The Battle Cats POP! Review | 20 augustus 2016 18:00 | Auteur: Kitty

'Hey Kitty, wil jij The Battle Cats Pop! niet reviewen?'
'Wat is het?'
'Geen idee, maar er zitten katten in.'
'Nou goed, prima.'
En zo begon ik, zonder enige voorkennis, aan The Battle Cats POP!


2


The Battle Cats POP! is een chaotische en vrolijke side-scrolling tower-defense game, waarbij jouw toren tegenover die van de vijand staat en jullie allerlei troepen op elkaar afsturen. Zoals de naam al een beetje weggeeft, bestaan jouw troepen uit allerlei soorten katjes. Niet bepaald normale katten, maar wezens als Tank Cat en Ugly Cat, respectievelijk een bijzonder stevige ronde kat en een kat op belachelijk hoge poten. De troepen zijn minder en minder gerelateerd aan het basisidee van 'kat', maar des te grappiger. Pirate Cat gooit ankers op zijn vijanden, om ze naar achteren te dringen. Cow Cat is gewoon een koe met een kattengezicht, die overal doorheen dendert. En Fish Cat is... een vis. Jouw kattenleger moet gehakt maken van het vijandelijke leger, die in eerste instantie bestaat uit honden, maar al snel komen daar slangen, neushoorns, pinguïns en allerlei andere soorten boos ogende dieren bij. Het gehele spel is doordrenkt van melige humor en dat geheel maakt tot een bijzonder verslavend spelletje.

7


De wereld veroveren
In het eerste hoofdstuk krijg je als grote en enige doel voorgeschoteld om de wereld te veroveren. Verder is er eigenlijk totaal geen verhaallijn, maar dat is ook niet nodig. Elk level is een ander land, waarbij de basis van de vijand mooi wordt aangepast aan iets typisch uit dat land. Nederland wordt helaas niet aangedaan, maar bij onze Duitse buren tref je een basis aan in de vorm van een bierpul, en bij de Italianen de toren van Pisa. Overal zijn tevens schatten te vinden, met als doel de schat van elk land te verzamelen.

1


Zodra je een level start, begint een teller met inkomen te lopen. Dit inkomen heb je te danken aan Worker Cat, te zien op je onderste scherm . Worker Cat begint telkens opnieuw op level 1, maar deze kun je met ditzelfde inkomen upgraden tot maximaal level 8. Elk level is duurder om te kopen, maar de teller gaat ook steeds sneller lopen, tot een ook steeds hoger maximaal inkomen. Dit is belangrijk om te doen, want je inkomen heb je ook nodig om troepen van te kopen. Hoe sterker de kat die je inzet, hoe hoger de kostprijs. In het begin heb je slechts enkele types katten tot je beschikking om in te zetten, maar de eerste levels zijn dan ook vrij makkelijk om doorheen te walsen. Al snel vind je op verschillende manieren met nieuwe troepen vrijspelen: door bepaalde levels te halen, of doordat je een 'Rare ticket' krijgt, waarmee je uit een automaat nieuwe katten kunt winnen. Elke kat heeft een eigen sterkte en zwakte, waarmee je uiteindelijk een leger van maximaal acht verschillende katten kunt samenstellen. Een groot deel van het plezier zit hem in de absurditeit van de katjes, zowel het uiterlijk als de wijze waarop ze hun aanvallen uitvoeren of aangevallen worden. Er is heel wat aandacht besteed aan deze leuke details, wat alleen maar te waarderen valt. Op en top absurd is de Cat God, die je kunt aanroepen als het je te benauwd wordt. Deze kan een groot wonder voor je verrichten, door bijvoorbeeld alle vijanden terug te zetten bij hun eigen basis, of tijdelijk de laadtijden voor je units te doen verdwijnen. Deze 'god' daalt neer onder begeleiding van Carl Orff's dramatische 'O fortuna' soundtrack, wat tekenend is voor de gehele game. Mede dankzij deze mogelijkheid wordt het spel nooit écht moeilijk, maar het biedt wel genoeg uitdaging om je bezig te houden.

