Rondreis door Japan: Kitty en Jeroen Special | 08 juni 2016 11:30 | Auteur: Jeroen K.

Elke Nintendofan zal er toch minimaal eens van hebben gedroomd om door het gekke land te reizen waar het wereldje van de videogames ooit begon. Een groot deel van de N1-redactie heeft - geheel toevallig - onlangs op eigen houtje het land van de reizende zon gezien. In dit artikel zijn Jeroen en Kitty, die allebei individueel met vrienden een trip hebben gemaakt, aan de beurt om over hun ervaringen te vertellen.

Jeroens reis
Zestien dagen naar Japan, waar begin je dan? Samen met een vriend ben ik eind april en begin mei een tijd in Japan geweest. In een ruime twee weken zijn we verschillende grote steden afgegaan en hebben we heel veel - maar misschien nog niet eens genoeg - mogen bewonderen. Vooraf hadden we al een uitgebreide planning gemaakt, die ons langs onder meer Osaka, Kyoto, Kanazawa en Tokyo zou leiden. Niet alleen gevuld met de hotels, maar ook met het grootste deel van de daginvullingen. Wat is nu echt de moeite waard en mag je niet missen tijdens je rondreis in Japan?

De natuur
Eén van de mooiste stukjes natuur die Japan toeristen te bieden heeft, is het eiland van Miyajima. Net ten zuid-westen van Hiroshima gelegen, is het eiland goed bereikbaar. Er zijn niet al te veel toeristen en het eiland biedt dan ook een klein toeristisch centrum, met vooral veel toegankelijk gebergte in de buurt. Overdag hadden we zo de kans om bijvoorbeeld de grote Torii en het vijf shrines-complex te bezoeken. Net als in Nara lopen hier de herten overal op het eiland rond, dat een aantal mooie wandelpaden over Mt. Misen heeft lopen. Voor natuurliefhebbers is dit eiland een erg mooie bestemming, bovendien gecombineerd met een bescheiden stukje toerisme.

IMG_20160430_141702_zpsgod1anlv
Een mooie dag op Mt. Mitake

Voor de echte natuur waarvoor je naar Japan wil moet je echter wat hoger kijken, want Japan staat ook bekend om de prachtige bergketens overal in het land. Wij hebben twee bergen bezocht, Mt. Mitake en Mt. Koya. Ook in de steden Kobe en Kamakura waren korte bergpaadjes te vinden, dus voor een bescheiden bergtocht kun je ook in de steden blijven. Mt. Mitake en Mt. Koya zijn echter allebei enorme aanraders. Mt. Mitake, gevuld met toeristen, opvallend genoeg ook veel oudere mannen, bood een uitdagend wandelpad met heuse beklimmingen tussendoor. Mt. Koya's looproutes waren wat minder inspannend en zijn bovendien vergezeld door de nodige cultuur in de vorm van oude gebouwen die zich op de heilige berg bevinden. Behalve een leuke wandeling, bieden de bergen ook prachtig uitzicht! Zorg wel dat je de bergen op een enigszins zonnige - maar ook niet te warme - dag bezoekt.

De cultuur
Naast de prachtige natuur onderscheidt Japan zich voornamelijk door misschien wel de meest bijzondere en unieke cultuur ter wereld. Een volledig westerse en ontwikkelde samenleving gaat hier gepaard met een behoorlijk afwijkende ethiek en gewoonten. Vier grote steden die we bezocht hebben zijn ons écht bijgebleven: Kyoto, Kanazawa, Tokyo en Osaka. Tokyo is van deze vier steden ongetwijfeld de meest indrukwekkende en kan eigenlijk wel een land op zichzelf genoemd worden. Of je nu in Akihabara, Shibuya of Kanda rondloopt: overal zie je vooral veel neonverlichting, hoge gebouwen en arcades. Akihabara bevat de voor ons gamers interessantere winkels, waar je enorm veel game- en animemerchandise aantreft. Pas wel op voor de maidcafés. Deze cafés zijn bekend uit diverse anime en games en staan bekend om de slaafse gecosplayde serveersters. Deze cafés zijn echt en kosten je ongeveer drie keer zoveel als een normaal restaurant - en dan moet je al voorzichtig zijn. Als je echter een dagje in Tokyo Ginza doorbrengt, heb je het gevoel dat je ineens in een totaal andere stad terecht bent gekomen die meer weg heeft van New York dan van de rest van Tokyo. Ook Osaka Namba, Kyoto Arashiyama en Kanazawa zijn steden/stadsdelen die je echt niet aan je voorbij mag laten gaan!

IMG_20160502_105127_zpsgrxkjq47
IMG_20160501_184126_zpsen0whsvl
Van Tokyo Ginza naar Tokyo Ikebukuro... Is dit echt dezelfde stad?

IMG_20160429_173606_zpsyzayd7tv
Ook in Japan was David Bowie erg populair.

IMG_20160425_140839_zps342ovelr
Ook spoorwegovergangen kunnen niet onbewaakt blijven in Japan.

IMG_20160424_193116_zpssfsmf00i
Kyoto Station is meer dan alleen een station. Veel meer.


Kitty's reis
Samen met vier vrienden ben ik tweeënhalve week in Japan geweest. Wij waren in Tokyo, Nikko, Kamakura, Kyoto, Otsu, Osaka en Okinawa. Een volledig reisverslag wordt veel te veel om allemaal op te schrijven, dus aanvullend op Jeroens stukje vertel ik je wat je echt niet mag missen en wat de hoogtepunten zijn van mijn reis.

