Bravely Second: End Layer Preview | 28 januari 2016 10:00 | Auteur: Patrick

Op 26 februari komt het langverwachte vervolg op Bravely Default uit in Europa. Dit eerste deel was het begin van een nieuwe serie van Square Enix en werd zeer goed ontvangen door westerse media. Zo kreeg de game ook van ons een dik verdiende 8,9. De game legde een goede basis neer en hintte al naar een vervolg en op de aankondiging van Bravely Second hoefden we dan ook niet lang te wachten. Bravely Second: End Layer gaat verder waar zijn voorganger eindigde en wij zijn ondertussen aan de slag gegaan met dit nieuwe avontuur.

Bravely Second: End Layer is een klassieke Japanse role-playing game met moderne toevoegingen. Zo kun je weer op pad in het bekende Luxendarc, keert het iconische Brave en Default gevechtssysteem terug en zijn er allerlei mogelijkheden geïmplementeerd om gevechten sneller te laten verlopen. Bravely Default had al allerlei methodieken om westerse spelers tegemoet te komen en die zijn nu verbeterd. Zo kun je voor het automatisch uitvoeren van gevechten nu drie aanvalsschema’s opstellen en zitten alle opties die hiermee te maken hebben achter de R-knop. Bravely Second is daarmee nog meer verwesterd en dat is voor ons westerlingen alleen maar goed. Ook deze keer kun je weer kiezen tussen een normal en een hard moeilijkheidsgraad. Normal biedt in de eerste uren voldoende uitdaging waarbij je al direct goed moet nadenken over je strategie om eindbazen te verslaan. Dat belooft nog wat voor de rest van het verhaal.

48


Een nieuw kwaad
De vrede is wedergekeerd in Luxendarc en enkele jaren gingen zorgeloos voorbij. Tiz Arrior raakte na het redden van de wereld in een diepe coma, Ringabel verdween spoorloos, Agnès Oblige werd de nieuwe paus en Edea Lee geeft sindsdien leiding aan de strijdkrachten van Eternia. Helaas mocht de vrede niet lang duren, want enkele nieuwe vijanden doen zich voor. De proloog van Bravely Second begint met de ontvoering van Agnès. De mysterieuze Kaiser Oblivion en cryst-fairy Anne hebben dit bekokstooft en tot uitvoer gebracht. Het nieuwe hoofdpersonage is Yew Geneolgia, één van de lijfwachten van Agnès. Na de uitvoering is Yew dan ook vastbesloten om Agnès te redden en al snel wordt duidelijk dat hij er niet alleen voor staat. Edea Lee staat voor hem klaar en daarnaast wordt de mysterieuze Magnolia, die van de maan komt, toegevoegd aan je team. Het doel van de proloog is om Tiz Arrior, je vierde en laatste partymember, uit zijn coma te halen. De proloog legt zaken goed uit en geeft goede achtergrondverhalen aan de nieuwe personages waardoor het plaatje passend gemaakt wordt. Al snel voel je met de personages mee en wil je niets liever dan Agnès uit de klauwen van Kaiser Oblivion redden. Toch lijkt het verhaal vooralsnog iets minder episch dan het verhaal van voorganger Bravely Default.

Introfilmpje is wederom fenomenaal
Na het doorlopen van de proloog heb je voldoende achtergrondinformatie om je weer helemaal thuis te voelen in de vernieuwde wereld van Luxendarc. Net als in zijn voorganger wordt vervolgens een fenomenaal introfilmpje opgestart dat smaakt naar meer. Hopelijk zitten er in Bravely Second meer van dit soort tussenfilmpjes, want zelden kom je cutscenes van deze kwaliteit tegen in een Nintendo 3DS-game.

30


Bravely Second: End Layer speelt zich in dezelfde gebieden af als Bravely Default en zodoende kom je in veel bekende steden en plaatsen terecht zoals Eternia Grand Command, Eternia en Ancheim aangevuld met nieuwe kerkers en steden. Deze zien er weer net zo geweldig uit als de nog steeds geweldig uitziende oude steden. De kenmerkende grafische stijl is bij alle nieuwe steden goed doorgevoerd. Herkenning is daarmee ook wel een van de hoofdpunten in Bravely Second. Bijna in alles herken je Bravely Default en dat is voor fans van de serie een zeer groot pluspunt. De grote vraag is of er voldoende vernieuwing is doorgevoerd om zo'n vijftig uur interessant te blijven. Gezien het punt waar we nu zijn beland en de speelduur zou het ons verbazen als de game minder dan vijftig uur content bevat.

Katten zijn je ergste nachtmerrie
Qua vernieuwing zit het in de eerste speluren echter ook wel goed. Zo keren niet direct oude jobs (de benaming van klassen) terug maar begin je gelijk met enkele nieuwe. Zo zijn onder andere de fencer, bishop, wizard en catmancer jobs toegevoegd. Dat katten niet je vrienden zijn wordt al snel duidelijk, want de catmancer verandert deze lieve kleine viervoeters in je ergste nachtmerrie. De wizard heeft de interessante optie om de gekozen magie met een bepaald effect te versterken. Dit werkt ook op zwarte magie, witte magie en op iedere andere vorm van magie wat voor sterke combinaties zorgt. In totaal moeten er dertig jobs in Bravely Second zitten dus we zijn benieuwd wat we verder nog voor nieuws gaan tegenkomen.Voorlopige conclusie
Bravely Second: End Layer lijkt een waardig vervolg op Bravely Default te zijn. Met allerlei toevoegingen om de game te versnellen en grindsessies tot een minimum te beperken is dit vervolg nog meer “verwesterd” en dat is alleen maar goed. Het blijft echter een bijzonder pittige game die zelfs op de normale moeilijkheidsgraad in ieder geval de eerste uren voldoende uitdaging biedt. Het introfilmpje is ook weer fenomenaal en is al reden genoeg om opnieuw verliefd te worden. De eerste uren, wat er ondertussen ruim tien zijn, in Bravely Second zijn dan ook te bestempelen als zeer positief. Er wordt goed voortgebouwd op de basis die met Bravely Default gelegd is. De gameplay is daardoor herkenbaar en kent bijvoorbeeld op het gebied van jobs enkele interessante toevoegingen. Daarnaast zit het spel boordevol referenties naar het eerste deel wat ervoor zorgt dat je meteen thuis voelt in dit vernieuwde Luxendarc. Het is dan ook zeer aan te raden om niet met Bravely Second te beginnen als je Bravely Default nog niet gespeeld hebt. De introductie probeert kort het verhaal van het eerste deel over te brengen maar slaagt daar niet in. Dat is ook niet gek gezien de grootte. Bravely Second: End Layer voelt vooralsnog aan als een verfijnde versie van Bravely Default, met een iets minder pakkend verhaal.
Next articleNintendo NX lanceert volgens chipfabrikant dit jaar Previous articleJapanse verkoopcijfers 18/1/2016 - 24/1/2016: Yakuza als een...

Reacties van gebruikers

Avatar
Dylan R. | 28 januari 2016 17:20 | #260794
collapse
Oh my god! Er is een CATmancer-klasse. Als kattenliefhebber kan ik dat zeker waarderen. Dit wordt dus misschien een game die ik ga kopen.
Avatar
MichaelNight | 28 januari 2016 20:27 | #260801
Reactie op post #260794 van Dylan R.
Pussy

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Bravely Second: End Layer

Platform: Nintendo 3DS
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Silicon Studio
Uitgever: Square Enix
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 26 februari 2016

Screenshots