Yo-Kai Watch Preview | 23 maart 2016 10:00 | Auteur: Mink

Yo-Kai Watch is een fenomeen in het land van de rijzende zon. Ondertussen is daar alweer het tweede deeltje verschenen en dat blijkt ook kritisch en commercieel een groots succes te zijn. Tevens is de eerste spin-off van de serie verschenen en moet deze zomer nog het derde deeltje de Japanse winkelketens aandoen. In Noord-Amerika kunnen Nintendo 3DS-eigenaren ook al met het eerste spel vooruit en wij Europeanen moeten nog ruim een maand wachten op de release van het eerste deel in deze ondertussen grootschalige serie. De Yo-Kai's zijn ondertussen niet meer weg te denken uit het Japanse spelletjeslandschap. De grootste vraag die ons nu rest; zullen wij Europeanen net zoveel plezier van deze serie kunnen beleven? Wij hebben enkele uren in de titel mogen steken en hieronder lees je onze tweede impressie.

Op een mooie zomermiddag besluit Nathan het speeltuintje in de wijk aan te doen. Al snel wordt hij vergezeld door vrienden en deze beginnen hem langzaam te plagen omdat hij nog niet aan zijn schoolproject is begonnen. Nathan besluit het project deze namiddag nog te voltooien, maar terwijl hij langzaam in het bos dwaalt, stuit hij op een wel zeer vreemde machine. Die blijkt geheel gevuld met ronde stenen en wanneer Nathan de machine met een muntje voedt, ontpopt de Yo-Kai Whisper uit de duisternis. Hoewel Nathan zichzelf allereerst afvraagt of hij niet een zonnesteek heeft opgelopen, mag de speler zijn stylus pakken en kan het echte avontuur gaan beginnen.

113


Voor de meeste Europeanen zal Yokai Watch gloednieuw aanvoelen. Je begint het spel met een enthousiasmerende geanimeerde introductievideo waarbij er al enkele puzzelstukjes op zijn plaats beginnen te vallen. De titel doet veel denken aan een andere bekende Japanse RPG – die in alle toevalligheid ook een rigoureus succes kende, een animeserie heeft en tevens eerst in Japan verscheen en pas later in de andere continenten – iets wat niet perse als slecht bestempeld hoeft te worden. In Yo-Kai Watch is het de bedoeling om zoveel mogelijk monsters te verzamelen, ze te trainen en ze tegenover andere wilde monsters te zetten om met ze te vechten. Mocht je dit gevecht winnen, dan maak je een kans om de Yo-Kai mee te nemen als je vriend. Klinkt het al bekend in de oren? Want het grootste verschil tussen Pokémon en Yo-Kai Watch is het feit dat deze Yo-Kai niet door iedereen gezien wordt. Sterker nog, alleen het hoofdpersonage Nathan weet deze monsters waar te nemen.

Fighting the fight
De gevechten in Yo-Kai Watch zijn een vak apart, iets wat gelukkig niet hinderlijk is. Tijdens gevechten speel je met maximaal zes van deze beestjes, waarvan er drie op het veld staan en drie als wissel op de bank zitten. Je hoeft de individuele Yo-Kai niet te besturen, want ze vallen uit zichzelf aan en des te sneller ze zijn, des te sneller ze een klap kunnen uitdelen. De speler kan wel bepalen welke Yo-Kai aangevallen wordt, welke van zijn vrienden op het veld staan en of hij één van zijn onzichtbare wezens van een item wil voorzien.

73


In totaal kent het spel acht verschillende zogeheten Tribes: Eerle, Slippery, Brave, Mysterious, Shady, Heartful, Charm en Though zijn alle verschillende Tribes, met elk zijn eigen voor- en nadelen. Zo is Brave beter in het aanvallen, is Mysterious meer gericht op krachtige technieken om de vijandige Yo-Kai te annihileren, is Though steevast een blokkade en neemt Heartful de rol van heler op zich. De speler heeft de vrijheid om zelf te kiezen welke Tribes hij wel of niet wil meenemen, wat het geheel een interessante twist geeft.

