wii U naar voren schuiven als reden.

1397068323
Doemdenkers zien het al helemaal voor zich: Mario op Sony-hardware.


Hoofd boven water
Als collectief vergeten we dan voor het gemak even de andere zijde van die blinkende munt. Want die Nintendo 3DS doet het tegen alle verwachtingen in nog best wel goed. Jeweetwel, dat kleine apparaatje met zo’n 3D-scherm waarvoor je niet eens een brilletje nodig hebt. Dat stukje apparatuur dat – in tegenstelling tot de Wii U – na een trage start nog wél stevig voet aan wal heeft gezet. We vergeten wel eens dat dit best wel een opmerkelijke prestatie is, gezien de handheld zich in heel wat moeilijker vaarwater bevindt dan de Wii U. Kijk bijvoorbeeld naar de PlayStation 4, die gaat als heerlijk zoete broodjes over de toonbank – zonder ook maar iets noemenswaardigs te hebben uitgebracht het afgelopen half jaar. Was het niet door stomme fouten van Nintendo’s kant, dan had dit net zo goed de Wii U kunnen zijn.

De Nintendo 3DS bevindt zich echter in een (zo zegt men) ter dood opgeschreven markt. Spellen voor mobiele telefoons zijn meer en meer in opkomst en er heersen allerlei veronderstellingen dat de consument op een handzaam apparaat geen ‘grote’ games meer wil spelen. Een veronderstelling waar zeker wat voor te zeggen valt, gezien de enorme populariteit van spelletjes als Candy Crush Saga en Clash of Clans. Een deel van die gigantische groep ‘casual’ spelers die de Nintendo DS had veroverd, is ongetwijfeld overgestapt op Android- of iOS-spelletjes. En toch heeft die Nintendo 3DS zijn hoofd nog knap boven water weten te houden. Op het moment van schrijven zijn er zelfs grofweg 57 miljoen exemplaren verkocht.

nintendo_Wiifit
Grote kans dat deze familie al overgestapt is op mobiele platformen.


Op de toekomst
Toch snap ik ook wel dat dit aantal niet echt klinkt als een enorme prestatie. Het is fors minder dan zijn voorganger met 154 miljoen exemplaren, de Nintendo DS, en het is misschien wel de minst verkochte handheld van Nintendo ooit. Maar, het is alsnog maar liefst vijf keer zo veel als die handheld van Sony, de Playstation Vita. En tja, de Game Boys en Nintendo DS’en van deze wereld hadden ook geen last van smartphones en tablets. Een markt die zo dreigend is, dat het zomaar zou kunnen dat de Nintendo 3DS de laatste traditionele handheld is die Nintendo zal uitbrengen.

Dat gekke apparaatje met die 3D-functie weet zich voor nu echter goed te weren. En maar goed ook, want hierdoor hebben we zelfs in 2016 nog best wat om naar uit te kijken – in tegenstelling tot de releaselijsten van zijn grote broer. Wie weet wat er gebeurd zou zijn als de Nintendo 3DS ook geflopt was. Ik kan ook niet wachten om aan de slag te gaan met Bravely Second: End Layer en Fire Emblem Fates en stiekem ben ik zelfs wel benieuwd naar wat Metroid Prime: Federation Force ons te bieden heeft. Er zit in ieder geval nog volop leven in die vijf jaar oude handheld. Stop daarom op sommige momenten eens met het spuwen van gal - we mogen best blij zijn met die Nintendo 3DS.
Next articleNintendo Minute toont gameplaybeelden The Legend of Zelda: Twilight... Previous articleDementium Remastered verschijnt op 11 februari in Europa

Reacties van gebruikers

Avatar
The Iron Ghoul | 23 januari 2016 13:47 | #260652
collapse
Het is inderdaad heel knap dat het de 3DS gelukt is om zoveel te verkopen. Natuurlijk is het veel minder dan zijn voorgangers, maar dat is overduidelijk door de opkomst van de mobiele devices.

Zelf snap ik niet helemaal waarom de PSV niet goed heeft kunnen verkopen op het begin.

Vanuit gaand dat de NX hybrid geruchten vals zijn en er dus wel een nieuwe handheld komt. Dan ben ik zwaar benieuwd met wat Nintendo gaat komen.
Avatar
Lieve Jongen | 24 januari 2016 07:37 | #260685
Reactie op post #260652 van The Iron Ghoul
Dat de PSV veel minder verkocht heeft snap ik wel. Heb er zelf ook een naast mijn 3DS maar je betaald 200 euro voor dat ding en dan heb je nog een asociaal duur geheugenkaartje nodig om de games op te kunnen slaan. Waar je bij de 3DS voor 2 tientjes 64 gieg extra opslag hebt kost je dat bij de PSV 35 euro voor 32 gieg.
Daarnaast liet Sony het snel afweten met de games.

Overigens is het niet helemaal eerlijk om de verkoopcijfers van de 3DS met de DS te vergelijken. Zonder die flashcards was de DS veel minder verkocht. Zorg dat de games van de 3DS gekraakt en op de 3DS afgespeeld kunnen worden en de verkopen stijgen.
Avatar
Koldur1 | 23 januari 2016 14:16 | #260653
Ik heb de 3DS altijd gezien als gaaf apparaat, heb hem speciaal gekocht om OoT te kunnen spelen omdat ik deze nooit gespeeld had toen OoT op de N64 uit was gekomen en ik mijn geld toen meer aan kroeg gerelateerde dingen uitgaf Holy

Was toen jammer dat er even een droogte was, maar heb er nooit spijt van gehad en helemaal niet toen er een tsunami aan goede spellen voor uit kwam. Voor mij is de 3DS de beste console, misschien is de Game Boy nostalgisch de beste voor me (was toen 10 jaar oud) maar ik denk heel objectief gezien de 3DS het beste te vinden. Daarbij moet ik wel even kwijt dat ik nooit echt een TV console gamer ben geweest.

