N1ntendo's verslag van Gamescom 2016 Special | 24 augustus 2016 20:30 | Auteur: Redactie

Het is inmiddels een soort van traditie geworden, maar elk jaar reizen wij met een deel van de N1-crew af naar Keulen om daar gamescom, de grootste gamebeurs ter wereld, te ervaren. Met ongeveer 345.000 bezoekers en 877 bedrijven was het weer een drukke bedoeling en groot succes. Gamefanaten kwamen van heinde en ver om de nieuwste games van de grote ontwikkelaars te checken. Ook wij gingen weer aan de slag met alles op het gebied van Nintendo, zodat wij jullie kunnen voorzien van een verse lading nieuwe content. Naast Nintendo valt er op gamescom natuurlijk nog veel meer te beleven. Marco en Patrick vertellen over hun ervaring.

De ervaring van Marco:
Na binnenkomst viel mijn oog als eerste op de stand van PlayStation VR (eigenlijk een aantal leuke cosplay-dames, maar laten we het bij games houden). Sinds de hele virtual reality hype een paar jaar geleden van start ging, is mijn interesse in VR-games enorm gestegen, dus ik kon het niet laten om de PlayStation VR uit te proberen. Nu had ik de bril van Sony al een keer eerder mogen testen met een aantal tech demo's, maar nu de release nadert zijn ook de echte games eindelijk speelbaar. De eerste demo waar ik in dook was die van Robinson: The Journey. In dit spel speel je een jongen die op een onbekende planeet is neergestort en zul je moeten overleven door te ontsnappen aan allerlei dinosaurussen en andere wilde beesten. De ervaring is eigenlijk niet echt te beschrijven, maar het is wel ongelooflijk gaaf. Dit is iets wat je echt zelf moet meemaken. De tweede demo liet mij in de huid kruipen van Batman en gaf mij een korte rondleiding door de Bat Cave en een demonstratie van Batman’s wapentuig. Ook dit was enorm gaaf en gaf je echt het gevoel alsof je zelf Batman was. Op dit moment is VR volgens veel mensen nog een gimmick of een leuke gadget, maar wat mij betreft wordt dit echt de toekomst en hoop ik van harte dat Nintendo zo snel mogelijk op de VR-trein springt.

26


De volgende stop was in het zakelijke gedeelte van gamescom, achter de schermen bij Nintendo waar ik na lang wachten eindelijk aan de slag mocht met The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Mijn impressie hiervan is terug te lezen in het artikel van gisteren, maar dit was niet het enige dat Nintendo ons te bieden had. Samen met Patrick heb ik ook de heruitgave van de NES mogen testen. Wat wij hiervan vonden kun je binnenkort ook teruglezen op N1. Tussendoor hebben wij ook nog een bezoekje aan de normale stand van Nintendo gebracht, maar helaas kan ik niets anders zeggen dan dat het tegenviel. The Legend of Zelda: Breath of the Wild is in geen velden of wegen te bekennen, en de aanwezige Wii U-consoles draaien Super Smash Bros. for Wii U, Mario Kart 8 of Splatoon. Er was een handjevol Nintendo 3DS-games, waaronder Pokémon Sun & Moon en Metroid Prime Federation Force, maar dat was het dan ook.

< >


Tot slot heb ik nog een bezoekje gebracht aan de business lounge en het bijbehorende game village van EA. Hier heb ik eerst aan een tafeltje (weg van de enorme drukte) genoten van een aantal gratis drankjes alvorens ik met de nieuwe DLC van Star Wars Battlefront voor de PS4 aan de slag ging. Daarna nog even een presentatie van Titanfall 2 bijgewoond en ik sloot mijn bezoekje bij EA af met de game waar ik eigenlijk voor kwam: Battlefield 1. Helaas bleek Battlefield 1 in het game village alleen speelbaar op de Xbox One. Nu had ik daar niks op tegen, want de game was nog steeds zeer vermakelijk, maar naar mijn mening hoort Battlefield gewoon op een PC gespeeld te worden. Na mijn mening geventileerd te hebben bij de contactpersoon van EA kreeg ik als verrassing nog een fast-pass om de game op de EA booth te spelen, zonder hiervoor vier uur in de rij te staan. Ditmaal was het wel de PC-versie, waarbij er in totaal met 64 mensen gespeeld werd. De echte Battlefield-sfeer en de unieke setting van de Eerste Wereldoorlog kwamen nu goed tot hun recht, en als Battlefield-veteraan heb ik even iedereen laten zien hoe het moet!


8
< >


De ervaring van Patrick:
Tja, de E3 stond volledig in het teken van The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Als trouwe Nintendo-fans gingen we vol verwachting gelijk naar de Nintendo-stand op de gamescom en dat viel even tegen. The Legend of Zelda: Breath of the Wild was nergens te bekennen. De beursstand van Nintendo was een geüpgradede variant van vorig jaar. Ergens weggestopt in een hoekje was nog een klein hokje met wat The Legend of Zelda-branding, maar dat was dan ook alles. Zo begon de dag met een kleine teleurstelling. We wisten al dat de game niet speelbaar zou zijn, maar de beursstand op de E3 was zo grandioos dat dit gewoon erg tegenviel. Verder was er ook niet echt veel leven bij de Nintendo-stand. Er waren vooral veel games te spelen die al uit waren, zoals Super Smash Bros. for Wii U en Mario Kart 8. Gelukkig konden bezoekers ook aan de slag met Mario Party: Star Rush en Dragon Quest VII: Fragments of the Forgotten Past. Zodoende was er tenminste nog iets nieuws te vinden. Overigens werd het ieder uur eventjes iets drukker bij de Nintendo-stand. Je kon een code voor een shiny Pokémon krijgen en de oplage van die codes was zo laag dat er om het uur een gigantische wachtrij stond. Helaas heb ik dan ook geen shiny Pokémon weten te bemachtigen.

