Mario & Sonic op de Olympische Spelen Rio 2016 Preview | 01 juni 2016 10:00 | Auteur: Jeroen K.

Een tijdje terug ontving de Nintendo 3DS-versie van Mario en Sonic's laatste sportavonturen geen al te beste score. Het ontbrak de game aan ambitie: niet alle minigames waren boeiend en de verhaallijn was erg zwak. Nu komt Nintendo met een Wii U-versie, die ons hopelijk weet te verrassen. De ingrediënten zijn hetzelfde, maar de krachtigere hardware kan wellicht nog wat verandering teweeg brengen. Gooien Mario en Sonic dit keer hogere ogen of kunnen ze beter de handdoek in de ring gooien?

BMX-rijden, tafeltennissen, voetballen... Een snelle blik in het menu van Mario & Sonic op de Olympische Spelen Rio 2016 zou geen reden zijn om te denken dat de Wii U-versie er ten opzichte van de afgelopen Nintendo 3DS-versie op vooruit gegaan zou zijn. Niets is echter minder waar. Je begint je avontuur op het strand van Rio, waar een aantal Mario- en Sonicpersonages zich verzameld hebben. Geen inspiratieloze stad vanuit een ver bovenperspectief zoals op de Nintendo 3DS, maar een mooie 3D-omgeving die levendig aanvoelt en de speler uitnodigt tot verkennen. Ook zijn ditmaal de échte Mario en Sonic aanwezig, en geen Mii-klonen. Kortom, qua presentatie laat de Wii U-versie van SEGA's tweejaarlijkse sportfestijn zich stukken serieuzer nemen dan zijn kleine broertje.

riopreview1

Voordat de verhaalmodus begint, laat het spel je op eigen initiatief kort kennis maken met een paar minigames. Je moet immers vijf trofeeën bemachtigen voordat de verhaalmodus beschikbaar is en dit wordt niet heel expliciet vermeld - waarvoor hulde. Mario- en Sonicspellen staan er immers vaak om bekend de speler net iets teveel bij het handje te nemen. Hier wordt je wat vrijer gelaten - in elk geval in het begin van het spel. Ook legt de game direct de nadruk op het multiplayer-aspect. Je kunt - heel slim - er meteen voor kiezen om samen met een vriend of vriendin te spelen. Mario en Sonic's sport cross-over leent zich heel goed om met meerdere spelers gespeeld te worden.

De minigames lijken dit maal ook wat slimmer in elkaar te steken. Waar tafeltennis in de Nintendo 3DS-versie toch redelijk neerkwam op het terugspelen van de bal met een snelle of langzame slag, gaat de tactische insteek hier nog wat verder. Je kunt nu ook je schoten 'opladen' en met de L-stick meer richting aan de bal meegeven. Bij een potje voetbal ligt de geluksfactor nu ook veel lager dan op de Nintendo 3DS, al is het maar dankzij een gebrek aan de 'super shots' waarmee je bijna zeker een doelpunt wist te maken. Alle minigames zijn bovendien voorzien van scherpe en passende muziek en de felle kleuren springen van je scherm af.

riopreview2

Voorlopige conclusie
Waar Mario & Sonic op de Olympische Spelen Rio 2016 voor de Nintendo 3DS nog aanvoelde als de zoveelste game in de serie op de automatische piloot: totaal niet over nagedacht en vrijwel ambitieloos, geeft de Wii U-versie ons weer hoop. De minigames zitten goed in elkaar, het spel geeft je relatief veel vrijheid en de mooie wereld motiveert je tot verkennen. Hoe de verhaalmodus in elkaar steekt en hoe de game na meerdere uurtjes spelen stand houdt zijn belangrijke onzekerheden voor de uiteindelijke review. Voor nu lijkt de consoleversie van Mario en Sonic's sportdwalingen in elk geval veelbelovender dan die voor de Nintendo 3DS van een tijdje terug!
Next articleAmerikaanse Nintendo 3DS-commercials gaan over 'hulp' en 'vertrouwen' Previous articlePokémon-fans in Hong Kong in protest wegens naamsverandering...

Reacties van gebruikers

Avatar
banjokazooie | 01 juni 2016 10:32 | #264484
Het is eigenlijk wel jammer dat dit een van de spaarzame games gaat zijn die een Wii u bezitter dit jaar nog krijgt. Zo jammer maar goed op naar betere tijden volgend jaar.
Avatar
mario gamer X | 01 juni 2016 13:39 | #264486
Helaas is Mario en Sonic waarschijnlijk een van de laatste 3 games op de wii u Weird

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Mario & Sonic op de Olympische Spelen: Rio 2016

Platform: Wii U
Genre: Sport / Minigames
Ontwikkelaar: SEGA
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 24 juni 2016

Screenshots