Voor de Zelda fans (wat ik dus ook ben) is het in ieder geval echt een niet te missen apparaat (OoT3D, MM3D, ALBW, Minish Cap voor Ambassadors, Link's Awakening, Oracle spellen). Ook ben ik een enorme fan van goed werkende 3D, wat met de new 3DS echt goed is gekomen, wat dit apparaat mede met andere topspellen voor de 3DS voor mij een topper maakt.
Avatar
FalconPawnch | 23 januari 2016 16:55 | #260659
ik heb echt niks negatiefs te melden over de 3DS. het is een prima apparaat. Alleen klote dat er verschillende versies na elkaar komen waardoor ik dus met een first wave model zit waar ik ook nog eens 80 euro meer voor betaald heb.

Games zijn er in overvloed en daarin komen we duidelijk niks te kort. Third party support op de 3dS is ook prima. Van Nintendo zelf vind het wel wat magertjes. (Mijn mening, er is voor mij persoonlijk niet heel veel boeiends)

En tja, de Wii U is dan wel een doorn in het oog voor het succes van de andere kant van die munt.
Avatar
koekiemonster | 23 januari 2016 17:58 | #260667
3ds <3
Enige jammere is dat Nintendo geen account en achievements heeft.
Avatar
Echelon | 23 januari 2016 21:35 | #260676
Gewoon een geweldig apparaat. Degene die roepen dat Nintendo third-party moet gaan, zijn vaak Playstation en Xbox bezitters die kwijlen voor Mario, Zelda, Metroid, Donkey Kong, Fire Emblem en Pokemon. Als dit het laatste jaar is van de 3DS, dan sluit Nintendo dit hoofdstuk ontzettend goed af. We krijgen een aantal geweldige games dit jaar voor de handheld.

Verder hoop ik dat de NX een 2-in-1 console is, waarbij je de games op de console ook op de handheld kunt afspelen. Puur omdat het de console ook kan optrekken qua verkoop. Bovendien heb je sowieso een aantal third-party mee, zoals een Square Enix en Capcom. Die ontwikkelden namelijk intensief voor Nintendo's handheld. Voor Nintendo is het ook gemakkelijker, omdat ze niet meer op twee systemen hoeven te produceren.

Laatste geruchten zijn overigens dat de handheld versie van de NX in 2016 uit zal komen met een prijs tussen de 200-300 dollar, terwijl de console in 2017 moet uitkomen.
Avatar
bassieboy96 | 24 januari 2016 10:43 | #260686
ik ben altijd al blij geweest met de 3ds
Avatar
Nopeman | 24 januari 2016 11:34 | #260687
Met de 3DS ben ik verder tevreden, al heeft 2016 de releases wel nodig.

2015 was een veel te mager jaar naar mijn smaak. Het had Majora's Mask 3D... maar daar eindigde het ook voor me. Fire Emblem Fates, Bravely Second, Zero Time Dilemma, ja dat zijn games waar ik naar uit kijk.
Avatar
Dylan R. | 24 januari 2016 15:35 | #260692
Ik ben tevreden met de Nintendo 3DS. Ik vind het alleen jammer dat er een gebrek is aan New Nintendo 3DS-titels.
Met de Nintendo 3DS bewijst Nintendo dat hij de concurrentie (voornamelijk de games op mobile devices) kan overleven. Als zelf Sony onder het succes van de tablets en smartphones lijdt (zie verkoopresultaten van Playstation Vita), dan weet je: Nintendo gaat de komende tien jaar overleven. Nintendo heeft tot nu toe één soort markt (gaming), terwijl Microsoft (gaming,besturingsystemen en kantoorprogramma's voor computers) en Sony (elektronica, gaming) meerdere bronnen van winst hebben om zo krachtigere apparatuur en meer third-party te krijgen.
Nintendo zal meerdere doelgroepen bereiken met hun Quality of Life, pretparken, mobiele games en anime (die allemaal in 2016 zullen verschijnen). Maar Nintendo heeft zich tot nu prima kunnen redden met een soort markt (zelfs met weinig of slechte third-party support) en daarvoor al verdient het bedrijf van mij een pluim.
Avatar
fantasyfreak | 24 januari 2016 21:24 | #260699
De start was wat traag, maar ik heb me afgelopen jaren flink vermaakt met de 3DS Very Happy
Avatar
cheatah | 26 januari 2016 01:02 | #260723
Even die andere kant van de munt een beetje oppoetsen:
Ik heb pas sinds een half jaar een Wii U en ben zeer tevreden!
Het concept dat ik mijn game verder kan spelen op mijn controller als mijn vriendin de tv wil gebruiken is echt geniaal.
Qua games en aankomende releases inderdaad kwantitatief niet retesterk, maar met titels als Pikmin 3, Toad Treasure Tracker, Super Smash Bros, Mario Kart 8 en nu Xenoblade heb ik me prima vermaakt. Stuk voor stuk goed uitgewerkte parels (waarbij Toad een beetje een tijdelijk vermaakje was) en heb nog DK Tropical freeze, Mario World/Bros/Maker en Bayonetta 2 klaarliggen om te spelen, kortom; de top is gewoon goed verzorgd!

...en mijn 3ds xl gebruik ik momenteel even niet, maar zeker ook een puik dingetje hoor...

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.