Pokémon Red, Blue en Yellow Special | 03 maart 2016 20:00 | Auteur: Patrick

Pokémon is ondertussen al twintig jaar een fenomeen, zoals jullie ook hebben kunnen lezen in het gelijknamige artikel van Erik en Dyon. Voor velen van ons is het fijn om terug te denken aan de goede, oude tijd van de eerste Pokémon-games, ook al blijft het vervelend dat je toentertijd net die laatste Pokémon niet wist te vangen. Ter gelegenheid van het twintigjarige bestaan van de serie heeft The Pokémon Company afgelopen weekend Pokémon Red, Blue en Yellow nieuw leven ingeblazen voor de Nintendo 3DS Virtual Console. Voor de schamele prijs van tien euro kan jong en oud de origine van de Pokémon-games nu opnieuw beleven.

Het succes van Pokémon begon in Nederland met de televisieserie, de speelkaarten, de flippo’s en andere verzamelitems. In 1999 kwamen daar Pokémon Red en Blue bij voor de Game Boy. Bij het opstarten van deze felgekleurde cartridges moest je direct één van de moeilijkere keuzes uit je leven maken. Kies je voor de groene viervoeter, Bulbasaur? Of ga je toch liever voor het lieve, kleine draakje met de vuurstaart, Charmander? Of was je een groot fan van de Teenage Mutant Ninja Turtles en paste daardoor de schildpadachtige Squirtle beter bij je? Een keuze die bepaalde dat je de andere twee in ieder geval niet zelf kon vangen. Daar word je hard van!

1


Wezens vangen in kleine ballen
Nadat je de moeilijke keuze genomen hebt en zodoende samen met je metgezel Bulbasaur op pad gaat, kan het echte avontuur beginnen en dat avontuur krijg je. Pokémon Red en Blue volgen in grote lijnen de televisieserie waardoor je veel herkenbare situaties, personages en steden tegenkomt. Je doel is Pokémon-meester te worden en dat doe je door eerst acht Gym Leaders te verslaan en vervolgens de Elite Four uit te dagen. Dit concept klinkt je wellicht bekend in de oren, want twintig jaar later vormt dit nog altijd de basis van de Pokémon-games. Zo zijn er nu in totaal meer dan vijftig Gym Leaders te verslaan en kunnen we ondertussen 721 Pokémon vangen, ten opzichte van de 151 die aanwezig waren in deze eerste games.

Naast het vechten met de lieftallige wezentjes is het gevangen nemen van deze wezentjes ook één van de hoofdbezigheden. "Gotta Catch 'em All" is niet voor niets de slogan van Pokémon. Pokémon vangen doe je door middel van kleine ballen met magische krachten genaamd Poké Balls. Hoe Pokémon kunnen overleven in een dergelijk kleine gevangenis is ons nog altijd een raadsel, maar het werkt! Laat de Partij voor de Dieren het maar niet horen in ieder geval. Wij gaan voorlopig lekker verder met het vangen van Pokémon om hen het vervolgens voor ons uit te laten knokken.

Special Pikachu Edition
In 2000 verscheen Pokémon Yellow voor de Game Boy Color, een opgepoetste versie van Pokémon Red en Blue. Deze versie werd ook wel de “Special Pikachu Edition” genoemd en volgde het pad van de televisieserie net iets beter. Zo begint je avontuur met Pikachu als metgezel en zijn Jessie en James van Team Rocket de vijanden. De overige drie Starter Pokémon krijg je vervolgens al spelende en zodoende is Pokémon Yellow een stuk vriendelijker voor iedereen die niet graag moeilijke keuzes maakt. Ook is dit het eerste Pokémon-avontuur dat in kleur speelbaar is. Pokémon Yellow was zo een flinke stap vooruit.

2


Ruilen zonder kabel
Nintendo past bijna nooit games aan als ze beschikbaar komen op Virtual Console. Bij Pokémon staat echter het bevechten van en ruilen met elkaar centraal en dit was tevens de enige manier om sommige zakmonsters te bemachtigen. Doordat Pokémon Red, Blue en Yellow gebruikmaken van de technieken van weleer zou het echter niet mogelijk zijn om alle Pokémon te verzamelen. Vroeger moesten we met kabeltjes Pokémon overzetten, maar deze werken niet met de Nintendo 3DS. Daarom heeft Nintendo ervoor gekozen om de ruilfunctionaliteiten aan te passen. Het is nu mogelijk om draadloos Pokémon te ruilen en met anderen te vechten. Deze geweldige toepassing werkt precies zoals je het zou verwachten en stelt je dus in staat om je Pokémon-collectie ook in deze games compleet te maken. Het wordt in de toekomst ook mogelijk om gevangen Pokémon via Pokémon Bank over te zetten naar de recent aangekondigde Pokémon Sun en Moon. Hoe dat in zijn werk gaat, is echter nog niet precies duidelijk.

