Pocket Card Jockey Review | 24 mei 2016 09:00 | Auteur: Daan

Game Freak is een studio die al heel wat jaren meedraait. Met hun succesvolle Pokemon-games laten ze het hart van de gamer hard kloppen en geven ze het RPG-genre zijn vaste waarde. Hoewel het maken van de monsters leuk kan zijn, wil je soms geheel wat anders. Dit heeft het bedrijf eerder gedaan met Drill Dozer en HarmoKnight, maar hun nieuwste zet is meest opmerkelijk. Met Pocket Card Jockey wil de Pokemon-maker rensport en het kaartspel Patience op unieke wijze combineren. Dit klinkt gelijk bizar en het valt vrij moeilijk te plaatsen. Was Game Freak overmoedig met hun vernieuwende ideeën of is het een unieke vondst?

Werken als een paard
In Pocket Card Jockey speel je rol van een jonge jockey. Je wilt de allerbeste worden in de rensport en het liefste zo snel mogelijk. Dat is makkelijk gezegd dan gedaan, want je bent niet geweldig als op het rijden aankomt. Je klaagt maar wat en denkt dat het goed komt met het juiste paard. Je krijgt echter het deksel op de doos gegooid en het paard geeft je een grote hoef in het gezicht. Door een rits aan gebeurtenissen, die te grappig zijn om te verklappen, krijg je de mogelijkheid om Patience te spelen tijdens het racen. Hierdoor zullen je vaardigheden zeker verbeteren en kon je de tocht beginnen om de allerbeste te worden.

5


Het verhaal wordt verteld met aardig wat humor. Pocket Card Jockey neemt zichzelf niet serieus en gooit grappige dialogen in de mix om dat duidelijk te maken. Uiteraard is het allemaal in het Engels, maar het valt redelijk te volgen. De expressies van de personages geven alles extra charme en je weet dat er een bizarre trip op je staat te wachten. Jouw personage begint met een aardige ego en heeft een laconieke houding. Personages als Mr. Maekawa (het mentorfiguur) geven je het juiste advies en vormen een solide basis voor wat er komen gaat.

Puzzelen tot je een ons weegt
De combinatie tussen Patience en rensport lijkt vreemd, maar het komt beter samen dan we ooit hadden kunnen dromen. In de Patiencesecties speel je op het touchscreen een ronde van het kaartspel en het werkt voortreffelijk. Je raakt de kaarten aan die je wilt laten verdwijnen, pakt kaarten van de stapel als het niet lukt en werkt zodanig de vele rijen af. Je kunt het niet bepaald rustig aan doen, want er is een tijdslimiet. Daarnaast wordt het paard onrustig als je fouten begint te maken of de rijen niet weet te voltooien. Het is dus een kwestie van snel en zorgvuldig zijn en dit zul je moeten leren. Gelukkig leert de game je alle mogelijkheden en opties, waardoor je zonder problemen aan de strijd begint.

2


Wat echter nog belangrijker is dan de Patience, is de progressie tijdens de race. Je krijgt de paarden in bruikleen, dus resultaten behalen is belangrijk. Met de energie die je hebt verdiend in het kaartspel zul je een route moeten tekenen voor het paard. Hiermee gaat aardig wat strategie gepaard, want er is niet per definitie één juiste manier. Je kunt langzaam momentum opbouwen en je slag slaan, of meteen naar voren sprinten en proberen de afstand verder op te bouwen. Met een perspectief van bovenaf op het touchscreen, zie je hoe jij en je tegenstanders vorderen in de race. Door je positie, energie en uithoudingsvermogen van het paard in acht te nemen, zet je de race al snel naar eigen hand. Elke wedstrijd voelt energiek en vermakelijk, waardoor je meteen zin hebt in nog een ronde!

Het enige wat ons dwars zit, is dat dingen soms echt niet mee kunnen zitten. Patience valt hier en daar niet te winnen en dat is bijzonder frustrerend. De kaarten uit de stapel helpen niet en sommige kaarten blokkeren de route naar een beter resultaat. Op andere momenten word je hard weggeduwd door je tegenstanders, waardoor de race soms in een grote strop kan eindigen. Als je bedenkt dat je een paard kan verliezen als je slecht presteert, dan is dat vooral erg vervelend. Je paarden groeien (levels) ook met de rondes die je speelt, dus een slecht paard wil liever gelijk wegsturen. Na loop van tijd is het makkelijker om hier mee om te gaan, maar die eerste keren irriteert het meer dan je zou willen.

3


Zodra je momentum in Pocket Card Jockey begint op te bouwen, speel je meer mogelijkheden vrij. De standaardmodus waarin de paarden groeien heet Growth Mode en hier kunnen de paarden een goede drie jaar hun vaardigheden ontwikkelen. Na die tijd worden ze geforceerd in Mature Mode, waar meer uitdagende races op ze te wachten staan. Als je daar drie keer verliest, dan moeten ze met pensioen en dan kun je ze paren, wat nieuwe renpaarden oplevert. Met dat paard begin je weer de Growth Mode en dan begint de reis weer van vooraf aan. Deze oude en nieuwe paarden kunnen worden gedeeld via QR codes, zodat je vrienden succes kunnen boeken met jouw harde werk. Het houdt de ervaring scherp, want jij hebt het na loop van tijd in eigen hand. Het opbouwen van krachtpaarden is werkelijk jouw ultieme doel!

Graphics en geluid
Pocket Card Jockey heeft uitstekende cartoony stijl. De stijl is uniek voor Game Freak en er is niets wat er op lijkt in hun portfolio. Het ziet er aangenaam uit op de Nintendo 3DS en alles wordt zorgvuldig weergegeven. De muziek kent daarnaast een vrolijke stijl met jazz-achtige invloeden tijdens de wedstrijden. Het brengt een goede atmosfeer met zich mee en maakt je lekker voor de strijd!Conclusie
Pocket Card Jockey is een uitstekend spel voor de Nintendo 3DS eShop. Game Freak heeft er alles aangedaan om alle aspecten zo toegankelijk mogelijk te maken. De Patience-onderdelen zijn in het bijzonder vermakelijk, vooral gelet op het tijdslimiet en de acties die je moet uitvoeren. Het maakt elke wedstrijd boeiend, energiek en bovenal aangenaam. Het grote probleem met Pocket Card Jockey is echter wel dat dingen niet bepaald naar je zin kunnen gaan. Het zorgt hier en daar voor frustrerende momenten en hierdoor wil je soms een paard vrij vroeg met pensioen sturen. Echter, zodra je er mee leert om te gaan, bereik je nieuwe hoogtes en is de drang voor meer rondes ontzettend groot!
9
N1-score
  • + Patience-onderdelen zijn aangenaam en vlug
  • + Routes tekenen vergt strategie
  • + Uiterst grappig verhaal
  • + Rijk aan paarden opbouwen in Mature Mode
  • + Cartoony stijlt spreekt erg aan
  • - Soms de nodige frustratie
Next articleNintendo eShop - Week 21 (Futuridium EP Deluxe, Mario Slam Basketball,... Previous articleFire Emblem Fates: Birthright schiet naar de vijfde plek in...

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Pocket Card Jockey

Platform: Nintendo 3DS eShop
Prijs: €6,99
Genre: Strategy
Ontwikkelaar: Game Freak
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 05 mei 2016

Screenshots