De meest spraakmakende The Legend of Zelda-trailers Special | 13 juni 2016 19:20 | Auteur: Marcel

De E3 van 2016 had een epische Nintendo NX-onthulling kunnen worden, maar helaas gaat dat feest niet door. In plaats daarvan beloont Nintendo na een mager eerste half jaar de fans met de mededeling dat de nieuwe The Legend of Zelda pas in 2017 verschijnt en de Nintendo NX daar achteraan hobbelt. Om de E3-stemming niet geheel te verzuren rest ons niet anders dan terug te blikken op de meest epische The Legend of Zelda-trailers uit de geschiedenis. Haal de Tamagotchi van zolder, vis je Game Boy Advance uit een bureaula en ga mee naar de 90's en 00's!

The Legend of Zelda: Ocarina of Time (herfst 1998)
We beginnen met een echte klassieker. The Legend of Zelda: Ocarina of Time kende net als de nieuwe Zelda-game een lange ontwikkeling. De titel werd oorspronkelijk aangekondigd als Zelda 64 in 1995 - gelijktijdig met Super Mario 64 - en kende een groot aantal publieke vertoningen. Het eindproduct verscheen pas ruim drie jaar na de aankondiging in 1998 en stuurde volgens Fable-director Peter Molyneux alle andere action-adventure game ontwikkelaars terug naar de tekentafel. Uiteindelijk verscheen voor de release van Ocarina of Time de volgende epische trailer om de titel het laatste zetje naar de geschiedenisboeken te geven.De trailer is zo iconisch in de game-historie dat Nintendo in 2011 een remake van de trailer maakte voor The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D.The Legend of Zelda: Majora's Mask (E3 2000)
Een meer duistere Zelda verscheen kort na de release van Ocarina of Time. Op de E3 van 2000 toonde Nintendo een spannende trailer van The Legend of Zelda: Majora's Mask met een herkenbare soundtrack.Nog spraakmakender dan de E3-trailer was echter de televisiecommercial die volgde. Je moet je voorstellen dat in het jaar 2000 het World Trade Center nog fier overeind stond en de grootste 'zorgen' in de westerse wereld bestonden uit de millenium bug en hondenpoep. Nintendo maakte een briljante campagne door het einde van Termina in Majora's Mask te koppelen aan het einde van onze eigen wereld.The Legend of Zelda GC (Spaceworld 2000)
Met de GameCube wilde Nintendo de nieuwe consoleplannen van Microsoft en Sony's 'volwassen' PlayStation 2 direct bestrijden. De console was krachtiger dan Sony's apparaat en een stuk handzamer en efficiënter dan Microsoft's logge plastic bak. Het viel niet mee om de wereld te overtuigen van de GameCube, omdat een andere klassieke Japanse game-maker het toneel van de console wars moest verlaten. Waar SEGA faalde met de Dreamcast wilde Nintendo zegevieren en daarom werd de GameCube aangekondigd met een grote variatie aan games. In de allereerste demo-reel van GameCube-games toonde Nintendo niet alleen een spraakmakende Metroid spin-off, maar ook een moderne The Legend of Zelda-game. In de eerste trailer werd een spannend zwaardgevecht tussen Link en Ganondorf belicht.The Legend of Zelda: The Wind Waker (Spacworld 2001)
De meest 'beroemde' trailer uit de historie van de The Legend of Zelda-serie is wellicht de eerste trailer van The Wind Waker. Nadat Nintendo in het jaar 2000 de eerste ruwe beelden van Link en Ganondorf had getoond, wilde het nog niet echt vlotten met de GameCube. Wat fans niet wisten was dat de demo van Link en Ganondorf door het team achter Majora's Mask in elkaar was gezet toen de eerste prototypes op de bureau's van de ontwikkelaars verschenen. In het enthousiasme had Nintendo vergeten te melden dat de demo eigenlijk geen echt game-project was. In plaats daarvan werkten Shigeru Miyamoto, Eiji Aonuma en Koji Kondo samen met manga-artists aan een unieke 'take' op de serie in de vorm van The Legend of Zelda: The Wind Waker. Link werd cartoonesk en zijn emoties waren van zijn gezicht af te lezen. Game-developers binnen en buiten Japan konden het Disney-esque karakter van de eerste beelden van The Wind Waker wel waarderen, maar de fans waren minder blij. Link was niet meer een koene held, maar een klein meisje(!?), de game was deels zwart-wit en waar was de toffe demo uit 2000 gebleven?De uiteindelijke game oogde gelukkig een stuk beter dan de eerste trailer. Op de E3 van 2002 had Nintendo een trailer in petto die het eindproduct een stuk beter presenteerde.The Legend of Zelda: Twilight Princess (E3 2004)
Tegenwoordig is 'nerd-culture' hip en fantasy doorgedrongen tot de mainstream. Praktisch iedereen kijkt Game of Thrones of kijkt uit naar de volgende film van Marvel. Aan het begin van de GameCube-generatie was dat heel anders. Volwassen fantasy-fans waren vreemde freaks die zich verscholen achter Warhammer collecties in hobby-winkels of Dungeons & Dragons-fans die niet opgegroeid waren. Afgezien van Star Wars en games voor kinderen en tieners was er weinig acceptatie voor verkleedpartijtjes, kostuums en magie. Grotendeels, omdat de special effects lang niet zo overtuigend waren en Hollywood het niet aandurfde om beroemde fantasieboeken te verfilmen. De release van The Lord of Rings in 2001 was een keerpunt, want niet alleen de outcasts gingen massaal naar de bioscoop voor een dosis avontuur, maar ook het grote publiek. Al snel volgde er andere series, films en merchandise geinspireerd door het succes. Deze doorbraak bereikte in 2003 het hoogtepunt met de release van 'Lord of The Rings: The Return of the King'. Tot grote vreugde van Nintendo of America was deze culturele verandering in de VS en Europa niet onopgemerkt gebleven in Japan en met een grote grijns kon de kersverse marketing director van Nintendo of America ons meenemen naar 'one more world for Nintendo GameCube'...De trailer overtrof alle verwachtingen, want Link was niet cartoonesk, maar stoer en vastbesloten. De monsters hadden inderdaad een Lord of the Rings-vibe en als kers op de taart verscheen Shigeru Miyamoto in Link-kostuum op het podium. In gebrekkig Engels zei hij iets als 'I'm not Link but I do know him' en zwaaide hij heen weer met een replica van het Master Sword. De toegestroomde pers die emotioneel was geworden door de lofzang voor gaming barstte van blijdschap in tranen uit.

