5 keer Microsoft op een Nintendo-platform Special | 04 september 2016 10:00 | Auteur: Erik

Minecraft op een platform van Nintendo, het is nog altijd een bijzonder gegeven. Niet alleen omdat we er veel te lang op hebben moeten wachten, maar ook omdat het IP officieel van Microsoft is! Een unicum, zou je denken. Toch is dit niet de eerste keer voor de concurrent. Sterker nog, door de jaren heen zijn er best wel franchises van de Amerikaanse grootmacht naar een Nintendo-platform gekomen. We zetten er vijf voor je op een rijtje!

Microsoft Pinball Arcade (Game Boy Color, 1998)
In de jaren ’90, toen we nog niet op straat naar Pokémon zochten, was menigeen veelvuldig (virtueel) aan het flipperen. Dit was tevens een tijd dat Microsoft nog niet in de console-industrie actief was. Toch waren ze hier en daar wel al wat voorzichtig aan het experimenteren. Niemand keek er destijds nog raar van op dat het bedrijf één van zijn eigen franchises, Microsoft Pinball Arcade, naar de Game Boy Color bracht. Al kan dat ook komen doordat het spelletje zelf weinig bijzonder is. Het is gebaseerd op de PC-versie, maar dan met zeer primitieve graphics. Hierdoor verloor je vrij snel het overzicht. Wel leuk was dat alle pinball-kasten gebaseerd waren op hun echte versies, waardoor het (met name op de computer) best wel een natuurgetrouwe ervaring was.

In dit filmpje zie je goed hoe primitief het spel (tegenwoordig) oogt op de Game Boy Color.


Banjo Pilot (Game Boy Advance, 2005)
Oh, Rare. Menig SNES- en Nintendo 64-liefhebber heeft ze vast nog steeds innig in het hart gesloten. Helaas gingen de boze wolven van Microsoft in 2002 met het bedrijf aan de haal, waardoor de kans op nieuw speelmateriaal voor Nintendo-platformen nihil was. Het vervolg op Diddy Kong Racing werd hierdoor bijna in de prullenbak gegooid. Toch kreeg deze titel nog een tweede leven, gezien Microsoft niet met Nintendo concurreerde op handheldgebied. De naam en cast werden veranderd en Banjo Pilot was geboren. Deze funracer had een originele twist: het speelde zich volledig af in het luchtruim. Hierdoor moest je ook met hoogte rekening houden tijdens de race! Het uiteindelijke product was een best geinig spelletje, maar kon bij lange na de kwaliteit van Diddy Kong Racing niet evenaren.

1
In andere tijden zou Diddy Kong deze rake treffer afgevuurd hebben.


It’s Mr. Pants (Game Boy Advance, 2005)
Waarschijnlijk zal het aparte en knotsgekke puzzelspelletje 'It’s Mr. Pants' van Rare bij maar weinig mensen een belletje doen rinkelen. Jammer, want het is best leuk! Het doel is om in een scherm vol gekleurde blokken rechthoeken te creëren van minimaal twee bij drie ‘blokjes’. Dit doe je door verschillende vormen in het scherm te plaatsen, passend bij de respectievelijke kleur. Het is voorzien van een getekend stijltje en een wel heel schreeuwerige hoofdpersoon genaamd Mr. Pants. Toch is dit niet altijd zo geweest: oorspronkelijk had dit spelletje een isometrisch perspectief en ging het door het leven als Donkey Kong Coconut Crackers. Het werd destijds onthuld op de E3 van 2001, als één van de titels voor de nieuw aangekondigde Game Boy Advance. Bijzonder hoe tijden kunnen veranderen!

Had ik al genoemd dat It's Mr. Pants een beetje, ehm, apart is?


Age of Empires: Age of Kings (Nintendo DS, 2006)
Age of Empires is echt zo’n spelletje dat onlosmakelijk verbonden is met de pc. Grote legers onder je beheer hebben gaat immers hand in hand met muis en toetsenbord. Toch heeft deze franchise onder toeziend oog van Microsoft ook twee uitstapjes gemaakt naar de Nintendo. Hiervoor moest wel wat gesleuteld worden aan de originele real-time strategy-formule: Age of Empires: Age of Kings, gebaseerd op het alom geprezen tweede deel in de serie, laat je juist om de beurt aan zet. Slim, want dit past veel beter op een handheld. Age of Kings kreeg hierdoor wel wat weg van Advance Wars, waarbij jij door de juiste units te produceren en je tactische inzicht jouw beschaving naar de overwinning helpt. Klassieke Age of Empires-elementen ontbraken ook niet: onderzoek de juiste technologische ontwikkelingen en je reist als een speer door de verschillende tijdperken. Goed strategisch voer!