5


All your base are belong to us
Na elk level krijg je ervaringspunten, die je kunt steken in het verbeteren van je basis of je katten. Bovenop je basis zit bijvoorbeeld een kanon, maar deze heeft tijd nodig om te laden. Met je ervaring kunt je de laadtijd verkorten, de kracht van het schot versterken of de afstand vergroten waarop het kanon raakt. Met een stevig kanon veeg je in één klap heel wat vijanden van de kaart. Ook kun je Worker Cat upgraden, zodat hij harder gaat werken en jij meer verdient. Maar het leukste is het upgraden van al je katten. Zodra je level 10 bereikt, onthult deze zijn 'true form' (die je later, als je wilt, weer terug kunt zetten naar de originele vorm). Dit zijn prachtig gestoorde versies van de eerste vorm. Cow Cat wordt Giraffe Cat, Pirate Cat wordt Captain Cat, en ga zo maar verder. Wanneer je je veld vol laat stromen met een leger van deze absurde wezens, kun je alleen maar vrolijk worden.

4


Gemakzucht
Naast ervaringspunten krijg je Cat Food, dat je kunt gebruiken in de shop. Hiermee koop je items die je kunt inzetten in de levels. Zo kun je de gamesnelheid verdubbelen, Worker Cat op het hoogste level laten beginnen of gewoon experience points kopen. Dit laatste is niet alleen verrassend, maar maakt het ook wel héél erg makkelijk om je units te upgraden. Voor 10 Cat Food koop je 200.000 XP. Ter illustratie, voor elke dag waarop je inlogt krijg je gratis 10 Cat Food als 'inlogbonus'. Een Cat upgraden van level 1 naar 2 kost voor sommige katten zo'n 2000 XP. Hieraan valt ook goed te merken dat Battle Cats POP! eigenlijk een mobiele game is, waarin microtransacties een grote rol spelen. Dat zie je ook terug aan de 'Energy' die je spendeert aan het spelen van een level. In het begin heb je in totaal 100 energiepunten en kost een level je vijf tot tien punten hiervan. Later loopt die echter makkelijk op tot 40 punten per level. Is je energie op, moet je wachten tot deze is aangevuld, of XP steken in het upgraden van je energie. Dat is in een mobiele game irritant maar logisch, maar op de Nintendo 3DS is het gewoon totaal misplaatst.

3Mobiel of Nintendo 3DS?

Hoewel je ook een gratis versie van The Battle Cats POP! kunt spelen op je smartphone, wint de Nintendo 3DS-versie het wat betreft speelplezier. Hoewel de basis van de gameplay hetzelfde blijft, zit de mobiele versie volgepropt met aanmoedigingen om er geld in te steken. Daardoor speel je in de mobiele versie veel minder snel speciale katten vrij en wordt je gebombardeerd met reclames. Bovendien biedt de Nintendo 3DS-versie meer levels. Ben je iemand die dan denkt 'ik betaal liever in één keer voor een spel', dan zit je met de Nintendo 3DS-versie helemaal goed. Daarbij leent de game zich erg goed voor twee schermen, wat de spelervaring en het besturingsgemak erg verhoogt. Ook biedt de Nintendo 3DS-versie lokale multiplayer en daar leent deze gameplay zich helemaal voor.

8


Beeld en muziek
The Battle Cats POP! is schattig, koddig, lief en leuk. De soundtrack valt snel in herhaling, maar past wel goed bij de levels. Elk aanvallend wezentje maakt een happend of meppend geluidje, passend bij de stijl van het spel. Alle figuurtjes zijn leuk ontworpen en het vormt een innemend geheel om meteen fan van te worden.Conclusie
The Battle Cats POP! is niet alleen schattig, maar ook verslavend. Het spel wordt nooit écht moeilijk, maar dat is in dit geval ook helemaal niet nodig. Je kunt je genoeg bezighouden met het vrijspelen van gestoorde nieuwe wezens, het upgraden van je troepen en het vinden van schatten. Hoewel er een paar onnodige overblijfselen inzitten van het free-to-playmodel uit de mobiele versie, maakt het geheel een positieve indruk. Het hele spel is doordrenkt met absurde humor en weet dit goed te combineren met uitnodigende gameplay.
8,5
N1-score
  • + Veel innemende katten
  • + Genoeg levels om je lang te vermaken
  • + Leuke, absurde humor
  • - Onnodige overblijfselen uit mobiele versie
  • - Nooit écht uitdagend
Next articleOok Dragon Quest XI opnieuw bevestigd voor de NX Previous articleNintendo dacht eerst aan een crossover tussen Fire Emblem en...

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

The Battle Cats POP!

Platform: Nintendo 3DS eShop
Prijs: €9,99
Genre: Tower Defence
Ontwikkelaar: PONOS
Uitgever: PONOS
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 27 juni 2016

Screenshots