13


Buiten Nintendo om waren er veel vette dingen te doen op gamescom 2016. Zo was de EA-stand wederom erg groots opgezet en wist vooral Activision Blizzard te imponeren. Dat laatste bedrijf had dit jaar net als andere jaren een halve beurshal afgehuurd. Je kon aan de slag met de nieuwe map van Overwatch, je kon alvast een nieuwe tavern brawl testen in het Hearthstone-café en ook kon je even de Demon Hunter class uit World of Warcraft uitproberen. Iets dat bij een bezoek aan een grote gamebeurs de afgelopen jaren zeker niet mag ontbreken, is het ervaren van virtual reality. De rijen voor de PlayStation VR-stand waren gigantisch toen we aankwamen. Gelukkig konden Marco en ik onder het motto "pers" de rijen skippen nadat we een tijdje met iemand van de PR hebben gepraat, want drie uur wachten voor een unieke ervaring van 10 minuten is iets teveel van het goede. Ik mocht aan de slag met Batman Arkham VR en hoewel ik totaal geen Batman-fan ben, vond ik het mogen ervaren van de PlayStation VR wederom een vette bezigheid! Ten opzichte van de E3 van vorig jaar kon je goed merken dat de ontwikkeling van virtual reality door is gegaan. Vorig jaar was de ervaring al vet maar de toevoeging van de Move Motion Controllers maakt het geheel af. Je stapt in de Batman Arkham VR demo in het lichaam van Batman en trekt je batsuit aan. Je steekt je wapens als het ware onder je riem en die beweging dien je ook in het echt te maken met de Move Motion Controllers, wat zorgde voor een meeslepende demo.

27


Wie nog nooit op gamescom geweest is kan ik vertellen dat je na een dagje gamescom flink wat kilometers in de benen hebt. Als ik me niet vergis zijn er maar liefst acht hallen gevuld met allerlei entertainmentgekte. Sommige hallen hebben zelfs twee etages. Drie hallen zijn overigens alleen te bezoeken als pers of trade visitor. Met Marco mocht ik The Legend of Zelda: Breath of the Wild achter gesloten deuren checken bij Nintendo. Daarover kun je alles lezen in onze preview. Daarnaast hadden we ook een afspraak geregeld bij Take-Two. Hier kregen we een leerzame presentatie van Civilization VI voorgeschoteld en konden we twintig minuten lang aan de slag met de game. Voor mij als doorgewinterde Civilization V-fanaat een waar genot. Dit was dan ook het hoogtepunt van mijn dag. Daarna kregen we nog een exclusieve presentatie met gameplay-beelden van Mafia III te zien. Een game die ik totaal niet gevolgd heb maar die er bijzonder vermakelijk uitzag. De game deed me denken aan Grand Theft Auto met een zwaardere focus op het schieten met geweren.

Gamemerchandise, anime, manga en cosplay
Eén van de vetste hallen op gamescom is nog wel de merchandisehal. Eén van de hallen zit ramvol met winkeltjes van bekende en onbekende afkomst. Zo waren de officiële shops van Square Enix en Blizzard te vinden in de hal en kon je er ook helemaal losgaan als je van anime, manga en cosplay houdt. Helaas verkochten alle boekenwinkeltjes alleen maar in het Duits vertaalde manga, anders was de Dragon Ball Z-mangareeks nu ook eindelijk de mijne geweest. Desondanks een echte aanrader, mocht je ooit gamescom bezoeken.

25


Tot slot hadden we nog een presentatie van Bethesda bezocht waarbij nieuwe gameplay van Dishonored 2 en Prey getoond werd. Dishonored 2 heb ik al pre-order staan en de getoonde beelden deden smaken naar meer. Helaas vloog de dag weer voorbij! Ik heb het vorig jaar ook al ergens aangegeven, maar als ik zou moeten kiezen tussen de E3 en gamescom, dan zou ik voor de Duitse beurs kiezen. De beurs in Keulen is veel groter opgezet en er is in het algemeen veel meer te doen dan op de E3 zelf. Het grote verschil waarom de E3 toch net iets meer flair heeft zijn de persconferenties van alle grote ontwikkelaars vooraf. Dat is echt een toffe ervaring om mee te nemen. Heb je dus al altijd naar E3 willen gaan voor de beurs? Probeer dan zeker eerst even de gamescom, want die is dichterbij én er is veel meer te beleven. Je bent alleen niet meer de eerste die alle demo's speelt.

Ondanks dat de line-up van Nintendo dit jaar tegenviel, hebben wij ons die dag goed vermaakt en hebben wij veel leuke en toffe games gezien of gespeeld. Dit was weer een geslaagde dag en we kijken nu al uit naar volgend jaar!
Next articleRPG Maker Fes onthuld voor de Nintendo 3DS in Japan Previous articleJapanse verkoopcijfers 15/8/2016 - 21/8/2016: Tales of Berseria...

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.