River City: Tokyo Rumble Preview | 04 augustus 2016 17:00 | Auteur: Daan

Vele franchises begonnen hun leven op het Nintendo Entertainment System. Hoewel de meeste spellen uitgroeiden tot kolossale series, zijn er ook genoeg die niche zijn gebleven. River City Ransom is zo'n klassiek spel met een dergelijke historie. Het is een sidescroller beat'em up waar je criminelen de lest leest en door Tokyo loopt. De sequels kwamen allemaal onder andere namen naar het westen. Sommige bleven in de Japanse stijl hangen, terwijl anderen een westers uiterlijk kregen. Toch blijven ze onderdeel van één franchise, in Japan Kunio-kun genaamd. Deze bestaat nu dertig jaar en dit wordt gevierd met een nieuw deel. Natsume besloot het compleet binnen de Japanse stijl te houden voor een cultureel spektakel dat zijn weerga niet kent. We mochten een paar minuten spelen tijdens de E3 2016!

Kunio-kun zoals het hoort
Kunio-kun draait om begrijpbare gameplay en dat is te merken in River City: Tokyo Rumble. De besturing van deze sidescrolling beat'em up heb je zo onder de knie. Je gebruikt de A-knop om te springen en de andere toetsen voor de slagen en schoppen. Deze druk je vlug na elkaar in om combo's te creëren, waardoor je vijanden met gemak uitschakelt. Dat is ook meteen het hoofddoel in het spel. Je zult over verscheidene schermen bewegen, met personages gaan praten en de gemeneriken op elk scherm een halt toeroepen.

3


River City: Tokyo Rumble heeft dat pure 8-bit karakter wat de oude fans meteen zullen omarmen. Je moet dichtbij je vijanden kruipen om toe te kunnen slaan. De aanvallen reiken niet al te ver, maar herbergen wel een hoop kracht. Kracht kan ook uit de voorwerpen uitgeput worden, want de meeste dingen kunnen als een wapen worden gebruikt in Tokyo Rumble. Van pijpen tot fietsen, je kunt alles aanpakken en de bruten compleet vernederen. Het zal waarschijnlijk niet zo'n indruk maken op de moderne gamer, maar Kunio-kun fans kunnen niet stuk met deze aanpassingen.

De aanpassingen gaan echter dieper dan het vechten alleen. Nadat hoofdpersoon Kunio grotere vijanden heeft verslagen, kun je ze vragen voor je team. Hierdoor sta je in de latere gevechten er niet alleen voor en kun je grote groepen makkelijker aftroeven. Daarnaast heeft River City: Tokyo Rumble ook RPG-elementen: je levelt je personages, verhoogt de stats, leert nieuwe bewegingen en koopt of versterkt gereedschap. Hierdoor zijn er doelen om je scherp te houden en genoeg manieren om je op te peppen voor de strijd.

De grafische stijl lijkt erg op dat van het origineel. Met pixelige personages en omgevingen, probeert het alles om de fans binnen boord te houden. Naast zijwaarts, kun je ook op en neer lopen en zodoende vijanden uit alle richtingen aanvallen. Het is vermakelijk om door een 8bit-versie van Tokyo te lopen met verscheidene bekende locaties in het vooruitzicht. Je stapt zo op de metro, kiest je locatie op het touchscreen en gaat op de ontdekkingstocht. Het ziet er allemaal nog beter uit als je 3D aanzet en geniet van de details die de ontwikkelaar er in heeft gestopt. Tot slot kent de muziek een positief karakter en je hoofd beweegt al snel mee op de chiptune deuntjes.

1


Voorlopige conclusie
River City: Tokyo Rumble is niet gemaakt met de moderne gamer in het achterhoofd. Dat is prima, want liefhebbers van de klassieke beat'em ups kunnen helemaal los met de game. De gameplay zit solide in elkaar en heeft kenmerkende features om het allemaal leuk te houden. Daarnaast is het stijltje op en top 8bit en probeert het zich niet als iets beters te verkopen. Die eerlijkheid en enthousiasme voor het oude gamen kan Natsume alleen maar helpen. We zijn al aardig positief over dit splinternieuwe Kunio-kun avontuur!
Next articleWederom nieuwe commercials van Yo-Kai Watch 3 Previous articleOpeningsscène en screenshots van Dragon Ball Fusions

Reacties van gebruikers

Avatar
IJsbeer | 04 augustus 2016 18:28 | #266252
collapse
Dus kunnen wij dit verwachten in Europa, gezien het op de E3 te spelen was?
Avatar
Erik F. | 04 augustus 2016 20:49 | #266256
Reactie op post #266252 van IJsbeer
collapse
Zeker IJsbeer! Het spel komt in september onze kant op!
Avatar
IJsbeer | 04 augustus 2016 21:41 | #266259
Reactie op post #266256 van Erik F.
Dat is leuk nieuws. Ik had al eens vaker gehoord van de serie, maar dat ik het nu echt kan oppakken vind ik wel gaaf.

Er was toch ook een editie die afspeelt in het oude japan?
Avatar
Martijn | 04 augustus 2016 20:04 | #266255
collapse
De personages uit "River City Ransom" kwamen wel in meer games voor. Het beste ken ik ze van "Nintendo World Cup", van de Nes. Dat was eigenlijk zo'n beetje het eerste grappige voetbalspel, aangezien je tegenstanders in coma kon trappen en zij gewoon op het veld bleven liggen. Er was ook een arsenaal aan onmogelijke voetbaltrappen. Eigenlijk best vaak gespeeld. Vaker dan de serieuze voetbalgames, waar ik toen én nu nog steeds niks aan vindt.

Toen ik later hoorde dat er ook een vechtspel en ijshockey variant met deze personages bestaan, was ik best benieuwd. Vindbaar waren deze spellen echter nooit en in 2016 zijn de prijzen aardig omhoog geschoten. Leuk dat ze na al die jaren toch nog een vervolg hebben gemaakt. Ik weet niet of ik nu nog geïnteresseerd ben, maar tegelijk is het vanuit retro opzicht een tof concept. Kan best leuk zijn, al ben ik ook best een retro-gamer. Smile
Avatar
IJsbeer | 04 augustus 2016 21:40 | #266258
Reactie op post #266255 van Martijn
collapse
Grappig joh, je tegenstanders in coma trappen. Razz
Avatar
Martijn | 04 augustus 2016 21:46 | #266260
Reactie op post #266258 van IJsbeer
Haha, als je het zo zegt klinkt het zo grof. Hilarious

Bedoelde natuurlijk dat het niet gebruikelijk is dat de wedstrijd gewoon doorgaat, terwijl er allemaal 'dode' poppetjes op het veld liggen. Dat gecombineerd met het uiterlijk van het spel en de overmatige effectballen, gaven het spel een wat grappiger uiterlijk dan de gemiddelde voetbalgame. Zeker voor zijn tijd, omstreeks 1990.

Ik had ook 'dood' kunnen zeggen, in plaats van 'in coma'. Wou het nog enigszins netjes houden, haha. Duidelijk mislukt! Hahaha

Maar ik vond het gewoon leuk dat ik dit herken van "Nintendo World Cup". Jaren terug dat ik dat spel speelde.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

River City: Tokyo Rumble

Platform: Nintendo 3DS eShop
Prijs: €29,99
Genre: Sidescroller beat 'em up
Ontwikkelaar: ARC SYSTEM WORKS
Uitgever: Natsume
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 29 september 2016

Screenshots