Het fatsoen
Jeroen noemde al de andere cultuur, en dat vind ik zeker iets om dieper op in te gaan. Japanners zijn om te beginnen ontzettend beleefd en vooral heel fatsoenlijk. Dat dringt door in elk aspect van het dagelijks leven. Zoals vast wel bekend is, zijn Japanners niet vies van hard werken. Het is dan ook vrij normaal om iedereen die je tegenkomt in driedelig pak te zien, want het kantoorleven houdt niet op. Wat ook opvalt, is dat het in het openbaar vervoer heel normaal is dat er niet gepraat wordt. Iedereen staat of zit bovenop elkaar, maar je houdt je mond en stoort elkaar absoluut niet. Dit in fel contrast met de treinduwers, die in de spits mensen op elkaar proppen zodat er zoveel mogelijk in één wagon passen. Ook eten in het OV, of eigenlijk überhaupt op straat, wordt niet gedaan. Alles is schoon, netjes en ordelijk. Desondanks wordt de grond gezien als 'vies'. Als je ergens in een café gaat zitten en de kans krijgt om je tas op de grond te zetten, dan zal meteen iemand aan komen rennen met een mandje, zodat je daarin je spullen kwijt kunt.

Over cafés gesproken: alles gaat betrekkelijk vroeg dicht in het land van de rijzende zon. Om een uur of elf in de avond zul je moeite moeten doen om een tent te vinden die nog open is. Daarbij is 'wat drinken' ook heel anders dan hier. Vrijwel overal is het verplicht om eten erbij te bestellen, wat komt in de vorm van allerlei kleine porties die je met je hele tafel deelt.

De gastvrijheid
Als je een echt Japans tentje binnenloopt en je staat ervoor open, dan zal het niet moeilijk zijn om met een Japanner aan de praat te raken. Waar ze op straat bedeesd en beleefd zijn, hebben ze in de kroeg slechts een kleine druppel alcohol nodig om héél gezellig te worden. Het helpt dan wel om ook maar een woordje Japans te spreken. Dat doe ik zelf ook nauwelijks, maar met een halve zin kom je al heel ver. Vooral in de minder toeristische delen zijn de Japanners nog erg enthousiast over buitenlandse bezoekers. Ze delen graag hun gebruiken en vertellen je met liefde waar je moet zijn en waarom. In Okinawa vonden wij op onze weg terug naar ons appartementje bij toeval een heel klein kroegje dat nog open was. Er zaten vijf Japanners aan de bar en de barman onthaalde ons vrolijk. Twee van de Japanners had een gitaar en een shamisen (een typisch Japans instrument) bij zich, waarna om beurten werd gespeeld en liedjes werden gezongen. De avond werd vreemder toen iemand langsliep die twee katana's op zak had, en aan ons leerde hoe je ermee om moet gaan.

Als algehele indruk van onze reis, foto's van de plekken waar wij zijn geweest:

1397068413

Odaiba in Tokyo. Dit is een groot kunstmatig eiland met een reusachtige winkelcentrum erop, een paar musea en andere bezienswaardigheden. Een heel mooi en interessant eilandje!

1397068414

Het kattencafé. Dit bleek geen café, maar gewoon een ruimte waar je katten kunt aaien. Zulke cafés zijn vooral bedoeld voor de mensen die zelf geen huisdieren kunnen of mogen houden, maar toch een kat willen knuffelen. De katten vonden het ook allemaal prima!

1397068416

Wat mij betreft het mooiste stukje Kyoto: Arashiyama. Helaas is het wel ten opzichte van vorig jaar ontzettend toeristisch geworden en worden rond 10:00 busladingen toeristen gedropt. Vroeg gaan dus! Hier is ook een klein bamboebos en er staan prachtige tempels.

1397068418

Ook in Kyoto: Kinkakuji (de gouden tempel).


1397068415

En nog een keer Kyoto, omdat het zo mooi is!

1397068420

Vanaf het eiland Okinawa reisden we naar nóg een kleiner eiland, waar zo ongeveer alleen dit strand te vinden is. Je kunt er in de zee zwemmen/snorkelen en zwemt zo het koraal in, tussen de scholen vissen. Echt prachtig.
Next articleBewegende beelden van Mighty No. 9 tonen imposante boss battles Previous articleNintendo Entertainment System visual compendium op Kickstarter

Reacties van gebruikers

Avatar
ThanosReXXX | 08 juni 2016 12:04 | #264604
Leuk artikel, mooie omgevingen. Weer eens wat anders. Al heeft Japan natuurlijk ontzettend veel met games en de game cultuur te maken.

Het staat nog steeds op mijn bucket list, maar het zal nog even duren voor ik er heen kan. In ieder geval leuk om te lezen en de foto's zijn echte lekker-makertjes... Wink
Avatar
Zwennes | 08 juni 2016 14:55 | #264608
Leuk en herkenbaar stukje Yummy

Ik ben net een maandje terug uit Japan en ik kan beamen dat het een geweldig land is om doorheen te reizen. Uiteindelijk was 3 weken nog te kort hehe
Avatar
MichaelNight | 08 juni 2016 16:35 | #264609
collapse
Nu wil ik ook naar Japan. Geef me een seintje als jullie weer gaan Razz
Avatar
Marco | 08 juni 2016 16:44 | #264611
Reactie op post #264609 van MichaelNight
Volgend jaar mogelijk weer Razz
Avatar
Duncan | 08 juni 2016 17:29 | #264612
Wederom mooie plaatjes en verhalen.

Dat Tokyo net een land lijkt heb ik gemerkt na een jaar er gewoond te hebben. De wijk waar ik zat, was totaal verschillend qua sfeer en omgeving ten opzichte van andere buurten in Tokyo.
Avatar
banjokazooie | 08 juni 2016 23:47 | #264617
Ik zou er ook ooit nog wel eens keer naar toe willen.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.