Ga je aan de slag met deze nostalgische titels, dan zijn er wel een aantal dingen anders ten opzichte van de moderne Pokémon-RPG’s. Zo kennen Pokémon Red, Blue en Yellow nauwelijks minigames en andere extra's. Na het verslaan van de Elite Four kun je in een specifieke grot komen waar je de laatste legendarische Pokémon kunt vangen, maar verder is er vervolgens niet zoveel meer te beleven. Je enige doel dat dan overblijft is om alle 151 Pokémon te verzamelen. Ook zijn zaken als Berries, breeden, EV-trainen en andere methodieken die vooral op competitie gericht zijn niet aanwezig. Dit zijn allemaal dingen die door de afgelopen zeventien jaar heen zijn toegevoegd. Deze toevoegingen leiden echter wel af van het uiteindelijke doel van de Pokémon-games. Het uiteindelijke doel is alle Pokémon verzamelen en de meesten onder ons hebben dat in de huidige tijd niet voor elkaar gekregen! Om alle 721 Pokémon te verzamelen, moet je er ook nogal wat tijd in investeren. Ga nu dus aan de slag om de eerste 151 wel compleet te krijgen. Dit is een minder onbegonnen taak.Conclusie
Iedereen heeft de kans om de originele Pokémon-games nu te spelen. Ben je een grote fan van Pokémon, dan moet je Red, Blue of Yellow gespeeld hebben! Deze drie spellen vormen nog altijd de basis voor de moderne Pokémon-games en doen het kwalitatief nog altijd zeer goed, buiten het feit om dat ze visueel verouderd zijn. Heb je zeventien jaar geleden niet het genot gehad om deze puike games te spelen, dan is dit je kans om dat alsnog te doen. Voor wie het visuele aspect een belangrijke factor is, is het aan te raden om met Pokémon Yellow aan de slag te gaan. Datzelfde advies gaat op als je de game wilt spelen die de televisieserie het beste volgt. Wil je de origine echter in alle glorie meemaken, kies dan voor Pokémon Red of Pokémon Blue. Vorig jaar verscheen in Japan ook een korte televisieserie genaamd Pokémon Origins die trouw de verhaallijn van Pokémon Red en Pokémon Blue volgde. Zodoende is er voor ieder wat wils. Ga snel naar de Nintendo eShop en schaf één van deze parels aan. Daar ga je zeker geen spijt van krijgen!
Next articleIJzig avonturenspel Jotun: Valhalla Edition aangekondigd voor... Previous articleVideo toont hoogtepunten Nintendo eShop van de maand februari

Reacties van gebruikers

Avatar
SMS | 04 maart 2016 00:02 | #262001
Voor iedereen normaal zou ik gewoon Firered/LeafGreen aanraden. Zijn gewoon verbeterde versies van deze spellen. De "HD remakes" van hun tijd, alleen waren remakes het toen nog waard. Wink
Avatar
koekiemonster | 04 maart 2016 20:37 | #262131
10 euro p/st voor 20 jaar oude zwart wit spellen. Ik ben gek, maar ook ik heb mijn grenzen. En straks met NX handheld zeker weer opnieuw moeten kopen voor 10eu p/st?!
Avatar
Pink Rabbit | 07 maart 2016 18:14 | #262208
Ik ben al een aantal dagen praktisch nonstop Pokémon Blue weer aan het spelen.
Het heeft de hele hype weer aangewakkerd bij mij.
Nu hopen dat ze Gold en Silver ook op de Virtual Console smijten

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Pokémon Blue Version

Platform: Nintendo 3DS Virtual Console
Virtual Console: Game Boy
Prijs: €9,99
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Game Freak
Uitgever: The Pokémon Company
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 27 februari 2016

Pokémon Red Version

Platform: Nintendo 3DS Virtual Console
Virtual Console: Game Boy
Prijs: €9,99
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Game Freak
Uitgever: The Pokémon Company
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 27 februari 2016

Pokémon Yellow Version

Platform: Nintendo 3DS Virtual Console
Virtual Console: Game Boy
Prijs: €9,99
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Game Freak
Uitgever: The Pokémon Company
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 27 februari 2016