1171-Age-of-Empires-The-Age-of-Kings-DS-271171-Age-of-Empires-The-Age-of-Kings-DS-8
Ten aanval, mannen!


Blue Dragon Plus (Nintendo DS, 2009)
Het is een bijzondere titel, dat Blue Dragon Plus. Niet omdat het van zichzelf zo’n bijzonder spelletje is (daarvoor is de real-time strategy gameplay veel te oppervlakkig), maar omdat het een direct vervolg is op een Xbox 360-spel. Begin 2005 werd Blue Dragon met veel bombarie aangekondigd als een van de twee exclusieve Japanse RPG’s van Mistwalker. Het spel kende een hoop bekende (Japanse) gezichten, waaronder Dragon Ball-maker Akira Toriyama en componist Nobuo Uematsu. En potverdorie, het eindresultaat was nog best een aardig spelletje ook. Toch kon het niet verhelpen dat ook de Xbox 360 (en daarmee deze game) een fiasco werd in Japan. Arme Microsoft. Tja, dan het vervolg maar uitbrengen voor een platform dat het daar wel goed deed. Jammer alleen dat alles wat het origineel zo goed maakte, met Blue Dragon Plus in de prullenbak is gegooid.

1
Zoveel poppetjes tegelijk. Waar is dat typische RPG-sfeertje gebleven?


Hoewel Microsoft het (begrijpelijk) waarschijnlijk nooit zou aandurven om één van zijn studio’s iets op een console van Nintendo te laten maken, zijn ze vrij actief geweest op de Game Boy Advance en Nintendo DS. Ergens is dit lijstje natuurlijk ook helemaal niet zo raar, want de maker van Xbox heeft helemaal geen handheld. Toch heeft ook Microsoft zijn grenzen: Halo DS is er, ondanks hardnekkige geruchten, uiteindelijk nooit gekomen…
Next articleInterview met CEO van Image & Form Games Brjánn Sigurgeirsson Previous articleMario strijdt tegen Iggy Koopa in gameplaybeelden Paper Mario:...

Reacties van gebruikers

Avatar
IJsbeer | 04 september 2016 10:21 | #266871
collapse
Ik had eerlijk gezegd Viva Piñata: Pocket Paradise in de lijst verwacht, Erik. Razz
Avatar
Erik | 04 september 2016 12:52 | #266874
Reactie op post #266871 van IJsbeer
Haha, begrijp ik! Die zat eerst ook in de lijst, alleen ik vond 3 games van Rare wat overdreven.
Avatar
Marcel | 04 september 2016 11:48 | #266872
Nog een leuk weetje: Star Fox Adventures was na het N64 tijdperk de best verkochte Rare-game tot Kinect Sports verscheen en in 2002/2003 de best verkochte console game van Microsoft Game Studios.
Avatar
FalconPawnch | 04 september 2016 12:38 | #266873
collapse
Ik zou meer samenwerking tussen de giganten nooit erg vinden. Microsoft met een gebrek aan een handheld doet er juist goed aan om games te ontwikkelen voor een 3DS.
Avatar
The Iron Ghoul | 04 september 2016 18:30 | #266876
Reactie op post #266873 van FalconPawnch
collapse
Ik hoop dat er ooit eens een spel komt (Genre maakt niet uit) dat multiplatform is en waarbij je online (Coop of multiplayer) kan spelen tegen of met de andere consoles.
Avatar
Paul | 04 september 2016 19:37 | #266877
Reactie op post #266876 van The Iron Ghoul
collapse
Een NX-uitgave van Rocket League zou perfect zijn. Die game ondersteund al crossplay tussen PC, PS4 en X1.
Avatar
FalconPawnch | 04 september 2016 23:52 | #266878
Reactie op post #266877 van Paul
dan moet het natuurlijk wel zo zijn dat developers dan ook weer voor Nintendo willen ontwikkelen, anders krijg je dat gezeur weer..

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Age of Empires: The Age of Kings

Platform: Nintendo DS
Genre: Strategy
Ontwikkelaar: Majesco Games
Uitgever: Majesco Games
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 2006

Banjo Pilot

Platform: Game Boy Advance
Genre: Racer
Ontwikkelaar: Rare
Uitgever: THQ
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: Q2 2004

Blue Dragon Plus

Platform: Nintendo DS
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Mistwalker
Uitgever: Mistwalker
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: Onbekend