Springdale High
Yo-Kai Watch speelt zich af in Springdale, een redelijk grote stad met meer dan genoeg activiteiten. Echter, sinds Nathan de Yo-Kai Watch in ontvangst heeft mogen nemen, blijkt dat het trammelant in de stad niet uit de lucht komt vallen: verschillende Yo-Kai terroriseren onbedoeld de omgeving. Yo-Kai stralen immers een zeer sterk 'gevoel' uit en weten dit te projecteren op onschuldige voorbijgangers. Om deze problematiek op te lossen is het aan Nathan om land en zee te doorkruisen en mensen te bevrijden van de Yo-Kai die hun humeur beïnvloeden. Dit gaat op een speelse wijze waarbij niet alleen de jacht op Yo-Kai is geopend, maar ook insecten voor het oprapen liggen. Deze insecten zijn een soort valuta in sommige winkels in Springdale. Hierdoor is het zoeken naar en het vangen van geleedpotigen een toffe manier om aan meer items te komen. Daarbij vergeten mensen in Sprindale zo nu en dan hun spullen op te rapen en kun je bij deze zoekplekjes nog wat gratis items vinden.Voorlopige conclusie
Hoewel de vergelijking met Pokémon vrij snel gemaakt is, bedriegt de schijn wellicht meer dan je zou verwachten. Er zitten inderdaad wel enkele gelijkenissen in, maar de gameplay werkt in ieder geval geheel anders. De enkele uurtjes die we in het spel hebben mogen stoppen, zijn ons zeer goed bevallen en smaakten duidelijk naar meer. Het is wel jammerlijk te noemen dat de game zo lang op zich heeft laten wachten in Europa, maar wat ons betreft kan de hype ook in ons kikkerlandje beginnen!
Next articleJapanse verkoopcijfers 14/3/2016 - 20/3/2016: Pokkén Tournament... Previous articleResident Evil viert twintigjarige verjaardag met kortingsacties

Reacties van gebruikers

Avatar
Monokuma | 23 maart 2016 10:59 | #262581
Ik heb elke aflevering van de anime gezien en sindsdien ben ik geïnteresseerd in het spel. April kan niet snel genoeg komen!
Avatar
FalconPawnch | 23 maart 2016 11:37 | #262583
collapse
meh, teveel pokemon ripoff...
Avatar
IJsbeer | 23 maart 2016 12:47 | #262585
Reactie op post #262583 van FalconPawnch
...En dan kan het natuurlijk niet goed zijn, hé?
Avatar
mario gamer X | 23 maart 2016 13:58 | #262589
collapse
Die falcon punch is echt dom zeg.dit lijk voor geen ene
Avatar
Volleybaas | 23 maart 2016 14:23 | #262593
Reactie op post #262589 van mario gamer X
collapse
geen ene... wat?
Slagroomtaart? Viool?
Stekkerblok?
Melkwegstelsel?
Vlinderbrief?
Winkelsnood?
Biggenkind?
Stierenpasta?
Strepsil?
Overdracht?
Wekkerspecht?
Avatar
IJsbeer | 23 maart 2016 21:26 | #262623
Reactie op post #262593 van Volleybaas
Biggenkind. Ik kies voor biggenkind. Wat heb ik gewonnen?
Avatar
JeWou | 23 maart 2016 21:36 | #262627
Reactie op post #262593 van Volleybaas
Oh, wat hebben de leden van dit forum een goed gevoel voor humor vandaag! Dit en UltJan/Tobias (zie reacties op het forum).
Avatar
mario gamer X | 23 maart 2016 14:40 | #262594
collapse
Voor Geen ene poep op pokemon
Avatar
Volleybaas | 23 maart 2016 17:47 | #262602
Reactie op post #262594 van mario gamer X
Dat was geen optie.
Kies aub een antwoord uit het rijtje
Avatar
UltJan | 23 maart 2016 21:38 | #262629
collapse
De lippen in de trailer zijn niet synchroon met de stemmen. Dit geeft al aan dat het een slechte third-party game is met het kleinste budget ooit.
Avatar
Tobias | 23 maart 2016 22:26 | #262661
Reactie op post #262629 van UltJan
Zegt de persoon die anime in het Engels kijkt

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Yo-kai Watch

Platform: Nintendo 3DS
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Level-5
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 29 april 2016

Screenshots