The Legend of Zelda: Twilight Princess (GDC 2005)
De trailer uit 2004 maakte impact en over het algemeen werden games steeds populairder en grootser. Zelfs zo populair dat Microsoft achter de schermen bezig was om de mainstream gaming-cultuur te bedienen met een next-generation console in 2005. Nintendo's geroemde voormalige president Satoru Iwata maakte echter eerst zijn opwachting op de Game Developers Conference van 2005 waar hij de eerste nieuwe beelden kon laten zien van de nieuwe Zelda. Wie op de bewuste avond wakker was en zijn F5-knop niet meer los liet kan zich nog herrineren dat werkelijk iedere gaming-site die avond plat gelegd werd door gamers die de nieuwe The Legend of Zelda-trailer wilden zien.De derde trailer volgde op de E3 van 2005. Na twee trailers kende de game eindelijk een subtitel. The Legend of Zelda: Twilight Princess was voor het tweede jaar op rij de ster van de show. Gamejournalisten schreven vol lof over de titel en merkten op dat Microsoft's gloednieuwe Xbox 360 geen enkele game had die kon tippen aan Nintendo's nieuwe Zelda. Wat men echter niet wist, is dat Nintendo van plan was de game uit te stellen en pas gelijktijdig uit te brengen met de Wii. Dat was ook het begin van het einde voor 'epische' Zelda trailers, want de game-industrie stapte massaal over van cinematische trailers naar 'lifestyle' trailers met vrolijke families.The Legend of Zelda Wii U (E3 2011)
Toen Nintendo de Wii U aankondigde waren de demo's niet heel bijzonder. Wii Sports-achtige party-games, een vroege versie van New Super Mario Bros. U en andere Wii sequels waren het middelpunt van Nintendo's presentatie in 2011. Echter was er één project dat wel de nodige aandacht kreeg. Nintendo's Wii U-trailer sloot af met een prachtige HD Zelda-demo. Volgens Nintendo was dit het bewijs dat ze geen enkele moeite zouden hebben met het ontwikkelen van games met HD graphics. De Temple of Time dungeon uit Twilight Princess oogde nog nooit zo mooi en dynamisch. Inmiddels zijn we vijf jaar verder en heeft Nintendo twee Zelda-games geport naar de Wii U, maar wachten we nog steeds op het echte nieuwe avontuur dat inmiddels net als The Legend of Zelda GC een heel ander project is geworden.Bonus: Super Famicom Zelda commercial!Next articlePC-hit Stardew Valley verschijnt dit najaar in de Wii U eShop Previous articleHarvest Moon: Skytree Village bevestigd voor Europa, nieuwe...

Reacties van gebruikers

Avatar
SMS | 13 juni 2016 19:41 | #264736
Die van Twilight Princess was nog altijd de meest hype trailer. Prachtig, die reactie, ook. Smile
Avatar
Jmaster | 13 juni 2016 20:09 | #264738
Typisch Marcel-artikeltje weer, zeg...
Avatar
*D4rKy* | 13 juni 2016 20:35 | #264739
Die Zelda Wii U Demo was tha bomb, helaas knalt de Wii U uit elkaar met zulke graphics dat was gewoon gerendert op een dikke game pc.

Het zou wel mooi zijn als zoiets ooit nog een keer wordt uitgebracht op de NX.
Avatar
FalconPawnch | 14 juni 2016 00:27 | #264769
eerste filmpje werkt niet...


de TP trailer die voor het eerst geshowed werd... man, nog steeds een kippenvel momentje.
Avatar
Wezley | 14 juni 2016 01:05 | #264771
collapse
ik mis nog skyward sword. (2009-2011)
Hoewel het kwa gameplay misschien het zelfde was als twillight prinsess voor de wii. Vond ik het toch verwonderlijk dat dit het begin was van trailer analyses die we nu over de meeste games trailers zien gaan. (dat als je de trailers achterstevoren afspeelt je zelda's Lullaby kan horen.)
Avatar
FalconPawnch | 14 juni 2016 08:14 | #264774
Reactie op post #264771 van Wezley


Echt heel spraakmakend vond ik dit nou niet...
Avatar
koekiemonster | 14 juni 2016 09:57 | #264778
Gba gepakt en nu?
Avatar
niemand | 17 juni 2016 00:00 | #265092
Deze lijst mag wat mij betreft wel een update krijgen.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.